Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ZKLIDNIT ZANET ŽLUČNÍKU

OBSAH

Příznaky podrážděného žlučníku

Žlučník obvykle reaguje tehdy, pokud není zcela v pořádku. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny, ucpané žlučovody, rakovina žlučníku nebo žlučovodů.

Příznaky:

  • nadýmání
  • škytání
  • říhání
  • plynatost
  • pocit plnosti
  • nepříjemné pocity v pravém podžebří
  • bolest břicha
  • bolest v pravém podžebří vystřelující do zad
  • bolest může vystřelovat až k pravé lopatce
  • průjem
  • pocit na zvracení nebo přímo zvracení
  • schvácenost
  • horečka

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, trpím neustálým pálením a slzením očí, lékař mi sdělil , že jde o chronický zánět očních víček a doporučil mi Hylo-fresh kapky, které mi však nepomáhají. Poraďte prosím, čím oči zklidnit.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Léky na podrážděný žlučník

Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž napomáhá uvolnění bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Mezi nabízené produkty patří ESSENTIALE FORTE N 100 tobolky, ROWACHOL CPS 50, ISOCHOL 30X400MG obalené tablety, IBEROGAST TCT 1X20ML, CHOLAGOL 1X10ML kapky, roztok, ROWACHOL GTT 1X10ML.

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Bouchal.

Dobrý den jsem 4 den po odstranění žlučníku měl jsem žlučníkové kameny a zánět bylo by možné poradit co mám jíst děkuju bouchal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po odstranění žlučníku můžete konzumovat běžnou stravu, ale velká jídla je třeba rozdělit na menší části a ty pak jíst postupně například s hodinovým odstupem. Po odstranění žlučníku se dál vaše žluč dostává do zažívacího traktu a tam normálně pomáhá trávit potravu, jako dříve se zlučníkem. Rozdíl je jen v tom, že žluč proudí do střeva stále nikoliv naráz, jako při přítomnosti žlučníku. To znamená, že když naráz sníte mnoho jídla, nebude v ten okamžik dostatek žluči a může to vést k zažívacím potížím. Proto je třeba velké porce rozdělit na menší jídla. Ale co se týče diety, tak se nemusíte nijak omezovat a můžete jíst vše na co máte chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Příčiny zvětšení žlučníku

Velikost žlučníku se v průběhu dne mění podle naplnění žlučí. Samotné kolísavé zvětšení žlučníku tedy není na závadu.

Pokud jsou přítomny bolesti a žlučník je naplněný, zjistí se obvykle kamének ve žlučníku nebo častěji v jeho vývodu do společného žlučovodu. V tomto případě se většinou stav řeší chirurgicky. Další možností zvětšení je zánět nebo sludge (žlučové bláto) ve žlučníku.

Zdroj: Zvětšený žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M Černíková.

Manželovi se včera večer objevila vyrážka na krku a trupu, lehce na pažích. Přes noc se rozšířila i na nohy a přibyla na pažích. Nejvíce se podobá zarděnkám, ale nemá nic na obličeji, ani ve vlasech, je bez teploty, nemá problémy dýchacích cest. Vyrážka je červená, vypadá jako velká husí kůže a místy je hustější a zhoršuje se. Nesvědí. Může někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Aplikujte po dobu několika dní volně prodejnou mast Hydrocortisone a mělo by se to zklidnit. Také učiňte opatření, aby nedocházelo k nočnímu pocení. Takže snižte teplotu v místnosti a oblečte bavlněné pyžamo.

Zdroj: diskuze Vyrážka

Podrážděný žlučník

Většina lidí vůbec neřeší, co jí, a jedí prostě to, co jim chutná. Ať to je sladké, slané nebo dělané na tuku. Přemíra tuku v naší stravě však způsobuje podráždění žlučníku. Podrážděný žlučník je nepříjemnou zdravotní komplikací, která může potkat každého člověka. Jenže mnoho postižených často ani netuší, že jejich problémy souvisí s podrážděným žlučníkem. Často příznaky přiřazují žaludečním obtížím nebo jen tomu, že se přejedli nebo něco špatného snědli. Pokud se však problémy se žlučníkem neodhalí včas, budou se většinou zhoršovat. Podrážděný žlučník se musí zklidnit přísnou dietou s omezením tuků.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela.

Moje zkušenosti s probiotiky jsou jen pozitivní. Probiolact mi zklidnit žaludek při užívání antibiotik, při různých střevních potížích, posilují imunitu celé rodině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Matyáš.

Při každém užívání antibiotik polykám i probiotika Probiolact. Vyhnu se tak střevním potížím, které jsem dřív míval.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Sludge ve žlučníku

Nahromadění látek ve žlučníku není samo o sobě nemocí, ale může vést ke vzniku žlučových kamenů a zánětu slinivky. Stav se dá poměrně komplikovaně odhalit. Ultrazvukové vyšetření může prokázat již zmíněné sludge, lidově žlučníkové bahno, přičemž až 80 % lidí nemá žádné příznaky.

Projevy

Sludge se nemusí vždy projevit, ale tento stav by se neměl podceňovat, protože hrozí riziko vzniku dalších komplikací. Mezi tyto komplikace patří:

  • akutní zánět slinivky – až v 74 % za zánět slinivky může právě sludge ve žlučníku;
  • žlučové kameny – vůbec nejčastěji jde o cholesterolové kameny; kameny již mohou způsobit velice bolestivé komplikace;
  • zánět žlučníku – tento stav je bolestivý a spojený se zvracením a nadýmáním; může se objevit i infekční onemocnění;
  • blokace žlučových cest – žluč se hromadí v kanálcích nebo v jejich okolí; jde o velmi bolestivý stav.

Léčba

Léčba nemusí být žádná, pokud nejsou žádné obtíže. Někdy stačí jen změnit léky. Doporučuje se vyvarovat se alkoholu a dodržovat dietu s nízkým obsahem tuku. Lidé by se měli vyhnout i rychlému úbytku nebo naopak přírůstku váhy.

Zdroj: Zvětšený žlučník

Diskuze

V diskuzi ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pěkný den dnes jsem byl v nemocnici mám zvýšené jaterní testy,na žlučníku tečky písku,bolí mě břicho měl jsem už víc jak 8 dní průjem.V nemocnici měli podezření na virová hepatitida..Nevěděli chtěli si mě tam nechat marodím doma a mám dietu...překvapil mne počet doktorů a doktorek z UK .český byl jediný.Uk doktorce jsem moc nerozuměl...Zítra se jdu domluvit se svou skvělou doktorkou co dál.Do těžké práce pro bolesti břicha nemohu..Mějte se krásně chci být zase zdravý a ještě dva roky do důchodu po odpracovaných 44 letech práce...Milan

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím zklidnit podrážděný žlučník

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Pred 14 dny me zacalo strasne svedit v usich. Mela sem anginu a doktor mi rek ze to mam od toho protoze me bolelo v krku. Ale to svedeni nekdy uz přechází v bolest a ja nevim co s tim mam delat. Kdyz sem u toho doktora byla pred tydnem tak my rek ze to mam stale od ty anginy a nic mi neporadil. Poradite mi Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste si své uši jednou denně vytřít vatičkou namočenou ve višněvského balzámu. Uši by se měly do 4 dnů zklidnit. Višněvského balzám se dá volně koupit v lékárnách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Co nejčastěji žlučník podráždí

  • alkohol
  • dráždivá a pálivá jídla
  • tučná a smažená jídla
  • nadýmavá jídla (například luštěniny)
  • potraviny s malými jadérky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • špatně stravitelná jídla
  • uzeniny
  • káva, kakao
  • pálivé koření
  • stres, nervozita a agresivita
  • obezita
  • vysoký cholesterol

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julka.

Užívání antibiotik mi nedělá dobře. V lékárně mi radili nějaká probiotika, prý pomáhají zklidnit žaludek. Koupila jsem si Probiolact a musím uznat, že pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ráchel.

Kvalitní probiotika můžou jedině pomoci. Jsou výborná na posílení imunity, která začíná ve střevech.

Zdroj: diskuze Probiotika

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi IMUNITA A PROBIOTIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Probiotika mi pomáhají zklidnit žaludek při užívání antibiotik a taky při různých střevních potížích. Také jsou skvělá na imunitu. Já beru Probilact a jsem spokojená.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Johča.

Probiotika nám moc pomáhají. Užíváme Probiolact při střevních potížích a při oslabené imunitě.

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika diskuze

Jak se žije bez žlučníku

Za rozhodnutím zbavit se tohoto orgánu stojí většinou opakující se bolesti a trávicí obtíže. Nejedná se o tak běžnou operaci, jako je slepé střevo, ale i přesto je tato operace velmi častá. Nejčastějším onemocněním žlučových cest jsou kameny (odborně cholelitiáza), které vznikají vysrážením žluči při jejím nevhodném složení. Postihují zhruba 10 % populace a nemusí se nijak projevovat, ale také mohou. A právě komplikace vznikající kvůli žlučovým kamenům jsou nejčastějším důvodem k odstranění žlučníku.

Komplikace:

  • útvary vyvolávající bolest a trávicí obtíže
  • kámen ve vývodu žlučových cest – žlučová kolika
  • zánět žlučníku
  • zánět slinivky břišní
  • vznik píštěle mezi žlučníkem a střevem

Odstranění žlučníku s téměř stoprocentní pravděpodobností zabrání návratu kamenů a s nimi spojených komplikací.

Odstranění žlučníku – cholecystektomie – se většinou provádí laparoskopicky.

Místo velkého řezu udělá chirurg jen několik malých otvůrků do dutiny břišní. Jimi zavede kameru s lampou a speciální chirurgické nástroje. Břicho pro lepší přehlednost naplní oxidem uhličitým a žlučník odstraní. Laparoskopická metoda má nespornou výhodu v tom, že je pro operovaného méně zatěžující a umožní mu rychlejší hojení.

Otevřená cholecystektomie, kdy se ke žlučníku přistupuje jedním větším, asi 15 cm dlouhým řezem v pravé horní části břišní stěny, se ovšem provádí stále, a to u pacientů se srůsty v břišní dutině či v případě, že se laparoskopický zákrok nezdaří, anebo jej není možné provést.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem NÁMĚSÍČNOST A NOČNÍ DĚSY LÉČBA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Může dojít k tomu dis 2 lidi spí tak ten druhý diš je náměsíčný a třeba zautočí na toho co spí tak ten dotičnej jak se má bránit aby neublížil druhýmu a dis jí nebo ho nechám samotnou -samotnýho jak zajistim aby si neublízil nebo jak ho mam zklidnit co mi poradíte pište dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jde o skutečnou náměsíčnost, tak při ní je většinou náměsíčný vždy probuzený, vidí a vyhýbá se překážkám. Pokud Vás partner/ka ve spánku ohrožuje a Vy se bojíte o svou či jeho/její bezpečnost, tak je třeba si o tom ráno pormluvit. Je třeba zjistit, jestli o tomto ohrožujícím konání partner/ka nebo dítě vůbec ví. Po té by bylo vhodné naplánovat návštěvu odborného psychologa a zjištěné projevy s ním prodiskutovat. Jestli nechcete tuto záležitost řešit s lékařem, tak je zde možné okamžité řešení v podobě oddělených ložnic a spát raději samostatně a nebo dál od sebe. To platí i pokud se Váš problém týká problémů se spánkem vašich dětí. Z Vašeho dotazu to není zcela jasné, koho máte na mysli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náměsíčnost a noční děsy léčba u dětí

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Finda ing..

6.7.2017 jsem byl operován na žlučník, který mi byl odstraněn. Operace byla provedena laparoskopicky. Prosím o nějaký jídelníček na dietu a jak dlouho ji mám držet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je jídelníček po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/j…
Tady je dieta po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Příznaky nemoci jater

Charakteristickým příznakem onemocnění jater a žlučníku je zabarvení pokožky do žlutého odstínu. Také se může objevit tmavá moč, svědění pokožky a výrazná únava. Mezi nejběžnější onemocnění jater ve spojitosti s onemocněním žlučníku patří záněty žlučníku, kameny ve žlučníku a žlučovodech a dále nádorová onemocnění. Včasná diagnostika těchto nádorů je velmi obtížná a z tohoto důvodu byste nikdy neměli podceňovat bolestivé příznaky v pravém podžebří.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Funkce

Při zavřeném Oddiho svěrači v ústí hlavního žlučovodu do střeva produkovaná žluč teče nahoru a hromadí se ve žlučníku. Přechází do něj asi polovina veškeré vytvořené žluči. Epitelové buňky žlučníku mají schopnost účinné resorpce vody: na jejich bazolaterální straně se nachází Na+/K+ ATPázová pumpa, která odčerpává sodné ionty pryč z výstelky žlučníku. Zároveň epitel vyměňuje sodné ionty uvnitř žlučníku za kationt vodíku. Koncentrace sodíku uvnitř žlučníkové žluči tak klesá a osmoticky z něj uniká voda, čímž se žluč až 12x zahušťuje. Vylučovaný kationt vodíku reaguje s HCO3- za vzniku oxidu uhličitého a vody. Dochází také k mírnému snížení pH žlučníkové žluči. Vyprazdňování žlučníku je řízeno autonomními nervy: sympatikus snižuje stahy žlučníku a zvyšuje tonus Oddiho svěrače, parasympatikus působí naopak, podporuje stahy žlučníku a uvolnění svěrače. Vyprazdňování žlučníku je podmíněno i hormonálně, především hormonem cholecystokininem. Žluč ze žlučníku se dostává do střeva po příjmu potravy, zejména takové, která obsahuje tuk. Dalšími funkcemi žlučníku jsou vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích či neutralizace střevního obsahu. Žlučové kyseliny se však na rozdíl od zbytku žluči v asi 95 % ve střevě znovu vstřebávají, čímž vzniká jejich neustálé cestování mezi játry a střevem. Tolik stručně k funkci žlučníku.

K čemu je žlučník? Bez žlučníku se lze poměrně uspokojivě obejít, jelikož vyprodukovaná žluč odtéká z jater přímo do dvanáctníku. A to je pro naše trávení za běžných okolností dostačující. Zažívací potíže nastávají pouze v případech, kdy jedinec nedodržuje doporučená opatření a konzumuje výrazně tučná jídla, na jejichž bezproblémové zpracování by byla potřeba větší zásoba žluči. Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny a karcinom žlučníku.

Zdroj: Žlučník

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat bývá nejčastěji vyvolán akutním zánětem žlučníku. Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů.

Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Dále může být vyvoláno jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. Pokud se bolest protáhne na několik hodin, může značit zánět slinivky, zánět nebo ucpání vývodu žlučníku. Pokud se objevuje i intenzivní zvracení bez následné úlevy, zvýšená teplota a třesavka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Léčba akutního zánětu žlučníku vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu:

  • Při záchvatu rozhodně nic nejezte ani nepijte.
  • Pokud máte k dispozici lék na uvolnění křečí svaloviny nebo na bolest, který vám už dříve předepsal lékař, můžete jej užít. Vhodnější je ale léky neužívat, protože zkreslí obraz choroby při následném vyšetření.
  • Na pravé podžebří můžete přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Měli byste co nejdříve navštívit lékaře – chirurgickou pohotovost – rozhodně ale neřiďte auto.
  • V případě velkých bolesti je nutné zavolat záchrannou službu.

Každopádně pokud máte problémy se žlučníkem, měli byste držet žlučníkovou dietu. Více informací naleznete zde Žlučníkové kameny a zde Žlučníková dieta.

Zdroj: Žlučníkové problémy


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP