Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PISKANI UŠI Z RÝMY

OBSAH

Pískání v uších po hluku

Pískání v uších vycházející z ucha slyší pouze pacient. Tyto zvuky nemusí mít podobu pouze pískání, ale také šumění, praskání nebo jiných zvuků, které mohou pacienta obtěžovat různě často. Tento stav je charakteristický po hlučných koncertech a po jejich časté návštěvě. Pokud si rockové hvězdy neužijete jinak než těsně pod pódiem, dejte si do uší ucpávky. Hlasitost na walkmanu nebo mp3 přehrávači vždy laďte od nuly a postupně přidávejte. Sluch poškozuje hudba s velkým kolísáním zvuku během skladby. V hlučném metru nepřidávejte na hlasitosti přehrávače, poškodili byste si tak sluch.

Zdroj: Pískání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Pískání v uších a motání hlavy

Pískání v uších a motání hlavy mohou způsobovat nádory mozku či míchy. Zde však pacienta pronásleduje mnoho dalších závažnějších příznaků, a to zvracení, změny chování, poruchy zraku.

Patří sem například neurinom akustiku. Onemocnění je rozšířené a špatné označení pro nádor, který vychází ze sluchového nervu. Správné označení je vestibulární schwannom. Častý je mezi 30. až 50. rokem života. Jedná se o syndrom mostomozečkového úhlu. Klinická symptomatologie je odvislá od velikosti nádoru a útlaku přilehlých struktur. Člověk začíná obtížněji slyšet, v uších mu začíná pískat, objevují se poruchy rovnováhy, poruchy trojklanného nervu a obrna lícního nervu. Nádor roste velmi pomalu, někdy pouze o několik milimetrů ročně, pokud je zachycen včas, lze jej chirurgicky odstranit a pacient je vyléčen.

Dále bývá pískání v uších projevem Menierovy choroby, která je způsobena endolymfatickým hydropsem, jenž vede k přechodnému postižení funkce vnitřního ucha. Pacient má pocit zalehnutí v uchu, šelest, nedoslýchavost, točivou závrať.

Zdroj: Pískání v uších

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Už mám 3naslouchátka vždy po 5ti letech s příspěvkem od pojištovny.Naslouchátka jsou od Widexu a trápí mě vždy stejný problém pískání,stačí nepatrný pohyb hlavy a naslouchátko nepříjemně píská.Posílám vždy do servisu na opravu/placenou/.Pár dní je klid ,potom začne znova pískání.Chci se zeptat jestli má někdo taky problém s pískáním.Bartošová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

mám naslouchátka WIDEX a s pískním je stejný problém.Nemusíte ani otočit hlavu, třeba stačí kousnutí. I když to upravíte zatlačením co nejvíce do ucha tak se to po chvíli opakuje. na jejich web stránkách uvádějí, že jsou téměř zázračné. Ceny kolem 20 tis, za kus.

Zdroj: diskuze Sluchadlo Widex

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Více jak 40 let mě trápí nosní polypy. Pravidelně jsem to chodila vytrhávat mívám často z rýmy záněty v dutinách nic nepomáhá doktoři mě nutí jít na operaci a tá pry pomůže jen na nějaký čas. Přečetla jsem si váš příspěvek kapat do nosu vit. D
už ho kapu 3 týdny a necítím že by se mi lépe dýchalo. Taky ještě kapu rakytník vyluhovaný v olivovém oleji .Nejvíce se bojím rýmy když nepřejde tak si musím dojit pro antibiotika a doktor se zlobí že nechci na operací .Asi ještě vyzkouším nějakou dietu. Děkuji za jakoukoliv radu. S přátelským pozdravem Dana

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Zalehlé ucho od rýmy

Zalehnutí uší je při rýmě zcela normální a jediná možnost, jak tento problém vyřešit, je, vyléčit se pořádně z rýmy. Zalehlé ucho povolí a odezní samo. Rýma je v podstatě zánět, který je provázen zduřením nosní sliznice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ A HUČENÍ V UŠÍCH CO POMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela dudova.

dobry den,jiz páty den mám hukot v uchu a dnes se zacalo přidávat pískáni.dočetla jsem se že to lidé mají kolik let a nikdo jim nepomohl.mám z toho šíleny strach a nevím jak se s tím srovnám.jsem objednaná na ušní ale myslím ze mi tam nepomužou.mám to pořád v hlavě na nic jinyho nemyslím.poradite jak to zvládnout?děkuji za odpověd Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Bulová.

Dobrý den,poté co jsem byla na festivalu,cca 2 měsíce,mi stále píská v levém uchu.Dříve také po větším hluku,ale vždy přestalo.Tentokrát ne.Mám zajít k lékaři nebo co se děje?Děkuji

Zdroj: diskuze Pískání a hučení v uších co pomáhá

Je rýma přenosná

Více než 50 % infekčních rým způsobují rhinoviry. Přenos rýmy je kontaminovanými prsty, rozhodující prevencí je častá výměna kapesníků a mytí rukou. U nákaz přenášených kapénkovou cestou je třeba se vyhýbat úzkému kontaktu s nemocnými. Pacient je nejvíce infekční v prvních dvou dnech onemocnění.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Na rýmu je dobrý zinek

Ano, zinek na skutečně dokáže zmírnit příznaky rýmy a urychlit její vyléčení. Na rýmu je účinný pouze glukonát zinku nebo glukonát glycinu zinku, podávaný v dávce (ženy/muži) 13/23 mg každé dvě hodiny. Nejlepších účinků se dosáhne, když se zinek začne brát ihned, jak se objeví první příznaky rýmy, což bývají zpravidla divné pocity v dutinách a jejich zduření.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena skrabalkova.

Dobry den,beru na tlak Prenessa 8 a půlku Nebilet, ale mám pískání v uších ( tinitus) Prosim o radu. Děkuji za odpověď ! A.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prenessa i Nebilet patří mezi betablokátory, které mají vliv na vznik nebo zhoršení pískání v uších. Z těchto dvou léků má nejsilnější vliv Prenessa. Zkuste si promluvit se svým lékařem, od kterého dostáváte předpis na tyto léky, a řekněte mu o svém pískání v uších. Existuje ještě několik dalších možností, jak lze udržet krevní tlak v přijatelných mezích. Určitě naleznete jinou alternativu, která nebude mít tyto nežádoucí vedlejší účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Hučení v zalehlém uchu

Hučení v zalehlém uchu může signalizovat onemocnění zvané tinnitus. Tinnitus je sluchový vjem, pro nějž neexistuje adekvátní příčina z vnějšku. Člověk by měl ušním šelestům věnovat pozornost a navštívit lékaře. Jsou velmi zatěžující a obtěžující a mají charakter pískání nebo hučení.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den,
jsem z Prahy 5 a měla bych zájem o rýmovník, buď odnože nebo celý v kořenáči. Kdo mi poradí, kde ho koupit. Děkuji Borovská Vlasta Praha 5

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf Śnep.

Prosím o radu kde je možno koupit rýmovník. Dočetl jsem se o jeho vynikajících vlastnostech
při léčbě rýmy a dalších respiratorních onemocnění.Rád bych vyzkoušel jeho účinky při léčbě
našich vnoučat.
Děkuji za každou zprávu a jsem s pozdravem Śnep

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Pověry o pískání v uších

Jednou z pověr je škvor v uchu. Odborníci se shodují, že nikdy ve své praxi nezaznamenali v uchu tohoto živočicha. Zato šváb v uchu se občas vyskytl. Švábi totiž, pokud se rozsvítí, hledají tmavé místo, kde by se mohli ukrýt, a občas si k tomu účelu vyberou i lidské ucho. Lékaři radí v případě, že se do ucha dostane nějaký hmyz, použít dětsky olej. Jeho nalitím do ucha zamezíte tomu, aby se hmyz pohyboval, a vy se mezitím můžete dopravit k lékaři, který ucho odborně ošetří.

Pokud vám zvoní v uších, tak o vás někdo mluví. Když píská v levém uchu, tak jde o pomluvu, a když v pravém, tak naopak. To je jedna ze známých pověr vztahujících se k pískání v uších.

Pokud vám zvoní v uchu, je to většinou dobré znamení. Když člověk vedle vás uhodne, v kterém uchu vám zvoní, bude to štěstí dvojnásobné. Ale zvonění v obou uších věští neúspěch. Dá se mu zabránit, když se někoho zeptáte, ve kterém uchu vám zvoní. Když dotyčný uhodne, že v obou, štěstí jistě přijde.

Zdroj: Pískání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem PÍSKÁNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bulová.

Dobrý den,poté co jsem byla na festivalu,cca 2 měsíce,mi stále píská v levém uchu.Dříve také po větším hluku,ale vždy přestalo.Tentokrát ne.Mám zajít k lékaři nebo co se děje?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Patrně došlo k namožení ústrojí vnitřního ucha. S tím lékař nic moc nezmůže a bude potřeba počkat než to samo odezní. Je to pro vás ponaučení pro příště, abyste použila špunty do uší. Uši se nebudou regenerovat do nekonečna a je třeba je chránit před silným hlukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pískání a hučení v uších co pomáhá

Co je to zadní rýma

Zadní rýma je typ rýmy, který je způsoben nadměrnou produkcí hlenu a trápí především dětské pacienty. Nicméně vyskytnout se může i u dospělých. Přenos infekce probíhá kapénkovou nákazou. Zánět nosohltanu je možnou a poměrně častou komplikací zadní rýmy, která je způsobena nachlazením, viry a bakteriemi. Proto projevem může být i bolest hlavy doprovázená malátností a anebo zalehnutím uší.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Antihistaminika na rýmu

Jsou to léky, které blokují účinek histaminů, látek, které se uvolňují v těle během alergické reakce. Antihistaminika skutečně pomáhají při projevech senné rýmy a při její léčbě jsou opodstatněné. Při léčbě rýmy je však lepší, pokud se jim vyhnete. Působením antihistaminik zhoustne hlen v nose, odtéká pomaleji nebo vysychá, čímž se dýchací cesty ještě více ucpávají. Reklamy na léky, které obsahují antihistaminika, uvádějí, že pod jejich vlivem zastaví vylučování hlenů i kašel. Oba tyto příznaky jsou však projevem přirozeného zhojení chřipky nebo rýmy a jejich zastavení znamená konzervovat chřipku v sobě.

Zdroj: Kašel a rýma

Pověry o pískání v pravém uchu

Zvonění v pravém uchu je přímo spojeno s spiritualitou. Pro duchy je to snadný způsob, jak se s vámi na Zemi dostat do kontaktu.

Duchovní říše vás chce kontaktovat, aby vám sdělila poselství, které odstartuje vaše duchovní probuzení.

Pískání v uších duchovní příčina:

  1. Někdo o vás mluví.
    Běžně se říká, že když vám zvoní ucho, někdo vás pomlouvá. Duchové se vás snaží varovat před touto zradou tím, že vám zazvoní v uších. Chtějí, abyste byli obezřetnější vůči tomu, komu svěřujete své informace.
  2. Zvonění ve vašem pravém uchu znamená, že přichází významné požehnání.
    Duchové nechávají vaše pravé ucho zvonit, aby upoutaly vaši pozornost. Chtějí vám říci, že duchovní dar je v blízké budoucnosti.
  3. Duchové vám chtějí připomenout, že nejste sami.
    Duchové nad vámi bdí. V těžkých chvílích vám umožní zazvonit v uších, abyste věděli, že jsou s vámi. Přestože je zvonění v uchu fyzicky nepohodlné, má poskytovat duchovní pohodlí.
  4. Zvonění v uších naznačuje, že potřebujete více času k práci na své spiritualitě.
    Duchové chtějí, abyste investovali více času do meditace nebo se modlili, a posílili tím svoji spiritualitu. Chtějí upoutat vaši pozornost, než se příliš vzdálíte.

Zdroj: Pověry o pískání v pravém uchu

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Jak zastavit pískání v uších

Moderní věda zatím nenalezla spolehlivý lék, který dokáže zcela zastavit pískání v uších. Lze ho jen zmírnit a k tomu nám pomohou léky a přírodní léčba.

Léky na pískání v uších

Ačkoli léky nemohou vyléčit tinnitus, existuje jich několik, které mohou potlačit příznaky, se kterými se setkáváte. Tricyklická antidepresiva, jako amitriptylinnortriptylin, jsou dvě z nejčastěji předepisovaných léků. Pokud trpíte těžkým tinnitem, můžete použít jeden z těchto léků. Je však důležité vědět, že tyto léky mohou mít vedlejší účinky, jako je sucho v ústech, rozmazané vidění a srdeční problémy. Další účinnou látkou na potlačení tinnitu je alprazolam, ale může způsobit ospalost a nevolnost a může být návykový.

Přírodní léčba hučení v uších

Existuje jen málo důkazů, že léčba alternativní medicíny funguje na tinnitus. Zde je seznam alternativní terapie, které byly vyzkoušeny pro tinnitus:

  • Akupunktura
  • Ginkgo biloba
  • Melatonin
  • Zinkové doplňky stravy
  • Bílý šum

Přístroje s bílým šumem jsou zařízení, která produkují zvuk podobný zvukům okolního prostředí, jako je déšť nebo vlny oceánu. Ventilátory, zvlhčovače, odvlhčovače a klimatizace v ložnici také produkují bílý šum a mohou pomoci snížit slyšitelnost pískání v uchu během noci.

Maskovací zařízení k potlačení pískání v uších. Tato zařízení, která se nosí v uchu, jsou podobná sluchátkům a produkují nepřetržitý nízkoúrovňový bílý šum, který potlačuje příznaky tinnitu. Takové zařízení si můžete vyrobit doma, když ke svému počítači nebo chytrému telefonu připojíte sluchátka pustíte si jednu z následujících ukázek: léčba tinnitu zvukem.

Zdroj: Pověry o pískání v pravém uchu

Léčba rýmy

Léčba rýmy je symptomatická, celkově se podávají u akutní rýmy antipyretika, důležitý je dostatek tekutin a zvýšený přívod vitamínů. Dětem, které neumějí samy smrkat, je nutné nosní sekret i několikrát denně odsát. Nosní kapky (dekongestanty) se nemají používat déle než týden, neboť zde hrozí riziko návyku (sanorinismus). Po použití není vhodné zbytek nosních kapek či sprejů uchovávat, může se na nich infekce držet. Dále je možné použít nosní sprchu nebo výplach nosu některým z běžně dostupných sprejů se solným roztokem. Při rýmě je třeba udržovat průchodnost nosu, aby nehrozil zánět středního ucha. Hlen (mukus, též sliz) je hustá tělní tekutina vylučovaná sliznicemi (takzvanou mukózní membránou). Jeho funkcí je zvlhčovat a chránit určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Příčiny pískání v uchu

Pískání v uších může vznikat z několika příčin a dělí se do dvou základních skupin. Takzvaný primární tinnitus je způsoben poruchou funkce vnitřního ucha nebo částmi nervového systému, které jsou zodpovědné za vedení a vyhodnocení sluchových informací. Sekundární tinnitus vzniká poruchou v jiných lokalizacích, například mazovou zátkou v zevním zvukovodu, při zánětech středního ucha nebo méně často při některých onemocněních páteře. Také onemocnění štítné žlázy a další stavy spojené s rozvratem hormonální rovnováhy (menopauza, těhotenství) mohou být kromě dalších příznaků doprovázeny pískáním v uších. Vedle toho se mohou vyskytovat i ušní šelesty způsobené normální pulzací tepen v oblasti hlavy a krku, velmi časté jsou rovněž šelesty po přechodném přetížení ucha nadměrným hlukem (například rockové koncerty, třesk), dlouhodobým pobytem v hlučném prostředí nebo působením stresu a celkové tělesné únavy. Další příčinou pískotu v uších jsou odchylky krevního tlaku od normálu, kdy pacient trpí buď hypertenzí, nebo naopak hypotenzí, a v neposlední řadě může jít o projev nádorového onemocnění.

Zdroj: Pískání v uších

Co znamená šumění v uchu v rytmu srdce

Pokud máte zvýšený krevní tlak, může to vést k mnoha poruchám v organismu. Jednou z nich je právě časté pískání v uších, kdy dochází k poškození krevního zásobení v uchu. Hukot v uších je ale nezřídka vyvolán také naopak příliš nízkým krevním tlakem. I při cukrovce jsou cévy v uchu hůře prokrvovány, průvodním jevem pak může být právě hukot v uších.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP