Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:
50 g droždí
300 g čočky
400 g kuřecího masa
Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.
Denní poptávka po chrómu je velmi nízká a obvykle postačí její příjem běžnou stravou. Lidé s některými metabolickými poruchami, jako je například cukrovka, však mohou trpět nedostatkem chrómu. Příznaky nedostatku chrómu zahrnují nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění nebo svalovou slabost. Nedostatek chrómu je snadno odstranitelný odpovídající dávkou potravinového doplňku.
Hlavním zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice nebo droby. Také ořechy, luštěniny a celozrnné výrobky přispívají k zásobování chrómem. V rostlinných přirozených zdrojích se tento stopový prvek vyskytuje hlavně ve slupkách semen.
Vitamín B5 je rozpustný ve vodě a je tepelně nestálý, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, má příznivý vliv na kožní problémy, na růst vlasů, má dokonce i antistresové účinky.
Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:
maso
ryby
brokolice
olivový olej
Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.
Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:
100 g ovesných vloček
150 g lískových oříšků
200 g celozrnného chleba
Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.
Jód je důležitý pro štítnou žlázu, růst a vývoj těla. Optimální denní příjem jódu představuje 0,2 mg. Průměrná denní dávka jódu je obsažena v:
90 g tresky
100 g lososa
120 g platýse
1,8 kg mrkve
Tyto potraviny působí proti nedostatku, ale každodenní výživa by měla zahrnovat rovněž jodizovanou sůl. Nedostatek jódu způsobuje růstové a vývojové onemocnění, zvětšení štítné žlázy. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodizovaná sůl.
Chlór je důležitý pro vodní bilanci organismu, nervové funkce, činnost svalů, acidobazickou rovnováhu, tvorbu žaludeční kyseliny. Optimální denní příjem činí 830 mg. Průměrná denní dávka chloridu je obsažena v soli. Proto dávejte pozor, abyste konzumovali sůl a slané potraviny s mírou. Obecně v současnosti platí, že v důsledku příjmu slaných potravin má lidský organismus nadbytek chloridu.
Vitamín A patří do skupiny vitamínů označovaných svým původem jako karotenoidy, ty dodávají ovoci a zelenině její charakteristickou žlutočervenou barvu (meruňky, jahody, mrkev). Pro člověka je vitamín A důležitý především v oblasti zraku. Jde o vitamín rozpustný v tucích, které se nacházejí hlavně v potravinách živočišného původu. V tucích rozpustné vitamíny, jako je vitamín A, D, E a K, mohou být organismem přijímány pouze společně s nenasycenými tuky. V tomto případě tedy nemá smysl užívat „čisté“ vitamíny.
Molybden je důležitý pro toxické metabolity, tvorbu genetického materiálu, ochranu před volnými radikály, stabilitu zubů. Optimální denní příjem molybdenu činí 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka molybdenu je obsažena v:
60 g sójové mouky
100 g červeného zelí
2 vejcích
250 g brambor
Nedostatek molybdenu způsobuje zakrnělý růst, akumulaci toxických metabolitů, poškození buněk, zubní kaz. Zdrojem molybdenu jsou obiloviny, luštěniny, vejce, brambory, zelí, mléčné výrobky, droby.
Vitamín D je důležitý pro kosti, zuby, nervy a růst. Optimální denní příjem vitamínu D je 0,005 mg. Průměrná denní dávka vitamínu D je obsažena v:
30 g lososa
15 g sledě
160 g žampionů
500 ml smetany
1,5 kg jogurtu
Vitamín D je rozpustný v tucích, naše tělo si jej dokáže vytvořit kontaktem slunečního záření s pokožkou. Od 12 měsíců do 65 let by měla být přijímána minimální denní dávka, která činí 0,01 mg. Nedostatek vitamínu D způsobuje měkké a křehké kosti, poškození zubů, osteoporózu, u dětí křivici (deformaci kostí). Zdrojem vitamínu D jsou ryby, houby, vejce, endogenní syntéza ze slunečních paprsků.