Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČAJ NA VYRÁŽKU

OBSAH

Vitamín C

Vitamín C pomáhá snížit podráždění a svědění způsobené vyrážkou, protože obsahuje antioxidanty. Rozdrťte na lžíci tabletu s obsahem vitamínu C a nasypte ji do sklenice s trochu vody, tím utvoříte hustou pastu. Pastu pak naneste na vyrážku, ale dávejte pozor, abyste se nepoškrábali.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE KOLAGEN FORTA A HYSELI HYAURONOVÁ ZPŮSOBIT VYRÁŽKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena kovarova.

koupila jsem si kolagenforate-kyselina hyaluronova od firmy rosehpharma, užívám hoho ale počase se mi uděla vyrážka je to možné z tohoto užívání , beru ještě lék prestarium neo 5mg a concor Cor 2.5mg
a nevím jestli tu vyrážku půsotbí tyto dva léky nebo kolagenforte s hyselinou hyalunoronovou

prosím odpoved, nikdy jsem za celá život neměla žádnou vyrázku ani z jídla ani z ovoce, mohla jsem sníst cokoliv podotýkám, že nejsem obezní měřím 160 cm váha 60-59 kg.
předem dík za informaci M. Kovárová
myslím, že se nebo vím, že se stravuji správně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za tuhle vyrážku kolagen forte pravděpodobně nemůže, protože obsahuje tělu přirozené látky, které obvykle přijímáme ve stravě. Oproti tomu lék Prestarium Neo je velice komplikovaný lék na snížení krevního tlaku a ten může ovlivňovat reakce těla na jakoukoliv stravu, které se můžou projevovat právě vyrážkou. Je potřeba obrátit se na lékaře, který Prestarium předepsal a ukázat mu vyrážku na kůži, aby zhodnotil vhodnost této preskripce. Pomoci by mohl i lékárník, když dostane informace o všech úžívaných lécích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může kolagen forta a hyseli hyauronová způsobit vyrážku

Studený obklad

Máte-li nutkání neustále se škrábat, položte na podrážděnou část pokožky studený obklad, čímž nejen zabráníte škrábání, ale zmírní se i nepříjemné pocity z vyrážky. Navlhčete čistý ručník nebo žínku ve studené vodě a přiložte jej na podrážděnou kůži. Studené voda bude odčerpávat teplo z vaší kůže, čímž bude eliminovat vyrážku a podrážděná kůže se uklidní. Studený obklad vás může odradit od škrábání i během spánku.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA MEZI STEHNY A NA VARLARTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

dobrý den stává se mi že občas mně svědí kůže mezi stehny na varlatech ,kuže je suchá a po pár dnech jsem přišel na vyrážku , můžete mi poradit co s tím mám dělat .byl jsem u lékaře a dostal jsem na vyrážku krém BELOGENT označení označení 30s ale za 10 dní se nic nezměnilo .v roce 2015 jsem si dělal testy na hiv a dopadly negativně a tři roky s nikým nemám pohlavní styk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně mast Clotrimazol a aplikujte ráno a večer vždy po umytí a důkladném vysušení kůže. Do tří dnů přejde svědění a do deseti dnů se zahojí vyrážka. Pak už není třeba mast používat. U pravidelného mytí a důkladného osušení je třeba vytrvat i nadále a alespoň jednou denně je třeba tato místa umýt mýdlem a teplou vodou. Rovněž je nezbytné pravidelně a často měnit spodní prádlo za čisté.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Ovesné vločky

Vyrážku nejvíce zklidní asi dvacetiminutová koupel ve vlažné vodě s hrstkou ovesných vloček. Nejvhodnější je lázeň s příměsí koloidních vloček, ty jsou k dostání v lékárnách, ale můžete používat i normální ovesné vločky. Koloidní ovesné vločky jsou ve formě jemného prášku, který neucpe odtok vaší vany. Pokud použijete normální ovesné vločky, odstraňte oves například pomocí cedníku.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÉ BYLINKY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Broucek.

A čemu ty parabeny vadí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FP.

Jsou to chemikálie a můžeš z nich mít vyrážku, lepši je být bez nich :)

Zdroj: diskuze Vrásky

Svědivá krupičková vyrážka

Co pomáhá proti svědění kůže? Jestliže jste na pokožce svého potomka objevili svědivou krupičkovou vyrážku, může se jednat i o alergii. Ta se projeví buď několika droboučkými pupínky, nebo rozsáhle splývající fleky, či svědivou krupičkovou vyrážkou. Přidat se může i horečka. Proti svědění mohou pomoci protialergické léky, jako je Dithiaden, Claritine, Zyrtec. K lékaři zajděte, pokud vyrážku provázejí i jiné alergické projevy, a to ihned. Navštivte ho i v případě, že vyrážka nezmizí do tří dnů nebo se prudce zhoršuje.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Hyklova.

Vyrážka , krupicka na různých částech těla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám červenou svědivou vyrážku , začalo to na stehnech a teď v podbříšku a pažemi. Poraďte mi prosí , děkuji

Zdroj: diskuze Svědivá vyrážka červená krupice na těle

Léčba virových infekčních chorob

Virová choroba způsobující svědivou kožní vyrážku by neměla být léčena kauzální léčbou. U zarděnek, spalniček a planých neštovic se léčí pouze příznaky, aby došlo k jejich zmírnění, protože nemoc sama o sobě postihuje imunitní systém. Pokud jsou virové infekce způsobeny patogenem varicella zoster, je vhodná včasná léčba pomocí antivirotik. Léky proti virům se aplikují lokálně, perorálně nebo intravenózně. Chcete-li zmírnit příznaky nebo svědivou vyrážku, která je spojena zejména s planými neštovicemi, doporučují se chladné nebo vlhké obklady a protizánětlivé krémy či masti. V tomto případě jsou vhodné i antipyretické léky, které se nejčastěji používají při léčbě virových infekčních onemocnění.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE VYRÁŽKY NA BRADĚ A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIBUŠE.

DOBRÝ DEN MÁM VYRÁŽKU NA BRADĚ PŘÍMO POD RTY A TED I NA OBLIČEJI TROCHU SVĚDÍ TO.Z ČEHO TO MŮŽE BÝT .DÍKY ČERNOHORSKÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Vyrážka podobná svrabu

Rozpoznání svrabu je složité, často infekce bývá zaměněna za vyrážku podobnou svrabu. Zde najdete fotografie, jak tato podobná vyrážka může vypadat.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Přírodní léčebné prostředky

Existuje několik jednoduchých domácích léků, které usnadňují průběh nemoci. Níže uvedené jednoduché tipy vám mohou pomoci léčbu zrychlit.

  • Pijte dostatečné množství tekutin. Tekutiny pomáhají při detoxikaci celého systému a urychlují proces obnovy. Konzumujte čerstvé ovocné šťávy nebo vařenou zeleninovou polévku. Tyto potraviny obsahují energii a jsou relativně snadno stravitelné, proto mohou pomoci vypořádat se se slabostí, únavou a svalovou bolestí během počáteční fáze onemocnění.
  • Hygiena rukou je při léčbě této nemoci velmi důležitá.
  • Homeopatické léky pomáhají při léčbě příznaků horečky a bolesti v krku, které mohou být spojeny s tímto onemocněním.
  • Nepoužívejte žádné krémy na vyrážku. Nechte vyrážku samovolně zahojit, vyrážka zmizí během několika týdnů.

Zdroj: Pátá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ VYRÁŽKA ČERVENÁ KRUPICE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj mam vyrážku na prdeli a na intimních místech nevíte někdo co s tím ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Koupit v lékárně mast Hydrokortizon a mazat dvakrát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá vyrážka červená krupice na těle

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida se objevuje po kontaktu s dráždivou látkou (alergenem). Při reakci kůže na daný alergen dochází k vyrážce. Kontaktní dermatitida způsobuje nepříjemné svědění. Mezi běžné příčiny kontaktní dermatitidy patří:

  • jedovaté rostliny, například jed břečťanu, dubu nebo škumpy;
  • mýdla, detergenty, šampony, parfémy, kosmetika nebo pleťové vody;
  • šperky a textilie;
  • nástroje, hračky, spotřebiče nebo jiné předměty;
  • alergie na přírodní latex (objevuje se nejčastěji u lidí, kteří pracují s pryžovými výrobky – zdravotníci, pracovníci gumárenského průmyslu, ale i jedinci, kteří podstoupili velké množství operací).

Příčinou vyrážky bývají také virové infekce, zejména plísňová infekce (herpes zoster), dále kvasinková (Candida albicans), bakteriální a sexuálně přenosná infekce. Vyrážku může vyvolat i vážnější onemocnění, například nemoc jater, ledvin či rakovina. Vyrážku způsobuje rovněž hmyz nebo paraziti, zejména svrab a roztoči.

Zdroj: Vyrážka

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Němcová.

Dobrý den paní doktorka na kožním mě předepsala krém Beloderm na vyražku zdřejmě na alergii z lídla ale protože obsahuje kortikoidy tak se ji bojím povžívat.Může me krém ublížit? Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se kortikoidů v masti. Když se mast používá podle návodu maximálně 10 dní, tak nehrozí žádné nebezpečí. Účinky kortikoidů na zklidnění pokožky jsou skvělé a určitě byste měla poslechnout svého lékaře a mast použít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Čaj na vyrážku

Říznutí o papír nebo pořezání při loupání jablka, popřípadě na potníky nebo menší podráždění pokožky, na všechny tyto maličkostech vám může pomoci čaj. Namočíte vatový polštářek do čaje (černý nebo zelený) a přiložíte to na postižené místo s vyrážkou. Následně po několika minutách to opláchnete a opakujte podle potřeby.

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI VYRÁŽKA FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý večer chci se zeptat co to může být?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Vintrová.

Moje fenka měla nějakou vyrážku,léčba na veterině 2 měsíce mě stála přez 5 tisíc.
Nic jí nezabralo.Vyzkoušela jsem vše možné i namožné,bezvýsledně.
A víte co zabralo? Obyčejná indulona v červeném balení.

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Vyrážky po kousnutí hmyzem

Pokousání nebo zamoření hmyzem (vši, svrab) může také vyvolat vyrážku, stejně jako kousnutí od včely, vosy, moskytů a blech.

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař léčit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ VYRÁŽKA U FENY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluse krivanova.

Tuto vyrážku má fena již 3 týdny.již měla antibiotika od veter.,má to v tříslech na jedné straně.prosím o radu.i krmivo jsme zmněnili.dekuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset ještě zajít k veterináři a informovat ho o tom, že antibiotika nezabrala a hledat příčinu někde jinde. Na místě může být alergie na nějaké látky, které se mohly na fenku přenést z trávy. Rovněž bude potřeba vyloučit parazita, například demodex popřípadě lépe identifikovat bakterii a použít jiná účinná antibiotika. Jako domácí léčbu můžete zkusit smíchat organický jablečný ocet - v poměru 50/50 s vodou a zastříknout postižené místo několikrát za den. K tomu použijte obklady namočené v odvaru z měsíčku lékařského a z vodilky kanadské. Vodilka kanadská má antibakteriální účinek a omezuje svědění. Měsíček lékařský zase sklidňuje podrážděnou pokožku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Vyrážky způsobené infekcí

Vyrážky mohou svědčit o infekci způsobené virem, bakterií nebo plísní. Dětské virové infekce projevující se vyrážkou zahrnují plané neštovice, zarděnky, pátou nemoc, šestou nemoc a spalničky. K běžným bakteriálním infekcím vyvolávajícím vyrážku patří meningitida, spála a impetigo. Plísňové infekce projevující se vyrážkou zahrnují trichofytózu, pytiriázu a podobně.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Jak odstranit pihy

Klasické babské rady pomohou, ale ani ony pihy neodstraní, spíš je trochu zesvětlí.

Můžete například vyzkoušet šťávu z citronu, okurky nebo křenu, bílou šťávu, která vytéká ze stonku pampelišky, či rozmačkanou kaši z jahod.

Z bylinek pomůže vlaštovičník a měsíček lékařský. Ale pozor. Každá pleť je jinak citlivá a kyseliny a další účinné látky v těchto pomocnících mohou vyvolat i nepěknou alergickou reakci, třeba vyrážku.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih

Pasta z jedlé sody

Pokud si nemůžete během dne dávat na podrážděnou pokožku studené obklady nebo se koupat v lázni z ovesných vloček, nabízíme vám další variantu – použít jedlou sodu. Jak na to? Smícháte 1 polévkovou lžíci jedlé sody s několika kapkami vody, až vznikne hustá pasta. Pastu z jedlé sody pak rozetřete na postižené místo a necháte ji zaschnout, za chvíli zjistíte, že se už nemusíte škrábat, protože svědění ustupuje a kůže se zklidňuje.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Potničky

Horečka je častou příčinou výsevu potniček mezi ňadry. Mnoho lidí spojuje tento stav s dětmi, ale i dospělí mohou mít tuto vyrážku. Potničky vznikají, když se nadměrnému potu, který produkují potní žlázy, zabrání proniknout na povrch kůže, kde se odpařuje, a dochází tak k hromadění tepla. Oblasti pod a mezi prsy jsou obzvláště zranitelné, protože se zde kůže o sebe otírá a toto tření zvyšuje pravděpodobnost vzniku vyrážky.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají potničky.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Cukrovka

U pacientů, kteří mají diabetes, se může zvýšit riziko určitých infekcí kůže v kombinaci se suchou pokožkou. Například u pacientů s cukrovkou hrozí zvýšené riziko plísňových infekcí, mezi něž řadíme i Candidu albicans. Čím vyšší je hladina cukru v krvi, tím je pravděpodobnější, že se může objevit tento typ infekce. Tato houba obvykle roste pod ňadry a může způsobovat svědění a červenou vyrážku ve formě puchýřů a šupinatění.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají kožní projevy u cukrovky, respektive u houbové infekce Candida albicans.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Příznaky alergie na brusinky

Níže uvádíme některé společné příznaky spojené s alergií na brusinky.

  • Alergie na brusinky způsobuje vyrážku po celém těle – reakce na přecitlivělost. Tato vyrážka bývá zarudlá a svědí, občas je podobná skvrnám, které naskáčou po popálení kopřivou.
  • Alergie na brusinky může být spojena s pocitem tísně na hrudi, s otokem úst, jazyka, rtů a tváří.
  • Velmi vzácně se objevují respirační potíže, které se projevují dušností a lapáním po dechu.
  • Ve velmi vzácných případech dochází k anafylaktickému šoku. Tento šok je život ohrožující.

Při těžké formě alergické reakce je důležitá okamžitá hospitalizace a lékařská pomoc.

Zdroj: Alergie na brusinky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP