Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHARAKTERISTIKA MANGANU

OBSAH

Charakteristika manganu

Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g celozrnného chleba

Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Poradna

V naší poradně s názvem TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabletky na přibírání

Zdroje manganu

Potraviny, ve kterých je obsaženo velké množství manganu, jsou obiloviny, luštěniny a některé druhy zeleniny. Ovesné vločky, celozrnná pšeničná mouka, sójové boby, česnek a ananas jsou bohatým zdrojem manganu. Čaj také obsahuje nezanedbatelné množství tohoto stopového prvku. Maso, vyjma drobů, však obsahuje jen malé množství manganu. Lidský organismus potřebuje dostatečné zásobování manganem, což v podstatě zaručuje zdravá, vyvážená strava.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Příznaky nedostatku manganu

Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Charakteristika vitamínu B5

Vitamín B5 je rozpustný ve vodě a je tepelně nestálý, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, má příznivý vliv na kožní problémy, na růst vlasů, má dokonce i antistresové účinky.

Zdroj: Vitamín B5

Charakteristika vitamínu B7

Vitamín B7 je důležitý pro kůži, vlasy, nehty, stabilizuje hladinu cukru v krvi, buněčnou strukturu, využití lipidů a nervový systém.

Optimální denní příjem vitamínu B7:

  • ženy 0,3 mg
  • muži 0,6 mg

Průměrná denní dávka biotinu (vitamínu B7) je obsažena v:

  • 50 g sóji
  • 50 g telecích jater
  • 200 g hub
  • 400 g špenátu

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: Stopový prvek chróm

Charakteristika vitamínu B9

Vitamín B9 je důležitý pro vznik genetického materiálu, růst buněk, hojení ran, budování červených krvinek, zdraví cév, metabolismus, těhotenství.

Optimální denní hodnota představuje 0,4 mg kyseliny listové (kyselina listová je přirozeně přítomná ve stravě).

Průměrná denní dávka kyseliny listové (vitamínu B9) je obsažena v:

  • 40 g pšeničných klíčků
  • 75 g sóji
  • 200 g špenátu
  • 250 g ořechů
  • 650 g jahod
  • 6 vejcích

Zdroj: Vitamín B9

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10

Charakteristika jódu

Jód je důležitý pro štítnou žlázu, růst a vývoj těla. Optimální denní příjem jódu představuje 0,2 mg. Průměrná denní dávka jódu je obsažena v:

  • 90 g tresky
  • 100 g lososa
  • 120 g platýse
  • 1,8 kg mrkve

Tyto potraviny působí proti nedostatku, ale každodenní výživa by měla zahrnovat rovněž jodizovanou sůl. Nedostatek jódu způsobuje růstové a vývojové onemocnění, zvětšení štítné žlázy. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodizovaná sůl.

Zdroj: Stopový prvek jód

Charakteristika chlóru

Chlór je důležitý pro vodní bilanci organismu, nervové funkce, činnost svalů, acidobazickou rovnováhu, tvorbu žaludeční kyseliny. Optimální denní příjem činí 830 mg. Průměrná denní dávka chloridu je obsažena v soli. Proto dávejte pozor, abyste konzumovali sůl a slané potraviny s mírou. Obecně v současnosti platí, že v důsledku příjmu slaných potravin má lidský organismus nadbytek chloridu.

Zdroj: Minerál chlór

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Charakteristika vitamínu A

Vitamín A patří do skupiny vitamínů označovaných svým původem jako karotenoidy, ty dodávají ovoci a zelenině její charakteristickou žlutočervenou barvu (meruňky, jahody, mrkev). Pro člověka je vitamín A důležitý především v oblasti zraku. Jde o vitamín rozpustný v tucích, které se nacházejí hlavně v potravinách živočišného původu. V tucích rozpustné vitamíny, jako je vitamín A, D, E a K, mohou být organismem přijímány pouze společně s nenasycenými tuky. V tomto případě tedy nemá smysl užívat „čisté“ vitamíny.

Zdroj: Vitamín A

Charakteristika molybdenu

Molybden je důležitý pro toxické metabolity, tvorbu genetického materiálu, ochranu před volnými radikály, stabilitu zubů. Optimální denní příjem molybdenu činí 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka molybdenu je obsažena v:

  • 60 g sójové mouky
  • 100 g červeného zelí
  • 2 vejcích
  • 250 g brambor

Nedostatek molybdenu způsobuje zakrnělý růst, akumulaci toxických metabolitů, poškození buněk, zubní kaz. Zdrojem molybdenu jsou obiloviny, luštěniny, vejce, brambory, zelí, mléčné výrobky, droby.

Zdroj: Stopový prvek molybden

Charakteristika vitamínu B3

Vitamín B3 je důležitý pro nervy, kůži, srdce, cholesterol, tuky, bílkoviny, metabolismus sacharidů, produkci hormonů a trávicí systém.

Optimální denní příjem:

  • ženy 13 mg
  • muži 16 mg

Průměrnou denní dávka niacinu (vitamínu B3) pokrývá:

  • 100 g hovězího masa
  • 220 g kuřecího masa
  • 200 g lososa
  • 300 g hub

Nedostatky vitamínu B3 způsobují například kožní léze, zažívací problémy, nedostatek koncentrace, nervozitu, poruchy spánku.

Zdroje vitamínu B3: mléko, mléčné výrobky, vejce, maso, drůbež, ryby a houby.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Charakteristika vitamínu D

Vitamín D je důležitý pro kosti, zuby, nervy a růst. Optimální denní příjem vitamínu D je 0,005 mg. Průměrná denní dávka vitamínu D je obsažena v:

  • 30 g lososa
  • 15 g sledě
  • 160 g žampionů
  • 500 ml smetany
  • 1,5 kg jogurtu

Vitamín D je rozpustný v tucích, naše tělo si jej dokáže vytvořit kontaktem slunečního záření s pokožkou. Od 12 měsíců do 65 let by měla být přijímána minimální denní dávka, která činí 0,01 mg. Nedostatek vitamínu D způsobuje měkké a křehké kosti, poškození zubů, osteoporózu, u dětí křivici (deformaci kostí). Zdrojem vitamínu D jsou ryby, houby, vejce, endogenní syntéza ze slunečních paprsků.

Zdroj: Vitamín D


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP