Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN

OBSAH

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Drazí přátelé, rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s vyléčením brnění a mravenčení končetin. Brnělo mě levé stehno na vnější straně. Postupně se to během 3 let zhoršovalo a nejvíce se to projevovalo v leže. Dokonce mně to ke konci začalo občas i budit. Ale teď nevím co to je mít pocit brnění nebo mravenčení. Dříve bylo stehno na straně citlivé na dotek a teď je úplně normální jako na druhé noze. Jedinou změnu, kterou jsem učinil a která vedla k vyléčení, je každodení užívání několika minerálů a vitamínů.
Ráno:
1000 mg Vitamínu C s postupným uvolňováním
400 mg Vitamínu E
2000 mg Omega 3
1 g Vápníku

Večer:
500 mg Magnézia (50g hořčíku čisté váhy)
15 mg Zinku
25 mg Vitamínu B6
K tomu pravidelně chodím do sauny, kde se poctivě vyhřeju a ochlazuju se studenou vodou po celém těle. Saunu jsem dělal i dříve a brnění ani mravenčení to samo o sobě nevyléčilo. Jen tyhle doplňky pomohly. Věřím, že to pomůže třeba i vám koho trápí tyto nepříjemné pocity. Mě to vyléčilo za dva měsíce. Úžívám to trvale a brnění nemám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění a mravenčení končetin

Brnění jazyka a končetin

Brnění jazyka a končetin může způsobit i deformace páteře se zvětšenou bederní a krční lordózou a hrudní kyfózou.

Léčba spočívá v pravidelné rehabilitaci a nápravě správného držení těla, v závažnějších případech je na místě nošení korzetu či operativní řešení. Včasnou a správnou léčbou lze předejít budoucím zdravotním komplikacím. Neléčené formy těchto onemocnění nepříznivě ovlivňují správnou funkci pohybového aparátu a mohou vést k nepříjemným bolestem zad a vzniku nevzhledného hrbu. Těžké formy onemocnění mohou narušovat fungování vnitřních orgánů, zejména srdce a plic.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodová Eva.

Děkuji Vám za krásný článek, také jsem si koupila od LR aloe Vera Siveru ale
jsem po operaci srdce /výměna 2 chlopní a nevím zda ji mohu užívat. Poraďte mi
prosím. Děkuji Vám. Svobodová
Mám problém brnění plošek na nohou. Vyloučila lékařka boreliózu a nyní čekám
na neurologické vyšetření.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Skulinová.

Dobrý den. Pokud se léčíte s jakýmkoliv onemocněním, měla byste vždy konzumaci potravinových doplňků a bylin konzultovat s lékařem. V tomto případě s firemním lékařem LR, který je proškolen účinky aloe vera sivera. Na stránkách společnosti LR je kontakt na lékaře, kteří provádějí online konzultace nebo Vám odpoví mailem. Zavolejte na centrálu a poradí Vám, jak postupovat. Hodně zdraví přeje Miluše Skulinová

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřich Maršík.

Prosím o radu na odstranění mravnčení prstů u nohhou po chemoterapii.Předem děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elis.

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že mám mravenceni jazyka.. Brnění.. Vůbec nevím z čeho to může být.. Byla jsem na ORL, tam sem dostala b komplex a prý že by to mělo zmizet, ale bohužel problémy trvají.. Nemáte stím nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mravenčení nebo brnění jazyka nastává také v případě deformace krční páteře. Ta se v poslední době objevuje stále více a na vině je naše zírání do monitoru, když děláme takovou tu želví hlavu. Když už jste se odhodlala k lékaři na ORL, tak v tom setrvejte a zajděte ještě na oddělení ortopedie a prodiskutuje to ještě tam. Nečekejte žádné léky, ale spíš rady co dělat na uvolnění krku a celé páteře, popřípadě doporučení na rehabilitaci. Léčba totiž v těchto případech netrvá týden nebo 14 dní, ale roky a je třeba k tomu navíc změnit životní styl. Výsledkem pak bývá pevné tělo a jazyk bez brnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení jazyka

Mravenčení končetin a zaléhání v uších

Tyto dva symptomy by se mohly sejít při aterosklerotickém zúžení nebo poškození struktury stěny tepen v oblasti mozku, ale není to nutně jediná možnost. Další možnou příčinou je nádorové onemocnění (zhoubné či nezhoubné).

Může jít i o banální příčiny, avšak hrozba závažnějších onemocnění je dobrým důvodem k tomu, abychom neodkládali neurologické vyšetření – čím dříve, tím lépe.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Měla jsem oteklé nohy a pořád pocit těžkých nohou.. Kámoška mi doporučila ať si koupím nějakou mast, která obsahuje kaštan koňský.. Tak jsem googlila a nejlepší recenze jsem našla na právě zmíněný Priessnitz žilní. Koupila jsem si mazání na žíly a ulevil mi :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou)..
Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Zdroj: diskuze Oteklé nohy

Časté mravenčení v rukou a nohou

Máte-li tyto potíže natolik často, že je vnímáte jako téměř trvalé, převažující v čase dne (nebo noci), anebo Vám dokonce brání ve vykonávání činností, které pro Vás do té doby byly běžné, mohlo by se jednat také o nedostatek hořčíku; můžete jej doplnit, doporučuje se společně s vápníkem v poměru 2:1 (a se zinkem). Nicméně je třeba především vyloučit postižení periferních nervů: objednejte se proto na kontrolu u specialisty-neurologa (přes svého praktického lékaře). A... dlouho toto vyšetření neodkládejte!

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindrich Sliksbir.

Mám bolesti a brněni chodidel , jak to léčit???

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Brnění rukou může být příznakem vážné nemoci

Brnění rukou může mít příčinu neurologickou, poúrazovou, spojenou s krční páteří nebo s problémem v oběhovém systému. Pokud se vyskytuje pouze brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu, kdy dochází k utlačení středového nervu (nervus medianus) v zápěstí, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Zdroj: Brnění levé ruky

Brnění prstů na rukou

Může se jednat o prostou neurózu, anebo o nedokrvení (zvláště se projevující za mrazu), tedy o poruchu žilního systému, ale může jít i o neurologické postižení nervů anebo o poruchu funkce lymfatického systému.

- projevy

Mravenčení v prstech, brnění konečků prstů u rukou, často jen za určitých okolností (mráz, určitá činnost nebo nervové vypětí), někdy i celodenně.

- příčiny

Poruchy funkce žilního, lymfatického nebo nervového systému, případně neurotické (psychické) potíže.

- léčba

Zvláště u dlouhodobých pozorování těchto projevů se často neobejdete bez specializovaného lékařského vyšetření. Začněte však návštěvou svého praktického lékaře. Po vyloučení výživových nedostatků (vitamíny skupiny B, hořčík, vápník) bude vhodné neurologické vyšetření, na ně navazující rehabilitace, v nejzazším případně chirurgický zákrok.

Potíže sice tohoto druhu často odezní samy. Role časného zahájení léčby je však klíčová (v případech, kdy je nutná).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Brnění jazyka a rtů

Brnění jazyka a rtů může být způsobeno hyperventilací. Příčinou hyperventilace bývá psychické rozrušení, hádka, nakupení stresu a další, nebo takzvaná panická ataka při úzkostných poruchách a následné rychlé a hluboké dýchání, kterým dojde k nadměrnému vydýchání CO2 způsobujícímu právě mravenčení a křeče. Příznaky pak jsou brnění končetin a kolem úst, jazyka, rty se mohou svírat. Objevuje se pocit točení hlavy, sevření na hrudi a dušnost. Okysličení krve ale zůstává 100%, kůže má růžovou barvu.

První pomocí je, že postiženého uklidníte, vyzvete ke klidnému dýchání: nadechnout do břicha, po nádechu zapnout břišní svaly, pomalu a dlouze vydechnout. Dále můžete nechat postiženého dýchat do sáčku přidrženého přes nos a ústa, tím se zvýší koncentrace CO2 v krvi. Případně můžete podat malou dávku sedativa na uklidnění (Diazepam 5 mg, Neurol 1 mg, Lexaurin 3 mg).

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění a snížená citlivost končetin souvisí s nervy, které vedou z páteře - míchy. Tyto nervy je třeba uvolnit vhodnými masážemi a speciálními tlaky po celé jejich dráze. S tímto nejlépe pomůže fyzioterapeut, který se zabývá dornovou metodou. Dornova metoda už mnohokrát v podobných případech pomohla. Fyzioterapie je lékem podobně jako masti nebo prášky. Zkuste to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Měla jsem oteklé nohy a pořád pocit těžkých nohou.. Kámoška mi doporučila ať si koupím nějakou mast, která obsahuje kaštan koňský.. Tak jsem googlila a nejlepší recenze jsem našla na právě zmíněný Priessnitz žilní. Koupila jsem si mazání na žíly a ulevil mi :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou).. a k tomu se mi přidal šum v uších.

Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání včetně šumu ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Zdroj: diskuze Oteklé nohy

Mravenčení v prstech

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud jde o brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž vzniká v důsledku toho, že je v zápěstí utlačován středový nerv, a to po úrazu nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem. Někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody. Dále mravenčení v prstech může signalizovat poškození mnoha periferních nervů. Nejčastěji se jedná o diabetickou nebo alkoholickou polyneuropatii, ale příčin je mnoho. Dobrým pomocníkem při těchto stavech je gingko a vitamín E.

Zdroj: Mravenčení v těle

Brnění a necitlivost

Znecitlivení či brnění je normální v chladu nebo při sedu či lehu v nevhodné poloze. Znecitlivení a brnění bez zjevné příčiny vyžaduje lékařské ošetření. Vždy musíte rozlišovat mezi těmito stavy – brnění a necitlivost.

Brnění – Parestezie je nepříjemný pocit brnění, píchání, svědění či pálení kůže bez trvalých následků. Neodborně se tento stav též označuje jako mravenčení. Projev parestezie může být přechodný nebo chronický. Zároveň ji může nebo nemusí doprovázet porucha citlivosti kůže. Při brnění (mravenčení) máte pocit, jako by vám pod kůží lezly tisíce mravenců. Ruka je často také méně pohyblivá, znecitlivělá. Zpravidla jde o důsledek toho, že dochází k dlouhodobějšímu stlačení nervů. Hlavní a nejčastější příčinou je zvýšení tlaku na nervy. Typicky se brnění projeví v okamžiku, kdy si v noci během spánku přeležíte ruku.

Příčiny:

  • delší pobyt v chladném prostředí
  • problémy s krční páteří
  • cukrovka
  • alkoholismus
  • nedostatek vitamínu B
  • syndrom karpálního tunelu
  • mozková mrtvice
  • přesezení – tlak na nerv
  • infarkt myokardu

Necitlivost – Ischemická choroba horních končetin (ICHHK) je onemocnění tepen horních končetin. Při tomto onemocnění dochází k postupnému uzávěru tepen až do stadia úplného uzávěru s následnou ischemii. Nemoc se ze začátku projevuje velice nepříjemnou bolestí (klaudikační bolest) nejprve při námaze, postupně se bolest objevuje i v poloze klidové. Celá končetina je chladnější a může se objevit i odlišné zbarvení, v nejhorším případě nastává gangréna.

Příčiny:

  • ateroskleróza tepen horních končetin
  • vaskulitida – zánět cév

Pokud jsou problémy s brněním a necitlivostí ruky přetrvávající, je vždy vhodné zajít k lékaři, který zjistí přesnou příčinu nemoci a zajistí potřebnou léčbu. Pokud se nejedná o závažné onemocnění, tak na brnění a mravenčení rukou doporučí analgetika, která přispívají k tlumení doprovodných příznaků.

Domácí léčba brnění rukou spočívá v odstranění příčin! Vynechejte v prvé řadě alkohol a kouření. Do jídelníčku zařaďte více potravin, které obsahují vitamíny skupiny B. Významným zdrojem vitamínu B12 je kupříkladu rybí maso. Kromě vitamínu zajistěte i dostatečný přísun vápníku.

Zdroj: Brnění levé ruky

Brnění nohou

To, zda jde o brnění po operaci, od páteře, z nedostatku hořčíku, či zda máte tyto potíže např. pouze při menstruaci, nebo jste se s nimi setkali až v těhotenství... to vše rozhoduje o způsobu pomoci a/nebo léčby.

- příčiny

To, zda jde o brnění po operaci, od páteře, z nedostatku hořčíku, či pokud máte tyto potíže např. pouze při menstruaci, nebo jste se s nimi setkali až v těhotenství... to vše rozhoduje o způsobu pomoci či léčby. S výjimkou nedostatku hořčíku se to bez konzultace s odborníkem neobejde. Není vhodné odkládat dlouhodobě vyšetření, protože déletrvající potíže mohou být nevratné – na rozdíl od těch krátkodobých. Resp. mohou indikovat příčinu, které sice není důvod se obávat, ale kterou je vhodné bez odkladu začít řešit.

- léčba

Diagnostika: Základní diagnostika spočívá v rozhovoru s pacientem (jaké má nemoci, jaké užívá léky, zda pije alkohol, přesné popsání jeho obtíží apod.), dále mají význam běžné krevní náběry (hladina cukru v krvi, hladina CRP, ledvinné parametry, jaterní testy aj.) a rentgen páteře. V případě podezření na narušení funkce nervů (obvyklé u polyneuropatií) je vhodné provést EMG vyšetření (elektromyografie), které mj. dokáže zhodnotit vedení vzruchů nervovými vlákny.

Léčba: Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (např. tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (thioctacid).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Operace mravenčení končetin

Chirurgické řešení je známo zejména u syndromu karpálního tunelu (který umí být nejen nepříjemný, ale i velmi bolestivý) u něhož jde o stlačení středního nervu v zápěstním kanálu. To se vyskytuje například u práce řidiče, řezníka či u práce se sbíječkou apod. Může ho ovšem způsobit i mnohaleté psaní na klávesnici nebo ovládání myši... V takovém případě má tento syndrom svůj speciální název „myšitida“, kdy vlivem takového jednostranného pracovního přetížení dochází k útlaku nervu v zápěstí. Může k němu však dojít např. i po úrazech, nebo vlivem zánětu v oblasti zápěstí, či zmnožením kloubní výstelky v zápěstí při revmatismu.

Chirurgický zásah spolehlivě uvolní nerv v zápěstním kanálku. Potíže je však třeba odlišit od postižení tohoto nervu v jiných oblastech těla – loket, rameno, krční páteř – které by si samozřejmě vyžádalo jiné léčebné postupy.

Mravenčení v nohou bývá častým přetrvávajícím symptomem po operaci výhřezu ploténky v lumbosakrální oblasti, který většinou po nějakém čase spontánně odezní. Je však třeba dodržovat doporučované režimy (pravidelné rehabilitační cvičení, přiměřený pohyb, vyvážená strava, udržování normální váhy).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Co znamená mravenčení

Pocitu mravenčení se odborně říká parestezie. Jde o pocit brnění, který vznikl vlivem útlaku nervu (např. syndrom karpálního tunelu, nebo tzv. „brňavka“, kterou pocítíme v lokti, když se o něj uhodíme). Nejčastěji se s tímto pocitem setkáváme v důsledku nedokrvení (ischémie), nastávajícím např. když si v sedu na židli přehodíme „nohu přes nohu“ a delší dobu pozici nezměníme. V tomto případě nejde o nemoc: když nohou trochu zacvičíme, opět se prokrví, a pocit mravenčení odeznívá.

Mravenčení může být vyvoláno i tzv. kořenovým syndromem: na míšní kořeny tlačí vyhřezlá ploténka nebo obratel. Stav lze léčit pravidelným cvičením nebo léky, ale někdy je nutné neurochirurgické řešení.

K parestezii může ovšem docházet také v důsledku závažnějších onemocnění, jako je epilepsie, otrava chemickými látkami, komplikovaná cukrovka, alkoholismus (toxický vliv alkoholu spojený s nedostatkem vitaminu B1) nebo nádorová onemocnění. U diabetické (cukrovkové) neuropatie je důležité udržet správnou hladinu cukru v krvi a zajistit přísun vitamínů (zvláště skupiny B), Při léčbě alkoholového postižení nervů je nezbytné abstinovat a rovněž doplňovat vitaminy, zejména skupiny B.

Zvláštní nemocí, u které se může také mravenčení vyskytnout, je fibromyalgie postihující nejčastěji ženy středního a vyššího věku. Tato nemoc spočívá v psychicky podmíněné únavě, slabosti a ztuhlosti svalů, které pacientky bolí v určitých bodech (na zádech, šíji, v koleni a lokti). Ženy mohou mít zároveň poruchy spánku, pocity mravenčení, závratě, poruchy paměti a další příznaky. Tato nemoc se léčí psychoterapií, některými psychofarmaky, analgetiky, relaxačními technikami a pohybovým programem pod vedením fyzioterapeuta. V některých případech se bohužel nepodaří příčinu mravenčení hned zpočátku objasnit, léčba pak může být svízelná.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Příčiny

Nedokrvování končetin nebo jejich necitlivost bývají vyvolány poruchou nervového systému, například od páteře, sedacích nervů, případně cévní nedostatečností anebo nedostatečnou látkovou výměnou, kterou více trpí ženy než muži. Končetiny jsou stále studené i při pohybu a těžko se zahřívají. Nejčastěji ženy trpí na nedokrvení prstů na rukou, na studené nohy a brnění prstů. Nepomáhají ani teplé ponožky a teplá obuv. Špatné prokrvení končetin může vyvolat další onemocnění, například cévní potíže, prochlazení a zánět močového měchýře.

Zdroj: Nedokrvování končetin


Autoři obsahu

Ing. Vladimíra Krejčíková

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP