Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRNĚNÍ PRSTŮ NA RUCE

OBSAH

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřich Maršík.

Prosím o radu na odstranění mravnčení prstů u nohhou po chemoterapii.Předem děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENI LEVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RenataZitna.

dobry den uz asi mesic me budi brneni leve ruky a otoky prstu .musim v noci vstát a dat si ruku pod tekouci vodu studenou abych mohla spat.mam praci kde pouzivam hlavne ruce tezke krabice a td,.prosim o radu budi meto jeto neprijemne dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlépe vám v tomto případě poradí praktický lékař, který zjistí pravděpodobnou příčinu a nechá ji ověřit u příslušného specialisty, se kterým se zároveň dohodne na další léčbě. Než se dostanete k lékaři, tak si můžete zkusit pomoci aplikací koňské masti chladivé. Namažte si ji na celou plochu, kterou normálně v noci oplachujete studenou vodou a ihned po namazání obalte potravinářskou fólií a přetáhněte přes ní úzký rukáv od nějakého vyřazeného trička nebo svetříku. Nechte působit až do rána.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Je bulka na ruce rakovina

Bulka na ruce může mít mnoho příčin. Některé byly popsány v tomto článku. Ovšem bez odborného vyšetření nelze stanovit přesnou diagnózu. Nález bulky na ruce vyžaduje návštěvu lékaře, který určí příčinu jejího vzniku.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcel neumann.

dobry den mohu si zakoupit nějakou mastičku na bolení v zápěstí,ležím na jedné straně v posteli a ruce dávam pod polštař.děkuji za nabidku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se zpočátku nejčastěji manifestuje tak, že trne jeden nebo více prstů. Přítomno je brnění, mravenčení či pálení prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku). Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Vožeh.

Dobrý den,
zbrní mi celá levá ruka v leže na levé straně, na pravé straně se mi to nestane a naopak brnění odezní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může mít řadu příčin. Přeležením počínaje až po nedostatečné prokrvování nebo uskřinutí nervu. Blíže to může určit lékař neurolog ve spolupráci s ortopedem a kardiologem. Obraťte se na na svého praktického lékaře a požádejte ho o doporučení k vyšetření na neurologii. Do té doby se snažte ležet jen na pravé straně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTU NA NOŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jak léčit tlak na palcích a chodidél obouch noch.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění prstu na nože

Brnění prstů levé ruky

Brnění levé ruky může být způsobeno syndromem karpálního tunelu, kdy jsou postiženy pouze ruce. Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Led tlumí bolest a urychluje hojení zánětu. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné činit pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšení příjmu vitamínu B6.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je však dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.

Abyste předešli problémům poškození karpálního tunelu, ulevujte si při práci, dopřávejte si pravidelné pauzy, během kterých si ruce protáhnete. Měňte činnosti. Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ A BOLESTIVÉ KLOUBY PRSTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobrý den.Mám na prave ruce na prostrednim prstě z vrchu na kloubu mozol a a všimla jsem si i maleho otoku na ukazovačku a i na tom prostředníčku.Bolest při pohmatu.
M.Tomíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé a bolestivé klouby prstů na ruce

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nemožnost samostatného návratu prstů do vzpřímené polohy může mít mnoho příčin, přičemž každá vyžaduje jinou léčbu. Například pádem mohly být poraněné klouby na prstech nebo šlachy. Nebo u vás může probíhat onemocnění karpálních tunelů. Přesnou diagnózu se dozvíte v ordinaci ortopéda, který vám poskytne bližší objasnění vašich obtíží a doporučí vám vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji Vám.

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi BRNENÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mikolajková Věra.

Jsem tři roky po chemoterapii a stále mne brní chodidla.Pomohlo vám někomu něco na to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vokálek.

Začalo to u prstů a pomalu to postupuje. Zasažená je asi tak třetina přední částí obou chodidel.

Zdroj: diskuze Brnení chodidel po chemoterapii

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina brnění prstů při stříhání nemusí být nutně jen v karpálu, ale může souviset s útiskem nervů mezi obratlema na přechodu krční a hrudní páteře. Potvrdil by to fakt, že těhotenstvím se to zhoršilo. Zhoršilo se to? Příčinou bývá vadné držení těla ve stoje a často predpažené ruce při stříhání. S odstraněním pomůže zkušený fyzioterapeut, který oblast identifikuje, napraví a pomůže odstranit vady při stání. Také je možné, že budete muset změnit svou profesi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Brnění prstů na rukou

Může se jednat o prostou neurózu, anebo o nedokrvení (zvláště se projevující za mrazu), tedy o poruchu žilního systému, ale může jít i o neurologické postižení nervů anebo o poruchu funkce lymfatického systému.

- projevy

Mravenčení v prstech, brnění konečků prstů u rukou, často jen za určitých okolností (mráz, určitá činnost nebo nervové vypětí), někdy i celodenně.

- příčiny

Poruchy funkce žilního, lymfatického nebo nervového systému, případně neurotické (psychické) potíže.

- léčba

Zvláště u dlouhodobých pozorování těchto projevů se často neobejdete bez specializovaného lékařského vyšetření. Začněte však návštěvou svého praktického lékaře. Po vyloučení výživových nedostatků (vitamíny skupiny B, hořčík, vápník) bude vhodné neurologické vyšetření, na ně navazující rehabilitace, v nejzazším případně chirurgický zákrok.

Potíže sice tohoto druhu často odezní samy. Role časného zahájení léčby je však klíčová (v případech, kdy je nutná).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Bolí mě 3 prsty a občas nejdou vrátít do původního stavu narovnat co to může prosím být.Dělá mi to po pádu.děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemožnost samostatného návratu prstů do vzpřímené polohy může mít mnoho příčin, přičemž každá vyžaduje jinou léčbu. Například pádem mohly být poraněné klouby na prstech nebo šlachy. Nebo u vás může probíhat onemocnění karpálních tunelů. Přesnou diagnózu se dozvíte v ordinaci ortopéda, který vám poskytne bližší objasnění vašich obtíží a doporučí vám vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Léčba syndromu karpálního tunelu

Postižení středového nervu útlakem je zpočátku reverzibilní, ale po dlouhodobém neléčeném stlačení mohou nastat i nevratné změny, proto je vhodné začít s léčbou co nejdříve, popřípadě se snažit předejít onemocnění výše zmíněnou prevencí. Včasná léčba může do několika měsíců způsobit zmírnění až vymizení obtíží, zatímco chronický průběh trvá roky a ani po tomto časovém období nemusí dojít k vyléčení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Bolesti kloubů na ruce

Bolesti a otoky kloubů způsobují zpravidla větší či menší omezení jejich funkce. Tyto nepříjemné projevy jsou tedy obvykle důvodem k návštěvě lékaře. Ten stanovuje postup se zaměřením na zjištění příčiny příznaků a stanovuje diagnózu podle anamnézy, klinického vyšetření a rentgenových snímků. Mimochodem také využívá laboratorních vyšetření z krve, aby byl schopen odlišit zánětlivé a nezánětlivé onemocnění.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Oteklý kloub prstu

Prsty jako klobásy jsou velmi nepříjemnou záležitostí, která často postihuje ženy během těhotenství. Kromě této přirozené příčiny oteklých prstů existuje i celá řada dalších. Některé důvody jsou nezávažné, jindy se jedná o známku onemocnění, a proto je třeba zjistit, je-li otok lokalizován jen na prsty, nebo postihuje celé tělo. Příčinami generalizovaných otoků bývá onemocnění srdce, ledvin, jater a těžká podvýživa.

Spektrum možných příčin otoků prstů je značně široké. Pokud si nejste jistí, že se jedná o neškodnou příčinu, jako jsou hormonální změny nebo následek celodenního stání, teplo, namáhavá práce, je vhodné poradit se s lékařem a vše řešit individuálně.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Brnění rukou může být příznakem vážné nemoci

Brnění rukou může mít příčinu neurologickou, poúrazovou, spojenou s krční páteří nebo s problémem v oběhovém systému. Pokud se vyskytuje pouze brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu, kdy dochází k utlačení středového nervu (nervus medianus) v zápěstí, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Zdroj: Brnění levé ruky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP