Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO DAVAT DITETI KDYZ ZVRACI

OBSAH

Co dělat, když dítě zvrací žluté hleny?

Když dítě vykazuje známky zvracení a vyplivne žlutý hlen, rodiče by měli okamžitě provést následující kroky:

  1. Položte dítě na bok a otočte hlavu dítěte na jednu stranu, aby nedošlo k udušení zvratky. Poté pomocí gázy očistěte zvratky z úst a hrdla dítěte a poté z nosu dítěte;
  2. Jemné poplácání po obou stranách zad, abyste snížili strach a pláč, pomozte dítěti zbytek vyzvracet;
  3. Použijte žínku namočenou v teplé vodě, otřete dítěti obličej a krk, převlékněte jej, pokud jsou na oblečení přítomny zvratky;
  4. Když se dítě uklidní, dejte mu napít teplé vody nebo teplého rehydratačního nápoje, který připravíte z 8 čajových lžiček cukru a 1 lžičky kuchyňské soli, které necháte rozpustit v 1 litru převařené vody a doplníte šťávou ze 2 pomerančů nebo grepů. Děti užívají 125 až 250 ml tohoto roztoku za hodinu.;
  5. Podávejte dítěti mléko pomalu a poté dítě uložte ke spánku;
  6. Nepodávejte dítěti svévolně léky proti zvracení.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIRODNI SPUSOB NA ZČERNANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Natalie, jestli tě to láká, být Emo kids, tak se nabarvi sama. Rozhodnutí o svém stylu a barvě vlasů je výraz tvého cítění a vnímání světa, které by němělo být nikým potlačováno.
Pro dosažení Emo stylu je třeba mít vlasy skutečně temně černé, taková havraní čerň, a tu s žádným přírodním produktem z bylin nedosáhneš. Normálně si kup v drogérii černou barvu na vlasy a obarvi se podle návodu. Každým barvením se vlasy změní, u někoho se poškodí tak že se lámou a třepí konečky, u někoho zase třeba zmatní, je to různé, ale podstatné je to, že pokud se ti vlasy barvením zničí, tak ti za několik měsíců dorostou nové - nezničené a s původní barvou, takže no-problem! Neboj se tím vyjádřit své pocity a touhy.
Taková změna životního stylu, kterou styl EMO určitě představuje, zajisté vyvolá negativní reakce u tvých rodičů. Proto očekávej doma trochu dusno a psychicky se na to připrav. Tato rodinná reakce bude součástí mnoha dalších reakcí tvého širokého okolí, které budeš s touto změnou zažívat, což asi chceš, protože styl Emo znamená, provokovat okolí výstředním černým stylem. Kdyby bylo doma velké dusno, které by mohlo přerůst v domácí násilí, tak se v klidu obrať na linku bezpečí, kde ti pomohou rodiče uklidnit. Linka bezpečí má číslo 116 111, je zdarma a dovoláš se z jakéhokoliv telefonního automatu i bez peněz nebo telefonní karty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Smetana.

Imbecilní rada. Rodiče rozhodují, jako volnost svému dítěti dají, je jen na nich a nikdo nemá právo radit dítěti, aby se proti nim postavilo. Ponoukat dítě v tak banální věci udávání rodičů na „linku bezpečí“ může jen kretén.

Zdroj: diskuze Přirodni spusob na zčernani vlasu

Zvracení u dětí

Zvracení u dětí bývá spojováno s infekčním onemocněním. Zvracení způsobují viry, například rotavirus, bakterie nebo také paraziti. Ke zvracení se často přidává i průjem. Během zvracení se nejen u dítěte může objevit dehydratace, při níž má dítě viditelně propadlé oči, nevypadá zdravě, má suchou sliznici, je unavené a chce pořád spát. Během zvracení by mělo být dítě pod neustálou kontrolou, aby nedošlo k udušení zvratky, hlavně v období spánku. Pokud dítě zvrací několik hodin a není schopné v sobě uchovat ani doušek vypitého čaje nebo vody, může dojít k vysoké ztrátě tekutin a následné dehydrataci. Dítě by měl prohlédnout lékař, který může u závažných případů nařídit hospitalizaci v nemocnici, kde jsou dítěti nitroděložně podávány tekutiny s ionty a glukózou.

V případě slabšího průběhu zvracení je dobré dítěti podávat čaje slazené hroznovým cukrem (nejlépe heřmánkový nebo fenyklový), neperlivou vodu nebo neperlivé minerálky. Tyto nápoje mohou být nahrazeny také rehydratačními roztoky, které jsou volně dostupné v lékárně a zajistí dítěti dostatečný příjem tekutin, iontů a glukózy. Dítě by se mělo vyhnout pití perlivých minerálek, sladkých nápojů a mléka. Když dítě zvrací, může mu matka pomoci tím, že mu bude během zvracení podpírat čelo. Po vyzvracení pomůže dítěti pořádně si vypláchnout pusu, protože zvratky působí na zubní sklovinu jako žíravina. Poté by si dítě mělo jít lehnout do postele a na čelo je dobré dát studený obklad. Má-li dítě závratě, měly by se mu zvednout a podepřít nohy.

Během zvracení se dítěti nepodávají žádné potraviny. Hodinu po skončení zvracení se může dítěti nabídnout kuřecí vývar, mrkvová polévka nebo ředěný jablečný džus. Vyhnout by se mělo mléku a mléčným výrobkům, přepalovaným tukům a tučným, kořeněným jídlům. Výjimku tvoří mateřské nebo umělé mléko. Druhý den je možné do dietního jídelníčku zařadit jablečnou šťávu nebo želatinu, později pak rýži nebo den staré rohlíky. Na zklidnění žaludku je možné podávat po lžičkách studený slazený černý čaj. Pokud má dítě rádo bylinkové čaje, může si dát mátový, heřmánkový nebo kontryhelový.

Zdroj: Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem LUMIGAN A KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Líba.

Během těhotenství mi hrozně prořídly řasy. Můžu použít lumigan když kojím? Bojim se abych neublížila při kojení svému dítěti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Lumigan se kape do očí a díky tomu se jen minimálně dostává do krevního oběhu a proto by neměl významně ovlivnit kvalitu mateřského mléka. Samozřejmě, že během kojení je lepší nic takového nepoužívat.

Zdroj: diskuze Lumigan a kojení

Co dělat, když pes kašle a zvrací

Psi kašlou a zvrací z různých důvodů, ale u psů to není nic neobvyklého. V některých případech může jít o něco vážného, ale na druhou stranu to nemusí znamenat nic, co by vás mělo znepokojovat. Psi mají v mozku velmi dobře vyvinuté centrum zvracení, a tak zvrací častěji než ostatní zvířata. Nejčastějším důvodem, proč psi kašlou a zvrací, je ten, že snědli něco nepoživatelného, co dráždí jejich žaludek. Pes to vyzvrátí a potom většinou opět sní. Psi, zejména štěňata, mohou zvracet v případech přejedení nebo při pocitech vzrušení, rozrušení nebo nevolnosti.

Zvracení krve, červů, výkalů, nezvyklý typ zvratků, tmavé zvracení, zvracení spojené s průjmem – všechny tyto aspekty vyžadují návštěvu veterináře. Občasné zvracení, většinou po jídle, by nemělo představovat problém.

Kašlání a zvracení je u psů běžné, může ale signalizovat i nebezpečné ohrožení psího zdraví. Může být příznakem vážnějších problémů, jako je zánětlivé střevní onemocnění, Cushingova nemoc, selhání jater a ledvin nebo diabetu. Také může poukazovat na akutní infekční onemocnění, zvláště pokud je provázeno horečkou nebo průjmem. Časté zvracení může vést k dehydrataci, která může ohrozit život zvířete. Pokud si nejste jisti, nechte psa vyšetřit veterinářem.

Zdroj: Pes kašle

Poradna

V naší poradně s názvem DCERA MA ROUPI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,rada bych se zeptala...? Dcera ma roupi,koupili jsme prasky Vermophyt...bere je treti den... Jenze mi neji,nepije a stale zvraci...ikdyz nema vlastne co....,? Zvraci uz jen stavy..nevim co mam delat... Prosim o radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na roupy je nejlepší Vermox, který má nejméně škodlivé vedlejší účinky. Uvědomte si, že roupy se léčí tím, že se otráví, takže každý lék na roupy obsahuje jed. Proto raději neexperimentujte a raději vemte svou dceru k dětskému lékaři a nechte si předepsat Vermox. Za deset dní bude vyléčená a naprosto bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dcera ma roupi

Je pro děti nebezpečné zvracet žlutý hlen?

Zvracení není nemoc, ale příznak mnoha různých nemocí, jako jsou infekce nebo jiné chronické stavy. Normálně se barva zvratků mění podle stádia onemocnění nebo podle různých onemocnění. Například zvracení způsobené bolestí žaludku je nejprve zelené nebo žluté, pak se změní na oranžovou.

Pokud vaše dítě zvrací 1 až 2 dny, většinou se nejedná o závažný problém. Může to být jen reakce dětského organismu na stimulaci střev nebo proces vylučování toxických látek ze žaludku. Tento typ zvracení je také často spojen s akutními onemocněními, jako je otrava jídlem.

Pokud však vaše dítě neustále zvrací a trvá to déle i několik týdnů nebo až několik měsíců, může to být příznak chronického onemocnění.

Rodiče by měli okamžitě vzít dítě k lékaři, pokud dítě zvrací žluté hleny s následujícími příznaky:

  • Dítě hodně pláče, má vyboulenou fontanelu a má křeče;
  • Děti zvrací nepřetržitě 24 hodin;
  • Děti s abnormálními příznaky gastrointestinálního traktu, jako je plynatost, nafouklé břicho, zácpa, průjem;
  • Děti vykazující známky dehydratace jako je suchá kůže, vpadlé oči, suché rty, vypadávání vlasů;
  • Barva kůže dítěte se mění, frekvence dýchání je abnormálně rychlá, dochází ke krátkým zástavám dechu;
  • Děti s horečkou a letargickým spánkem;
  • Krvavé zvratky nebo zelené zvratky.
Děti zvracející žlutý hlen mohou mít i další důvody, proto, když je zvracení dítěte doprovázeno dalšími příznaky, rodiče by měli okamžitě vzít dítě k lékaři pro přesnou diagnózu.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Diskuze

V diskuzi KAPIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nela.

Kapičky Vigantol dávám už třetímu dítěti a naprosto nám vyhovuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kapičky

Proč dítě zvrací žluté hleny?

Žluté zvratky mohou naznačovat přítomnost žluči. Žluč je tekutina vytvářená játry a uložená ve žlučníku. Přítomnost žluči ve zvratkách není vždy důvodem k obavám. Můžete ji vidět, pokud má dítě méně závažný stav, který způsobuje zvracení, když je váš žaludek prázdný, mezi které patří například žaludeční chřipka (virová gastroenteritida). Při virové gastroenteritidě děti zvrací žlutooranžový hlen a mají další příznaky, jako je nízká horečka, bolest svalů a bolest břicha.

Další důvod, proč děti zvracející žluté hleny, může pocházet z prolapsu střeva dítěte nebo žlučových kamenů, které způsobují ucpání žluči. Tento stav provázejí i další projevy jako nechutenství, zácpa, křeče v břiše. U malých dětí je však onemocnění žlučovými kameny zcela vzácné.

Otrava jídlem je také důvod, kdy dítě zvrací žluté hleny. Po požití kontaminovaného jídla mohou děti zvracet spolu s dalšími příznaky, jako jsou bolesti břicha, průjem, horečka.

Také nachlazení a chřipka, kdy děti mají příznaky, jako je rýma, bolest v krku, neustále vysoká horečka, únava, bolest hlavy, zimnice a zvracení s žlutooranžového hlenu.

Kromě toho mohou děti zvracet žluté hleny, pokud mají:

  • zánět slepého střeva,
  • intususcepci střeva,
  • kinetózu,
  • chemoterapii,
  • ušní infekci,
  • užívání některých speciálních léků.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Diskuze

V diskuzi ČERNÁ ŠTĚTIČKOVÁ ŘASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Musíme dávat CO2, i když v akvariu nejsou rostliny?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černá štětičková řasa

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Doktor nám předepsal, dávám poctivě, máme dávat do roku takže ještě 3 měsíce budeme dávat :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vigantol

Jak připravit rýžový odvar

Ingredience: 1 polévková lžíce rýže, 1 l kojenecké vody

Postup: Vařte jednu polévkovou lžíci rýže v 1 litru kojenecké vody po dobu jedné hodiny. Vždy, když se část vody varem odpaří, doplňte ji zpátky na 1 l. Poté rýži přeceďte a vzniklý odvar použijte k přípravě mléka nebo ho rovnou dítěti podávejte.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Diskuze

V diskuzi MŮŽE PES PROPOLISOVOU TINKTURU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela Nová.

Dobrý den může pejsek který má žaludeční potíže a zvrací propolisovou tinkturu vnitřně děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může pes propolisovou tinkturu

Rotaviry u dospělých

Rotaviry jsou velice infekční, stačí si sáhnout na ústa a onemocní další člověk. Dospělý pacient má hlavně průjmy, nechuť k jídlu a je slabý, záleží však na organismu každého, někdo se trápí průjmem jeden den a jiný čtyři dny, nejdéle se trápí děti, které okamžitě propadají do stavu dehydratace a zvrací. Ústy nebo nosem jde rotavir do těla přes dýchací cesty, vzniká rýma, kašel, bolest břicha a pak odchází nemoc z těla průjmem. Pro starší osoby je tento vir rovněž nebezpečný.

Prevence: Náš imunitní systém si vytváří obranné látky, takže po první prodělané infekci je pak další onemocnění mírnější, po více rotavirových příhodách je u dospělých velká pravděpodobnost, že už jen tak snadno neonemocní, jelikož si tělo vypěstuje skoro 100% odolnost. Šíření nemoci probíhá přes špinavé ruce, kontaktem s infikovanou osobou nebo infikovaných předmětem, z infikované vody a nejvíce mezi dětmi, které strkají pořád prsty do pusy. Návštěva lékaře je nutná v případě vysokých teplot, jež i přes užívání léků neklesnou, a také pokud je pacient hodně zesláblý, pořád zvrací a má průjmy. Po více dnech může dojít ke zdravotnímu kolapsu, dehydrataci a nemocný zůstává v nemocnici na pozorování.

Zdroj: Rotaviry

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Jarošová.

Přítel měl před večeří aperitiv, Konstantinův likér. Jsme v Konstantin.Lázních na léčení. Poraďte. Škytá a zvrací. Stalo se večer. Zítra vyhledáme lékaře.Jarka Jarošová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škytavka se objevuje často po konzumaci alkoholu. Dá se zastavit pomocí speciálního manévru, který je popsán zde: www.ceskaordinace.cz…
Co se týče dalšího postupu, tak zabezpečte dostatek tekutin i přesto, že nebude mít chuť nic pít. Každou půlhodinu musí polknout jednu deci vody nebo čaje. Máte-li živočišné uhlí, tak ho použijte podle návodu. Vyčkejte na zítřejší prohlídku u lékaře a kdyby se stav zhoršoval se zvýšenou teplotou a křečema, tak volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba slinivky břišní

Léčba

Nekomplikovaný virový zánět nosohltanu trvá většinou 3–5 dnů a nevyžaduje léčbu antibiotiky. Měřte dítěti teplotu, pokud má více než 38 °C, podejte lék s účinnou látkou paracetamolem nebo ibuprofenem v dávce odpovídající věku a váze dítěte podle příbalového letáku. Vysokou horečku pomůže srazit i vlažná sprcha nebo studený zábal.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL MÁM RÁDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kami.

Taky jsem ráda, že alespoň u vigantolu vím co dítěti dávám, protože je důkladně testovaný a dávají ho maminky dětem už dlouho.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vigantol mám ráda

Zvracení hlenů

Přítomnost hlenů v krku vyvolává pocit na zvracení. Může se jednat o zánět dolních cest dýchacích, což by ověřilo vyšetření na plicním oddělení (alespoň RTG plic). Hleny se nemusí tvořit v krku, ale v průduškách, a do krku mohou stoupat. Ovšem nejčastější příčinou zvracení hlenů je nachlazení a s ním spojený výskyt rýmy, kdy hleny stečou (nebo jsou spolknuty) do zažívacího traktu, a problém je na světě. Je velmi důležité smrkat a zase jenom smrkat. U malých dětí pomocí odsávačky odstranit rýmu.

U kojenců bychom měli být při zvracení zvlášť opatrní. Pokud miminko zvrací, hned je otočíme na bříško, aby se mohl obsah žaludku volně dostat ven. Musíme udržovat neustále volné dýchací cesty. Dítě po zvracení položíme na pravý bok nebo je chováme tak, že si jeho bříško položíme na náš hrudník a hlavičku opřeme o naše rameno.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi SVRACI ŠTAVOU A VUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vincent.

dobry den mam prozvu moje holka 20 let zvraci vodu a štavou furt svraci co to muže byt prosim dekuju vam moc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svraci štavou a vudu

Recenze

Aptus Attapectin (milně uváděn jako Atapectin) je minerální přípravek pro psy a kočky postižené dočasnými trávicími potížemi (akutní průjem).

Indikace:

  • antidiarhoikum (protiprůjmový přípravek);
  • akutní gastroenterokolitida - průjmová onemocnění;
  • průjem při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky;
  • chronické průjmy - zánětlivá střevní onemocnění.

Účinné látky:

Účinnými látkami přípravku Attapectin jsou attapulgit a pektin, které chrání stěny trávicího systému, vážou na sebe bakteriální toxiny a produkty střevní fermentace a transportují je skrze trávicí trakt.

Složení:

  • Attapulgit 49,6 %;
  • Vehikulum 41,6 %;
  • Pektin (E 440) 8,8 %.

Návod k použití:

Attapectin se používá při dočasných trávicích potížích u psů a koček. Zvířeti musí být současně dáno k dispozici dostatečné množství tekutin (minimálně 0,5-1 dcl/kg/den), vody nebo lépe elektrolytového nápoje (např. Nutrisal®). Potřeba tekutin se zvyšuje, jestliže zvíře zvrací nebo trpí těžkým průjmem.

Zdroj: Attapectin

Projevy a příznaky

Ileus se může v závislosti na příčině svého vzniku projevovat různě. Typickými varovnými příznaky rozvoje onemocnění jsou však zástava odchodů plynů a stolice, ať už v důsledku překážky, nebo zástavy peristaltiky. Ve střevě tak dochází k jejich hromadění, což způsobí roztáhnutí střev, které se projeví vzedmutím břicha. Jelikož se potrava kvůli překážce ucpávající střevo nemůže posouvat dále, dochází k úpornému zvracení, kdy pes zvrací zapáchající hnědou tekutinu. Tyto příznaky doprovází silná bolest, která může mít kolikovitý charakter (přichází ve vlnách, stupňuje se až do maxima, pak slábne a znovu se zesiluje), nebo může být trvalá, krutá a neutišitelná – tak tomu bývá u strangulačního ileu, kdy střevo trpí nedostatkem kyslíku. U nejvíce nebezpečného strangulačního ileu se také mohou objevit příznaky počínajícího šoku, tedy neklid nebo naopak výrazná spavost, bledá kůže se studeným potem, rychlé bušení srdce, zrychlené dýchání.

Zdroj: Zauzlení střev u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP