Téma: 

brokolice

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: Re: Problém s naředěním.

Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s naředěním.
Odesláno dne: 16.9.2015 uživatelem Cempírek

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Obsah purinů v dalších potravinách

(ve 100 g dané potraviny)

Maso, uzeniny

  • hovězí maso 40 mg
  • telecí maso 48 mg
  • vepřové maso 48 mg
  • skopové maso 46 mg
  • kuřecí maso 40 mg
  • králičí maso 38 mg
  • zvěřina 35−39 mg
  • šunka 24 mg
  • anglická slanina 25 mg

Vnitřnosti

  • játra 95 mg
  • ledvinky 80 mg
  • jazyk 55 mg
  • telecí brzlík 400 mg

Ryby

  • kapr 54 mg
  • losos 22 mg
  • pstruh 56 mg
  • sardinka 120 mg
  • sleď 69 mg
  • štika 48 mg

Mléko, vejce

  • mléko 1 mg
  • vejce 2 mg
  • bílek 1 mg
  • žloutek 5 mg

Ořechy, kakao

  • kakaový prášek 1 900 mg
  • mandle 9 mg
  • lískové ořechy 10 mg
  • vlašské ořechy 8 mg

Mouka, pekárenské výrobky

  • žitná nebo pšeničná mouka 0 mg
  • celozrnný chléb 14 mg
  • bílé pečivo 8 mg
  • ovesné vločky 30 mg

Brambory, luštěniny, zelenina

  • brambory 6 mg
  • čočka 70 mg
  • hrách 45 mg
  • fazole 44 mg
  • celer 10 mg
  • cibule 1 mg
  • fazolové lusky 5 mg
  • zelený hrášek 80 mg
  • brokolice 81 mg
  • chřest 14 mg
  • kapusta 6 mg
  • kedlubna 5 mg
  • květák 10 mg
  • mrkev 2 mg
  • okurky 3 mg
  • pórek 3 mg
  • rajče 4 mg
  • reveň (rebarbora) 4 mg
  • ředkvička 6 mg
  • řepa červená 5 mg
  • salát hlávkový 5 mg
  • špenát 23 mg
  • zelí bílé 5 mg
  • zelí červené 8 mg
  • houby 5 mg

Ovoce

  • borůvky 2 mg
  • hrušky 1 mg
  • jablka 1 mg
  • jahody 5 mg
  • meruňky 0 mg
  • švestky 1 mg
  • hroznové víno 1 mg
  • pomeranče 1 mg

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: Re: jídelníček po mrtvici

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici
Odesláno dne: 27.4.2015 uživatelem Cempírek

Koenzym Q10

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10
Zveřejněno dne: 16.4.2013

Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Ovoce a zelenina

Stárnoucí pleť by měla být doslova „naložena“ v takových potravinách, jako je barevné ovoce a zelenina, neboť obsahují velké množství antioxidačního vitamínu C, který a zabraňuje předčasnému stárnutí. Vitamín C je také nezbytný pro výrobu kolagenu a udržuje pokožku vláčnou. Doporučují se zejména bobuloviny, červená paprika, brokolice, pomeranče apod.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži
Zveřejněno dne: 28.11.2012

Vitamín C (kyselina askorbová)

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Vitamín B9

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Koenzym Q10

Zdroje koenzymu Q10 

Koenzym Q10 si může lidský organismus v určitém množství vyprodukovat sám. S věkem se však tato schopnost snižuje, je tedy nezbytné doplňovat koenzym Q10 vhodným jídelníčkem, obsahujícím také jiné důležité vitamíny a živiny. Koenzym Q10 byl měl být součástí vaší každodenní stravy. Zdrojem koenzymu Q10 je například maso, ryby a zelenina (brokolice). Také rostlinné oleje (olivový olej) jsou bohaté na koenzym Q10.

Zdroj: Koenzym Q10
Zveřejněno dne: 16.4.2013

Karotenoidy

Charakteristika karotenoidů

Karotenoidy jsou důležité pro ochranu před volnými radikály, ochraňují buňky, případně snižují riziko vzniku rakoviny, chrání proti kardiovaskulárním onemocněním, příznivě působí na oči a vidění. Karotenoidy mohou pomoci vašemu zdraví v mnoha oblastech, stačí přidat širokou škálu ovoce a zeleniny do svého jídelníčku. Zvláště se doporučují rajčata, mrkev, citrusové plody a paprika. Zdrojem karotenoidů je tedy především žluté a červené ovoce a zelenina, jako jsou již zmiňovaná rajčata, mrkev, papriky, citrusové plody, ale i listová zelenina a brokolice.

Zdroj: Karotenoidy
Zveřejněno dne: 16.4.2013

Minerál fosfor

Charakteristika fosforu

Fosfor je důležitý pro kosti, zuby, metabolismus, buněčná jádra a membrány buněk. Denní hodnota Optimální denní příjem činí 700 mg. Průměrná denní dávka fosforu je obsažena v:

  • 75 g parmezánu
  • 140 g syrového špenátu
  • 300 g krůtího masa
  • 130 g sóji

Nedostatek fosforu způsobuje poškození kostí a zubů. Všimněte si, že mnoho potravin obsahuje fosfát jako konzervant. Důležitými zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, zejména sýry, dále ryby, drůbež, špenát, brokolice, sója, konzervanty v mase a masných výrobcích.

Zdroj: Minerál fosfor
Zveřejněno dne: 3.4.2013

Vitamín C (kyselina askorbová)

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Náhlý pokles krevního tlaku

Potraviny snižující krevní tlak

Soli zvyšují krevní tlak, ovšem dostatečný příjem draslíku může nezdravý účinek sodíku trochu vyvážit. Dobrým zdrojem tohoto minerálu, který pomáhá snižovat krevní tlak, jsou banány, pečená brambora se slupkou, pomerančový džus a netučný nebo nízkotučný jogurt. Také 50 gramů, což je asi půl tabulky, kvalitní hořké čokolády denně může snížit krevní tlak. Ačkoli si vědci nejsou jisti, jakým způsobem čokoláda napomáhá ke snížení krevního tlaku, domnívají se, že to může být díky vysokému obsahu antioxidantů.

Mezi potraviny, které snižují krevní tlak, patří celer, sladkovodní ryby, brokolice, pampeliška, celozrnná ovesná kaše, černé fazole, jogurt. Tudíž by se tyto potraviny měly stát vašimi pomocníky při snižování krevního tlaku.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku
Zveřejněno dne: 1.10.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP