Téma: 

borůvky

Kanadské borůvky a zdraví

Sušení kanadských borůvek

Kanadské borůvky se nejlepe usuší v domácí sušičce ovoce během několika málo dní je to hotové a usušené kandaské borůvky pak vydrží až do příštího roku.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví
Zveřejněno dne: 19.7.2012

Diskuze: Re: meruňky a warfarin

Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin
Odesláno dne: 23.4.2016 uživatelem Markéta

Kanadské borůvky a zdraví

Extrakty z kanadské borůvky

Borůvky jsou lépe rozpustné ve vodě než v alkoholu. Z tohoto důvodu jsou účinnější vždy vodní výluhy a odvary z borůvek, než alkoholické extrakty.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví
Zveřejněno dne: 19.7.2012

Kanadské borůvky a zdraví

Fakta o kanadských borůvkách

  • 100 g kanadských borůvek obsahuje téměř 1/3 doporučené denní dávky vitaminu C a téměř 1/4 doporučené denní dávky vlákniny.
  • Sušené kanadské borůvky se používají ke zmírnění potíží s trávením.
  • Kanadské borůvky zlepšují obnovu oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí.
  • Lidově se borůvkám říká také rostlinný inzulín.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví
Zveřejněno dne: 19.7.2012

Kanadské borůvky a zdraví

Kanadské borůvky složení zdravotně důležitých látek

  • antokyanová barviva,
  • myrtillin A a B,
  • organické kyseliny: kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina jantarová, kyselina mléčná, kyselina šťavelová a pektin,
  • vitaminy A, B a C,
  • látky snižující obsah cukru v krvi (přírodní inzulin).

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví
Zveřejněno dne: 19.7.2012

Kanadské borůvky a zdraví

Kanadské borůvky, letní slast zdraví

Kanadské borůvky obsahují vitamíny, minerální látky a trochu i barviva (antokyany), které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Kanadské borůvky zvyšují obranyschopnost a podporují růst u dětí. Dále tyto borůvky výborně působí proti průjmům a slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, revmatismu anebo také dny. Borůvky zlepšují ostrost zraku a odstraňují únavu očí. Kanadské borůvky jsou také mocnou anti-aging potravinou, protože ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Nejnovější výzkumy potvrdily významné účinky proti rakovině. Dále také borůvky příznivě působí na kůži spálenou od slunce při nadměrném opalování. Pro vyčištění organismu by každý člověk měl zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů borůvek. Borůvky obsahují antokyanové složky zvané myrtilliny, které mají vlastnosti vitamínu P a podobné účinky jako vitamin A. Kanadské borůvky zlepšují vidění v temnu a zpevňují cévní stěny. Odvar z plodů susšených borůvek ničí škrkavky a roupy dětské. Odvar z borůvek tedy funguje jako domácí léčba, kterou nepřežije ani škrkavka a ani roup dětský.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví
Zveřejněno dne: 19.7.2012

Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno dne: 14.9.2015

Bylinky proti šedému zákalu

Brusnice borůvka

Vaccinium myrtillus L. aneb borůvka je známá léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice. Borůvky v našich lesích tvoří typický souvislý zelený porost známý jako borůvčí. Borůvka má modrý plody – bobule, které se jmenují stejně jako sama rostlina. Borůvky nejenže mají výraznou chuť a schopnost barvit do modra, ale jsou také významným zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině. Mimo to ještě plod borůvky v sobě obsahuje cenné bioflavonoidy, které příznivě působí na zdraví očí. Právě tato schopnost pečovat o oči se významně uplatňuje, jako prevence před vznikem a rozvojem šedého zákalu. Univerzita Maryland Medical Center doporučuje 80 – 480 mg prášku ze suchých plodů borůvek denně, které jsou rozděleny do tří dávek. Nejlepší kapsle nebo tobolky s borůvkami by měly obsahovat 25% extraktu anthocyanidinu. Anthocyanidin je tmavě modré barvivo a je nejúčinnější z bioflavonoidů, které obsahuje plod borůvky.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu
Zveřejněno dne: 2.10.2012

Kanadské borůvky a zdraví

Kanadské borůvky úplné složení

100 gramů čerstvých plodů kanadských borůvek obsahuje:

  • Energie: 239 kJ (57 kcal),
  • Sacharidy: 14.5 g,
  • Vláknina: 2.4 g,
  • Tuky: 0.3 g,
  • Bílkoviny: 0.7 g,
  • Vitamin A: 54 IU,
  • Lutein a zeaxanthin: 80 µg,
  • Thiamine (vitamín B1): 0.04 mg (3% DDD),
  • Riboflavin (vitamín B2): 0.04 mg (3% DDD),
  • Niacin (vitamín B3): 0.42 mg (3% DDD),
  • Kyselina pantothenová (vitamín B5): 0.1 mg (2% DDD),
  • Vitamin B6: 0.1 mg (8% DDD),
  • Kyselina listová (vitamín B9): 6 µg (2% DDD),
  • Vitamín C: 10 mg (12% DDD),
  • Vitamín E: 0.6 mg (4% DDD),
  • Vitamín K: 19 µg (18% DDD),
  • Vápník (Calcium): 6 mg (1% DDD),
  • Železo: 0.3 mg (2% DDD),
  • Magnesium (hořčík): 6 mg (2% DDD),
  • Mangan: 0.3 mg (14% DDD),
  • Fosfor: 12 mg (2% DDD),
  • Draslík (Potassium): 77 mg (2% DDD),
  • Zinek: 0.2 mg (2% DDD).

DDD: doporučená denní dávka.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví
Zveřejněno dne: 19.7.2012

Byliny na kopřivku

Léky na kopřivku

Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).

Zdroj: Byliny na kopřivku
Zveřejněno dne: 12.12.2012

Potraviny proti stárnutí

Brusinky, borůvky

Jsou významným zdrojem vitaminu C, který se považuje za základní vitamin s antioxidačními účinky a podílí se na metabolismu buněk v organismu. Další významnou látkou u těchto plodů s velkou antioxidační kapacitou jsou flavonoidy (nazývané také jako bioflavonoidy). Jsou souborem asi 60 látek majících obvykle kladný vliv na lidský organismus zvláště pak na cévy.

Jaké množství? 1 krát denně malá sklenička ve formě čerstvého džusu či šťávy, nejméně však 2-3 krát týdně.

Zdroj: Potraviny proti stárnutí
Zveřejněno dne: 1.10.2012


SiteMAP