Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRUSINKY A PROSTATA

OBSAH

Co je prostata

Prostata aneb žláza předstojná je veliká v průměru asi 4cm a obklopuje močovou trubici těsně pod močovým měchýřem. Vyskytuje se jen v mužském těle. Prostata hraje hlavní roli při rozmnožování. Způsobuje totiž uzavření močové trubice při ztopoření před výstřikem semene a brání tak průniku moči například při vyvrcholení u soulože. Prostata mužům slouží tedy jako taková výhybka, do které přicházejí dvě trubice (močová a semenovod) a ústí z ní jen jedna, která pak vrcholí v penisu muže.

Nákres umístění prostaty

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIŇ A BRUSINKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu brusinky sušené? Nebo čaj?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brusinky mají stále stejný obsah vitamínu K, ať jsou sušené, kandované nebo čerstvé. Jeden čtvrtlitrový hrneček naplněný brusinkami obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když si uděláte z brusinek čaj, který bude přecezený a nebudou v něm žádné plody, jen voda, tak bude obsahovat jen velmi málo vitamínu K. Takový čaj pak můžete pít dle libosti bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Červenými brusinkami to nekončí.

Každý známe červené kuličky brusinek, které používáme v péči o své tělo, ale málokdo ví, že velice prospěšný je také odvar ze zelených listů brusinky. Čaj z listů brusinky působí jako účinná přírodní detoxikace těla a je vhodným doplňkem při použití brusinky na hubnutí.
 

Zdroj: Brusinky na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Lze brusinky a warfarin užívat současně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Brusinky je možné konzumovat i během léčby Warfarinem. Je třeba ale vnímat vlastní zdravotní stav, protože brusinky působí močopudně a při nedostatku tekutin v těle může dojít ke zhoustnutí krve. A to je opačný efekt, než působí Warfarin, který krev naopak ředí. Takže společně s brusinkami zvyšte denní příjem tekutin.

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin

Kde koupit brusinky

Brusinky se dají koupit v různém stavu, a to buď čerstvé, kandované, zavařené, nebo sušené.

Zdroj: Brusinky

Diskuze

V diskuzi JAK VYSADIT BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Montagová.

Prosím, zdělte mi v jakém poměru namýchat rašelinu a zeminu na brusinky., Kam zprávně brusinky vysádit? Děkuji za odpověď Jana Montagová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vysadit brusinky

Čerstvé brusinky a nebo kpasle?

Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Brusinky od pradávna léčí záněty

Tyto sladko-kyselé plody jsou oblíbené nejenom pro svou specifickou chuť, ale také pro jejich léčivé účinky. Brusinky využívali již původní obyvatelé Ameriky pro jejich silné protizánětlivé účinky.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Diskuze

V diskuzi NA ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST JSOU DOBRÉ BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Na váš problém by vám mohly pomoci kanadské brusinky, tedy spíše výtažek účinných látek brusinek, které blahodárně působí na močové cesty. Kanadské brusinky je možné volně koupit v lekárně v kapslích nebo tabletách, přičemž kapsle jsou lepší.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na zánět močových cest jsou dobré brusinky

Brusinkový kompot

Ingredience: 1 kg brusinek, 450 g cukru krupice, 10 ks hřebíčku, 2 celé skořice

Postup: Umyté brusinky dáme do mísy, zasypeme cukrem a promícháme. Mísu uložíme na 24 hodin do chladna. Druhý den přesypeme brusinky do hrnce, přidáme hřebíček, celou skořici a přidáme 2 dcl převařené vody. Brusinky přibližně 20 minut zvolna prohříváme na plotně, ale NEVAŘÍME!!! Teplé brusinky plníme do malých skleniček, zavíčkujeme, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme na 90°C 20 až 25 minut.

Zdroj: Zavařování brusinek

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu na warfarin brusinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K, aby byl každý den na stejné úrovni 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Brusinky při Warfarinu můžete. Jeden hrneček brusinek obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K a 250 ml brusinkového džusu obsahuje 13,3 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.

Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paní Flídrová, slyšela jste dobře, brusinky skutečně mohou způsobit zdravotní komplikace ve spojení s Warfarinem. Warfarin je lék na ředění krve, tak zvaný antikoagulant. Warfarin se používá k rozpuštění akutních krevních sraženin při hluboké žilní trombóze nebo plicní embólii. Preventivní užívání Warfarinu pak snižuje u rizikových pacientů vznik srdečního infarktu, či mozkové mrtvice v důsledku vytvoření krevní sraženiny v žilním pletenci. Do těchto rizikových skupin patří lidé s poruchou srdečního rytmu nebo s umělými srdečními chlopněmi, dále pacienti po prodělaném infarktu a také pacienti po chirurgických zákrocích, například po náhradě kyčelních či kolenních kloubů.

Warfarin je komplikovaný lék v kombinaci s ním nesmí být užíváno mnoho bylinných přípravků! Následující seznam doplňků stravy by NEMĚLY být užívány společně s Warfarinem, aniž by o tom nevědět váš ošetřující lékař.

Nebezpečné kombinace doplňků stravy s Warfarinem:
- Bromelain, který podporuje odbourávání tuků z problematických partií těla,
- Chlorella zelená řasa,
- Koenzym Q10,
- brusinky,
- šalvěj červenokořennou (dan šen),
- ženšen,
- dong quai,
- třezalka,
- pískavice řecké seno,
- ginkgo biloba,
- kajenský pepř,
- česnek,
- vitamín E,
- vysoké dávky vitamínu C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Brusinky sušené

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Brusinky, které byly vysušeny přírodní cestou nebo za použití stroje (sušičky) mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Vždy je lepší koupit sušené ovoce nesířené, neslazené, či jinak chemicky upravované. Sušené plody ovoce se s oblibou přidávají do obilninových směsí k snídani.

Zdroj: Brusinky

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pokud jste mohl dosáhnout erekce před operací, tak to půjde i po ní. Až se obnoví nervová zakončení v oblasti pánevního dna, tak budete moci znovu dosáhnout erekce. To může trvat až půl roku. Změnu pocítíte při vyvrcholení, protože se změní množství ejakulátu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav.

mnohokrát vam dekuji za informaci:ztpořený ůdu po opraci prostaty.budu na to myslet!stefiano

Zdroj: diskuze Prostata

Co jsou kanadské brusinky?

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea L.) Kanadská brusinka je plodem rostliny s názvem klikva velkoplodá. Od naší brusinky divoké se liší tím, že má jinou velikost. A proč právě brusinky z Kanady a ne naše české? Je to prosté, v Kanadě se brusinky pěstují na ohromných plantážích a jejich sklizeň je provozována průmyslově – velkokapacitně, oproti brusinkám českým, které jsou menší a rostou jen divoce v lesích a jejich sběr v takovém množství by byl velice drahý a navíc jsou brusinky na našem území chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem MUZ PO OPERACI RAKOVINY PROSTATY MUZE MIT DETI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Val.

Dobry den chci se zeptat muj muj ma rakovinu prostaty je po operaci muze mit deti ja jsem snim.mela pohlavni styk prosim odepiste dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží jak radikální operace prostaty byla. Pokud je prostata odstraněna celá, tak společně s ní byly odstraněny i semenné váčky a je také znemožněn vstup chámovodů do močové trubice, proto nemůže dojít k oplodnění. Pokud je ale zásah na prostatě jen mírný a jsou zachovány vstupy chámovodů a prostata funguje jak má, tak je možné bezproblémové sexuální vyvrcholení i s možným oplodněním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muz po operaci rakoviny prostaty muze mit deti?

Příznaky alergie na brusinky

Níže uvádíme některé společné příznaky spojené s alergií na brusinky.

  • Alergie na brusinky způsobuje vyrážku po celém těle – reakce na přecitlivělost. Tato vyrážka bývá zarudlá a svědí, občas je podobná skvrnám, které naskáčou po popálení kopřivou.
  • Alergie na brusinky může být spojena s pocitem tísně na hrudi, s otokem úst, jazyka, rtů a tváří.
  • Velmi vzácně se objevují respirační potíže, které se projevují dušností a lapáním po dechu.
  • Ve velmi vzácných případech dochází k anafylaktickému šoku. Tento šok je život ohrožující.

Při těžké formě alergické reakce je důležitá okamžitá hospitalizace a lékařská pomoc.

Zdroj: Alergie na brusinky

Proslazené sušené brusinky

Ingredience: 600 g cukru, 250 g čerstvých brusinek, 500 ml vody

Technologický postup: Svařte 500 ml vody s cukrem (400 g), a jakmile se cukr rozpustí, stáhněte sirup z ohně. Nechte ho pár minut chladnout, aby brusinky při zalití sirupem nepopraskaly. Potom brusinky v míse přelijte sirupem a nechte úplně vychladnout. Přikryjte fólií a uložte do druhého dne do lednice. Potom brusinky sceďte. Cukr (200 g) na obalení vsypte na plech a brusinky v něm postupně obalujte. Pokud se utvoří na plechu z cukru hrudky, přidejte nový. Obalené brusinky rozložte na 2 plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě pár hodin zaschnout. Brusinky jsou nejlepší hned v den výroby, ale vydrží vám i týden. Podávejte je například s kozím sýrem a pečivem. Jde o skvělý doplněk nejen k různým sýrům, ale i k pečené drůbeži nebo třeba ke grilovanému masu.

Zdroj: Brusinky

Jaké brusinky jsou nejlepší?

Pokud hledáte alternetivu brusinek například v doplňku stravy, tak výborným řešením jsou brusinky kapsle, které koupíte v mnoha internetových obchodech. Jsou lepší, než tabletová forma, protože extrakt z brusinek není ničím stužený. V brusinkových kapslích je obsažen obvykle sypký prášek, který se po rozpuštění kapsle v žaludku smísí s tekutým obsahem a prakticky okamžitě se dostává do organizmu. Díky tomu mají kapslované brusinky lepší vstřebatelnost při užívání.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Nakládané brusinky

Ingredience: 2 l přebraných brusinek, 500 g cukru, půl strouhaná citronová kůra z jednoho citrónu, jedna lžička mleté skořice, 1/4 l vody

Postup: Cukr svaříme s vodou a sebereme pěnu. Poté do roztoku vložíme oprané a okapané brusinky, necháme přejít varem, brusinky scedíme a vložíme do vymytých a suchých sklenic. Do cukerného roztoku přidáme nastrouhanou citronovou kůru, lžičku skořice a znovu povaříme. Horký roztok vlijeme na brusinky, sklenice dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Ukládáme do temna.

A jaké jsou vaše recepty na zavařované brusinky. Podělte se s nimi.

Zdroj: Zavařování brusinek

Ano, brusinky prospívají zažívání!

Brusinky vděčí za své blahodárné účinky na hubnutí obsahu tříslovin a bioflavonoidů a polyfenolů. Díky tříslovinám ochrání žaludeční sliznici a zamezí zánětům anebo také zamezí vzniku žaludečních vředů. Díky bioflavonoidům příznivě působí na hladinu cholesterolu, podobně jako například červené nebo bílé víno. Pokud si tedy místo lehké a zdravé stravy dopřáváte spíše těžká a smažená jídla, pomůžou vám brusinky se snížením cholesterolu. Navíc brusinky jsou také silné přírodní antioxidanty a to díky obsahu přírodních vitaminů A a E. Nejlépe brusinky zabírají na hubnutí, jen když jsou užívány ve formě rozpustného prášku na bázi brusinek. Pokud by se užívaly brusinky jako celé plody, nebo dokonce jako sušené brusinky, či kandované brusinky nebo v brusinkovém kompotu, tak by se vlivem přírodních nebo přidaných cukrů, které v sobě plody brusinek obsahují, naše těla spíše tloustla, než hubnula. Proto na hubnutí vždy jen rozpustný prášek na bázi brusinek v kapslích, který je běžně dostupný v lékárně jako prevence proti zánětu močových cest.
 

Zdroj: Brusinky na hubnutí

Účinky kanadských brusinek

Blahodárné účinky na lidský organismus dokonce potvrzují i moderní studie. Brusinky mohou odvrátit infekci močového ústrojí a jsou užitečné i v prevenci zubního kazu. Účinně také působí proti viru, který způsobuje opary, snižují horečku a podporují imunitu.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Recept na tančící brusinky

Tančící brusinky se pomalu stávají hitem – především díky jednoduché přípravě, dokonale vyvážené kombinaci chutí a vizuálnímu efektu. Jemné perlení sektu totiž karmínově červené bobulky rozpohybuje tak, že v nápoji doslova tančí.

Přípravu zvládne opravdu každý. Nejprve doporučujeme propláchnout sušené plody vlažnou vodou, aby se zbavily mastného povlaku. Ten sice zabraňuje jejich slepení, ale mohl by ulpět na povrchu skleničky a pokazit tak výsledný vizuální efekt. Poté nalijte do sklenice typu flétna sekt a postupně do něj vhazujte brusinky, aby vám tolik nepěnil. Na závěr se můžete kochat krásným tanečním představením výsledného drinku.

Zdroj: Brusinky


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP