Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRAMBORY NA PLET

OBSAH

Brambora na pleť diskuse

Jaké máte s bramborem zkušenosti Vy? Napište nám své nápady s použitím brambory v diskusi pod článkem.
 

Zdroj: Brambory na pleť

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Přínosy syrových brambor na pokožku

Syrové brambory jsou bohaté na minerály, jako je draslík, síra a fosfor. Tyto minerály jsou vynikající při péči o pleť. V čerstvé bramborové šťávě je k dispozici přítomnost vitamínů a antioxidačních sloučenin, které napomáhají ke zlepšení pleti a které zároveň mají i antibakteriální účinky. Také enzymy přítomné v dřeni syrových brambor jsou skvělé pro péči o pleť.
Kůra neboli slupka syrové brambory je rovněž známá jako účinný prostředek v boji proti kožním problémům. V mnoha případech je pro lepší výsledky doporučeno, aby se nastrouhal celý syrový brambor i s jeho slupkou a aplikoval se jako bramborová pasta na obličej.
 

Zdroj: Brambory na pleť

Diskuze

V diskuzi DOTTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kott Jaroslav.

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den,
měla jsem vosy v záhonu s jahodami. Zkoušela jsem kdeco, nakonec jsem se jich (spíše náhodou) zbavila tak, že jsem do díry nastříkala sprej proti vosám, zastrčila tam hořící sírový papírek a ono to blaflo. Vosy tam pak už nelítaly.

Zdroj: diskuze Dottaz

Výhody brambor

  • Pomáhají zesvětlit kožní skvrny.
  • Jsou prospěšné při hojení kožních ekzémů. Nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich šťávu. Naneste na kůži.
  • Plátky brambor mohou být též použity k očištění pleti.
  • Brambory mají adstringentní (stahující) účinek, zmírňují otoky okolo očí. Použijte plátek brambory jako obklad na víčka nebo nastrouhejte syrovou bramboru, kterou použijete jako obklad.

Zdroj: Zdravotní účinky brambory na pleť

Diskuze

V diskuzi JAK UCHOVAT BRAMBORY ZIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

jak uchovat brambory přes zimu,aby nepomrzly?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu

Syrová brambora a výhody pro pleť

Mnoho lidí už zažilo blahodárné účinky plynoucí z používání syrové brambory na čistou pleť a pro boj proti kožním problémům, takže je to praxí prokázaný lék.

  • Syrový brambor především a nejlépe čistí pokožku. Tím pomáhá pokožce rychleji zahojit akné, červené pupínky a černé tečky.
  • Brambora pomáhá zklidnit zánět na kůži po různých poraněních, popáleninách a řezných ranách.
  • Antibakteriální vlastnosti bramboru pomáhají léčit kožní bradavice.
  • Šťáva z brambory pomáhá vyčistit mastnou pleť na obličeji, protože ji zbavuje přebytečného tuku.
  • Brambory jsou velice bohaté na obsah kyseliny alfa-lipoové. Kyselina alfa-lipoová dokáže na pokožce redukovat jemné linky i vrásky, ale i další projevy na pokožce, které jsou spojeny se stárnutím. Například oční vaky a tmavá kůže kolem očí můžou být díky kyselině alfa-lipoové účinně odstraněny přikládáním gázových váčků naplněných se strouhaným syrovým bramborem.

 

Zdroj: Brambory na pleť

Diskuze

V diskuzi PROBLEMATICKÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Péče o pleť je komplikovaná. A to i proto, že jednou může být mastná a za pár let suchá. Člověka, který se o ní poctivě stará, odličuje se, čistí, natírá a někdy pomůže třeba výživným přípravkem jako je například Viaderm, pleť zaručeně odmění :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problematická pleť

Brambory na pleť – recepty

Zde je několik tipů, jak se starat o pleť zdravým způsobem:

  • Ze syrových brambor vytvořte pastu (kaši). Tuto pastu aplikujte na obličej, nechte ji působit po dobu 25 minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Tato maska zvyšuje přirozený lesk kůže.
  • Než se půjdete opalovat, naneste na pokožku šťávu z brambor, která vás ochrání před nepříznivými vlivy slunečních paprsků.
  • Chcete-li zabránit vráskám a tmavým skvrnám, pravidelně oplachujte obličej studenou bramborovou šťávou. Pravidelná aplikace pomáhá se snížením poškození a zanedbání pleti, vede k jemné a zářivé pokožce. Brambory mohou být použity i jako bělicí činidlo.
  • Brambory pomáhají v boji proti akné.
  • Brambory jsou účinné proti tmavým kruhům pod očima. Pro jejich odstranění postačí pouhé dva plátky brambor, které se přiloží na oči. Také je možné vytvořit pastu ze syrových brambor, která je účinná na otoky obličeje.

Brambory mohou rovněž pomáhat s kožními problémy. Zejména s akné, černými tečkami, bílými lézemi. Postačí půlka brambory, se kterou můžete potírat postiženou oblast. Nebo si jednoduše vytvořte účinnou masku. Postačí brambory pouze rozmixovat, nanést kaši na obličej a nechat působit po dobu 30 minut. Po uplynutí této doby pleť opláchnout.

Zdroj: Zdravotní účinky brambory na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem PÉČE O MASTNOU PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
už třetí den používám kosmetiku nourifusion a musím říst, že moje pleť je teď pružnější a hebčí, ale vyskákaly mi popínky..nevím, jestli se teď moje pleť čistí a nebo mi prostě nevyhovuje...mám jí dále používat ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj Marie, napiš mi sem co všechno na svou pleť používáš, jak dlouho to používáš a jak dlouho máš pupínky. Taky ty pupínky více popiš, zdali je to jako akné, nebo jako vyrážka či ekzém. Klidně to vyfoť, dej to na ulozto.cz a hoď sem pak odkaz na svou fotku. Uvidíme co se s tím dá dělat.

Zdroj: diskuze Péče o mastnou pleť

Rajčatová maska

Připravte si pyré z čerstvých rajčat, naneste na pleť. Rajčata mají stahující účinek na póry a odstraňují nečistoty.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Zdravim proc ani ne brambory ?
Dnes jsem koupil pastiku ve skle brambory tam byli.
A
Ja je mel.v polévce acca měsíc ok.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Péče o pleť po čtyřicítce

Pleť po čtyřicítce už potřebuje speciální péči – přípravky, které obnovují tvorbu kolagenu. Na čistění používejte výhradně čisticí mléka, tedy prostředky na krémové bázi. Jsou vhodnější než mycí gely, protože ty více vysušují. Pleť čistěte ráno i večer. Pokud vaše pleť toleruje AHA-kyseliny, tak jednou denně ošetřete pleť přípravkem, který tyto kyseliny obsahuje. Denní krém by měl samozřejmě obsahovat ochranný faktor proti slunečnímu záření. Velmi účinný v péči o zralejší pleť je arganový olej. Na noc zvolte kaviárový krém či sérum. Kaviár zpomaluje proces stárnutí, pomáhá při tvorbě kolagenu.

Zdroj: Péče o pleť

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Péče o pleť při akné

Polovina všech problémů u pleti s akné je způsobena nesprávnou péčí a čištěním. Součástí každodenní péče by mělo být používání speciální kosmetiky na problematickou pleť, která pomáhá stabilizovat činnost mazových žláz, odstraňuje rohovou vrstvu na povrchu pokožky, uvolňuje ústí mazových žláz a působí protizánětlivě a dezinfekčně. Každý den je nutné věnovat čas odlíčení a důkladnému vyčištění pleti nejlépe 2krát denně, a to i když se nelíčíte. Dalším krokem péče o pleť s akné je dočištění a tonizace, které pleť projasní, osvěží a zároveň uvolní ucpané póry a připraví ji pro aplikaci pleťového krému. Po vyčištění pleť ošetřete lehkým hydratačním krémem či speciálním krémem pro aknózní pleť.

Zdroj: Péče o pleť

Diskuze

V diskuzi PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kacka.

Děkuji, za super nápad, jen je škoda, že když tady máte - Péče o suchou pleť, tak v tom videu to představuje strašně zmalovaná slečna.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pleť

Sladké brambory na pleť

Lilek brambor je jednoletá plodina z čeledi lilkovitých, jeho vzdáleným příbuzným je brambor sladký, který patří mezi nejvýživnější potraviny. Sladký brambor má také mnoho zdravotních a kosmetických výhod. Sladké brambory obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek a vitamíny A, B, C, K a E. Sladké brambory jsou považovány za vynikající zdroj přírodních zdraví prospěšných látek, zejména beta-karotenu a anthocyaninu. Beta-karoten snižuje rizika vzniku některých chronických onemocnění, včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu. Anthocyanin je účinný proti boji s pigmentací. Vitamíny A, B a C mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají v boji proti poškození organismu volnými radikály.

Sladké brambory jsou škrobové a sladce chutnají, poskytují tělu dostatečné množství důležitých minerálních látek, jako je železo, vápník, hořčík, mangan a draslík. Tyto minerální látky jsou nezbytné pro enzymy, proteiny a přeměnu sacharidů. Tato škrobová kořenová zelenina je rovněž bohatým zdrojem flavonoidů, antioxidantů a vlákniny. Sladké brambory mají vyšší nutriční hodnotu než bílé či žluté brambory. Výhodou sladkých brambor je, že neobsahují žádné nasycené tuky nebo cholesterol.

Příznivé účinky sladkých brambor na kůži

  • Udržují pružnost pokožky. Sladké brambory jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, který produkuje kolagen. Kolagen pomáhá udržovat pružnost pokožky a dělá ji mladší.
  • Sladké brambory obsahují beta-karoten a vitamín A, což je velmi dobré v prevenci proti rakovině. Tyto látky také poskytují vnitřní ochrannou vrstvu před škodlivými UV paprsky slunce.
  • Sladké brambory obsahují dostatečné množství minerálů. Hořčík například pomáhá při relaxaci a působí jako likvidátor stresu, který se projevuje i na naší pokožce.
  • Sladké brambory také obsahují vitamín E, který je prospěšný pro zdraví pokožky, zlepšuje pleť, projasňuje ji, dělá ji celkově krásnější.

Zdroj: Zdravotní účinky brambory na pleť

Diskuze

V diskuzi VRÁSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaruška.

Zkoušel někdo tu meduňku nebo klíčky na vrásky? funguje z toho něco? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FP.

Jak které teď mám Skincode exc švýcarské kapsle, které otevřeš a naneseš na čitou pleť. Je jich hodně druhů teĎ používám tohle, protože je bez parabenů, věcí ze zvířat....

Zdroj: diskuze Vrásky

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Uskladnění brambor

Brambory nejdéle vydrží v temnu. Při uskladnění brambor pomůže kmín. Je to nejlepší způsob jak je udržet nejdéle čerstvé a bez klíčků. Brambory se nasypou do pytle a k nim se přidá velké množství rozemletého kmínu. Silice obsažená v kmínu zabrání klíčení a udrží brambory dlouho čerstvé.

Zdroj: Pěstování brambor

Masky na pleť

  • Hroznová pleťová maska – rozmačkejte a jednoduše aplikujte: chladivý, zjemňující a vyživující charakter.
  • Broskvová pleťová maska – rozmačkat dužinu a nanést na pleť a krk: zjemňující a čistící účinek, regeneruje a tonizuje.
  • Okurková pleťová maska s jogurtem – smíchejte ingredience dohromady, přidejte jíl a vymíchejte do pasty. Nechejte působit 10 minut. Odstraňte vlažnou vodou. Má chladivý, zjemňující a tonizační účinek.

Zdroj: Citlivá pleť potřebuje speciální péči

Banánový peeling

Banánový peeling je velmi užitečný při hloubkovém čištění pleti, obsahuje totiž esenciální olej, který pomáhá pokožku hydratovat a vyživovat. Banánový peeling je k odstraňování odumřelých buněk, nečistot a bakterií velmi vhodný, protože vaši pleť nejenže očišťuje, ale také vyživuje.

Zdroj: Účinky banánu na pleť

Péče o mastnou pleť

Péče o mastnou pleť by měla začít jemným pěnovým mycím prostředkem. Odstraníte tak nečistoty a nadbytečnou mastnotu. Použijte vatový tampon, který namočíte do adstringentního (stahujícího) pleťového mléka nebo pleťové vody a nanesete na celou pleť. Mastná pokožka též potřebuje hydrataci. Používejte však jen lehká, tekutá séra, která plně postačí. Nechejte hydratační sérum vsáknout a po chvilce papírovým kapesníkem odsajte jeho zbytek. Tento krok působí preventivně proti lesku.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Sázení brambor v červenci

V červenci je možné ještě zasadit brambory, které můžeme sklidit ke konci září. Je vhodné takto vysazovat rané brambory, zajistíme si tak přísun velmi chutných brambor v podzimním období. Brambory vysazujeme obdobným způsobem jako na jaře (viz výše).

Zdroj: Pěstování brambor

Zapečené brambory se smetanou

Ingredience: 400 g brambor, 2 cibule, sůl, pepř, 100 g šunky, smetana

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vymažeme plech, na který poklademe brambory v jedné vrstvě. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a polovinu dáme na brambory, které posypeme rovněž šunkou nakrájenou na malé kostičky (také dáme pouze polovinu). Na první vrstvu poklademe zase brambory a posypeme zbytkem cibule a šunky. Nakonec dáme opět vrstvu brambor. Celé zalijeme smetanou (brambory jsou osolené a trošku opepřené) a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP