Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERNÝ PALEC U NOHY

OBSAH

Jak se bránit černání palce u nohy

Pokud jsou černající prsty u nohou způsobeny otlakem při běhu nebo chůzi, je dobré vyměnit tvar boty, některá obuv je zúžená do špice, což vám může působit problémy, takže raději vyhledávejte obuv se širokou špicí.

Pokud jde o poruchu cévní stěny, která propouští krev do periferie, je možné, že malinké cévy přináší do palce méně kyslíku a palec bolí a černá. Pokud neexistuje vhodná léčba, zkuste nějaký alternativní způsob, třeba čaj z jinanu dvoulaločného, střídavé koupele ve studené a teplé voda či cokoliv jiného, co by zvýšilo prokrvení v této oblasti.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi PALEC U NOHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den tady je Gabriela střihla jsem se do palce u nohy a stalo se mi že mi vilezlo trošku masa z toho palce. A koupila jsem si visnevskeho balzám v lékárně pomůže mi višňový balzám i na toto?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

...pomůže na záněty a hojení...ale nevím jestli na palec u nohi , snad u nohy....a vylezlo..

Zdroj: diskuze Višňák mast

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Obrázky

Pohled na diabetický palec není nic hezkého. Pro ukázku mohou sloužit fotografie na následujícím odkazu: černý palec foto.

Zdroj: Černý palec u nohy

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .

Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění palce u nohy a bolest až pálení chodidla

Co je to diabetický palec

Diabetický palec či noha jsou častou komplikací cukrovky, a to jak cukrovky 1. typu, tak cukrovky 2. typu. Řada případů diabetické nohy nakonec zbytečně končívá rozsáhlými amputacemi. Přitom lze riziko rozvoje této komplikace relativně snadno snížit.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Fotografie

Na fotografiích níže se můžete sami podívat, jak vypadá diabetický palec nebo palec při onemocnění dnou.

Diabetický palec

Takto vypadá diabetický palec.

Palec při dně

Takto vypadá palec při onemocnění dnou.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Chylík.

Dobrý deň.

Prosím o informáciu, či môžem užívať konopné semeno pomleté a konopný olej, nakoľko som dostal dnu na palec nohy už druhý krát. Neviem to nikde zistiť.Prosím o vyjadrenie aký má obsah purínov. Ďakujem


Prajem pekný deň

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Černání nohy

Černání nohy se může objevit i u lidí, kteří cukrovkou netrpí, ti ale na rozdíl od diabetiků cítí v dané oblasti bolest způsobenou defektem. Tím, že cítí bolest, mohou také začít tento problém řešit dříve, než k samotnému černání dojde, a tak tomu zabránit. Diabetici tedy bolest v důsledku diabetické neuropatie v noze necítí, a tak u nich dochází k neustále přetěžování dané oblasti, stále se zvyšuje tlak na spodinu chodidla, dochází tam k mikropoškozením chodidel a prstů. Pokud se diabetická noha neřeší, může dojít k prolomení hyperkeratózy, poškození kožního krytu a ke vzniku vředu. Infekce se může dostat i do hlubších tkání.

Zdroj: Černý palec u nohy

Diskuze

V diskuzi NEHET NA PALCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před asi rokem mi strhavali nehet na palci u nohy. Nehet dorostl,ale je asi 2x širší než ostatní nehty a není tak placatý jak o ostatní nehty, jakoby stlacuje palec a při doteku - což je třeba i botou pořád bolí. Copak s tím?? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehet na palci

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá cukrovkářský palec.

Zde můžete vidět, jak vypadá amputace palce na noze.

Zde můžete vidět videozáznam z amputace.

Zdroj: Amputace palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem MELANOM POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laura.

Dobrý den, dva dny zpátky jsem pod nehtem na palci u levé nohy objevila tento flek. Nejsem si vědoma, že bych se do palce nějak uhodila, palec mě na dotek ani nijak nebolí. Mohlo by se jednat o melanom, nebo jde spíše o nějakou banalitu?
děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o neškodný výron krve pod nehtovou ploténku, tak zvaný subunguální hematom. S největší pravděpodobností došlo k namáhavé chůzi, při které nevdržely některé z vlásečnic a propustily trochu krve. Nekteré ji vypustily více, to je ten vetší flek, a některé méně, to je ten závoj směrem ke kořeni nehtu. Není třeba s tím nic dělat, hematom se časem vstřebá. Můžete ale zpevnit své cévy pomocí volně prodejného přípravku Ascorutin. Párkrát do roka si ho kupte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem

Sezamoiditida nebo dna

Zatímco sesamoiditida je způsobena nadužíváním, dna se objevuje v důsledku nahromadění kyseliny močové. Dna může postihnout jakýkoli kloub, ale běžně se vyskytuje na palci u nohy. Ve většině případů začínají záchvaty dny náhle, zatímco bolest sesamoiditidy je postupná. Mějte však na paměti, že je nezbytná správná diagnóza, aby bylo možné určit, který stav ovlivňuje váš palec na noze.

Zdroj: Sesamoiditis

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerová.

Dobrý večer,
dnes jsem poslouchala rádio Čr. Brno. Byl tam dotaz na vybočený palec.
Ráda bych dostala radu, jestli se s tím dá něco dělat a jak postupovat.
Děkuji, Alena Neubauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vybočený palec se léčí nasazovací ortézou, která vrací palec blíže původní polohy. Tady je vidět, jak tato pomůcka vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Jak palec zachránit

Podle některých lékařů ale nebyla provedená amputace vždy nutná. Pacienti s těžko hojitelnými defekty mají současně i velmi poškozené cévní zásobení. Cévám se už obvykle pomoci nedá, ale dá se změnit kvalita krve, která v cévách protéká. Pomoci může třeba ozonoterapie, při níž se mění kvalita krve. Tato léčba vychází z toho, že správná dávka ozonu dokáže zahubit bakterie a viry v ráně a zároveň i parazity v těle.

Pomoci může i regenerativní medicína, u této metody dochází k léčbě přímo buňkami pacienta. Při této léčbě se odebírá koncentrát kostní dřeně a pak se implantuje do těla pacienta. Koncentrát se aplikuje těm pacientům, kterým hrozí amputace končetiny.

Další možnou metodou je využití elektrických impulzů do oblasti mezimozku, v níž se nacházejí centra ovlivňující regulaci prokrvení a hojení.

Tyto metody dávají diabetikům trpícím diabetickou nohou naději, ale metody nejsou ani ověřené a mají řadu odpůrců.

Zdroj: Černý palec u nohy

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.

chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana

Zdroj: diskuze Jídelníček na dnu

Kdy je nutná amputace

U lehčí formy cukrovky se dá onemocnění obvykle léčit, horší je ale, když pacient trpí těžší formou diabetické neuropatie, pak může drobné zranění přehlédnout a lékaře vyhledat až ve chvíli, kdy je jeho stav vážný, a tak hrozí amputace, která může být různého rozsahu.

Při všech léčbách je důležité dodržovat nejen stanovenou léčbu, ale i správnou životosprávu. Důležité je také jaké boty nosí. K amputaci se lékaři uchylují až v nejzazším případě, a tak je dobré vyzkoušet vše pro to, aby k ní vůbec nemuselo dojít.

U diabetiků k amputaci obvykle dochází v důsledku špatného prokrvení při pokročilé ischemické chorobě dolních končetin, jestliže není možná cévní rekonstrukce, při silné gangréně, při nehojící se infekci, ale i při bolestech které nemizí po podání běžných analgetik. Amputace může být vysoká (dochází k ní v oblasti bérce nebo ve stehně), nízká (pod úrovní kotníku).

Zdroj: Černý palec u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Prevence

Základem prevence je důsledná a trvalá léčba cukrovky (dieta, perorální antidiabetika, inzulin) spojená s udržováním uspokojivé hladiny krevního cukru. Tím se ovlivňuje řada rizikových faktorů. Dále je nutné minimalizovat riziko poranění končetin, je nutné nosit speciální ponožky a kvalitní obuv. O pokožku nohou je nutné pečovat, pravidelně ji mýt a kontrolovat, zda není poraněná. Při stříhání nehtů se doporučuje velká opatrnost, spíše je vhodné používání pilníku. Pokud i přes veškerou snahu dojde k poranění nohy, je vhodné navštívit lékaře, který ránu správně ošetří.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Léčba

Léčba defektu je primárně chirurgická. Chirurg odstraní mrtvou tkáň, následně se provádí pravidelné převazy ran a mohou se podávat antibiotika, která zahubí bakterie. V některých případech se ovšem již infekce nedá zvládnout a celý problém končí amputací části dolní končetiny. Problém je ten, že u diabetické nohy často jedna amputace nepostačuje. Pahýl po amputaci je totiž postižen těmi samými rizikovými faktory jako předtím celá noha. Operační rána na pahýlu se proto nemusí zahojit, ale naopak se může také infikovat. Následuje další amputace o něco výše a celý proces se opakuje. Amputace prstů tak může časem přejít v amputaci pod kolenem, či ještě výše. Proto je tak důležitá sama prevence.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Příčiny zčernání palce

Černání prstů bývá projevem cévní aterosklerózy a diabetické angiopatie (diabetická noha při cukrovce). Zčernání palce zní sice vcelku neškodně, ale tak to rozhodně není. Je to vážné onemocnění, už proto, že poškozené tkáně lehce podlehnou zánětu a z takto ohraničeného poškození se může lehce rozšířit další zánět dál do těla. Stejně tak může dojít i k otravě krve (= sepse).

Syndrom diabetické nohy může mít řadu příčin, může být důsledkem poškození nervů související s cukrovkou (= diabetická neuropatie), ischemickou chorobou dolních končetin. Na vznik diabetické nohy mohou mít vliv i deformace nohy, špatná pohyblivost kloubů, plísňová onemocnění a další. Ischemická choroba pak způsobuje nedostatečné okysličení tkáně, a má tak podíl nejen na vzniku defektu, ale i na pomalém hojení.

U diabetické nohy nemusí dojít jen ke gangréně, ale může být i postižená kost osteomyelitidou nebo Charcotovou osteoartropatií, či postižením infekcí.

Gangrénou je myšleno odumření tkání, to začíná nejprve na okrajových částech (a proto diabetická noha postihuje nejprve prsty). Je důležité si uvědomit, že každé i sebedrobnější poranění na noze může být u diabetika se špatným prokrvováním velkým ohrožením. I drobné poranění může nakonec vést k amputaci. Gangréna se dělí na suchou sněť (vzniká přerušením krevního oběhu. Kůže na končetinách usychá a černá), vlhkou sněť (příčinou je masivní bakteriální infekce. Postižené tkáně vlhnou a jsou nazelenalé a silně zapáchající) a plynatou sněť (tento typ gangrény je smrtelně nebezpečný. Tuto gangrénu způsobují anaerobí bakterie, kterým se daří v tkáni, která je špatně okysličená. Mohou se v nelehce a rychle množit. Napadená tkáň otéká, hnisá a při pohmatu je cítit třaskání bublin plynu pod kůží.)

Ateroskleróza bývá rizikovým faktorem pro vznik gangrény. Způsobuje totiž zúžení tepen dolních končetin. Toto zúžení způsobuje, že tkáně nejsou dostatečně okysličovány.

Zdroj: Černý palec u nohy

Projevy

Projevem této komplikace je defekt, který vznikne kdekoliv na noze. Častým místem je oblast plosky pod prsty, na palci a na patě. Tento defekt se nehojí, naopak se zvětšuje.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Příčiny

Příčiny mohou být různé, může se jednat o banality, jako je otlak palce z bot, nebo se může u daného jedince objevit artróza kloubu palce u nohy či zánět.

Nejčastější příčiny:

  • Mortonův neurom – jde o zánět plantárního nervu mezi základy prstů. Obvyklé příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla a bolest palce nohy. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.
  • Sesamoiditis – sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“, jsou drobné kostky v šlachách. Obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Objevují se často u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.
  • Artritida, včetně dny – dna je zánětlivé onemocnění, při kterém se krystaly urátu pravidelně ukládají v kloubech, což způsobuje silné bolesti a otoky. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy. Dna je vzácná u mužů před 30. rokem a u žen před menopauzou.
  • Vbočený palec (Hallux valgus) – jde o velmi častou deformitu nohy, která může být dědičná, ale častěji vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nevhodného typu obuvi. Deformace vzniká v důsledku ochabnutí vazů a svalů, kdy dojde k poklesu a rozšíření přední příčné klenby (vzniká takzvaně rozšlápnutá noha). Následně dochází k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, k rotaci palce, který mění svou osu. Vlivem tlaku obuvi často vzniká kostěný výrůstek, otlaky a kuří oka a zánět. Nejlepší prevencí je nošení vhodné obuvi a ortopedických nebo gelových vložek.
  • Zarůstající nehty – vyskytují se, když kůže na jedné nebo obou stranách nehtů roste přes nehty. Zarůstající nehty mohou být bolestivé, případně mohou vést k infekcím.

Zdroj: Zánět palce u nohy

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP