Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PODKOŽNÍ ČERVENÉ BULKY

OBSAH

Rakovina penisu foto

Zdroj: Rakovina penisu a jak jí předcházet

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Ošetření

Jakékoli hrudky, otoky nebo změny varlat by měly být zkontrolovány lékařem. U testikulární torze se doporučuje lékařská pohotovost a je vysoce pravděpodobná okamžitá operace. Jiné typy problému nemusí vyžadovat žádnou léčbu, protože často nezpůsobují obtíže. Hydroceles (hydrokéla) u novorozenců často zmizí samovolně v průběhu prvního roku nebo během dvou let života. Pokud však problémy na varlatech způsobují bolesti nebo nepohodlí, je chirurgický zákrok také možný.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ POVRCH, BŮLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna .

Dobrý večer. Měla bych dotaz už 4 den mám na zadní straně jazyka takové oteklinky (bůlky) při polknutí mě to bolí. Bílý povrch na jazyku a červené tečky. Kloktám tamtumverde. Dnes se objevili jako by ošpice na kraji jazyka. Myslím si že se jedná o ňákou začíbající angínu nebo tak. Ale radějo se zeptám. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílý povrch, bůlky

Mílie versus podkožní akné

Podkožní akné se často zaměňuje s míliemi. Mílie jsou bulky vytvořené z rohoviny, kdežto akné je zánětlivé onemocnění, při kterém se tvoří boule pod kůží.

Mílie jsou bílé tečky (drobná zrnka rohoviny), jež nelze zmáčknutím odstranit. Tvoří se především v tenké kůži kolem očí a na lícních kostech. Dispozice k tvorbě mílií jsou dědičné. Zajímavé je, že se více než 50 % novorozenců rodí s míliemi na nose. Vzniku mílií lze předcházet, a to správnou péčí o pokožku obličeje a zdravou životosprávou s dostatkem tekutin. Jestliže se mílie vytvoří a člověku na obličeji vadí, v každém kosmetickém salonu je dokážou odstranit (kosmetička pokožku propíchne, přesto je zákrok bezbolestný).

Podkožní akné je zánětlivé onemocnění, kdy se pod kůží tvoří doslova boule, které mohou přetrvat až do dospělosti. Podkožní akné musí léčit kožní specialista, ne kosmetička. I když je léčba těžších forem akné komplikovaná, v současné době je tato choroba ve všech formách již léčitelná.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Poradna

V naší poradně s názvem OBJEVENI BULKY V TRISLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel votava.

dobry den co muze znamenat objeveni bulky v trislech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zvětšená uzlina, kýla a nebo neškodný takový nádorek. Doporučuji zastavit se v ordinaci kožního lékaře a nechat si to pořádně vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Objeveni bulky v trislech

Podkožní akné na nose

Podkožní akné na nose je tvořeno z nahromaděného podkožního tuku.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Poradna

V naší poradně s názvem BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Ahoj, náš pes - Irský setr má na břiše pod kůží nějakou měkkou bulku. Je pohyblivá velikosti cca 2x6cm. Je u čtvrté bradavky, může to být něco třeba na mléčné žláze? Podle našeho veterináře prý je to možné, ale nechci nic zanedbat. Podotýkám že se jedná o psa nikoli o fenku. ale vím že nádor prsu můžou mít i mužů, má už 12 let nechceme ho zbytečně operovat, ale taky máme strach abychom něco nezanedbali. prosím máte s tím někdo zkušenost? děkuji Tomáš Struhala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odhalit přesnou příčinu bulky pomůže vyšetření ultrazvukem, CT vyšetření a nebo biopsie, při které se injekcí odebere malá část z bulky a odešle se k laboratornímu vyšetření. Vezměte psa k veterináři a požádejte ho o provedení biopsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Jde tuková bulka vymáčknout?

Tuková bulka se nedá vymáčknout a ani to nezkoušejte, mohlo by dojít k zánětu a následným komplikacím. Od bulky vám pomůže lékař.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Diskuze

V diskuzi BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Dobrý den, mám u šourku bulku v podkoží o velikosti hrášku.
Byla na bulce i bílá hlavička, která obsahovala hnis a šla v pohodě vymáčknout. Po vymáčknutí se lehce zmenšila. Na dotek nebolí a nevadí mi. Zmáčknutí bulky je ale lehce nepříjemné. Mohu se zeptat o co jde a zdá se to vstřebá ?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Podkožní akné na bradě

Podkožní akné na bradě souvisí s hormony a pohlavními orgány.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT A LÉČIT BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horakova ivana.

Dobrý den,Syn má 16 let ,Na přirození a varlatech má tukové bulky.leží v nemocnici,personál mi říkal že neví proč to má.Je mito divné .Syn je na plícní ventilaci.byla bych ráda kdyby jste mi mohli poradit co mám udělat.Děkuji Spozdravem Horáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Příčiny

Tuková bulka pod kůží je nezhoubný (benigní) útvar (nádor). Roste velmi pomalu, je tvořen tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velké tukové lipomy. Může se však vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Výskyt může být i mnohočetný.

Jaká je příčina a jak vzniká tukový lipom? To se zatím nedokázalo přesně zjistit. Uvažuje se o několika příčinách vzniku lipomu. Lékaři se domnívají, že se jedná o poruchu metabolismu. Jednou z příčin, o které se spekuluje, je zanešení těla z důvodu špatné stravy a konzumování chemických léků.

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně a objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami).

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Diskuze

V diskuzi BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel René.

Můžu s tím mít sex?

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Podkožní zánět

Zánět podkoží (latinsky erythema nodosum) je akutní onemocnění podkožní tkáně. Podkožní tkáň není pouze jednoho druhu, infekce proto může postihnout jak vazivo, tak i tuk. Příznaky onemocnění se objevují velmi rychle: postižená končetina je teplá a oteklá a při sebemenším doteku velmi bolestivá, kůže nad otokem je hrubá a tvoří se na ní šupinky. Nemocný má také horečku a nevolnost. A zánět se může šířit dále. Když zasáhne sval, začne se rozvíjet velmi nebezpečná gangréna (sněť), což může vést až k amputaci postižené končetiny. Základem léčby je pravidelné užívání antiflogistik, jež potlačují rozvoj zánětu. Dále může lékař předepsat antibiotika. Velmi důležité je rovněž dodržování klidu na lůžku, neboť i to významně přispívá k vyléčení nemocného.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi BULKA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuse Entova.

Mám v levém třísle bulky a zasahují až na okraj přirození a nebolí jsou ale nepřijemne děkuji za radu co stím Entova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bulka v tříslech

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Jak časté jsou testikulární nerovnosti a otoky?

Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil.

Hydrokéla má vliv na jednoho nebo dva novorozence mužského pohlaví ze 100 narozených. Může se objevit i u starších chlapců nebo mužů po úrazu či nemoci.

Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, zasahují až třetinu mužů.

Testikulární torze se obvykle objeví u chlapců ve věku od 13 do 17 let, ale může také nastat u mužů, kterým je více než 20 let.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Poradna pro bulky na varlatech

Varlata většiny mužů mají shodnou velikost. Je normální, když jedno varle visí níže než druhé. Varlata by měla být hladká bez jakýchkoliv hrudek nebo hrbolů a také by měla být pevná, ale ne tvrdá. Na zadní straně každého varlete můžete cítit trubičku, která se nazývá nadvarle.

Co jsou varlata?

Varlata jsou dva malé oválné orgány. Jsou umístěna v mužském šourku, vaku kůže, který visí pod penisem. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému, produkují spermie a mužský pohlavní hormon testosteron. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět jak varlata vypadají: varlata foto. Zde je několik videí, na kterých jsou také vidět varlata jak vypadají: varlata video.

Zkoumáte svá varlata?

Je důležité, aby si muži asi jednou měsíčně zkontrolovali svá varlata. Při tomto přezkoumání můžete zjistit, zda máte nějaké hrudky nebo otoky. Díky tomu si dokážete všimnout i jakýchkoli změn. Většina hrudek na varlatech je neškodná, jen ve vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Testikulární rakovina je nejčastější u mladých mužů a může být úspěšně léčena, pokud je diagnostikována brzy. Nejlepší dobou na kontrolu varlat je čas po teplé koupeli nebo sprše, kdy je šourek uvolněný. Držte šourek v dlani své ruky prsty a palcem tak, abyste cítili každé varle. Pokud máte pocit, že jste si nahmatali hrudky či otok nebo zaznamenali nějaké změny ve tvaru či velikosti varlat, navštivte svého lékaře. Tady je několik videí, na kterých je vidět, jak si správně vyšetřit varlata: samovyšetření varlat video.

Co způsobuje bulky a otoky na varlatech?

Existuje několik příčin:

  • varikokéla způsobuje zvětšení žil ve varlatech;
  • hydrokéla způsobuje otok kolem varlat;
  • epididymální cysty způsobují tvorbu tekutiny v nadvarlatech;
  • testikulární torze – zkroucení varlete, které způsobí náhlou bolest nebo otok;
  • testikulární rakovina.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Červené oči

Červené oči, můžou být příznakem většího problému například i uvnitř oka. Pokud máte trvale červené oči, tak namísto nevhodné léčby očními kapkami Visine, raději navštivte svého očního lékaře a poraďte se o vhodné léčbě.


Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Červené žilky v očích – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět červené žilky v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Přírodní léčba akné

Tradiční domácí léčba akné může často mnohem více ublížit než pomoci.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Léčba podkožní akné

Projevy podkožní akné (poznámka: nejedná se o chybu, slovo akné je skutečně rodu ženského, tedy ta akné) potřebují odbornou lékařskou péči. U lokální terapie se používají léčiva slupovací, antibakteriální a antiseboroická. U těžších forem akné se lokální léčba doplňuje celkovou terapií, při níž se užívají antibiotika, a to dlouhodobě (několik týdnů i měsíců). Počáteční dávka se při zlepšení projevů akné snižuje až na takovou, která umožní udržet obtíže v dobrém klinickém stavu. Nejtěžší formy akné jsou ty, jež vedou k závažnému, hlubokému a mnohdy i trvalému poškození kůže (zjizvení). Proto musí být léčba akné svěřena do rukou odborníka (dermatologa). Pokud již došlo v důsledku pozdního nebo nesprávného léčení akné k vytvoření jizev, lze využít korektivní dermatologii.

Léčení akné se dělí do tří hlavních skupin:

  1. prevence, vyvarování se faktorů zhoršujících stav (některé léky, prostředí, dieta, povolání), hygiena (pravidelné čištění pleti);
  2. místní (lokální) léčebné přípravky;
  3. celková léčba.

Zdroj: Léčba podkožní akné


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP