Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BUJENÍ

OBSAH

Léčba

Pokud se kdekoliv v těle objeví infekce, zánět, či dokonce rakovinné bujení, první se to dozví blízké lymfatické uzliny a mohou začít s problémem bojovat. Pro nádor lymfatických uzlin je charakteristické zvětšení uzlin, často na krku. Může se objevit zvětšená slezina, zvětšení jater, další příznaky onemocnění se odvíjejí od poškození okolních orgánů danou uzlinou. Moderní medicína používá chemoterapii (cytostatika), ozařování nebo biologickou léčbu.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatka.

Dobrý den-užívám olej,tvaroh a ln.semínko už měsíc a mám pocit že se mi zhoršily kožní problemy(asi lupenka na loktech a kotnících- nikdy jsem nekonzumovala tak pravidelně a často tvaroh,olej... Nevím jestli je to následný projev tohoto užívání nebo mám zastavit toto užívání. dík Svatka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Já jsem přesvědčena, že tato zvýšená tvorba kůže souvisí právě s konkrétní kombinací tvarohu a lněného semínka. Je to lék na rakovinu a chcete po něm, aby vám pomohl vystavět nové a zdravé buňky rychlejším tempem, než je obvyklé. Tato léčebná činnost je pak patrná na vaší pokožce, jako nebvykle silné olupování kůže. Něco podobného by se mělo odehrávat i uvnitř těla na tkáních zasažených zhoubným bujením.
Možná se zeptáte jak je docíleno toho, že se ve větší míře nebudou replikovat právě rakovinové bunky, ale jen ty zdravé. Podstatou zhoubného bujení je ztráta nebo poškození genetického předpisu pro tvorbu nových buněk. Spoléháme na to, že tato směs přírodních zdrojů poskytuje tělu opravné geny prostřednictvím kmenových buněk ze semen lnu a k tomu startovní amynokyseliny, které jsou primárně vytvořeny pro rychlý růst malého telete - tvaroh z neodstředěného mléka. Prakticky jsou v tomto přírodním léku na rakovinu všechny potřebné ingredience k podpoře zdravého buněčného dělení.
Pokud s tímto lékem léčíte rakovinu, tak doporučuji v léčbě pokračovat ve standardním dávkování. Pokud tvaroh s lněným olejem nebo semínky používáte jen jako prevenci, tak doporučuji vysadit a počkat, než se kůže srovná a pak začít s polovičním dávkováním než máte nyní.

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Antioxidanty a jejich účinky

Antioxidanty nám skutečně pomáhají v boji proti volným radikálům, které vznikají v našem těle, jako výsledky chemických reakcí, například při kouření nebo při slunění. Volný radikál je elektricky nabitý iont, který může způsobit nerovnovánhu v chenické simbióze buněk a například může vyvolat zhoubné bujení. Antioxidant dokáže cíleně vyhledat tyto radikály, odebrat jim jejich náboj a tím je zneškodnit.

Zdroj: Nejúčinější přírodní antioxidanty

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Pokud to je opravdu lipom/nezhoubný tukový nádorek/, mělo by to účinkovat, pokud je to ovšem jiný typ nádorového bujení, účinkovat to zřejmě nebude. Ale veterinář to pozná, pokud udělá sono těchto bouliček.My jsme nejprve prošli sonem a pak teprve jsme aplikovali tuto mastičku.Držíme všechny palce, ať je to jen lipom a ať se zdaří celá procedůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Děkuji Vám za recept, zkusim, děkuji za Vaši ochotu.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Prevence

Riziko vzniku nádorového bujení lze snížit kvalitní péčí o dutinu ústní a zdravým životním stylem, jež zahrnuje dostatek pohybu, minimum stresu, vyváženou stravu, eliminaci kouření a konzumace alkoholu. Při výskytu nádorového onemocnění v rodině se doporučují pravidelné preventivní prohlídky.

Zdroj: Rakovina jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsu

Při pátrání po příčinách rakovinu prsu byly odhaleny tyto některé faktory, které zvyšují riziko, že v prsu dojde k nádorovému bujení. Všechny známé rizikové faktory dohromady vysvětlují pouze malý zlomek všech onemocnění.

Hlavní faktory vzniku nádoru prsu:

  • Nádor prsu vyvolá nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nádor prsu je pravděpodobný, když se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta.
  • Nádor prsu předchází hmatné změny ve tkáni prsu.
  • Rakovinu prsu urychlí genetické mutace.
  • Při přechodu jsou nejčastěji identifikovány nové případy nádoru prsu.
  • Ozáření prsu může podpořit vznik rakoviny prsu.
  • Denzita prsní tkáně - takzvaná absorpce rentgenového záření napomáhá ke vzniku nádoru v prsu.
  • Nadváha či obezita po přechodu a nedostatek pohybu přispějí ke vzniku nádoru prsu.
  • Vystavení organizmu chemickým látkám urychlí zhoubné bujení v prsu.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Lymfatické uzliny jako příznak rakoviny

Zvětšené lymfatické uzliny se považují za jeden z příznaků onemocnění. Nemusí se jednat pouze o nemoci infekčního původu, ale také například o rakovinotvorné bujení nebo autoimunitní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

Bolestivé uzliny jsou příznakem, který by neměl být nikdy podceňován. Uzliny jsou sídlem imunitních buněk a k jejich zvětšení dochází při zánětu, kdy se imunitní buňky množí a bojují proti infekci. Takto zduřené uzliny bolí. Uzliny se mohou zvětšit i při nádorech, v této situaci jsou ale většinou nebolestivé. V uzlině se množí imunitní buňky, tudíž se mnohonásobně zvyšuje jejich počet a uzlina se zvětšuje. A také tím, že se v uzlině množí bakterie a viry, dochází v ní a v přilehlé oblasti ke vzniku zánětu, což se projevuje otokem a rovněž bolestí uzliny. Kromě toho se v uzlině mohou množit ještě nádorové buňky, což také způsobuje jejich zvětšení, nikoliv však bolestivost. Z výše uvedeného je potřeba si odnést alespoň jeden důležitý poznatek – zvětšené uzliny v jakémkoliv místě, které nebolí a nemizí po 2 týdnech, by měly být vždy co nejrychleji prohlédnuty lékařem, aby se vyloučila možnost nádorového bujení, eventuálně se nádorové bujení zachytilo včas.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Co jíst při rakovině jater

Při rakovině jater je dobré přejít na makrobiotickou stravu. Dokonce se doporučuje nesledovat televizi a vyhýbat se podobným stresorům minimálně po dobu jednoho roku. V jídle velmi omezit živočišné bílkoviny a tuky. Spousta výzkumů ukazuje, že druh stravy ovlivňuje rozvoj rakoviny. Riziko zhoubného bujení snižuje ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Hrozny obsahují látku resveratrol, což je antioxidant, který působí protizánětlivě, ničí nádorové buňky a napomáhá správné funkci jater. Nejvíce této látky obsahují slupky z hroznů. Více resveratrolu obsahují červené hrozny.

Zdroj: Rakovina jater

Olivy a olivový olej

Olivový olej je považován za významný prostředek proti stárnutí a rakovině již celá staletí. Díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky stabilnějšími vůči volným radikálům. Antioxidanty v olivovém oleji mají významný anti-aging efekt a také chrání buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Olivový olej je také vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linoleové. Podle výzkumu provedeném Dr. Menendezem olivový olej – resp. v něm obsažené kyseliny – pomáhají lékům při rakovině prsu. Toto synergické působení kyseliny olejové např. s lékem Herceptinem zvyšuje zničení většího počtu rakovinových buněk. Navíc kyselina olejová zvyšuje produkci proteinů, které potlačují zhoubné bujení.

Zdroj: Potraviny v boji proti rakovině

Jak bolí rakovina slinivky břišní

Rakovina slinivky břišní vzniká většinou z neznámých příčin, podobně jako i některé další typy rakoviny. Rakovina slinivky břišní zasahuje malý, ale důležitý orgán, bez kterého se lidské tělo neobejde. Rakovinové bujení napadá slinivku velmi tiše a bez velkých příznaků. Rakovina slinivky a jater bývá nejagresivnější vůbec. Nejčastější projev rakoviny slinivky je bolest v oblasti břicha. Postupně se může objevovat únava, nechuť k jídlu, neurčité tlakové bolesti břicha, pocit na zvracení nebo i zvracení nedlouho po jídle. Při útlaku žlučových cest vzniká často žloutenka. Při poškození větší části tkáně slinivky může vzniknout i cukrovka nebo se objevují projevy akutní pankreatitidy, tedy akutního zánětu slinivky. Často jsou bohužel patrné až příznaky posledního stadia rakoviny slinivky. Spojitost mezi sebou mají i například bolest beder a rakovina slinivky. Pokročilá fáze je spjata s náročnou léčbou a velkými bolestmi. Je třeba říci, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci.

Bylo zjištěno, že přítomnost karcinomu tlustého střeva a karcinomu vaječníku u příbuzných také zvyšuje riziko vzniku karcinomu slinivky. Nezhoubné nádory slinivky se vyskytují vzácně. Karcinom slinivky však patří mezi sedm nejčastějších nádorových bujení v České republice a je považován za jeden z nejzhoubnějších nádorů. Vzhledem k tomu, že se zpočátku projevuje nespecifickými příznaky, je potřeba na něj včas myslet a při podezření se co nejdříve dostavit k lékaři.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Účinky

Díky tomuto nápoji ztratíte chuť na sladké! Skořicová voda je sama o sobě slaďoučká, a navíc sníží hladinu cukru v krvi až o 30 %, takže se osvědčila i jako účinný bojovník proti cukrovce.

Skořice potlačuje tvorbu a projevy rakovinotvorného bujení.

Skořice urychluje a zlepšuje trávení. Je ideálním pomocníkem při dietě, pokud potřebujete shodit nějaké to povánoční kilo navíc.

Skořice snižuje projevy revmatismu, odstraňuje bolesti svalů a kloubů.

Mírní kašel a je vhodná jako prevence proti nachlazení. Prohřívá organismus, což je ideální především v zimních měsících.

Podporuje nervovou činnost.

Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika. Je účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní.

Je zdrojem vápníku, vlákniny a různých druhů minerálů. Z těch nejdůležitějších je to hlavně mangan. Vápník a vláknina pak pomáhají z těla vylučovat nadmíru soli a škodlivin.

Zdroj: Skořicová voda

Keratóza

Pojmem keratóza se označuje chorobné (z)rohovatění kůže. Jedná se o nezhoubný útvar, který se objevuje mimo jiné u starších lidí (senilní keratóza). Keratóza je okem viditelná, stejně jako jakékoli kožní výrůstky, pihy, kuří oka, bradavice a podobně. Ačkoliv keratóza nepředstavuje zhoubné bujení, není dobré ji podceňovat, jelikož značí problém dezorientace kožních buněk. Z celostního hlediska se jedná o postižení kůže, jež je zástupným orgánem („kontrolkou‟) jater. Co se týče vzhledu, keratóza jsou nápadné červené, hnědé nebo narůžovělé skvrny, které se obyčejně vyskytují na hlavě, krku či rukou, avšak lze je najít i na jiných částech těla. Mají hrubou texturu a velikost od 1 mm do 3 mm, případně jsou větší.

Zde můžete vidět, jak vypadá keratóza.

Keratóza se léčí zmrazením kůže pomocí kapalného dusíku, takzvanou kryoterapií, která se provádí v ordinaci kožního lékaře. Kryoterapie může způsobovat mírné bolesti, jež mohou trvat až 3 dny. Léčba trvá obvykle 7−14 dnů.

Zdroj: Bradavice na obličeji a krku

Pterygium oka

Pterygium oka je degenerace spojivky spolu s rohovkou. Tento stav se projevuje tak, že spojivka přerůstá z bělma na rohovku. Postiženými jsou zejména lidé vystavení dlouhodobě nepříznivým vlivům, jako je písek, prach nebo vítr. Název pterygium pochází z řeckého výrazu netopýr, jelikož svým tvarem tohoto živočicha připomíná. Někdy dochází k záměně s onemocněním „pseudopterygium“. Pseudopterygium je bujení novotvořených cév do povrchových částí poškozené rohovky. Jedná se o poúrazovou jizevnatou adhezi mezi sklérou, spojivkou a rohovkou. Vzniká na podkladě poškození oka termicky, chemicky či mechanicky. Terapie je chirurgická. Na rozdíl od pterygia se může vyskytnout v kterémkoli místě.

Léčba

Léčba je chirurgická a provádí se ambulantně. Zákrok není příliš rozsáhlý.

Operace

Operace se provádí ambulantně a jde o prostou excizi s přenosem lamely spojivky/rohovky. Využívá se při tom fotoablace až po lamelární keratoplastiku a lokální aplikaci mitomycinu u těžkých recidivujících případů.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pterygium oka.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Luštěniny, rýže, sója

Jsou významným zdrojem velmi cenné látky – inositolu, která byla v posledních letech podrobena mnoha výzkumům a výsledky nasvědčují, že se jedná o nesmírně důležitou látku. Jedna ze studií prokázala, že mimo jiné působí i proti vzniku rakoviny prsu a prostaty avšak inositol chrání před nádorovými onemocněními všeobecně. Má navíc výjimečnou schopnost chránit lidský organismus před vlivem volných radikálů a také pomáhá předcházet vzniku civilizačních onemocnění, jakými jsou cukrovka, rakovina, vysoká hladina cholesterolu atd. Inositol bojuje proti vzniku nádorů tím, že zvyšuje aktivitu přirozených tak zvaných zabíječů buněk nádorového bujení. Tuto látku si však tělo neumí v dostatečném množství vytvořit, a proto ji musí přijímat v potravě. Jelikož skladba stravy v rozvinutých zemích, mezi které ČR patří, je na tyto cenné látky chudá, vzniká jejich nedostatek. Lze ho odstranit užíváním ve formě doplňku stravy.

Zdroj: Potraviny v boji proti rakovině

Pozitivní účinky na zdraví

Rakovina – květák reguluje hormony látkou nazývanou Indol-3-karbinol, ta bojuje proti nekontrolovanému bujení. Nové vědecké výzkumy potvrdily ochranný vliv květáku, zelí, brokolice a jiné brukvovité zeleniny u osob, které mají dědičné zatížení onemocnění rakovinou, dokonce i u osob, které jsou vystaveny špatným životním podmínkám (záření, tabák, alkohol a jiné).

Kardiovaskulární choroby – květák má velmi nízký obsah tuku a sodíku, je dobrým zdrojem draslíku, a tak podporuje činnost srdce a celého cévního aparátu.

Trávicí systém – květák má blahodárný vliv na celé trávicí ústrojí počínaje žaludkem až po tenké střevo. Pomáhá trávit, reguluje peristaltiku, zmírňuje zácpu i průjem. Když k němu po zánětu žaludku a tenkého střeva přidáte chřest a mrkev, můžete tím urychlit hojení.

Obezita – květák je vhodný i při léčbě obezity, navozuje totiž pocit sytosti a pravidelnou konzumací posílíte organismus zvláště při jeho oslabení.

Ledviny – květák zamezuje otokům, odvodňuje a posiluje imunitní systém. Je pomocníkem pro jedince trpící selháním ledvin. Osvědčil se rovněž v boji proti ledvinovým kamenům.

Zdroj: Warfarin a květák

Evelor na rakovinu

Resveratrol obsažený v přípravku Evelor je látka, kterou produkují některé rostliny (zejména hroznové víno) jako svoji ochranu proti napadení plísněmi a jinými chorobami. Patří do skupiny takzvaných polyfenolů. Působí antimikrobiálně, virostaticky, protizánětlivě a je velmi silný antioxidant. K tomu ještě aktivuje a podporuje geny zvané sirtuiny, které hrají důležitou roli při ochraně buněk a jejich genetické informace (DNA). Resveratrol je zodpovědný za takzvaný „francouzský paradox“, kdy se Francouzi navzdory poměrně nezdravému životnímu stylu (tučná jídla, kouření) dožívají vyššího věku a na srdeční, cévní a rakovinná onemocnění trpí méně než jiné evropské národy. Důvodem je nadprůměrná konzumace červeného vína, které resveratrol v hojné míře obsahuje a které může zdraví zjevně i prospívat, je-li požíváno v přiměřené míře i kvalitě. Výzkumy prokazují významný antioxidační, protizánětlivý a zejména protinádorový účinek resveratrolu (zejména u rakoviny prostaty, prsu, kůže, jater, střev, plic a zhoubného bujení krvetvorných buněk). Při vědeckých výzkumech na tkáňových kulturách různých lidských zhoubných nádorů (karcinom prsu, prostaty, plic, vaječníků, tlustého střeva a mnoha dalších) bylo zjištěno, že pokud k takové populaci rakovinných buněk přidáme resveratrol, většina nádorových buněk se „rozpomene“ na svoji schopnost kontroly integrity DNA a procesem apoptózy zanikne. Evelor (resveratrol) lze tedy doporučit i onkologicky rizikovým pacientům k jejich ochraně.

Zdroj: Evelor

Co s tím dělat

Řešením nežádoucích reakcí na očkování není neočkovat. Nemoci, které jsou zvládnutelné vakcinací, způsobují neléčitelná, rychle probíhající onemocnění s hromadnými úhyny. Příkladem takových chorob je mor králíků nebo pseudomor drůbeže či holubů. U koček má podobný efekt panleukopenie, trefně označovaná jako mor koček. U psa je například očkování proti vzteklině základním očkováním, které bylo zavedeno především pro ochranu lidí, protože kdysi to byl pes, ne liška, kdo byl hlavním hostitelem vztekliny a přenašečem této smrtelné nemoci na člověka. Psi se také očkují proti psince a parvoviróze, což je rovněž obávaný zabiják. Správně zvolené očkovací schéma a očkovací látky pro konkrétní zvíře vždy přináší víc výhod než rizik spojených s vakcinací.

Kvůli minimalizaci nežádoucích reakcí by mělo být každé zvíře očkováno hlavně proti nemocem, které mu reálně hrozí, což záleží na jeho životním stylu i způsobu chovu. Zvíře musí být při očkování zdravé, mimo stres a zátěž a také schopné očkování. Relativní překážkou je trvalé oslabení imunitního systému, v tom případě jsou kontraindikované živé očkovací látky a použijí se inaktivované vakcíny. Úplnou překážkou je jen autoimunitní choroba, protože očkování může minimálně teoreticky příznaky autoimunitní nemoci zhoršit nebo způsobit opětovné vzplanutí.

U koček se riziko rozvoje postvakcinačního sarkomu dá omezit na minimum použitím vakcín bez obsahu dráždivých nosičů či aspoň aplikací na taková místa na těle, kde se případné nádorové bujení dá jednoduše a zcela odstranit chirurgicky.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP