Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHYBY

OBSAH

Výpočet maximální tepové frekvence

  • U žen se maximální tepová frekvence vypočítá podle vzorce 220 – věk.
  • U mužů se vypočítá maximální tepová frekvence podle vzorce: 205 - (věk/2).

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Diskuze

V diskuzi JAPONSKÁ MYRTA - PŘEZIMOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den ráda bych Vás poprosila o radu mám myrtu japonskou už druhý rok přes zimu mě začali vyrustat nové výhonky,ale bohužel mé uschli i listy.Myslíte si že se vzpamatuje?Moc bych si to přála nebo radu jak ji oživyt.Děkuji moc pěkný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sára.

Dobrý den,
no těch pravopisných chyb je tam 5, slovy pět...
Třeba tazatelka není Češka, ale i tak počítač dokáže opravit chyby, jen si na to zvyknout a používat tuto službu na PC.
Pravopisné chyby přímo "bijí" do očí...

Přeji krásný den všem a hodně úspěchů s kytičkami

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Japonská myrta - přezimování

Kouření na hubnutí

Je pravda, že nikotin potlačuje chuť k jídlu a z tohoto pohledu by se dalo říct, že po kouření se hubne, ale kouření bohužel způsobuje nespočet zdravotních rizik, které vám pak nedovolí si ve zdraví hubenosti dlouho užít. Kouření má opět o dost více záporů nežli kladů, protože kouření škodí téměř všem orgánům v těle. Kouření také způsobuje rakovinu, kardiovaskulární, respirační a jiné nemoci a celkově snižuje zdraví kuřáka. Při dlouhodobém kouření se naopak velmi často objevuje nežádoucí účinek přibývání na váze.

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvia.

Dobrý den, koupila jsem od jedneho pěstitele 68ks thuji krásné.Bohužel mi cca za měsic zacali odchazet. Začalo to vrškem thuji. Koupila jsem hořkou sůl a hnojivo na jehličaní. Bohužel nic nepomohlo.Tak ted nevím co im chyby anebo jak im mam jeste pomoct ted na jaře. Děkuji Silvia
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Reklamujte to u prodejce. Nejdříve mu ukažte fotku a snažte se ho dostat na místo, abyste společně mohli lépe najít příčinu. Možná byly túje napadeny houbovou chorobou už z prodejny, a nebo jim nemusí vůbec svědčit zemina, do které přišly. Více se dozvíte při polemizování o náhradě škody.

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování

Chyby při pěstování

Prach z listů stírejte vlhkým hadříkem nebo rostlinu osprchujte jemným proudem vody. Na příliš tmavém stanovišti rostlina roste pomalu, přičemž se také zkracuje délka kvetení. Nedostatek světla snižuje i intenzitu zabarvení listů.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Diskuze

V diskuzi PÍSEK U PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Dobrý den,
mám fenu Hrubosrstého foxteriéra (7 let) a v moči jsem zjistil jemný písek . Pod mikroskopem jsou vidět struvity, Ph 6,2. Před tím jsem měl též fenu a ve věku 7 let jsem zjistil stejný problém. Hledám příčinu, kde jsem se mohl dopustit chyby. V jídelníčku, pohybu, možná v pití. Léčba veterinářem pasta, krmivo pro rozpouštění struvitů. Prosím o radu chovatelů tohoto plemene, kteří se setkali s tímto problémem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Písek u psů

Hlen ve stolici v těhotenství

Příměs hlenu ve stolici v těhotenství bývá průvodním příznakem infekčního onemocnění, dietní chyby nebo – trvá-li stav déle – rovněž nějakého onemocnění tlustého střeva. Trvá-li stav několik dní anebo druží-li se k hlenovité stolici i jiné příznaky (horečka, bolest břicha, zvracení), je nutno vyhledat lékařskou pomoc. Příčiny hlenu ve stolici mohou být různé.

Pokud se hlen ve stolici v těhotenství objevuje delší dobu, je důležité vyhledat gynekologa.

Zdroj: Hlen ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA – CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr G.

Dobrý den mám dotaz, Mám problém s krví tak že ji musím ředit Wanfarinem, tak že nemohu vše jíst ! Váha je taky docela dost ysoko na moji postavu 115Kg I když jsem váhu snížil stále to není ono a dnu tu potkávám docela často, a to ještě ostruhy. A řeknu Vám že dost trpím . Tak tedy co teda jíst?!? Je to k zlosti!! Co s tím??????
Děkuji za úpřimnou radu. Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, léčba Warfarinem vyžaduje dietu, která zase úplně nevyhovuje dietě proti dně. Warfarinu nevadí maso, dně ano. Warfarinu vadí mnoho zeleniny a dně naopak pomáhá. Ale jde zde nalézt vhodný průnik a obé sladit. Vzhledem k tomu, že trpíte i nadváhou, tak bude nejlepší oslovit výživového poradce, který s vámi probere současné stravovací návyky a ukáže vám chyby, které vám přináší ony těžkosti. Vyhledejte si nejbližšího výživového poradce ve svém okolí a dohodněte si poradu. Výživové poradce ve svém okolí uvidíte zde: www.google.cz/maps/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna – co jíst

Endiaron

Endiaron patří do skupiny střevních desinficiencialů. Endiaron má význam podávat jen tehdy, pokud průjem způsobily baktérie! Tedy v případě, že máte podezření, že jste snědli něco závadného, a že jídlo bylo možná zkažené! Endiaron není vhodný podávat u pouhé dietní chyby, to znamená, že jste při jídle splácali páté přes deváté. Léčivou látkou Endiaronu je cloroxinum. U dětí se smí Endiaron podávat až od 40 kg a u kojících ani těhotných žen se nedoporučuje!!

Zde můžete vidět cenu Endiaronu.

Zdroj: Léky na průjem

Diskuze

V diskuzi MÁM DOLE 6 KG :) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.k.

Ahoj všem , držím palce vše co se do hubnutí pustili ,když se chce tak to jde :) Přes kámošku mám výživovou poradkyni konzultace jsou po telefonu tak ani nemusím někde lítat ,ale pomáhá mám dole 6,5 kg za necelé 2 měsíce . Tady to je jsou tam i dobré články :) www.centrum-redukce-…
a pište jak Vám hubnutí jde :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromíra Lapáčková.

V minulosti, jsem zkoušela různé diety, přípravky na hubnutí, ale vždy se mi váha vrátila. Měla jsem pohybové problémy, brala jsem léky na vysoký krevní tlak, tak jsem se rozhodla objednat do Světa zdraví na pobočku, kterou jsem si vyhledala na internetu. Začala jsem s váhou 99 kg. Převzala si mě specialistka, která mi vysvětlila mé chyby při stravování a navrhla mi roční program. Dostala jsem rozpis doporučených a nedoporučených potravin, vysvětlila mi velice ochotně můj stravovací plán, mohla jsem volat pro informace a zbytek byl na mně. Jedla jsem 5x denně, mnohem více potravin, než před začátkem hubnutí. Akorát jsem dodržovala navržený plán. Zhubla jsem 20 kg za 8 měsíců a pokračuji.

Zdroj: diskuze Mám dole 6 kg :)

Chyby při zalévání orchidejí

Orchideje jsou tropické rostliny, ne? Takže se jim líbí hodně vody, že ano?

Mnoho známých orchidejí jsou tropické rostliny, ale jsou to tropické rostliny, které rostou na stromech. V jejich přirozeném prostředí jsou vystavovány prudkým dešťům, které mohou trvat hodiny nebo dokonce dny, ale mnoho druhů je také přizpůsobeno suchému prostředí, které na slabý déšť, čeká i týdny.

Při pěstování orchidejí u vás doma, je velmi nepravděpodobné, že byste byli schopni vytvořit totožné podmínky jako v prostředí tropického lesa, se správným prouděním vzduchu, vlhkostí a úrovní světla. Proto myslete na nejčastější chyby při zalévání rostlin:

  • Zalévání příliš často - orchidej by nikdy neměla zůstat stát ve vodě, rostlina by mezi zálivkami měla zcela vyschnout.
  • Zalévání v noci – bez ohledu na to, jaký druh orchideje máte, vždy zalévejte v dopoledních hodinách. Noční zalévání dovolí vodě zachycovat se v balu a to podporuje bakteriální a plísňové onemocnění. Rostlina orchideje by měla být v noci úplně suchá.
  • Nevšímavost signálů rostlin – orchideje si dobře umí říci, co potřebují. Během vegetačního období by měla být silná, košatá s mohutnými listy. Některé opadavé orchideje mohou během zimy opadat, to je v pořádku, musíte vědět, jaký druh pěstujete.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE A ODNOŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.

Daří se mi pěstovat orchidej více než rok a teď mi vyslala odnož, podobně jako to dělá třeba klívie - řemenatka. Chci se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tím, kdy je možné odnož od orchideje oddělit, aby mohly samostatně dál růst. Ta moje odnož má už třetí lístek a má i vlastní kořeny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj Vláďo, taky jsem měla to štěstí a vypěstovala jsem si druhou orchidej sama. Nebylo to napoprvé, protože jsem dělala chyby a podařilo se mi to až na potřetí. Příčinou neúspěchu byla následná hniloba po oddělení a to obou kytek :-(. Důležité je poškodit co nejmeně obě orchideje řezem. Proto je potřeba orchidej před oddělením měsíc nezalévat, aby se zmenšil objem kořenů a ty se pak lépe rozpletly. Dobrému rozpletení pomůže minutová lázeň v teplé vodě těsně před oddělením. Tam, kde to rozplést nejde je potřeba použít sterilní nožík. Čím méně polámaných kořenů a řezů tím lépe. Po oddělení je potřeba kořeny zasypat drtí z dřevěného uhlí a zakrýt kartónem, aby se k uhlí nedostávala vlhkost z rosení. Právě pravidelné denní rosení listů bude pro rostlinu jediným zdrojem vláhy po dobu 1 týdne. Uhlí působí hygroskopicky a pomůže rostlině lépe a rychleji zacelit své rány na kořenech. Po této době je potřeba kořeny v rychlosti osprchovat vlažnou vodou od uhlí. Drobné částečky můžou zůstat. Pak rostlinu přesaď do substrátu pro orchideje, který napřed mírně provhlči. Dále je třeba rosit a pomalu přejít k běžné péči.

Zdroj: diskuze Orchideje a odnože

Ivermectin a COVID-19 

Ivermectin prokazuje v laboratorních podmínkách účinek na množení viru, k jeho dosažení je ale zapotřebí podat až stonásobek běžné dávky [1]. Klinické studie s podáváním přípravku u covidu-19 vykazují protichůdné výsledky a jsou kritizovány pro malé počty pacientů a metodické chyby. Stávající stav odborného poznání neumožňuje formulovat jednoznačné doporučení k jeho podávání. Americká Společnost infekčního lékařství se vyslovila proti používání Ivermectinu mimo kontrolované vědecké studie. Americký The National Institutes of Health ve svém stanovisku uvádí, že nemůže formulovat žádné doporučení pro nebo proti podávání Ivermectinu u covidu-19 a nechává rozhodnutí na jednotlivých lékařích a jejich pacientech.

Zdroj: Ivermectin pro lidi - vyjádření lékaře

Příznaky pálení žáhy

Pálení žáhy, které je způsobeno návratem, tedy zpětným tokem kyselého obsahu žaludku do jícnu, může každý vnímat nebo pociťovat jinak. Pálení žáhy je nejběžnějším příznakem překyselení žaludku, nebo návratu kyselého obsahu žaludku do jícnu způsobeného nedovřeným svěračem (svalem) mezi jícnem a žaludkem.

K pálení žáhy může dojít ihned po jídle, ale ani to není vždy pravidlem. Postihuje více než 1/3 dospělé populace a tento podíl neustále roste. Příčinou je například hektický životní styl, nevhodné stravovací návyky, stres, kouření a dietní chyby.

Pálení žáhy je individuální a může trvat několik minut nebo několik hodin.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Chyby při výrobě šunky

Chybou je nedodržení základních hygienických postupů, špatné promíchání, přesolení, špatné upěchování či špatná sterilizace.

Dalším nedostatkem je nakládat do láku celý jeden kus masa na 2 dny. Nahradit to lze injekcemi koncentrovaného solného roztoku (24 dkg soli na 1 litr vody, 100 ml roztoku do 1 kg masa). Trocha rychlosoli maso obarví dorůžova. Chcete-li být jako profíci, kteří vyrobí ze syrového masa za 100 Kč uzenou rolku za 79 Kč, můžete nastřikovat roztokem želatiny. Druhou možností je nakrájet maso na kostky (jako na guláš) a pak je na 2 dny naložit.

Pro výrobu šunky je důležité kvalitní a dobře opracované vepřové maso. Základní surovinou pro výrobu dušené šunky je totiž vepřová kýta. Je-li surovina pro výrobu šunky připravená, je možné ji naložit do láku. Tím dojde k nasolení suroviny.

Zdroj: Zavařování šunky

Užívejte jen ověřené prášky na hubnutí

Neužívejte doplňky stravy nebo pilulky na hubnutí, pokud si nejste jistí jejich nežádoucími účinky. Tyto produkty jsou častokrát nezdravé a mohou poškodit zdraví. Mezi ukázkový příklad patří Hydroxycut, u kterého se sice nemusí objevit nežádoucí účinky, ale ublíží vám tím, že obsahuje vysoké dávky kofeinu a diuretik, což způsobuje dehydrataci a nevyváženou hladinu elektrolytu. I když je výrobek na hubnutí vyroben z přírodních ingrediencí, neznamená to, že je bezpečný nebo zdravý. Některé pilulky na hubnutí mohou také být jen obrovským plýtváním vašich financí. Nejbezpečnější a z tohoto pohledu i nejlevnější je, vzdát se všech prášků na hubnutí a spoléhat pouze na zdravou a vyváženou stravu, která má všechny potřebné živiny, po které můžete také trvale a hlavně zdravě zhubnout.

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Tupozrakost

Amblyopie je často nazývána jako „líné oko“. Pokud je během dětství mozek zbaven kvalitního zobrazení skutečnosti, tak správně nezraje a ztrácí potenciál dobrého vidění. Každý problém oka, který významně snižuje kvalitu obrazu, vzniká na sítnici (vrozený katarakt) a může způsobit amblyopii. Strabismus (šilhavost) může být také příčinou tupozrakosti. Jestliže nejsou oči v souladu, mozek má potíže zkoordinovat různorodé obrazy z obou očí. Aby zabránil dvojímu vidění, může mozek ignorovat vstup z jednoho oka a odpovídající část zrakové kůry nebude vyvíjena správně. Extrémní, neopravné, refrakční chyby jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus mohou být také příčinou amblyopie. Rovněž pacienti s různými refrakčními vadami očí mají velkou šanci na vývoj tupozrakosti jednoho oka.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Nejlepší výživa

Ve specializovaných prodejnách se prodávají mražené kompletní masové směsi obsahující všechny živiny nutné pro správný vývoj psa. Při krmení rozhodně není vhodné podávat suché granule a mražené masové směsi současně. Příprava vlastního krmení je sice teoreticky možná, ale nelze zajistit vyváženost všech složek v optimální míře. Větší chyby ve výživě jsou pak patrné i na srsti. Dobře živený francouzský buldoček musí mít srst hustou, jemnou a lesklou. Štěňata francouzských buldočků mají velmi malý žaludek a jejich strava musí být proto rozdělena na pět až šest dávek. S postupujícím věkem se počet dávek snižuje až na jednu možnou, ale u buldočků je vhodné ponechat dvě dávky denně, jelikož prázdný žaludek u nich navozuje pocit nevolnosti, který kompenzují požíráním trávy.

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka

Zásadní chyby v jídelníčku

SmackerPhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, doporučuje: "Při redukci váhy je třeba nejen sledovat množství přijímané energie, ale i skladbu jídelníčku. Je důležité, aby hubnoucí přijímali dostatečné množství bílkovin. Avšak hlavně živočišné bílkoviny jsou často provázené tuky, které je potřeba omezovat. Tento problém pomáhá řešit potravina pro zdravou výživu - Smacker - jehož základem je bílkovina z vaječných bílků. Sto gramů této potraviny obsahuje pouze 282kJ".

Výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organismus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a organismus po nich sáhne jako po zdroji energie pouze v extrémních podmínkách. Proto je bílkovinný plátek Smacker ideální potravinou pro redukci tukové tkáně.

Zdroj: Smacker - potravina, po které zaručeně zhubnete

Detoxikace a čistící plány

Očista těla anebo i detoxikace, které jsou založeny na hladovění, nebo na radikálním omezení přísunu kalorií s vidinou zbavit se toxinů jsou zcela zbytečné, protože vedou pouze k hubnutí hladověním, které jsme zmiňovali výše. Odvodnění může být nebezpečné, protože může způsobit nadměrnou dehydrataci a nerovnováhu v elektrolytu. Především ztráta velkého množství vody, hlavně na vrcholu půstu, bez porady s lékařem, je velmi riskantní. Tělo je navrženo tak, že se samo detoxikuje a silné čištění je zbytečné, protože akorát způsobuje vážné komplikace. Pro detoxikaci těla bohatě stačí, když si budete střídmě užívat zdravé stravy. Pokud máte subjektivní potřebu vnitřní očisty, tak byste měli zvolit tu, u které se jí potraviny s dostatkem vlákniny a dodržuje se pitný režim 3 litry vody denně.

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Nepoužívejte legální či nelegální léky na hubnutí

Užívání léků na hubnutí, které nejsou určené pro hubnutí, je velmi špatným nápadem, který může být také velmi nebezpečný. Rizika, která jsou spojena s užíváním těchto léků, jako je kokain, speed, léky na štítnou žlázu a diabetické léky, na podporu hubnutí, vysoce převyšují přínosy v podobě možného úbytku na váze. Rizika z těchto léků zahrnují i fyzické i psychické závislosti, sociální a finanční problémy, ničí vztahy, způsobují úzkost, bolesti hlavy, zapříčiňují cévní mozkové příhody a srdeční, plicní nebo ledvinové problémy. Použití jakékoliv takového léku k hubnutí se důrazně nedoporučuje z důvodu potencionálního nebezpečí. Nač používat nebezpečné léky k hubnutí, když vám stačí trocha zeleniny, ovoce, masa a zdravého cvičení. Po tom také zhubnete a nemusíte si kazit život léky, pilulkami na hubnutí a můžete používat přírodní zdroje, které jsou mnohem účinnější a neohrožují vás na zdraví.

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Hubnout a nehladovět!

Nehladovějte a ani nepřecházejte na rychlou dietu, která má málo kalorií. Jestliže drasticky snížíte denní příjem kalorií, tak můžete sice rychle zhubnout, ale hubnutím neztrácíte špeky, ale jenom svalovou hmotu a může vám to způsobit i zdravotní rizika. Na konci tohoto procesu rychlých diet prostě nevydržíte, a abyste nezkolabovali, tak začnete nespoutaně jíst, zejména sladkosti a získáte rychle váhu zpět i s novým přírůstkem. V praxi se tomuto jevu říká jojo efekt. Metoda drastického snížení kalorií také zpomalí váš metabolismus, který naopak potřebujete pro hubnutí zrychlit. Tím se tělo začne obalovat tukem a prakticky máte pocit, že tloustnete i po vodě. Je to proto, že tělo se vypořádává se změnou ve výživě a z přijaté stravy si začne ukládat nejdříve energii do tuků, což zvýší riziko pro metabolický syndrom a cukrovku druhého typu. Bylo by dobré, aby se vaše denní kalorie nedostaly pod 1200 kcal.

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP