Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČAJE

OBSAH

Tekutý extrakt ze zeleného čaje

Denně užívejte standardizovaný tekutý extrakt zeleného čaje k léčbě kožních vyrážek. Jedna dávka tohoto extraktu ze zeleného čaje představuje 250 až 500 mg. Extrakt ze zeleného čaje je koncentrovaná forma látky snižující zánětlivost a zvyšující imunitní reakce systému na alergeny. Pokud vám dělá problémy konzumace čistého extraktu, je dobré jej smíchat s vodou nebo džusem.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Sáčky zeleného čaje

Abyste snížili podráždění a související zánět či zarudnutí, navlhčete sáček zeleného čaje a položte ho přímo na postiženou kůži. Taniny v zeleném čaji potlačují zanícení tkáně a svědění. Tato metoda se opakuje dle potřeby.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Poradna

V naší poradně s názvem NĚCO NA VRÁSKY VÁČKY POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Šudáková.

něco proti vráskám a váčkum pod očima kdo poradí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pytlíky od čaje. Použité a vychladlé pytlíky od čaje každý den přikládat na oči a provádět masáž v okolí očí.

Zdroj: diskuze Něco na vrásky váčky pod oči

Koupel ze zeleného čaje

Napusťte si vanu teplou vodou a přidejte 10 sáčků zeleného čaje nebo půl šálku sušených listů zeleného čaje. Počkejte pět minut, než se čaj ve vodě vylouhuje, následně se do koupele ponořte asi na dobu 20 minut, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Zelený čaj uklidňuje pokožku a zmírňuje svědění, zároveň zlepšuje „vzhled“ pupínků.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Wanillca.

Furolin nebrat, není to nic jiného než chemický jed, chemoterapeutikum, navíc není u nás ani registrován!! Může vyvolat závažné nežádoucí účinky. Myslím, že lékař vám může předepsat normální penicilinova antibiotika. Jinak doporučuji bylinné čaje, např. zlatobýl nebo urologické čaje, a dostatečně pít.

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Čaj jako pomůcka pro krásu

Kosmetické firmy dávají čaje jako přísady do parfémů, hydratačních a čisticích prostředků, také ho lze nalézt v zubní pastě a ústní vodě, deodorantech, osvěžovačích kůže ba i dokonce v make-upu. Před tím, než si koupíte jakýkoliv komerční zdravotní nebo kosmetický produkt, tak si řádně přečtěte etiketu, protože může dojít k záměně pravých lístků čaje za bylinný extrakt. Jen proto, že výrobce tvrdí, že v jeho výrobku je čajový extrakt neznamená, že tam opravdu je obsažen produkt z čaje a může jít jen o dobrý obchodní trik, který apeluje na ty z nás, kteří oceňují sílu čaje v kosmetice. Na druhou stranu existují výrobky, které obsahují skutečný čaj, například zelený čaj, bílý čaj a také některé voňavé čaje, ale záleží na výrobci. 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ŠKODLIVÝCH LÁTEK Z TĚLA PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ POMOCÍ ČAJE Z DUBOVÉ KŮRY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Je možné při užívání léků odstranit škodlivé látky z těla pomocí čaje z dubové kůry? Objevila jsem článek, který doporučoval vypít 1x týdně čaj, tj. svařit 1/2l vody a 1 lžíci dubové kůry.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tento způsob očisty pomocí dubové kůry je samozřejmě možný. Jako pomocníka si můžete ještě přibrat i gel z rostliny aloe vera.

Zdroj: diskuze Odstranění škodlivých látek z těla při užívání léků pomocí čaje z dubové kůry.

Zelený čaj na kopřivku

Doporučená denní dávka zeleného čaje jsou tři šálky ke zmírnění kopřivky. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje 240 až 320 mg polyfenolů. Chcete-li používat zelený čaj, potřebujete sušený zelený čaj nebo zelený čaj v nálevových sáčcích, který zalijete vroucí vodou a necháte po dobu 10 až 15 minut vylouhovat. Po uplynutí doby vyjměte sáček a ihned vypijte.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Diskuze

V diskuzi LAPACHO A RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evušenka.

dobrý den ví někdo jestli se může lapacho užívat i při léčbě citostatiky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Voříšková.

Může se užívat čaj z lapacha při radioléčbě

Zdroj: diskuze Lapacho a rakovina

Čajová koupel na nohy

Chůze na pláži, pěší turistika do hor nebo jen městské procházky, mohou mít špatný vliv na vše chodidla. I zde je ideální záchrana pomocí čaje, kdy se naplní velká mísa vodou a nalije se do ní šálek vařícího čaje. Do takto připravené lázně se namočí nohy po dobu 10 až 20 minut. Nohy budou zregenerovány a připraveny na večerní program. Čaj má antimykotické účinky, díky čemuž jsou pak nohy čerstvější a zdravější.
 

Jaký čaj použít?

Pro tělo, nohy nebo spáleniny, se doporučuje použití černého nebo zeleného čaje, ale musíte si vybrat vždy ten, který neobsahuje aromata, esence, oleje nebo jiné přísady, které by mohly dráždit pokožku. Sypané nebo sáčkové čaje fungují stejně.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Co nejlépe pít během léčby Warfarinem

Bylinné čaje pijte pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen vůbec. Ovocné čaje lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje je rovněž možné pít bez omezení.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra K.

Dobrý den,
je rýmovník, resp. sirup a čaj z rýmovníku vhodný pro děti? Pokud ano, od jakého věku a v jakém dávkování?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karoltam.

Dobrý den ,jak často a kolik množství čaje z rýmovníku doporučeno pro dospěieho na den,děkují

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Čaj na vyrážku

Říznutí o papír nebo pořezání při loupání jablka, popřípadě na potníky nebo menší podráždění pokožky, na všechny tyto maličkostech vám může pomoci čaj. Namočíte vatový polštářek do čaje (černý nebo zelený) a přiložíte to na postižené místo s vyrážkou. Následně po několika minutách to opláchnete a opakujte podle potřeby.

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.

Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.

Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.

Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Prodej a cena

V současné nabídce naleznete mnoho druhů bílých čajů:

  • Bílý čaj sypaný - jedním z nich je i čaj Pai mu tan bio 40 g, který slibuje zážitek v podobě luxusní chuti.
  • Bílý čaj sáčkový - porcované čaje jsou oblíbené kvůli komfortu při přípravě. Vyzkoušejte například London HERB čistý bílý 20 sáčků, který je charakteristický svou delikátní a jemnou chutí, nebo bílý čaj od TEEKANNE.
  • Bílý čaj ochucený - bílé čaje s příchutí dodávají tomuto vzácnému nápoji ještě výjimečnější aroma.

Zde naleznete další varianty bílého čaje.

Zdroj: Bílý čaj

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den, jaké bylinné sirupy nebo čaje mužů při léčbě warfarinem užívat při kašli dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak musíte být opatrná před jakýmkoliv použitím bylinek a čajů z nich vyrobených.
Pro léčbu kašle, která nebude ovlivňovat účinky Warfarinu, je lepší sáhnout po osvědčených certifikovaných přípravcích:
- ACC 200 NEO 20x200 mg šumivých tablet.
- BRONCHIPRET Tymián a břečťan sirup 100 ml.
- MUCOSOLVAN Sirup pro dospělé 100 ml.
- BROMHEXIN 12 BC Kapky roztok 30 ml.
- HEDELIX sirup 8 mg 100 ml.
Na léčbu bolesti můžete použít paracetamol 500 mg.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Čajová osvěžující koupel

Jeden ze způsobů jak se příjemně ochladit během letních měsíců, je ten, že nalijete 1-2 šálky čaje do vany plné vlažné vody, čímž vznikne lázeň, ve které budete po dobu 15 – 20 minut relaxovat. Díky této relaxaci nejen osvěžíte kůži, ale zároveň změkčíte její strukturu a tím si pomůže odpočinout. Ale stále musíte mít na paměti, že je důležité opláchnutí a to důkladně, jinak by to mohlo mít neblahé vedlejší účinky tohoto kosmetického čaje. Tato čajová koupel může dočasně obarvit kůži do hněda.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Rychtářová.

Užívám Warfarin na ředění krve,můžu užívat čaje a jiné produkty z Rýmovníku???

Zdroj: diskuze Rýmovník

Čaj na unavené oči

Zapomeňte na chladné plátky okurky a raději zvolte vychladlé použité čajové sáčky pro uklidnění svých očí. Použitý sáček z horkého čaje se vymačká a nechá vychladnout. Pokud jsou vaše oči unavené z práce na počítači, ze slunce nebo z nedostatku spánku, tak je čajový obklad ten nejlepší způsob jek je nechat odpočinout a osvěžit je. Lehněte si na pohovku nebo postel, na každé oko přiložte jeden chladný sáček od čaje (oči musí být zavřené) a relaxujete 10 až 15 minut. Díky tomuto relaxu budou vaše oči vypadat svěží a budete se cítit lépe.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Černý čaj na snížení cukru v krvi

Studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition [1] zjistila, že černý čaj významně snižuje nárůst hladiny glukózy (cukru) v krvi jak u zdravých dospělých, tak u dospělých s prediabetem.

K prozkoumání účinku černého čaje účastníci nejprve vypili slazený nápoj. Dvacet čtyři subjektů, mužů a žen ve věku 20 až 60 let, zdravých i prediabetických, náhodně požilo slazený nápoj s nízkou a vysokou dávkou nápoje z černého čaje nebo placebo.

Účastníkům studie byly pro měření hladiny glukózy v krvi a inzulínu odebrány vzorky krve na začátku, poté po 30, 60, 90 a 120 minutách od počátečního požití.

Vědci zjistili, že nápoj obsahující nízkou i vysokou dávku černého čaje výrazně snížil hladinu glukózy v krvi ve srovnání s placebem. Tento účinek byl pozorován do 60 minut po požití černého čaje.

Vědci uzavřeli tuto studii se zjištěním, že konzumace černého čaje může snížit postprandiální (objevující se po jídle) hladinu glukózy v krvi po příjmu sacharózy. Jinými slovy to znamená, že pokud máte chuť na jídlo nebo nápoj s vysokým glykemickým indexem, tak si ho bez obav můžete dopřát, když ho zapijete šálkem černého neslazeného čaje.

Zdroj: Jak srazit cukr co nejrychleji

Příprava bílého čaje

Příprava bílého čaje je obřad, který byl dříve pouze výsadou mocných. Jeho výroba je tak náročná, že byl pro obyčejné lidi nedostupný a směli jej popíjet jen čínští císaři. Dnes si na bílý čaj můžete zajít do čajovny, ale také si jej můžete připravit doma. Stačí zalít čajové lístky vodou o teplotě 80 °C a nechat louhovat přibližně 3-5 minut. Kvalitní bílý čaj lze zalít až pětkrát. Jen při každém dalším zalití je nutné prodlužit dobu louhování. K dokonalé přípravu čaje je možné ve specializovaných prodejnách nebo v lékárně koupit varnou konvici s nastavením teploty či bambusové sítko s držákem na přípravu sypaných čajů. Pro pohodlnější servírování poslouží skleněná konvice na čaj Simax.

Zdroj: Bílý čaj

Čaj a účinky

Lidé pijí čaj především pro jeho povzbuzující účinky nebo také pro jeho jedinečnou chuť. V čaji se navíc nachází velké množství organických látek a ne všechny z nich jsou prozkoumané. Dnes již však stoprocentně víme, že povzbuzující účinek čaje spočívá v látce zvané thein. Jedná se o tutéž látku, kterou najdeme i v kávě – tedy kofein.

Thein není jediná látka obsažena v tomto nápoji. Najdeme zde některé minerální látky a vitamíny a to především draslík, zinek, měď a fluor. Ze skupiny vitaminů mluvíme hlavně o vitaminu C, E, Pvitaminech skupiny B. Některé druhy čaje dokonce obsahují větší procento vitaminu C než samotný citron. Při výčtu obsažených látek v čaji nesmíme zapomenout také na kofein, teobrominteofylin. Účinky těchto látek pozorovali lidé již před několika tisíci lety. Tehdy se však čaje nepřipravovali tak, jak to známe dnes. Nejběžnějším způsobem bylo žvýkání čajových lístků.

Pokud bychom chtěli porovnat účinek kávy a čaje, tak je nutné podotknout, že každý z těchto nápojů působí jinak. Účinek kávy nastupuje velice rychle a také i rychle odezní, naopak účinek čaje nastupuje pozvolna a také í působení je mnohem delší.

To byl jen drobný krůček k poznání čaje – toho opravdového čaje. Zajisté uznáte, že se jedná o velice zajímavý nápoj, a proto mu zde ještě budeme věnovat hodně pozornosti.

Zdroj: Čaj a vše o něm

Produkty

Produkty ekologického zemědělství, bezlepkové potraviny, zdravá výživa, čerstvé ovoce a zelenina, redukční diety, zdravé stravování, nižší glykemický index, dia výrobky, minerály a stopové prvky, čaje sypané a sáčkové, pražírna kávy, fairtradová káva a plantážní kávy, ochucené čaje a kávy.

Pozor bylinky od otce Pleskače musí mít označení ROSA CANINA!

Zde poštovní adresa firmy:

  • ROSA CANINA
    Mgr. Ing. Adolf Jiří Pleskač
    V Brance 292-3
    664 71 Veverská Bítýška
  • E-mail na otce Pleskače: rosa.canina1@seznam.cz
  • Telefon na otce Pleskače: 549 420 289
  • Mobil: 731 235 675

Zde naleznete odkaz na online dotazy na otce Pkeskače.

Zdroj: Rady otce Pleskače

Fibrilace síní a káva

Nepravidelný srdeční rytmus a fibrilace síní je časté onemocnění pacientů léčících se s Eliquisem. Mezi Eliquisem a kávou není známá žádná interakce, ale pacienti s těmito problémy by se kávě měli vyhnout a nebo alespoň omezit její konzumaci.

Výzkumy naznačují, že kofein není příčinou abnormálního srdečního rytmu nebo fibrilace síní a pití čtyř až pěti šálků čaje nebo kávy denně by také nemělo zvýšit riziko rozvoje koronární srdeční choroby.

Účinek kofeinu se však bude mezi lidmi lišit. Někteří zjišťují, že je ovlivňuje více než ostatní a mohou mít pocit, že zhoršuje některé příznaky, jako je bušení srdce.

Pokud pijete hodně čaje nebo kávy nebo se je jen snažíte omezit, použití bezkofeinových verzí může být dobrou alternativou. Bylinné čaje, jako je máta peprná a zázvor, jsou obvykle bez kofeinu, ale zelený čaj kofein obsahuje. A pokud přecházíte na bylinkové čaje, dejte si pozor na lékořici jako přísadu – při větším množství může zvýšit krevní tlak.

Pokud se rozhodnete vyhnout se kofeinu, nezapomeňte, že je i v dalších potravinách a nápojích, včetně čokoládových tyčinek, horké čokolády, kolových a energetických nápojů a některých sportovních nápojů a gelů.

Zdroj: Eliquis a káva


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP