Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DEKUBIT STUPEŇ 5

OBSAH

Fáze rakoviny jazyka

Lékaři klasifikují většinu typů rakoviny do stádií podle toho, kolik rakoviny je přítomno a zda se rozšířila nebo metastázovala do jiných částí těla.

Klasifikační systém používá písmena a číslice. Písmeno T označuje nádor a písmeno N označuje krční lymfatické uzliny. Každé z těchto písmen má hodnocení od 1 do 4, respektive od 0 do 3.

Lidé s nádorem T1 mají nejmenší stupeň nádoru, zatímco lidé s nádorem T4 mají největší stupeň.

Klasifikace N0 znamená, že rakovina jazyka se nerozšířila do žádných krčních lymfatických uzlin. Rakovina jazyka, která se rozšířila do významného počtu lymfatických uzlin, má klasifikaci N3.

Rakovinu jazyka je také možné klasifikovat následujícími způsoby:

  • nízký stupeň;
  • mírný stupeň;
  • vysoký stupeň.

Toto hodnocení označuje, jak agresivně rakovina roste a jak je pravděpodobné, že se rozšíří do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi DEKUBIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šebelová.

Dobrý den, prosím o informaci, za jak dlouho může vzniknout dekubit od zadku až na zádka cca 30 cm x 25cm až na páteř.Fotku neumím přidat, omlouvám se. Je možné jeho vytvoření za 5 týdnů a s tímto dekubitem zhubnout 20 - 25 kg?
Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dekubit

Keratokonus stupně

Rohovková topografie díky svému přesnému zobrazení umožňuje stanovení již počátečních stadií keratokonu. První znaky počínajícího onemocnění se projevují deformací placidových kruhů na rohovce, kdy dochází k elipsovité deformaci kruhů. Ve strmější oblasti jsou kruhy blíže, naopak v oblasti plošší je jejich vzdálenost větší. S rozvojem onemocnění dochází k migraci apexu keratokonu. Toto je I. a II. stupeň poškození. Pokročilá stadia keratokonu, tedy stupeň III. a IV. již bývají lokalizovány v oblasti centra rohovky nebo mírně pod jejím středem.

Zdroj: Keratokonus

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olina.

Přesně stejnou věc jsem řešila se svou doktorkou taky. Řekla mi, že mám užívat buď jedno nebo druhé. Jak Mobivenal tak i Detralex obsahují stejné množství účinné látky s tím rozdílem, že Detralex je schválen jako lék a Mobivenal jako doplněk stravy s volným prodejem bez předpisu. Takže se rozhodni buď pro ověřený Detralex nebo Mobivenal a nebo současně, každý v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Mobivenal

CHOPN 3. stupně

Globální iniciativa pro CHOPN dělí pacienty podle stupně obstrukce (= postbronchodilatačních hodnot) do čtyř stadií, a to na nemocné s obstrukcí lehkou (1. stupeň post-BDT FEV1 > 80 % náležitých hodnot), střední (2. stupeň dle post‑BDT FEV1 50–80 % náležitých hodnot), těžkou (3. stupeň dle post‑BDT FEV1 30–50 % náležitých hodnot), respektive s velmi těžkou (4. stupeň dle ­post‑BDT FEV1 < 30 % náležitých hodnot). Vždy je nutné naplnit kritérium ­FEV1/VCmax < 0,7 (lépe méně než dolní limit normálních hodnot). Dokumentace pak uvádí CHOPN I–IV (tíže obstrukce dle GOLD).

Zdroj: Chopn

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Pražák.

Dotaz. Mám nárok na KLP při diagnóze 3. až 4. stupeñ artrózy kyčelního kloubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistuje žádné pravidlo, které by určovalo, že vám vzniká nárok na komplexní lázeňskou léčbu při diagnóze artróza kyčle. Musíte to zkusit podáním návrhu na lázeňskou léčbu. Návrh vám napíše váš ortopéd a do 30ti dnů se dozvíte, jak rozhodla vaše zdravotní pojišťovna. V rozhodnutí vás bude informovat o tom, kam pojedete a co všechno vám uhradí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská léčba františkovy lázně

Stupně dekubitů

  • 1. stupeň: V místě působícího tlaku se objevuje mírný otok (edém) a začervenání kůže. Pokožka bývá neporušena, ale v hloubce už dochází k procesu vedoucímu ke vzniku proleženin. Tyto projevy jsou zcela vratné, takže při změně polohy pacienta otok zmizí. Přetrvávající tlak však může způsobit trvalé změny v podkoží. Pokud si ošetřující osoba není zčervenáním kůže jistá, je tu jednoduchý test – při zmáčknutí kůže na krátký okamžik nezbělá, ale zůstane červená. U lidí tmavší barvy pleti (Afroameričani, Romové nebo Asiaté) není jednoduché zjistit zčervenání u prvního stupně proleženin. Při zjištění prvních příznaků je nutné ihned jednat – lehké začervenání se může rychle proměnit ve vážnější stupeň.
  • 2. stupeň: V postižené oblasti vznikají puchýře a místy může být povrchově obnažena vrchní vrstva kůže. Pokožka bývá oteklá, namodralá a zatvrdlá. Zde je test podobný – po stlačení kůže postižené místo zbělá, ale zůstane dále bílé, protože nedochází k obnově oběhu. Podkoží s cévami je poškozené a dochází k odumírání tkání. K obnovení kůže může docházet, ale jde o dlouhodobý proces z důvodu poškození podkoží.
  • 3. stupeň: Ve třetím stupni dochází k nekróze (odumírání) tkáně mezi podložkou a kostí. Rána vypadá jako kráter, protože došlo k poškození všech vrstev kůže. Oblast proleženiny může krýt suchá černá krusta nebo rozbředlá nekrotická masa. Doporučuje se provést stěr pro bakteriologické vyšetření, protože rána je branou pro bakterie. Případný zánět se může rozšířit do krevního oběhu a způsobit tímto i smrt. Také zde se může dekubit spontánně zahojit, ale hojení trvá několik měsíců až let. Po zhojení vzniká atrofická jizva přiléhající na kost, která se může i po malé zátěži rozpadnout a umožnit tak vznik chronického dekubitu.
  • 4. stupeň: Do čtvrtého stupně spadají nejtěžší případy proleženin, které sahají až na kost. Může docházet k infekčnímu zánětu kostí a kloubů. Bakteriologický stěr je proto nezbytný.

Tyto případy se nikdy samovolně nezhojí, proto je vždy nutné operační řešení.

Zdroj: Proleženiny

Diskuze

V diskuzi NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Třepení nehtů, vypadávání vlasů, šupinky na kůži, lupy...
to je 2.stupeň buněčné podvýživy. Chcete pomoct vyřešit tento problém? Pomohu. Pište na: mar.opatrna@email.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pospíšilová.

Také jsem vyzkoušela všechno a učinek žádný.A teď tři měsíce chodím ke kožnímu s fleky a šupiny na obličeji ,hrůza a nic.Krev mám v pořádku a nikdo neví co dál

Zdroj: diskuze Nehty

Stupeň roztřepení vlasových konečků

Vlasové konečky jsou rozštěpené, suché, ulamují se, chybí jim pigment (jsou světlejší). Roztřepení je nejčastěji způsobeno mechanickými vlivy, chemickým působením, nešetrným zacházením apod. Stupeň roztřepených vlasů je mnohem vážnější když k němu dochází na několika místech. Příčinou je dlouhodobý stres, chemické působení, ale největší zátěží je špatná životospráva a nedostatek vitaminů, minerálů a jiných důležitých látek.

Zdroj: Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Diskuze

V diskuzi MD GUNA INJEKCE KOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Kuldová.

Dobrý den,

prosím o radu, kde bych mohla koupit injekce Guna MD-HIP.

Moc děkuji a přeji pěkný den

M.Kuldová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den, momentálně se léčím na bolest bederní páteře -byl mě přiznaný před několika měsíci ČID I.stupně. Na RTG kyčlí byla zjištěna artróza - pravý kyčel 3.stupeň (dle MUDr.ortopeda 2+), levá kyčel 2 stupeň....RTG starý asi 10 měsíců. Momentálně pociťuji bolestivost v pravé kyčli, před 10 měsíci jsem bolest pravé kyčle nepociťovala. Mám zájem o MD kolagenové injekce. Prosím o radu, kde se dají koupit a jaká je cena. Děkuji za informaci. S pozdravem K. Valentová

Zdroj: diskuze Md guna injekce koupit

Co je Dexametazon

Dexamethason-acetát je fluorovaný kortikosteroidní derivát (9-fluor-11b,17,21-trihydroxy-16a-methylpregna-1,4-dien-3,20-dion), který má nevýrazný mineralokortikoidní účinek. Protizánětlivý účinek je dán inhibicí fosfolipázy A2, čímž se sníží syntéza prostaglandinů. Navíc také inhibuje chemotaktickou invazi neutrofilů v místě zánětu.

Lokální účinnost značně závisí na použité koncentraci. Při koncentraci 0,01 % se řadí ke slabě účinným lokálním kortikosteroidům a při koncentraci 0,025 % mezi středně silné lokální kortikosteroidy. Dexamethason-acetát působí antiflogisticky, antialergicky, antipruriginózně a antiexsudativně. Po aplikaci na kůži prostupuje do epidermis a tam se váže na specifické receptory. Perkutánní resorpce je poměrně nízká. Stupeň resorpce je ovlivněn mnoha faktory, a to zvláště stavem pokožky (stupeň integrity epidermálních bariérových systémů) a způsobem zpracování lékové formy (koncentrace účinných látek, jejich interakce a stupeň jejich disperzity).

Zdroj: Dexametazon mast

Poradna

V naší poradně s názvem TROZARA A ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ORLICKÝ.

DOBRÝ DEN, MÁM ZNÁMOU MĚLA RAKOVINU PRSU, KTERÉ JE ODOPEROVÁNO. BYLO JI ŘEČENO, ŽE MUSÍ UŽÍVAT LÉK TROZARA, KTERÝ JI PŮSOBÍ OSLABOVÁNÍ ZRAKU A NEJVYŠŠÍ STUPEN ARTROZY. RÁDA BY ŠETRNĚJŠÍ LÉČBU. JEDNÁ SE O 60 LETOU ŽENU. PROSÍM O RADU.

DĚKUJI ORLICKÝ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trozara může skutečně výrazně zhoršovat vidění, které se stává rozmazané a také může ovlivnit bolestivost kostí a kloubů, které se nazývá atralgie. V obou případech je nutná okamžitá konzultace s lékařem, který lék předepsal. Je třeba aby objektivně zhodnotil stav pacientky a zvážil další léčbu. Poraďte své známé, aby navštívila svého lékaře a popsala mu své problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trozara a artroza

Koxartróza stupně

Podle příčin vzniku můžeme koxartrózu rozdělit na primární, kdy není známá příčina vzniku a uvažuje se o genetických (vrozených) příčinách, a na sekundární, kdy se artrózy kyčelního kloubu rozvíjejí v důsledku jiného onemocnění. Z nemocí dětského věku (preartrotické stavy) mají na rozvoj koxartrózy vliv vývojová dysplazie kyčelního kloubu, morbus Perthes či coxa vara adolescentium, kdy může dojít ke vzniku deformity hlavice, což vede k rozvoji degenerativních změn. V dospělém věku může mít na rozvoj artrózy vliv prodělaný infekční zánět kyčelního kloubu nebo stav po zlomenině v oblasti hlavice kosti stehenní či acetabula (jamky kyčelního kloubu). Na rozvoj koxartrózy má vliv přetěžování v důsledku nadváhy.

Rozdělení koxartrózy stojí na základě radiologického vyšetření, podle něhož rozdělujeme artrózu do 4 stupňů, přičemž 1. stupeň je nejmírnější a 4. nejrozvinutější.

  • Stupeň 1.: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
  • Stupeň 2.: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
  • Stupeň 3: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
  • Stupeň 4.: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Koxartróza

Poradna

V naší poradně s názvem COXATROSA 2 STUPNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kakosova.

Dobrý den,prosím i sdělení od kterého stupně je možné dostat na Coxatrosu kyčlí plně hrazené lázně.Dekuji předem za odpověď MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U coxatrosi kyčlí je možné předepsat plně hrazené lázně, ale jen za podmínek, že se jedná o minimálně 2. stupeň typu B, a zároveň u pacienta již proběhla předchozí rehabilitace.
Lázně by měl předepsat ošetřující lékař, nebo ortoped. Veškerá rozhodnutí o poukazech na lázně pak pojišťovna řeší individuálně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Coxatrosa 2 stupne

Následky

Vředy, které nepřesáhly 3. stupeň, se ještě mohou spontánně zhojit, jestliže odstraníme tlak a jestliže je postižená oblast malá. Dekubity v pokročilejším stadiu vyžadují chirurgické vyčištění a někdy i hlubší chirurgický zásah. Právě u starších, nemocných lidí, jejichž pohyblivost je trvale omezena, se proleženiny mohou stát důvodem k nezbytné trvalé péči.

Zdroj: Proleženiny

Diskuze

V diskuzi ALAVIS V KOSTKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Orságová.

Asi před rokem jsem si objednala alavis pro koně v kostkách. Velmi jsem se na něho těšila protože mám artrozu obou kolen stupeň 3 a nemohu podstoupi operaci protože protože jsem měla dvě plicní embolie a beru Warfarin. Hnes jak mě to došlo tak jsem to začala užívat ale asi po 14 dnech mě začal bolet žaludek. Občas trpím na gastritidu. Tak jsem s užívání přestala. Co mám dělat? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alavis v kostkách

Mobivenal micro zkušenosti

V produktu Mobivenal micro je 80 % všech částic menších než 2 mikrony a nejsou zde částice větší než 5 mikronů, což je cca 50x méně než průměr lidského vlasu. Takový stupeň mikronizace nebývá u podobných produktů obvyklý. U produktů s větší velikostí částic dochází k vstřebání menšího množství. Mobiven během půl až jednoho dne pomáhá při bolestivém zánětu žil. Má rychlejší účinek na bolestivé otoky a záněty dolních končetin. Je velmi účinný pří potížích s hemoroidy.

Zdroj: Mobivenal micro na žilní obtíže

Diskuze

V diskuzi BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den,otče Pleskači.Dovoluji si Vás oslovit.Můj bývalý manžel je po transplantaci srdce.Je to necelý rok.Stále mu není dobře.Stále se vrací do pražského Ikemu.Nyní ho opět volali po hospitalizaci.Má špatnou krev.Tedy,špatné výsledky.Proto jsem si myslela,zda by nebylo dobré léčit ho bylinkami.Antibiotikama je nadopovaný dostatečně.Jestli byste byl tak laskav,napište mi svůj názor a radu,jaké bylinky by mu udělaly dobře.Věřím,že mi odpovíte a poradíte.S díky D.Jirousková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Ryšávka.

Dobrý den. Je mi 69 let a poslední léta u mně dochází k postupné degeneraci ledvin (stupeň 3b)- vlivem dlouhodobého užívání léku Lithium carbonicum, který jsem raději přestal brát. Úroveň kreatininu mám dle posledního měření 185. Slyšel Vaše vyjádření v rozhlase, že je vhodné pít čaj z listu trubkovce. Mám pít tento čaj 1x či vícekrát denně? Prosím o radu a děkuji předem.
Ing. Josef Ryšávka

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Postup

Husu omyjeme a pořádně nasolíme, nakmínujeme a podlijeme asi 1,5 dl vody.

Pomalý hrnec nastavíme na stupeň č. 1 a na 7 hodin. Husa podle velikosti může být měkká už za 6 hodin. Poté rozpalte troubu a půl hodiny husu opékejte bez pokličky a pěkně podlévejte tím, co se vyškvařilo, aby se udělala křupavá kůrčička.

Doporučení: Husa v pomalém hrnci se dělá sama a nevysuší se, ale když chcete kůrčičku, tak ji musíte dopéct v troubě. Pečení v pomalém hrnci přináší oproti klasické troubě značnou úsporu. Příkon je max. 200–250 W za hodinu, podle typu. A teď se podívejte na sporák, jaký má příkon na plotýnkách a v troubě za hodinu. Zase záleží na značce, ale stoprocentně je to víc. Není to žádná lživá reklama, běžný sporák má příkon až 7 kW!

Zdroj: Pečená husa v pomalém hrnci

Diskuze

V diskuzi KYCEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša Molova.

Dobrý den mám dotaz jsem 3mesice po výměně kolene začala mě bolet kycel na stejné noze kycel mě pobolivala ještě před operací je 2 stupeň nejvíc bolí při ležení a to mě čeká výměna kolene na pravé noze v lázních nás naučili jak cvičit ale mám pocit že to nevydržím hlavně ráno omezuje mě to při cvičení dělám někde chybu?Byla jsem na vyšetření osteoporózy mám to v normě ale užívám calcium děkuji za odpověď.Molova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kycel

Recept na domácí mrkvový olej

K výrobě budeme potřebovat 2 mrkve, škrabku, ruční struhadlo nebo robot, olej (olivový nebo mandlový), hliněný nebo nekovový hrnec, cedník a nějakou uzavíratelnou skleněnou nádobu.

Nejdříve oloupeme nebo oškrábeme mrkev a pak ji nastrouháme v ruce nebo pomocí kuchyňského robotu se struhadlem. Nastrouhanou mrkev dáme do hliněného nebo nekovového hrnce a zalijeme olejem, aby bylo vše v oleji dobře potopeno. Hrnec pak zakryjeme a dáme na plotnu, kde ho POMALU přivedeme k varu. Pak směs vaříme na nejnižší stupeň po dobu 20 minut, nebo dokud kusy mrkve nezměknou a olej se nezbarví do tmavě oranžové barvy. Pak to přecedíme do skleněné nádoby, kterou zakryjeme víčkem a uložíme ji v chladničce.

Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení

Příčiny

Příčiny vzniku dekubitů se vzájemně doplňují. Tlak, který působí mezi kůží a podložkou (postel), způsobuje stlačení tkání. Tkáně tak nejsou prokrvovány a okysličovány, dochází k jejich odumírání, odborně nazývanému nekróza. K této nekróze se poté přidávají infekce. K nejvyššímu tlaku dochází na kostních výčnělcích, jako jsou kyčelní klouby, sakrální výběžky, křížová kost či kostrč. Někdy se objevují i na patách, zadní části hlavy, ramenou, lícní kosti, okolo lopatek, na kotnících, na boční straně kolen, u palce na noze nebo na ploskách chodidel. Důležitější než intenzita tlaku je pro vznik proleženin doba jeho působení. Vznikají totiž velmi rychle, asi mezi 1–6 hodinami. Z tohoto důvodu jsou nejvíce ohroženi dlouhodobě ležící pacienti, lidé v bezvědomí, pacienti s demencí, osoby nad 70 let a osoby s poškozením míchy. Pro starší osoby jsou dekubity rizikovější kvůli změně vlastností kůže – klesá elasticita vláken, zhoršuje se vnímání bolesti, zvyšuje se propustnost kůže, nedochází k dobré přeměně kůže a snižuje se množství krevních cév. Vyšší riziko mají pacienti s nedostatečnou výživou, jelikož mají sníženou přirozenou schopnost hojení ran. Proto je nutné dbát na kalorickou hodnotu stravy, dostatek vitamínů a minerálů. Také obezita je spojená se zvýšeným výskytem proleženin, protože obézní pacient působí na podložku větší tlakovou silou a dochází k většímu útlaku tkání. Dalšími rizikovými faktory jsou deprese, snížení imunity, změny průtoku krve, těžké pooperační a poúrazové stavy (jako jsou zlomeniny dolních končetin). Bohužel k nim patří i zanedbaná ošetřovatelská práce. Inkontinence způsobuje narušení povrchové kůže a tím menší odolnost vůči mechanickým vlivům. Na pokožku mohou působit střižné síly a tření, které vznikají při klouzání po podložce, při přesunech pacienta na lůžku, při pádech, při nevhodně přiložených obvazech nebo kvůli shrnutému ložnímu prádlu. Cévy se ohýbají, napínají, zužují a poškozuje se povrchová vrstva kůže. To má za následek rozšiřování existujícího dekubitu. Mezi nepříznivé vlivy dále patří anémie (chudokrevnost), dehydratace, diabetes, jaterní choroby, selhání ledvin, nádory, cévní onemocnění, poruchy mozkové činnosti, intoxikace léky, úrazy mozku a míchy. Nejvíce odolná je vrchní krycí vrstva kůže, méně svaly a nejméně odolná je tuková tkáň. Tlakové poškození postupuje vždy z hloubky na povrch a dekubit vypadá na povrchu vždy lépe, než jaké je skutečné postižení. Proto není vůbec jednoduché vznikající proleženinu rozpoznat.

Zdroj: Proleženiny

Příznaky dušnosti

Dušnost koní je jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob koní a je velkým trápením mnoha koní a jejich majitelů.

Dušnost je stav ztíženého dýchání, který má příčinu většinou ne v infekci, ale ve špatném vzduchu, který kůň dýchá. Zvířeti totiž neprospívá stájové klima, prach, čpavek, alergeny ze sena a další vlivy, se kterými se ve volné přírodě nebo na pastvině jen tak nesetká. Jakmile koně zavřeme do stáje, neprospíváme tím jeho dýchání. U některých koní, kteří jsou na špatné klima náchylnější, se pak může rozvinout dušnost. Koním, kteří jsou tomuto prostředí vystavováni dlouhodobě, se mohou zanítit drobné dýchací cesty, jsou prokrvenější a tvoří se v nich hlen. Dýchací cesty se zužují otokem, koně to dráždí ke kašli, obtížněji dýchá, z nosu může vytékat hlen. Vzácný není ani vznik alergií v důsledku opakovaných zánětů. Při vdechnutí alergenu dochází ke stahům svaloviny dýchacích cest – nejčastějšími alergeny bývají spory plísní ze sena a slámy, jízdárenský povrch nebo vzácně pyly. Následně vzniká obstrukce dýchacích cest (RAO neboli COPD), velmi podobná lidskému astmatu. Plicní sklípky se poškozují, mohou se potrhat a vznikají nevratné změny. Příčinou dušnosti může být i nedoléčená nebo špatně léčená infekce dýchacích cest.

Dyspnoe můžeme rozdělit podle toho, ve které fázi dýchacího cyklu se vyskytuje, a to na inspirační (při nádechu), exspirační (při výdechu) nebo smíšenou. Zde se potom ještě příznaky rozdělují na mírné, středně těžké a těžké.

Inspirační dušnost – mírný stupeň se projeví prodlouženou dobou vdechu (délka vdechu = délce výdechu), kdežto u zdravého koně je v klidu výdech delší než nádech; dále se může projevit prohloubeným dýcháním a mírným zvýšením dechové frekvence. Středně těžká dyspnoe se pozná podle vpadávání mezižeberních prostor, otevírání nozder při nádechu, a to i v klidu. Těžká dyspnoe se projevuje velkým úsilím koně při nádechu – třese se po celém těle, stojí odplecený (hrudní končetiny široko od sebe) s nataženou hlavou a krkem, lapá po dechu, má snahu dýchat ústy, při nádechu se mu vtahuje řiť, sliznice jsou cyanotické (nedostatečné okysličení krve).

Exspirační dušnost – mírný stupeň se projeví prodloužením výdechu, výdech může mít dvě fáze, kůň si trochu pomáhá břišními svaly. Střední stupeň se projeví očividným zapojením břišního lisu (břišních svalů) do výdechu, objevuje se dýchavičná stružka (prohlubeň za posledním žebrem). Těžká exspirační dyspnoe je charakteristická pumpováním břicha při výdechu, kůň z plic vytlačuje vzduch „celým tělem“, vtahuje se mu řiť.

Smíšená dušnost – kombinují se příznaky inspirační i exspirační dušnosti.

Zdroj: Dušnost u koní

Příčiny

Seboroická bradavice (verruca seborrhoica senilis, stařecká senilní bradavice) je běžný proces na kůži staršího člověka. Vzácně se objevuje u jedinců do 30 let. Vždy se tvoří na normální kůži ve vazbě na vlasové folikuly. Na dlaních a ploskách se nevyskytuje. Nachází se především na trupu, v obličeji, na krku a hřbetech rukou. Senilní veruky obvykle bývají mnohočetné a na kůži téhož pacienta mají různý stupeň vývoje. Zpočátku jsou útvary malé, ohraničené, mají barvu kůže, jsou jen lehce nažloutlé, plošně elevované, nenápadné. Později přibývá nahnědlé až šedočerné zabarvení, jejich povrch je matný, rozbrázděný, drsný až mazlavý. Upozorní na sebe především matným (opuncovaným) povrchem nebo narušením normálního kožního reliéfu.

Zvětšují se až do velikosti nehtu. Pak se jeví jako papilomatózní, rozbrázděné a mají nahnědlou nebo špinavě černou barvu. Retencí rohoviny v kryptách vznikají komedonovité načernalé keratózy (zátky), které jsou důležité v diferenciální diagnóze. Zánět se primárně nevyskytuje, přesto se může po poranění objevit. Seboroické veruky se tvoří vždy na normální kůži. Jde o benigní útvar, seboroická veruka se nikdy nezvrhne, není tedy prekancerózou. Velikost je od několika milimetrů až do 1 – 2 cm.

Zdroj: Stařecké bradavice

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Artróza kolenního kloubu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP