Téma: 

charakteristika vitamínu c

Vitamín C (kyselina askorbová)

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Re: antibiotika a vitamin C

Bohužel v některých případech opravdu může společné užívání vitamínu C a ATB představovat problém. Nepíšete jaká antibiotika přesně užíváte, takže nelze určit zdali se Vás to také týká. Obecně vitamín C umocňuje antibiotikum tetracyklin a jemu podobné látky jako je doxycyklin a minocyklin. Může zde hrozit předávkování těmito antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika a vitamin C
Odesláno dne: 27.9.2015 uživatelem Cempírek

Vitamín C (kyselina askorbová)

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Re: Warfarin a vitamin C

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun
Odesláno dne: 29.10.2016 uživatelem Cempírek

Vitamín B12

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: krev

zdravím,
zapomněli jste také zmínit, že chlorella obsahuje mnoho vitamínu C, který krev ředí, tudíž užívání chlorelly je naprosto bezpečné. Nedoporučují se pouze těmto lidem velké výkyvy v užívání.

Zdroj: diskuze Krev
Odesláno dne: 28.3.2013 uživatelem Alena

Vitamín B3 (niacin)

Charakteristika vitamínu B3

Vitamín B3 je důležitý pro nervy, kůži, srdce, cholesterol, tuky, bílkoviny, metabolismus sacharidů, produkci hormonů a trávicí systém.

Optimální denní příjem:

  • ženy 13 mg
  • muži 16 mg

Průměrnou denní dávka niacinu (vitamínu B3) pokrývá:

  • 100 g hovězího masa
  • 220 g kuřecího masa
  • 200 g lososa
  • 300 g hub

Nedostatky vitamínu B3 způsobují například kožní léze, zažívací problémy, nedostatek koncentrace, nervozitu, poruchy spánku.

Zdroje vitamínu B3: mléko, mléčné výrobky, vejce, maso, drůbež, ryby a houby.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Warfarin a vitamin C

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun
Odesláno dne: 29.10.2016 uživatelem Radana Hloušková

Vitamín K

Charakteristika vitamínu K

Vitamín K je důležitý pro syntézu enzymů, srážlivost krve, kostní formace. Optimální denní dávka pro ženy představuje 0,06 mg a pro muže 0,07 mg. Průměrná denní dávka vitamínu K je obsažena v:

  • 25 g růžičkové kapusty
  • 50 g telecích jater
  • 220 g tvarohu
  • 400 g hub
  • 500 g jahod

Nedostatek vitamínu K způsobuje špatnou srážlivost krve (dlouhodobější krvácení rány), špatné hojení ran, křehkost kostí. Zdrojem vitamínu K jsou luštěniny, špenát, zelená zelenina, játra, vaječný žloutek, mléko, rajčata.

Zdroj: Vitamín K
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: vitaminu b9

Tloustne se po vitaminu B9?

Zdroj: diskuze vitaminu b9
Odesláno dne: 18.5.2014 uživatelem Markéta

Vitamín B2 (riboflavin)

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Vitamín B5

Charakteristika vitamínu B5

Vitamín B5 je rozpustný ve vodě a je tepelně nestálý, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, má příznivý vliv na kožní problémy, na růst vlasů, má dokonce i antistresové účinky.

Zdroj: Vitamín B5
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Re: kolik?

Doporučená denní dávka vitamínu B5 je 6 mg. Můžete užívat i více, ale většinou se tyto přebytky ihned vyloučí močí. Obvykle je vhodné doplňovat celé spektrum vitamínů řady B například pomocí přípravku B-komplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik?
Odesláno dne: 14.1.2014 uživatelem Cempírek

Vitamín B1

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: puchýře na jazyku

přečti si to, máš to z nedostatku vitamínu B

Zdroj: diskuze Puchýře na jazyku
Odesláno dne: 5.4.2015 uživatelem Zlata Košťálová

Vitamín B9

Charakteristika vitamínu B9

Vitamín B9 je důležitý pro vznik genetického materiálu, růst buněk, hojení ran, budování červených krvinek, zdraví cév, metabolismus, těhotenství.

Optimální denní hodnota představuje 0,4 mg kyseliny listové (kyselina listová je přirozeně přítomná ve stravě).

Průměrná denní dávka kyseliny listové (vitamínu B9) je obsažena v:

  • 40 g pšeničných klíčků
  • 75 g sóji
  • 200 g špenátu
  • 250 g ořechů
  • 650 g jahod
  • 6 vejcích

Zdroj: Vitamín B9
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,a každý den?

Prosím,jakým způsobem mohu hlídat množství vitamínu K,když to nikde není psáno ani polopaticky podáno.Píše se,co se smí a co ne ,při užívání warfarinu.Píše se také kolik káčka které potraviny obsahují-ale-káčko je hnedle všude obsaženo!Jednou více a někde méně.Jak si to my ,nestudovaní laici máme spočítat abychom měli vyrovnaný a stabilní přjem vitamínu K?Pro mne je to ruská ruleta.A vůbec,užívání warfarinu je pro nás pacienty nebezpečné .Z jakého důvodu nesmíme brát jiný lék,který je na trhu a žít plnohodnotný život jako vy?Mohli bychom jíst všechno!Myslím,že kdyby ti ,co rozhodují o nás měli náš PROBLÉM,určitě by nebrali warfarin.Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,když se jí různá množství, různých jídel i pití?Druhý den zase něco jiného a na návštěvy si musíme nosit jídlo sebou?Do restaurace si nemůžu dovolit jít,protože tam mi nikdo nezarućí množství ?vitamínu K.
Přeji vśem warfariňákům ať se bouří a chtějí předepsat lèky ,které pojišťovna nechce povolit na předpis(prý jsou drahé).Zajímalo by mne,pro koho je skladují a pro koho nejsou drahé.


Zdroj: diskuze Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,a každý den?
Odesláno dne: 12.2.2016 uživatelem Mária Pecháćková

Vitamín C (kyselina askorbová)

Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

Diskuze: Re: vitamín b12 přibývání na váze

Přibírání na váze a zvýšená chuť k jídlu můžou souviset s nárůstem příjmu vitamínů řady B. Nadbytky vitamínů řady B se v těle ukládají a spotřebovávají se postupně. Nejlepší způsob, jak rychle spotřebovat zásoby vitamínů B je zvýšená fyzická aktivita, což znamená cílené posilování svalů a aerobní pohyb. Toto Vám pomůže zbavit se popisovaného problému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze
Odesláno dne: 22.1.2015 uživatelem Cempírek


Sitemap | RSS