Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERVENÁ POKOŽKA

OBSAH

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi CITLIVÁ POKOŽKA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Klimešová.

Dobrý den, prosím Vás obracím se na Vás s prosbou. Od ledna 014 mě svědí/až bolí, když se opřu o hlavu/ pokožka na hlavě. Nejvíce vzadu a nad ušima, bohužel lupy ani jiný problém nemám. Mám sušší pokožku po barvení a velmi husté vlasy. Již jsem vyzkoušela/Nizoral, Linola/. Mám i kortokoidy, ale bohužel ani ty mi nepomáhají. Jediné co mí zmírní svědění je Claritin na alergie.Vyzkoušela jsem kůru z bahna od f. Kapyderm, mám jejich šampon i gel, ale zatím výsledek žádný. Již opravdu nevím, co mám dělat. Kožní už neví, co by mi dala. Kupuji další šampony a učinek nulový.Odborník od f. Kapydermu mi řekl, že mám seboroiskou dermatitidu. už jsem o tom přečetla spustu článků, ale zjistila jsem, že každému pomůže něco jiného. Dokáže někdo udělat opravdu diagnozu pokožky, co by to mohlo být? Moc prosím o radu, nebo na koho se obrátit. Moc děkuji za odpověď. 

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václava Pasterčíková.

Mám ty samé problémy jako p.Klimesova a pokožku ve vlasech mám červenou uz rok též na kožním si už neví rady vyzkoušela jsem toho moc a nic.Vlasy jsou pro mne doménou od jakživa a jsem blondyna o to víc mi červená pokožka prosvítá a me to moc trápí neodbarvuji se již rok a me vlasy jsou již šedivé a nemohu se s tím smířit poraďte prosím.dekuji

Zdroj: diskuze Citlivá pokožka ve vlasech

Příčiny citlivé pokožky hlavy

Citlivost pokožky hlavy má různý původ. Může být způsobena nerovnováhou v procesu vylučování kožního mazu, která vede k podráždění. Znečištění a stres také mohou dráždit pokožku hlavy. Ve skutečnosti znečištění pokrývá vlasy škodlivými látkami, které tvoří matný film na vlasu a stejně jako stres vytvářejí volné radikály. Tyto volné radikály pozměňují strukturu pokožky hlavy a způsobují změny také ve vlasové cibulce. Vlasy tak ztrácejí svůj lesk a sílu. Níže uvádíme další běžné příčiny způsobující citlivost pokožky hlavy:

  • nevyvážená strava;
  • nevhodný šampon;
  • častý styling a vysoušení vlasů fénem;
  • nošení motorkářských helem po dlouhou dobu;
  • chlorovaná voda, sluneční záření.

Svědění, červená místa a šupinatá pokožka hlavy mohou signalizovat i ekzém nebo lupénku. Pokud by se jednalo o tyto případy, měli byste tento problém léčit.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diviš M..

Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 50 g balkánského sýra
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Červenou řepu omyjte a oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do zapékací misky. Přidejte nadrobený, pokrájený nebo nastrouhaný balkánský sýr, nasekané ořechy, zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte asi půl hodiny.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem CO ČERVENÁ ČOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka

Syrová červená řepa s jogurtem

Ingredience: 1 syrová červená řepa, 3 stroužky česneku, 1 bílý jogurt, sůl, pepř

Postup: Syrovou řepu najemno nastrouháme, přidáme utřený česnek, 1 bílý jogurt bez ochucení, sůl a pepř. Ihned podáváme.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Pečená červená řepa s bramborem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 brambory
  • balkánský sýr
  • chilli koření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu i brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte na stejně velké kostky a přesypte do zapékací mísy, zasypte nadrobeným, nastrouhaným nebo pokrájeným balkánským sýrem a dochuťte chilli kořením, solí a pepřem. Zaklopte a dejte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi jeden a půl hodiny. Chcete-li mít kůrčičku, na posledních 15 až 20 minut odklopte.

Zdroj: Pečená červená řepa

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ MĚ POKOŽKA NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažková Olga.

Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí mě pokožka na hlavě

Citlivá pokožka

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Zvýšená sensibilita se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění se jedná.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Jak často jíst červenou řepu

Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenou řepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zavařená červená řepa se zelím , není v nálevu psaný poměr vody ?
Svařit vodu , ale jaké množství na 5 dílů octa , 1 díl soli ?
Děkuji za zprávu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na 5 dílů octa se dává 15 dílů vody.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Typy mateřských znamének

Existují dvě hlavní kategorie mateřských znamének; červená mateřská znaménka a pigmentová mateřská znaménka. Červená mateřská znaménka jsou barevné, cévní nebo kožní tečky, které se vyvíjejí před nebo krátce po narození. Pigmentová mateřská znaménka jsou přítomna již při narození.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA VÍNO PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva OK.

Dobrý den,
máme vinohrad a pijeme domácí víno.
Od letošního léta mi opakovaně červená pleť kolem očí - pod obočím a u vnějších koutků + na krku. Je to provázeno svěděním pálením otokem nad očima.
Momentálně mi zůstala pleť kol. očí povadlá se sklady u vnějších koutků.
Velmi mě to trápí, jelikož jsem dosud neměla potíže s pevností pleti.
Lékař mi dělal kožní testy i na potraviny a pyly - vše negativní.
Lze provést test na víno? Myslíte, že se pokožka může opět zregenerovat a vrátit do původ. stavu - jak?
Budu velmi ráda za odpověď.
S pozdravem

Eva OK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě šlo o projevy atypického ekzému, po kterém zůstala omezená pružnost pokožky. Pomůže na to parní sauna na obličej a následné schlazení studenou vodou, což zrychlí obnovu pokožky. Dále doplnění výživy o kolagen a koenzym q10. K zevní péči použijte dlouhodobě krém na oční oblasti s kyselinou hyaluronovou a koenzymem q10. Rovněž bude potřeba obnovit tonus ve svalech na spáncích, což vytáhne povadlou pokožku. Tonus se dá zvýšit speciálními mimickými cviky a nebo pohodlněji pomocí elektrických miostimulátorů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na víno projevy

Pečená červená řepa se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, jen ji důkladně omyjte a osušte. Zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut, tak aby byla spíše poloměkká. Hned jak řepu vyndáte z trouby, vybalte ji z alobalu a propíchněte, aby z ní vyšla pára, poté oloupejte a nechte úplně vychladnout. Vychladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle, zakápněte citronovou šťávou, přidejte utřený česnek, zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnat vám bude i na čerstvém pečivu.

Zdroj: Pečená červená řepa

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Odlupování kůže kolem nehtů

Někdy se stává, že se kolem nehtů zaříná odlupovat kůže a mohou se díky tomu i tvořit záděry. Odlupující se kůže kolem nehtů může ukazovat na probíhající mykózu - plíseň kolem nehtu, v takovém případě pomůže několik dní mazat postižená místa mastí Clotrimazol. Další možností, proč se kůže kolem nehtů odlupuje je vysušená pokožka rukou. Ta může vzniknout zejména při častých návštěvách bazénů nebo výřivek, ve kterých je chlorovaná voda. Chlórem upravená voda totiž kůži nadměrně vysušuje a výsledkem je pak popraskaná pokožka, která se po několika dnech začne olupovat a často se po tom třepí i nehty. První pomocí na takto vysušenou pokožku jsou noční olejové zábaly na nehty. Ruce se natřou olivovým olejem a navléknou se na ně bavlněné rukavice, které jsme před tím také namočili do oleje a dobře vyždímali.

Foto: Fotolia.cz

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Zavařená červená řepa se zelím

Ingredience: 5 kg červené řepy, 3 kg červeného zelí, 1 kg cibule

Ingredience na nálev: 15 dílů vody, 5 dílů octa, 5 dílů cukru, 1 díl soli

Technologický postup: Červenou řepu řádně očistíme, oloupeme, opláchneme a nastrouháme na hrubém struhadle. Červené zelí pokrájíme na tenké proužky. Na kolečka nakrájíme i cibuli. Všechny suroviny smícháme a necháme hodinu uležet. Čas využijeme k výrobě nálevu – svaříme vodu s cukrem, octem a solí. Naplníme do sklenic, stlačíme, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme ve vodě po dobu 30 minut při teplotě 80 °C.

Zdroj: Červená řepa - zavařování

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 50 g vlašských ořechů
  • olivový olej
  • bylinky, například tymián, rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu důkladně omyjte, ale neloupejte. Poté ji zabalte do alobalu, vložte do zapékací misky a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 90 minut. Po vyjmutí z trouby alobal rozbalte, řepu propíchněte, aby z ní vyšla pára, oloupejte a nechte úplně vychladnout.

Ingredience na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř

Příprava zálivky:

Všechny ingredience smíchejte v misce a dochuťte solí a pepřem. Vychladlou řepu pokrájejte na plátky nebo větší kostky a na talíři zakapte zálivkou, přidejte na kousky pokrájený kozí sýr, může být i nakrájený na plátky a rozpečený v troubě nebo na grilu. Na závěr posypte sekanými ořechy, opraženými na sucho na pánvi.

Zdroj: Pečená červená řepa

Pečená červená řepa podle Jamieho Olivera

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu omyjte a oloupejte, rozkrájejte na osminky, máte-li menší, postačí čtvrtiny či poloviny. Vezměte si větší díl alobalu, řepu na něj rozprostřete, přidejte neoloupané stroužky česneku, okořeňte majoránkou, solí a pepřem, z jedné strany alobal důkladně uzavřete, z druhé nechte ještě otevřený pro dodání zbylých tekutých ingrediencí. Přilijte ocet a olej a uzavřete alobal i z druhé strany, kousky řepy nechte pořád rozprostřené do jedné vrstvy. Přendejte do zapékací mísy nebo do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu, máte-li větší kousky řepy, klidně o něco déle, aby byla řepa měkká. Upečené rozbalte, přendejte na talíř, můžete posypat ještě čerstvými bylinkami, a podávejte.

Zdroj: Pečená červená řepa


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP