Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHARAKTERISTIKA ZINKU

OBSAH

Charakteristika zinku

Zinek je důležitý pro imunitní systém, hojení ran, tvorbu hormonů štítné žlázy a mužských pohlavních hormonů, metabolismus a strukturu enzymů. Optimální denní příjem zinku představuje u žen 7 mg a u mužů 10 mg. Průměrná denní dávka zinku je obsažena v:

  • 2 g ústřic (masa)
  • 20 g ovesných vloček
  • 25 g hovězího masa
  • 30 g camembertu
  • 200 g špenátu

Nedostatek zinku způsobuje únavu, poruchy růstu, oslabení imunitního systému a špatné hojení ran, nízké libido, změny vnímání chuti, poškození vlasů a jejich vypadávání. Denní příjem pro těhotné a kojící ženy by měl být 10 mg až 15 mg. Zdrojem zinku je sýr, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky, ústřice, maso, ryby.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem VYRAZKA NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodova dana.

ahoj mam jiz 3tyden problem s vyrazkou,ktera se me postupne a nepravidelne objevuje na tele.udela se me bily flek ohraniceny svetle cervenym okrajem a svedi me to.byla jsem u obvodni lekarky a ta me rekl,ze je to neznameho puvodu a dala me kortikoidni mast a claritin nejak to nezabira.proto jsem se obratila na vas,jestli ma nekdo podobny nebo mel problem.diky dandy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já bych na to zkusila tekutý pudr s obsahem zinku a kafru. A až by to přestalo svědit, tak bych postižená místa promazávala kalciovou mastí. Zkus to. Kožní problémy se často léčí metodou pokus omyl.

Zdroj: diskuze Vyrazka na tele

Zdroje zinku

Dobrým zdrojem zinku jsou tvrdé sýry, například Eidam. Vysoké množství zinku obsahují i mnohé celozrnné výrobky, zejména ty ovesné, a také pšeničné klíčky. Ústřice jsou pravděpodobně největší zásobárnou tohoto stopového prvku. Výborným zdrojem zinku je také maso, ryby a luštěniny, kde je zinek obsažen ve značné koncentraci.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNĚ PRASKLÝ NEHET U NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pokojová.

Dobrý den. Jak postupovat, když se mi po pedikuře objevil příčně prasklý nehet. Přelepuji to, ale nevím, zda dělám dobře. M Pokojová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší je nehet obrousit co to jde a počkat až doroste a začne přesahovat nehet bez rozštěpu. Také je vhodné upravit stravu, aby obsahovala více vápníku, selenu, zinku a bílkovin. Toto vše nehty posílí a ty se pak nebudou snadno lámat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčně prasklý nehet u nohou

Nedostatek zinku, k čemu to pak vede?

Dostatečné množství přijímaného zinku je důležitá nejen v době růstu organizmu, kdy jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti je nutné dbát na dostatečnou hladinu zinku v potravě. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze a zároveň pomalé hojení ran, zhoršování paměti a způsobuje smyslové poruchy – především zrakové, čichové. U mužů je doplňování zinku na místě, když žijí aktivním sexuálním životem, protože jejich tělo se zinku zbavuje při ejakulaci. Zinek je totiž v poměrně značném množství přítomen ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů. Dostatečná hladina zinku v mužském těle ovlivňuje i množství a kvalitu ejakulovaného spermatu. Muž, který má hodně zinku, má díky tomu i velké množství spermatu.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U kozlíku lékařského je prokázáno, že způsobuje významné snížení hladiny zinku v mozku plodu. Proto není vhodné v průběhu těhotenství používat kozlík lékařský. Úplně nejlepší je během těhotenství prostě 9 měsíců vydržet beze všech léků i těch přírodních z bylinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Jak poznat nedostatek zinku

Doporučenou denní dávku zinku není třeba splnit každý den, nic se člověku nestane, když bude mít zinku někdy méně nebo více, problémové by bylo, kdyby příjem zinku byl dlouhodobě vyšší/ nižší než doporučený příjem. Nedostatek zinku se pak projeví na fungování lidského těla. Člověk trpící nedostatkem zinku má obvykle problémy s hojením ran, se špatným stavem pleti, vypadáváním vlasů, objevují se u něj i sluchové a zrakové potíže. Zároveň bývá bez energie, velmi unavený. Může se u něj objevit náhlý úbytek váhy, zhoršená imunita i kožní problémy jako atopický ekzém. Dlouhodobý nedostatek zinku také způsobuje u mužů i žen neplodnost a u dětí může mít vliv na zpomalený růst kostí i vazivových tkání.

Nedostatek zinku lze tedy poznat tak, že se u člověka objeví již zmíněné příznaky, případně z odběru krve. Pokud by se nedostatek zinku potvrdil, je třeba zvýšit příjem zinku buď přímo v uvedených potravinách, anebo prostřednictvím doplňku stravy.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPELE V HYPERMANGANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dobrý den,
používám hypermangan na opruzeniny v tříslech a chtěl bych se zeptat, jak jej správně dávkovat, protože v oblasti třísel nic cítit není a ještě jsem se ani nepopálil.
1. den použití jsem si jej nasypal do koupele, aby byl roztok růžový (byl jsem několikrát lékárníkem upozorněn, že se mohu popálit) a po několika minutách voda byla opět čirá, jako kdybych hypermangan nepoužil.
2. den jsem dal vyšší dávku, kde voda byla spíše fialová a po několika minutách připomínala vodu ze zarezlého vodního řádu.
Takže nevím, zda ho používám správně nebo ne. Protože v oblasti třísel nic necítím při koupeli, že by to desinfikovalo a je ta koupel podobná, jako kdybych jej tam neměl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Hypermangan normálně reaguje tak, že zbarví vodu do fialova. Čím větší koncentrace hypermanganu, tím tmavší fialová barva. Při moc fialovém roztoku skutečně hrozí popálení. Po chvíli, co je roztok na vzduchu, tak reaguje s atmosférickým kyslíkem a mění barvu z fialové na hnědou. Nepíšete jestli vám to nějak pomáhá léčit opruzeniny. Na opruzeniny je vhodné použít isopropylalkohol 60 - 99%, kterým se pokožka potře. Po vyprchání se hned aplikuje mast na opruzeniny s obsahem zinku. Mast se běžně prodává v oddělení s plenami. Takto se opruzenin zbavíte do tří dnů. Pak na postižených místech preventivně 2 krát do týdne provádějte desinfekci pokožky pomocí isopropylalkoholu. A budete mít pokoj. Isopropylalkohol 99% volně koupíte v lékárně za pár korun. Zředit ho můžete vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupele v hypermanganu

Příznaky nedostatku zinku

Příznaky nedostatku zinku jsou mnohé: únava, nízká imunita, špatné hojení ran, ústní léze, změny vnímání chuti, šeroslepost, narušený růst vlasů a nehtů. Na trhu je široká škála produktů obsahujících zinek, a tak mohou být tyto přípravky úspěšně použity k prevenci nebo léčbě těchto příznaků.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Jaké bylinky --tinktůry--obklady se dají používat na p.opar??????

Nic chemického


Předem děkuji za informace

Hezký den IKO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Základním pomocníkem v přírodní léčbě pásového oparu je led. Ledové obklady sníží zduření a omezí bolest a mravenčení místa s oparem. Dále se pak používá na potírání gel Dermochlorophyl, který je vyroben ze zeleného barviva listů - chlorofylu. Rozvoj a množení viru herpes zoster omezuje základní aminokyselina Lysin. Jde buď koupit samostatně v prodejně pro kulturisty a nebo je možné jíst potraviny, které ji obsahují (kuřecí maso, ryby,vepřové maso, brambory, luštěniny, hovězí maso). Naopak je nutné vyloučit ze stravy mandle, rozinky, čokoládu, ořechy, pistácie a pivo, protože ty rozvoj oparu podporují. Někdy pomáhá potírání oparu zinkovou mastí a také užívání zinku jako potravního doplňku může být prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

V čem je nejvíce zinku

Potraviny bohaté na zinek jsou obvykle běžnou součástí lidského jídelníčku, aniž by si konzumenti uvědomovali, jaké „zázračné“ prvky se v jejich stravě skrývají. A zinek k těmto prvkům bezesporu patří. Důležité je ale při konzumaci těchto potravin mít na paměti, že nic se nemá přehánět, a nadbytek zinku v lidském těle může napáchat různé škody. Podle vyhlášky z roku 20009 se doporučuje ke konzumaci 15 mg zinku denně, taková dávka je adekvátní k tomu, co od zinku očekáváme. O něco vyšší množství zinku mohou denně konzumovat těhotné ženy a dospívající.

Potravina

Množství zinku (mg/kg)

Pečivo, mouka, obilniny

Chléb pšenično-žitný

12

ječmen

25

Ječné kroupy

20

Hrubá krupice

5,6

Hrubá pšeničná mouka

7,3

Polohrubá pšeničná mouka

4,8

Oves

25

Pohanka

20 - 30

Proso

30

Dvouzrnka pšenice

44

Jednozrnka pšenice

63

Pšenice ozimá

36

špalda

35

Žito ozimé

27

Maso

Hovězí kýta

6,5

Vepřový bok

33

Vepřová kýta

37

Vepřová krkovice

48

Vepřová plec

57

Mléko, mléčné výrobky

Jogurt

3,2 – 4,6

Acidofilní mléko

3,3

Plnotučné mléko

3,2

Sušené mléko

36

Sýry

3,5 – 35

Měkký tvaroh

6,2

Tvrdý tvaroh

8,0

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Drazí přátelé, rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s vyléčením brnění a mravenčení končetin. Brnělo mě levé stehno na vnější straně. Postupně se to během 3 let zhoršovalo a nejvíce se to projevovalo v leže. Dokonce mně to ke konci začalo občas i budit. Ale teď nevím co to je mít pocit brnění nebo mravenčení. Dříve bylo stehno na straně citlivé na dotek a teď je úplně normální jako na druhé noze. Jedinou změnu, kterou jsem učinil a která vedla k vyléčení, je každodení užívání několika minerálů a vitamínů.
Ráno:
1000 mg Vitamínu C s postupným uvolňováním
400 mg Vitamínu E
2000 mg Omega 3
1 g Vápníku

Večer:
500 mg Magnézia (50g hořčíku čisté váhy)
15 mg Zinku
25 mg Vitamínu B6
K tomu pravidelně chodím do sauny, kde se poctivě vyhřeju a ochlazuju se studenou vodou po celém těle. Saunu jsem dělal i dříve a brnění ani mravenčení to samo o sobě nevyléčilo. Jen tyhle doplňky pomohly. Věřím, že to pomůže třeba i vám koho trápí tyto nepříjemné pocity. Mě to vyléčilo za dva měsíce. Úžívám to trvale a brnění nemám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění a mravenčení končetin

Zinek

I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Diskuze

V diskuzi DERIVAČNÍ KOUPEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

před nějakým časem jsem s derivací skončila, neměla sem dost vytrvalosti, ale i přes ten krátký čas několik týdnů, jsem porozrovala blahodárné účinky, nyní jsem těhotná a opět se k této praktice vracím a už se těším na efekt, jinak ti co stále otálejí pár rad: je to zadarmo, nikam nemusíte chodit, nebolí to, 10 minutek, a doporučuju tu vařečku, žíňku upevňuju gumičkou do vlasů a ruce mám v suchu a teple ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Derivační koupel

Charakteristika vitamínu B5

Vitamín B5 je rozpustný ve vodě a je tepelně nestálý, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, má příznivý vliv na kožní problémy, na růst vlasů, má dokonce i antistresové účinky.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVY PRUH POD NEHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristina B..

Dobry den, mam uz nekolik let tmavy pruh pod nehtem. byla jsem u dvou koznich lekaru. Pry je to zrejme po uderu, o kterym ja tedy nemam ani potuchy.
Nevim na koho se obratit, aby se zjistilo z ceho ten pruh je.. Spatna funkce nejakych organu ? melanom ? dekuji
zasilam foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavé linky v nehtu mohou být příznakem široké škály zdravotních problémů, jako jsou plíseň nehtu, stárnutí, bakteriální infekce srdeční chlopně, výživové nedostatky, nádor nebo melanom.
- Nejčastější příčinou bývají nutriční deficity - nerovnováha ve výživě. Většinou se jedná o nedostatek biotinu, zinku, železa, a vápníku, což lze poznat z vyšetření krve. V takových případech je pak třeba další postup konzultovat s lékařem a brát multivitaminové přípravky nebo pít iontové nápoje.
- Další příčinou můžou být léky, které by mohly způsobit neustálé mikrokrvácení v koření nehtu, například antikoagulační léky jako je Warfarin. Pokud nějaké užíváte, poraďte se svým praktickým lékařem o jejich vedlejších účincích.
- Závažnou nemocí, která se projevuje mimo jiné i těmito tmavými linkami na nehtech, je infekční endokarditida. Vyšetření srdeční chlopně na přítomnost infekční flóry se provádí pomocí ultrazvuku (echokardiogra­fie). Je to bezbolestné a přesné. Žádanku dostanete od svého praktického lékaře.
- Melanom ve vašem případě bude méně pravděpodobný. Rizikem by bylo rychlé tmavnutí této linky. Ale vy ji máte takto už několik let. Doporučil bych sledování v Praze na Vinohradech u kožního lékaře pana Arenbergera, kde vám vyfotí současný stav, aby ho mohli porovnávat s vývojem v budoucnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Charakteristika vitamínu B7

Vitamín B7 je důležitý pro kůži, vlasy, nehty, stabilizuje hladinu cukru v krvi, buněčnou strukturu, využití lipidů a nervový systém.

Optimální denní příjem vitamínu B7:

  • ženy 0,3 mg
  • muži 0,6 mg

Průměrná denní dávka biotinu (vitamínu B7) je obsažena v:

  • 50 g sóji
  • 50 g telecích jater
  • 200 g hub
  • 400 g špenátu

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: Stopový prvek chróm

Charakteristika vitamínu B9

Vitamín B9 je důležitý pro vznik genetického materiálu, růst buněk, hojení ran, budování červených krvinek, zdraví cév, metabolismus, těhotenství.

Optimální denní hodnota představuje 0,4 mg kyseliny listové (kyselina listová je přirozeně přítomná ve stravě).

Průměrná denní dávka kyseliny listové (vitamínu B9) je obsažena v:

  • 40 g pšeničných klíčků
  • 75 g sóji
  • 200 g špenátu
  • 250 g ořechů
  • 650 g jahod
  • 6 vejcích

Zdroj: Vitamín B9

Účinky zinku

Zinek je důležitý pro funkci nejen imunitního systému a metabolismu, ale vliv má i na plodnost (navíc u mužů posiluje i zdraví varlat i prostaty a celkově ovlivňuje vývoj a funkci pohlavních orgánů u mužů i žen), Zároveň ovlivňuje zrak, chrání buňky v těle, ovlivňuje kvalitu a vzhled pokožky, vlasů i nehtů. Stejně tak ovlivňuje i kvalitu a růst kostí a vazivové tkáně. Zinek také napomáhá rychlému hojení ran, zmírňuje akné i ekzémy, podílí se také na léčbě zánětů, na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je stejně jako selen antioxidantem, takže působí proti volným radikálům. Zinek také chrání tělo před chřipkou a jinými virózami stejně jako chrání oči před zánětem spojivek. Správné množství zinku v lidském těle může také zpomalovat proces stárnutí.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10

Charakteristika jódu

Jód je důležitý pro štítnou žlázu, růst a vývoj těla. Optimální denní příjem jódu představuje 0,2 mg. Průměrná denní dávka jódu je obsažena v:

  • 90 g tresky
  • 100 g lososa
  • 120 g platýse
  • 1,8 kg mrkve

Tyto potraviny působí proti nedostatku, ale každodenní výživa by měla zahrnovat rovněž jodizovanou sůl. Nedostatek jódu způsobuje růstové a vývojové onemocnění, zvětšení štítné žlázy. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodizovaná sůl.

Zdroj: Stopový prvek jód


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP