Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BROKOLICE

OBSAH

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Slyšela jsem, že kuřecí maso při dně není vhodné, a pak také že nevhodná je brokolice. Je tedy vhodná brokolicová polévka z vašeho jídelníčku?
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brokolice obsahuje přibližně 70 miligramů purinů na 100 gramů. Díky tomu se brokolice řadí do skupiny potravin s nízkým obsahem purinů – potraviny s velmi vysokým obsahem purinů mají více než 300 mg na 100 g. To znamená, že brokolice je dobrou volbou pro lidi s dnou.
Maso je obecně problém při dně. Nejhorší je maso červené. Kuřecí je druh masa s nejnižším množství purinů a proto je možné si dopřát jednu porci kuřecího jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Nákupní seznam na posílení imunity

  • jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí;
  • cizrna, fazole, čočka a hrách;
  • ořechy, semena, mandle, lískové ořechy a arašídové máslo;
  • citrusové plody, červená paprika a jahody;
  • sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev;
  • zelená zelenina, špenát a brokolice;
  • maso;


Zdroj: Potraviny proti virům

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majer.

Děkuji za vodítko ohledně obsahu purinů. Ovšem potom mne mate zařazení brokolice, špenátu, petržele, hub apod., mezi rizikové

Zdroj: diskuze Tabulka obsahu purinů ryby

Brokolice

Brokolice je plná vlákniny, která je prospěšná pro celkové zdraví srdce. Ukázalo se, že zelenina jako brokolice, květák a zelí pomáhá předcházet ucpávání tepen a chrání před vaskulárními chorobami. Přidejte si proto i vy brokolici do svého jídelníčku. Recepty na přípravu naleznete na internetu.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Poradna

V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: www.zbozi.cz/vyrobek…

Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček

Zapečená brokolice s tofu

Ingredience: 1 brokolice, 450 ml bílého jogurtu, 2 vejce, 150 g uzeného tofu, máslo, sůl

Technologický postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě asi 8 minut, poté scedíme. Pekáč vymažeme máslem, poklademe růžičky brokolice a přidáme tofu nakrájené na malé kostičky. V jogurtu rozmícháme vejce, ochutíme solí a zalijeme tímto brokolici. Zapékáme v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice

Diskuze

V diskuzi ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika břenová.

Dobrý den,mohu poprosit o zaslání celehé jídelníčku?děkuji moc.

Zdroj: diskuze antonie mačingová 28 denní jídelniček

Zapečená brokolice se smetanou

Ingredience: 1 brokolice, 150 g tvrdého sýru, 200 ml smetany, 2 vejce, máslo na vymazání, sůl

Technologický postup: Brokolici uvaříme ve slané vodě, ale ne úplně doměkka a propláchneme studenou vodou. Zapékací misky vymažeme máslem. Do smetany rozšleháme vejce a přimícháme najemno nastrouhaný sýr. Brokolici narovnáme do misek, polijeme připravenou směsí a vložíme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Asi za 15 minut by to mělo být hotové. Podáváme s bramborem nebo jíme samotné.

Zdroj: Zapečená brokolice

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin (5 mg)a chci se zeptat, zda můžu jíst rajčata a pokud ano v jakém množství denně? Mohu také jíst kapustu?

Děkuji

Iveta Mikendová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích www.google.cz/images… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku www.google.cz/images… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Zapečená brokolice se sýrem

Ingredience: 1 brokolice, 1 stroužek česneku, 4 brambory, 200 g strouhaného sýru, 100 g šunky, 125 ml smetany, sůl, olej na vymazání

Technologický postup: Oloupeme brambory a nakrájíme je na kolečka. Dáme vařit, ale jen do poloměkka. Vedle si povaříme brokolici (2–3 minuty ve vroucí vodě), předem ji samozřejmě očistíme a rozdělíme na růžičky. Do skleničky nalijeme 125 ml smetany, přidáme vejce, rozmačkaný česnek, trochu soli a vše důkladně promícháme. Až je všechno dovařené, vymažeme si zapékací mísu olejem. Na dno dáme plátky šunky, vrstvu brambor, vrstvu brokolice a zasypeme sýrem. Opět dáme vrstvu brambor a vrstvu brokolice, zalijeme smetanou s vajíčkem a celé to zasypeme opět sýrem. Brokolici se sýrem pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut. Zapečenou brokolici se sýrem podáváme jako hlavní chod. Můžeme doplnit nakrájenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Zapečená brokolice s těstovinami

Ingredience: 500 g těstovin, 1 brokolice, 2 vejce, 1 cibule, 200 ml mléka, 200 g sýru eidam, olej, sůl, provensálské koření, 200 g kabanosu

Technologický postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Brokolici nakrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený kabanos. Vložíme do zapékací mísy a smícháme s uvařenou brokolicí a těstovinami. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a posypeme nastrouhaným sýrem a provensálským kořením. Dáme zapéct. Podáváme se salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U dny nejde o dodržování doporučeného množství purinů, jako spíš o to, vyladit jídelníček tak, abyste udržel hodnoty kyseliny močové ve snesitelné míře. Proto je potřeba znát seznam nevhodných potravin, které byste neměl jíst vůbec a nebo jen svátečně. Pravidelně a často choďte na měření kyseliny močové, abyste se stačil rozpamatovat, který z vašich stravovacích prohřešků má největší vliv a ten pak omezte.
Když zmiňujete brokolici, tak ta je, co se purinů týče, bezpečná. Její riziko je jen v případě užívání Warfarinu, protože obsahuhe vitamín K a rázové zařazení nebo naopak vyškrtnutí z jídelníčku může rozkolísat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Musiolová.

1.jak je to u léku na srážlivost krve APO-TIC s kombinací s brokolicí. Na žaludek mi hodně dobře dělá brokolice, tak ji používám téměř denně do všeho i samotnou, ale užívám zároveňna srážlivost krve i lék APO-TIC 2x denně půl tablety.Nyní v seznamu bílkovin u potravin má brokolice vysoké hodnoty - 80, takže bych ji měla vzhledem ke své sváze 85-90kg vysadit, protože by pokrylo 100g brokolice celodenní dávku bílkovin, které mohu sníst. Objevily se totiž u mne záchvaty dny.Ale ve vaší předešlé odpovědi na brokolici upozorňujete na kombinaci této zeleniny a léků na srážlivost krve Warfarin - týká se toto upozornění i léků APO-TIC? A jak mám rozumět upozornění, že není možno vysadit brokolici najednou?2. Prosila bych ještě radu - nerozumím v pojednání o bramborách , že nejdříve říkáte že brambory by se měly vařit jen ve slupce u dny, pak je v článku hovořeno, že se mají jíst jen sladké brambory , a to pečené, ale pak je hovořeno, že brambory bílé se nemají jíst. Co to jsou za brambory bílé, mají se jíst jen odrudy brambor červených, nebo vůbec brambory normální se nesmí u dny jíst, ale mají se jíst jen sladké brambory , a to pečené?

Děkuji moc za radu a odpověď - Musiolová.

Zdroj: diskuze Puriny

Rychlá brokolicová polévka s bramborem

Ingredience: 750 g brokolice, 10 g másla, 1 střední brambor, 1,5 l vývaru, 1 stroužek česneku, 100 ml šlehačky, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku. Přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut na mírném ohni i s bramborem nakrájeným na kostičky a košťálem z brokolice. Poté přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut. Brokolici spolu s bramborem a vývarem rozmixujeme. Za stálého míchání přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Polévku podáváme sypanou čerstvou bazalkou.

Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr CASKA.

Dobrý den,mám dotaz, jaké množství vitaminu K může denně bez obav obsahovat moje strava. Užívám warfarin 5 mg, jsem po CMP asi před 5ti lety a je mi 75 roků.Ze stravy jsem prakticky zcela vyloučil hlavně zeleninu,která vitamin K obsahuje (špenát, zelí, brokolice atd.)a myslím,že to není ta nejlepší volba. Děkuji předem za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte, protože vitamín K je při léčbě Warfarinem opravdu důležité sledovat. Aby byly účinky Warfarinu každý den stejné, tak je nezbytné udržet každodenní příjem tohoto vitamínu stále na úrovni 120 mikrogramů. Rozhodně není třeba vyřadit úplně všechnu zeleninu. Dobré je sníst každý den nějaké plody i zeleninu. Zkuste si složit jídelníček těchto rostlinných potravin na týden, aby každý den jste mohl sníst vitamínu K 120 mikrogramů. Tento jídelníček pak udržte 4 týdny, přičemž můžete každý týden zamíchat jednotlivé dny, abyste neměl například každé pondělí to samé. Vždy, když si složíte nový jídelníček, tak byste měl jít po prvním týdnu jeho konzumace na kontrolu srážlivosti krve. Tím si ověříte, že je vaše stravování nastaveno správně, a můžete takto pokračovat. Nad rámec sestaveného jídelníčku byste neměl konzumovat nic jiného co je rostlinného původu. To si nechte do nového měsíce a nového jídelníčku. Omezovat nemusíte například maso, knedlíky, rýži nebo těstoviny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín K a Warfarin

Suroviny

brokolice, 6 stroužků česneku, 10 g másla, olivový olej, petrželová nať, 1,5 l kuřecího vývaru, 130 ml krémového sýru, sůl, mletý pepř

Zdroj: Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.

co pri nem nesmim jist

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Zapečená brokolice se sýrem a šunkou

Ingredience: 100 g šunky, 100 g eidamu, 1 vejce, 1 brokolice, 250 ml mléka, sůl, mletý pepř, máslo na vymazání

Technologický postup: Brokolici očistíme. Sýr nastrouháme. Šunku nakrájíme. Brokolici vložíme do hrnce s vroucí vodou a chvíli povaříme. Vychladlou brokolici poté rozdělíme na růžičky, které nakrájíme a pokryjeme jimi máslem vymazané dno zapékací misky. Vrstvu posypeme kořením, šunkou a trochou nastrouhaného sýra. Ze zbylých kousků růžiček brokolice vytvoříme druhou vrstvu, kterou opět posypeme kořením a zbytkem nastrouhaného sýra. Brokolici se šunkou a sýrem dáme zapéct do vyhřáté trouby, až se sýr trošku rozteče. Mléko rozmícháme s vajíčkem a tuto směs nalijeme do mísy. Pečeme, dokud se na povrchu pokrmu nevytvoří zlatavá krusta. Hotový pokrm podáváme jako hlavní chod.

Zdroj: Zapečená brokolice

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s naředěním.

Zapečená brokolice s nivou

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 250 ml smetany, 250 g nivy, 4 vejce, 250 g šunkového salámu vcelku, sůl, mletý pepř, máslo na vymazání, 200 g tvrdého sýru, 4 stroužky česneku

Technologický postup: Brokolici si rozdělíme na růžičky a dáme na 10 minut povařit do osolené vody. Pak ji vyndáme a položíme do vymazané zapékací misky. Na ni poklademe plátky cibule, salám nakrájený na kostičky, nastrouhanou nivu. Nyní to zalijeme smetanou, ve které rozmícháme sůl, pepř, vejce a utřený česnek. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby. Zapečenou brokolici se sýrem podáváme jako hlavní chod. Můžeme doplnit nakrájenou zeleninou či zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice

Zapečená brokolice v sýrové omáčce

Ingredience: 1 lžíce tuku na osmahnutí cibulky, 1 střední cibule najemno nakrájená, 250 g brokolice na malé růžičky (košťál nepoužívat), 100 g taveného sýra, mléko nebo smetana, podle potřeby sůl, pepř

Postup: Na tuku, nejlépe na sádle, osmahneme cibulku, přidáme drobné kousky brokolice a chvíli restujeme (musí zůstat na skus, nesmí zcela změknout). Pak přidáme sýr nakrájený na kousky a cca 1 dl mléka nebo smetany. Za stálého míchání necháme sýr zcela rozpustit. Opepříme a osolíme podle chuti, je-li třeba, přidáme mléko a necháme přejít varem. Do promaštěné zapékací mísy dáme růžičky brokolice, polijeme je sýrovou omáčkou a dáme zapéct. Máme-li rádi tužší brokolici, tak ji nevaříme a dáme ji do zapékací mísy syrovou. Podáváme jako samostatný pokrm s opečeným toustem a salátem.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Zapečená brokolice s kuřecím masem

Ingredience: 8 brambor, 500 g žampionů, sůl, mletý pepř, 300 g tvrdého sýru, 1 brokolice, 4 kuřecí prsa

Technologický postup: Brokolici rozebereme na růžičky a dáme na 3 minuty povařit do vroucí osolené vody. Větší brambory oloupeme, nové i se slupkou. Nakrájíme je a uvaříme je do poloměkka. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na větší kousky. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Větší zapékací misku podle potřeby vymažeme. Vložíme do ní všechny suroviny, osolíme a opepříme. Nakonec brokolici s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem. Brokolici s kuřecím masem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut, dokud není sýr zlatavý a maso hotové. Zapečenou brokolici s kuřecím masem ihned podáváme.

Zdroj: Zapečená brokolice

Zapečená brokolice s masem

Ingredience: 1 brokolice, 300 g mletého masa, 200 g loupaných rajčat (konzervovaných), 100 g nivy, 2 vejce, 250 g zakysané smetany, 50 ml mléka, 50 g másla, 1 cibule, 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, čerstvá bazalka, pažitka

Technologický postup: Brokolici povaříme ve slané vodě, pak ji přecedíme, necháme vychladnout, nakrájíme na drobnější kousky do misky. Na pánvi na másle osmažíme cibulku, přidáme rozdrobené maso, osmažíme ho a přidáme brokolici a rajčata nakrájená na kousky. Do vychladlého masa dáme bazalku, pažitku, pepř, nastrouhanou nivu, česnek na plátky, mírně osolíme a vše smícháme. Dáme do vymazaného pekáčku a polijeme kysanou smetanou, do které jsme zamíchali trošku mléka a vajíčka. Dáme asi na 30 minut zapéct.

Zdroj: Zapečená brokolice

Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí

Ingredience: 10 brambor, 1 brokolice

Ingredience na ozdobu: sušená petrželka

Ingredience na omáčku: 1/2 lžičky másla, 10 dkg tvrdého sýra, 1/2 kelímku smetany na vaření, 2 kostky měkkého taveného sýra

Ingredience podle chuti: mletý barevný pepř, sůl

Postup: Z brokolice odstraníme košťál a rozdělíme ji na růžičky, které důkladně omyjeme. Brokolici vložíme do hrnce a uvaříme ji v osolené vodě doměkka. Po uvaření vodu slijeme a růžičky brokolice necháme odkapat v cedníku.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

Mezitím si připravíme sýrovou omáčku. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Na pánev dáme máslo, přidáme tvrdý sýr, měkký sýr a mícháme, dokud se sýry nerozpustí. Nakonec k sýrům přilijeme smetanu a za stálého míchání vaříme zhruba deset minut. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.

Na talíř servírujeme nejprve brambory, které posypeme sušenou petrželkou, a poté klademe růžičky brokolice, které přelijeme sýrovou omáčkou.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Brokolicová polévka bez smetany

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 300 ml mléka
  • 70 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 zeleninový bujon
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brokolici důkladně omyjte a rozkrájejte na růžičky. Košťál pokrájejte na kolečka nebo kostičky a vše dejte společně se zeleninovým bujonem vařit asi do 1 litru vody. Brokolici uvařte doměkka. Potom je na vás, zda chcete mít polévku hladkou a krémovou nebo s kousky brokolice. Pro hladký krém použijte ponorný mixér, pro polévku s kousky brokolice použijte šťouchadlo na brambory. Na pánev dejte máslo, nechte ho rozpustit a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a pak zaprašte moukou. Krátce osmahněte a za stálého míchání přidejte do polévky. Přilijte mléko, přidejte prolisovaný česnek, dochuťte solí a pepřem a ještě asi 10 minut povařte. Polévku můžete obměnit tak, že do ní přidáte rozšlehané vejce nebo krutony z pečiva, které opečete na másle.

Zdroj: Brokolicová polévka


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP