Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHRONICKA NESPAVOST

OBSAH

Nespavost – základní informace

Nespavost se donedávna nepovažovala za vážné onemocnění a zájem lékařů o ni byl podružný. V současné době je tomu naštěstí jinak. Je to zapříčiněno stále větším tlakem okolí a zvyšujícím se počtem takzvaných nespavců. Podle oficiálních zpráv trpí nespavostí 10–15 % obyvatel, skutečný počet je ale mnohonásobně vyšší. Nespavost je problém, který může mít vliv na kvalitu života. Lidé trpící nespavostí mají buď potíže s usínáním, nebo se spaním. Mohou se probouzet v noci, nebo příliš brzy ráno. Problémy se spánkem mohou přicházet nebo odcházet, nebo mohou být naopak trvalé (chronické).

  • Krátkodobé problémy se spánkem jsou často spojené s aktuální stresovou situací. Tento stav může trvat několik dní až týdnů.
  • Chronické problémy se spánkem se nazývají chronická nespavost. Ta je často příznakem jiného zdravotního problému, jako jsou deprese nebo chronické bolesti. Chronická nespavost je méně častá než krátkodobé spánkové poruchy.

Zdroj: Nespavost

Poradna

V naší poradně s názvem NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbara Nosálová.

Na koho se mohu obrátit s mojí nespavosti?Trvá to už skoro 30 let.A mám s tím už problémy. Děkuji předem za odpověď. B.Nosálová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nespavost vám pomůže vyřešit psychiatr. Popovídá si s vámi o vašem životním režimu a zkusí zjistit příčinu nespavosti. Psychiatr má zkušenosti s použitím kvalitních a účinných léků pro řešení nespavosti. Objednejte se na psychiatrii a skoncujte se svými problémy při usínání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nespavost

Co způsobuje nespavost?

Existuje mnoho faktorů spouštějících problémy se spánkem. Nespavost může být způsobena:

  • stresem;
  • depresí, úzkostí a dalšími duševními nebo emocionálními stavy;
  • špatnými spánkovými návyky;
  • změnami spánkových návyků;
  • jinými zdravotními problémy (bolest, problémy s dýcháním a syndromem neklidných nohou);
  • stimulanty (tabák, kofein, léky, alkohol a drogy);
  • nedostatkem pravidelného pohybu.

Zdroj: Nespavost

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Večer usnu s ještě jednou nohou na zemi. Ale v noci se vzbudím a nejméně dvě hodiny mám oči jeko tenisáky. Jestli někdo máte podobný problém, dejte vědět, jak to řešíte. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Doporučím ti allegru drink. Obsahuje l-tryptofan a další složky, co uklidňují a zlepšují spánek

Zdroj: diskuze Noční nespavost

Chronická bronchitida

O chronické bronchitidě hovoříme tehdy, když chronický produktivní kašel trvá alespoň tři měsíce ve dvou po sobě jdoucích letech. U chronické bronchitidy musí být vyloučeny jiné možné příčiny kašle, a to plicní (bronchiektázie) i mimoplicní (srdeční selhání). Chronická bronchitida je dále charakterizována obstrukční ventilační poruchou – ztíženým dýcháním. Chronická bronchitida se považuje za jednu složku chronické obstrukční plicní nemoci, kde druhou složkou je pak plicní emfyzém.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Komplikace nespavosti

Hlavní komplikací jsou zejména únava a psychické potíže, které nespavost logicky s sebou přináší. Z únavy pak pramení řada nehod během dne, ať už automobilových, pracovních, či jiných, snížená koncentrace a schopnost se učit. Strach z nemožnosti usnout vyvolává v postiženém stále rostoucí úzkost, ve výsledku se pak u pacienta můžeme potýkat s depresí.

Zdroj: Nespavost

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ LUMBALGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

rád bych se chtěl zeptat jak účinně léčit chronickou lumbalgii když beru pradaxu a mám kardiostimulátor a nemůžu mít žádnou elektroléčbu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronická lumbalgie

Chronická deprese (dystymie)

Chronická deprese je ta, u níž přetrvávají příznaky onemocnění dlouho dobu a mohou vést ke značným omezením. Tato varianta mívá závažnější sociální důsledky pro rodinné vztahy, mezilidské vztahy a omezuje i profesní uplatnění.

Zdroj: Typy deprese

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA A NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Tak to já jsem zastánce přírodní léčby, proto když se mi nespavost delší dobu táhla, tak jsem sáhla po přírodních doplňcích stravy, zkoušela jsem kozlík lékařský, gabu nebo levanduli, tyto všechny extrakty jsem brala zvlášť a nyní jsem objevila Wecare, který obsahuje všechny tyto látky ve dvou tobolkách a spím hlubokým spánkem celou noc až do rána.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba a nespavost

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.

Děkuji za radu.
Tvrdíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.

Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.

Zdroj: diskuze Chronická zadní rýma

Dělení nespavosti

Nespavost se dělí na:

  • Krátkodobou – její trvání nepřesahuje 4 týdny, je způsobena nějakou životní změnou nebo stresovou situací, popřípadě vyšším vypětím fyzických a psychických sil. Většinou odeznívá sama. Může se však opakovat a být tak základem ke vzniku dlouhodobé nespavosti.
  • Dlouhodobou – o dlouhodobou nespavost jde tehdy, když je doba jejího trvání delší než 4 týdny. Představuje závažný problém hlavně z hlediska možnosti psychických poruch a je třeba, aby byla léčena.
  • Primární – je to onemocnění samo o sobě, není tudíž důsledkem jiné nemoci. Při diagnostikování byla vyloučena možnost jiných, například neurologických, interních či psychických, příčin nespavosti. Trpí jí častěji lidé starší 30 let.
  • Sekundární – vzniká na základě jiného onemocnění, které je často nevyléčitelné, proto se léčba zaměřuje nejen na prvotní nemoc, ale i na léčbu nespavosti. Nespavost totiž může zhoršovat příznaky původního onemocnění.

Zdroj: Nespavost

Diskuze

V diskuzi NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silva Kopecká.

S nespavostí mám taky své zkušenosti, následkem nespavosti bylo u mě vyčerpání, podrážděnost a nesoustředěnost. Kvůli tomuto stavu jsem jednou málem způsobila autonehodu, naštěstí jen odřenina na autě, ale vyděsilo mě to natolik, že jsem si říkala, že musím nespavost řešit. Nechtěla jsem vyloženě prášky na spaní, tak jsem hledala přírodní cestu, zkoušela různé čaje, které mě jen zklidnily, ale se spánkem mi nepomohly. Zkoušela jsem různé doplňky stravy až jsem se dostala k Wecare sleep, který obsahuje extrakty z mnoha bylin pro spánek ve vysoké koncentraci, tím pádem funguje rychleji a na mě má pozitivní účinky. Před spaním si dám dvě tobolky a spím celou noc, ráno se probouzím s energií a mnohem lepší náladou. Myslím, že kdybych nespavost neřešila, tak se utápím v depresi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nespavost

Následky nespavosti

Následky nespavosti mohou být hrozivé. Na krátkodobé úrovni může jít o vyčerpání, podrážděnost, špatnou sebekontrolu, neschopnost soustředění. To vše může vést v práci i při řízení automobilu k nehodám a úrazům. Také společenský a rodinný život je velmi ohrožen. U dlouhodobé nespavosti může dojít k úzkostným poruchám, které vedou k závažným psychickým onemocněním. Mnohé patologie jsou u některých lidí v latentním stavu a nespavost může být spouštěčem k jejich propuknutí (například schizofrenie). Je zde také větší riziko vzniku závislostí na některých látkách (alkohol, káva, léky). Nespavost a deprese bývají častou příčinou pracovní neschopnosti, život se může zkrátit jejich působením až o 10 let, nebo mohou vést až k sebevražedným pokusům.

Zdroj: Nespavost

Diskuze

V diskuzi OBLASTNÍ NEMOCNICE KOLÍN CELOSTNÍ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tomková.

Ročník 1945,potřebuji pravděpodobně vzájemně harmonizovat léky / chronická onemocnění/ Diabetes 1.typ,astma, hypertenze, Laydenský syndrom. Velmi děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oblastní nemocnice Kolín celostní medicína

Co je chronická obstrukční plicní nemoc

Je to dlouhodobé onemocnění, které postihuje převážně kuřáky, ale mohou onemocnět i lidé, kteří nikdy nekouřili. Pacient není schopen zvládnout fyzickou aktivitu jako dříve. Důvod potíží? Dlouhodobý vleklý zánět průdušek, při kterém dochází k vdechování vzduchu plného škodlivin ze smogu nebo z kouření, což tento zánět ještě více dráždí a prodlužuje.

 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A DLOUHODOBÁ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtečková Ludmila.

Dobrý den, obsahuje Trittico atropin? Zhoršil se mi zrak po užívání Trittica, tak by mě zajímalo jestli má na toto vliv.Děkuji Vojtečková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trittico a dlouhodobá nespavost

Nežádoucí účinky nebenzodiazepinových hypnotik

U produktu Rebound: nespavost, bolesti hlavy, závratě, nevolnost, potíže s polykáním nebo dýcháním, objeví se nebo se zhorší deprese, sebevražedné myšlenky.

Zdroj: Prášky na spaní

Diagnostika nespavosti

Nespavost není nemoc v pravém slova smyslu, což znamená, že se nedá diagnostikovat. Nespavost má co dočinění s nějakou jinou příčinou způsobující problematiku spaní. Lékař bude posuzovat aktuální zdravotní stav a požádá vás o informace ohledně vašeho zdravotního stavu, jaké léky užíváte a tak podobně. Někdy provede jen fyzické vyšetření a krevní testy, v některých případech studii spánku. Zároveň vás může požádat o spánkovou anamnézu. To znamená, že ho bude zajímat, jestli dobře spíte, jak dlouho spíte, večerní rituály a jakékoli neobvyklé chování. Rovněž vás může požádat o vedení spánkové deníku, což je záznam o spánku. Deník se vede po dobu jednoho až dvou týdnů. Při zjištění jiných duševních problémů (stres, úzkost) vás odkáže k poradci.

Zdroj: Nespavost

Nespavost

Myšlenka, že nějaká pilulka může okamžitě vyřešit naše problémy se spánkem, je velmi lákavá. Ale prášky na spaní nevyléčí základní příčinu nespavosti. Ve skutečnosti může v dlouhodobém horizontu vzniknout problém ještě horší.

Zdroj: Prášky na spaní

Chronická obstrukční plicní nemoc příznaky

Zahleněné plíce, které nedokáží poslat dostatek kyslíku do těla a to pak není schopno velké aktivity. Potíže s dýcháním jsou vázány na běžnou denní námahu. U pacientů nemocných chronickou obstrukční plicní nemocí se může objevit kašel, který může být i suchý, ale většinou bývá s vykašláváním hlenů. Spousta pacientů ale tyto první varovné příznaky chronické obstrukční plicní nemoci přehlíží a na nemoc se tak často přichází pozdě.
 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Co je blefaritida?

Chronická blefaritida je časté zánětlivé onemocnění postihující okraje víček. Projevuje se jako přední nebo zadní blefaritida. Nerozpoznaná chronická blefaritida může způsobit vážné komplikace. Léčba je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Zásadní roli hraje hygiena víček. Pokud zánět postihuje přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritidou. Pokud postihuje zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo meibomitidu. Chronická blefaritida je nejčastější onemocnění v praxi očního lékaře. Pro pacienta, ale občas i pro lékaře je těžko pochopitelné a frustrující pro svou chroničnost a obtížnost léčby. Právě proto často mnoho pacientů střídá oční lékaře a hledá uspokojivé řešení svého problému.

Zdroj: Blefaritida

Antidepresiva používaná jako prášky na spaní

FDA neschválila antidepresiva pro léčbu nespavosti. Nicméně někteří lékaři věří, že nespavost souvisí s depresí. Stejně jako u všech léků na deprese, je i zde významné riziko sebevražedných myšlenek nebo zhoršení deprese, a to zejména u dětí a dospívajících.

Zdroj: Prášky na spaní

Kognitivní behaviorální terapie vs. prášky na spaní

Nedávná studie na Harvard Medical School zjistila, že kognitivně behaviorální terapie, včetně relaxačních cvičení, a přechod na správné návyky spánku byly účinnější v léčbě chronické nespavosti než užívání léků na nespavost.

Zdroj: Prášky na spaní


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP