Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MUŽE SE S RYMOU DO SAUNY

OBSAH

Dráždí sauna pokožku

Sauny nemusí být ideální pro lidi s citlivou pletí.

Sauna může způsobit nepříjemné pocity pro osoby s citlivou pokožkou. Kožní onemocnění, jako je ekzém a lupénka, mohou být také drážděny saunováním, takže pokud máte některou z nich, je nejlepší se před vyzkoušením sauny poradit se svým dermatologem.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Poradna

V naší poradně s názvem INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík.

Léčím se s vyšším tlakem a jsem 12 let po operaci refluxu, který se u mne opět projevuje.
Bude mi letos 80 lůet, jsem soběstačný a snažím se udržovat v kondici.
Je pro mne infrasauna kterou mám doma vhodná?
Navštěvuji občasd i saunu ppři plaveckém bazénu , páru.
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravidelné používání infračervené sauny při nízké teplotě může pomoci při prevenci a léčbě geriatrické křehkosti. Kromě úspěšného snížení klinické geriatrické křehkosti bylo objeveno mnoho dalších zjištění týkajících se zdraví srdce, cukrovky a degenerativních stavů mozku.
Volte teplotu v rozmezí od 50 do 60°C a vydržte 15 minut. Po saunování zaujměte polohu na zádech a zabalte se na 30 minut do přikrývek. Ujistěte se, že jste se před, během a po saunování dobře napil čisté vody. Při vstupu a výstupu ze sauny by měla být přítomna další tělesně zdatná osoba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infrasauna

Šestá nemoc u dospělých

Šestá nemoc se u dospělých vyskytuje ojediněle. Je-li jí postižen dospělý, pak se projevuje hlavně zažívacími problémy, jako je průjem a zvracení, a rýmou.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi JAK NA ČERVOTOČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paolo.

Mám menší skříňku, napadenou červotočem. Vzal jsem ji na dvě hodiny do sauny a vypádá to, že bude od těch potvor klid.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Pořídila jsem si dřevěnou komodu z tmavého dubu, a zjistila jsem že je zezadu napadena červotočem . prosím o radu jak postupovat ,a čím.

Zdroj: diskuze Jak na červotoče

Ionizátor do sauny

Tento přístroj slouží k čištění a zlepšení kvality vzduchu v infrasauně. Ionizátor obohatí vzduch velkým množstvím záporně nabitých iontů (aniontů). Takovýto vzduch obohacený anionty připomíná vzduch ve vysokých horách nebo u moře či svěží a vyčištěný vzduch po bouřce. Ionizátor kyslíku zbaví znečištěný vzduch tabákového kouře, prachu, pylu květin a dalších nečistot. Infrasauna je tak ideálním přístrojem pro osoby, které trpí alergiemi, astmatickými potížemi a sennou rýmou.

Zdroj: Ionizátor

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

S oparem do sauny

Nechoďte do veřejné sauny, pokud máte jakýkoli zdravotní problém infekčního charakteru, ať už dermatologický (opar, mykóza atd.), oční (zánět spojivek), gastrointestinální, respirační nebo urogenitální.

Nesdílejte také příbory, ručníky ani jiné předměty osobní hygieny. Virus se nepřenáší vodou, není to pro něj vhodné prostředí, takže pokud máte opar, můžete i nadále chodit do bazénu.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Diskuze

V diskuzi RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tak se zadní rýmou jsem se hodně natrápila, než jsem si koupila odsávačku. Která mi usnadnila s dětmi práci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janka.

Kterou jste vybrala? Já mám ruční a ta odsaje jen rýmu, která není tak silná.

Zdroj: diskuze Rýma

S pásovým oparem do sauny

Pásový opar je následné stádium planých neštovic, které většina prodělá v ranném věku. Osoba vystavená kontaktu s pacientem s pásovým oparem nedostane tento druh herpesu, ale mohla by dostat plané neštovice, pokud je ještě neprodělala. Virus je přítomen v místě vyrážky a je nakažlivý až týden po objevení se lézí (puchýřků). V této době by se neměla používat veřejná sauna.

Může se koupat s pásovým oparem?

Jedním z hlavních omylů je, že pacient s planými neštovicemi a pásovým oparem by se neměl koupat. Tak to není. Měl by to dělat každý den, abyste se zchladili, protože koupání snižuje svědění pokožky. Použití mentolového pudru napomůže ke zmírnění pálení nebo svědění po koupeli.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mates.

Dobrý den někde jsem četl že svrab umře při teplotě 50° do 10 minut. Chci se teď zeptat pomohlo by k úplnému doléčení jít třeba na půl hodiny do 45° sauny???
Předem díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel nepomohlo. Svrab sice nepřežije teploty nad 50 stupňů celsia, ale termoregulace vaší pokožky nedovolí její ohřátí na více než 40°C a to svrab nezabije, protože přežívá hluboko v kůži. Když se pokožka prohřeje na více než 40°C, tak dochází ke kolapsu a smrti. Takže v tomto případě by svrab přežil o něco déle než vy. Sauna opravdu na vyléčení svrabu nestačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ako sa zbavit svrabu

Negativní účinky sauny

Sauně je lepší se vyhnout také při zánětech. Tedy i při zánětech zubů. I když příjemné prostředí, klid a pohoda v sauně pomáhají odstraňovat stres, na bolavý zub nejsou tím nejlepším řešením. Intenzivní prohřátí v sauně je striktně kontraindikováno při infekcích jakéhokoli charakteru a v kterémkoli místě našeho organismu, takže i při bolavém zubu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, mám doma 2,5 měsíční miminko bohužel dostalo virozu trpí rýmou je možné nějak využít rýmovnik pro tak malé dítě? Například inhalace nebo dat kytku do pokojíčku či namočenou plenu na topení? Nebo nejak jinak? Moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Červené skvrny po saunování

Parní sauny a finské sauny mají často teplotu 90 až 110 °C. Vysoká teplota zvýšuje vnitřní teplotu pokožky, což způsobí rozšíření kapilár, a to zrychlí krevní oběh. Zrychlení krevního oběhu a rozšíření kapilár má za následek vznik červených a zarudlých fleků u většiny typů pleti. Toto platí pro většinu lidí, ale existují i lidé se suchou a citlivou pletí, kteří mají často tenkou pokožku, jenž jim poskytuje méně ochrany, a proto jsou lidé s tímto typem pleti nejčastěji postiženy popraskáním kapilár vlivem vysokých teplot. Běžné příčiny popraskaných kapilár jsou: vysoké teploty, jako jsou sauny, jacuzzi a další zdroje tepla z okolního prostředí. Popraskané kapiláry po saunování neudrží krev, která se vylije do okolního podkoží a vytvoří tam červené fleky (mramorová kůže). Tyto příznaky se nijak neléčí, odezní samy do jednoho měsíce. Pokud tímto problémem trpíte, tak raději zvolte jiný způsob prohřívání, například infrasaunu.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Mám hemoroidy, můžu do sauny?

V sauně jsou velmi vysoké teploty. Rozšiřují se cévy, zvyšuje krevní tlak a následně tlak v cévní stěně. Zvyšuje se průtok krve, ale odtok krve není zesílen, ten zůstává stejný nebo se zhoršuje. Proto může dojít ke zvětšení uzlů či k ruptuře a následnému krvácení.

Lékaři ani během remise saunování u těchto pacientů nedoporučují, jelikož právě saunováním se může zhoršit jejich relativně dobrý stav. Jedním z hlavních faktorů, které vedou k těmto závěrům, je zvýšení krevního tlaku ve stěnách cév. Hrozí zde, jak již bylo popsáno, krvácení a prolaps, což může vést až k chirurgické intervenci.

Když už do sauny půjdete, tak dodržujte tyto zásady:

  • Nesedejte si na horní lavice, zde se hromadí teplo. Sedněte si na spodní lavici.
  • Nepijte před návštěvou sauny v žádném případě alkohol. Alkohol v kombinaci s vysokými teplotami zvyšuje tok krve do konečníku.
  • V sauně si nehrajte na hrdiny s dlouhou výdrží, pobuďte v ní krátce, cca 5 minut. Je to v zájmu vašeho zdraví.
  • Pokud máte nepříjemný pocit v podbřišku a okolí konečníku, okamžitě saunu opusťte a vyhledejte lékaře.
  • Pokud budete v sauně pobývat delší dobu, tak si s sebou vezměte lavor s chladnou vodou s odvarem z heřmánku, kopřivy a dubové kůry. Tím alespoň trochu zabráníte tlaku v oblasti hemoroidů.

Léčebné účinky sauny na hemoroidy nebyly prokázány.

Zdroj: Hemeroidy a sauna

Diskuze

V diskuzi MOŘSKÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terezie.

Na ucpaný nos či na pročištění je skvělá mořská voda!
Používám nejraději Quixx sprej, dávkování ve spreji mi vyhovuje a opravdu mi nos uvolní. Zvlášť v sychravém počasí nosím stále v kabelce a nos čistím - jako prevenci před rýmou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Kopeček.

Hledal jsem dávkování šaratice, je to pro mne dost důležité. Po dlouhém hledání jsem našel honosný, výrazný nadpis: ŠARATICE, MINERÁLNÍ VODA - DÁVKOVÁNÍ. A ve "stati" pod nadpisem je dávkování bramboříku, něco březové vodě, a jiné, v tomto případě nesmysly. Tak chaotické informování je navzdory zázračné digitalizaci "n-té generace" informačních technologií, či jak to ještě honosněji nazvat, pro kočku. Bůh nás chraň před "digitalizací státní správy", tak propagované Pirátskou stranou. To by to asi dopadlo.
Kop.

Zdroj: diskuze Mořská voda

Příčiny

Impetigo je způsobeno jednou ze dvou bakterií druhu streptococcus nebo stafylokoky. Tyto bakterie se dostávají do těla, pokud je pokožka podrážděná nebo poškozená v důsledku jiných kožních problémů, jako jsou ekzémy, bodnutí hmyzem, plané neštovice, popálení nebo řezné rány. U dětí bývá impetigo způsobeno rýmou nebo alergií v důsledku poškození kůže pod nosem. Impetigo se objevuje i na zcela zdravé kůži.

Zdroj: Impetigo

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

To je zajímavý já mám to samé nejdříve jsem měl křupani a lupani v uších asi tak 3-4 měsíce tak jsem zasel na ORL A také vše měření ok . kontrola vše v pořádku za 5 hodin na to mi začalo pískat v levém uchu a je tak trochu zalehne .co s tím se dá dělat než jít do sauny ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Změnit ordinaci ORL a zkusit vyšetření znovu s jiným lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Proč to svědí

Citlivá pokožka se vyznačuje přecitlivělostí především na kosmetické prostředky s obsahem chemických látek. Pokud se jedná o náhlý problém a na pokožce se objeví červené flíčky nebo svědění, zkuste se nejdříve zamyslet a sami zapátrat po příčině. Zhoršení stavu pokožky může způsobit i stres či velké vypětí, změna kosmetiky, návštěva kosmetického studia, sauny, ale i chlorovaná voda v bazénu či solárium. Alergenem může být například i jídlo nebo hormonální změna (antikoncepce).

Červené loupající se fleky na obličeji – foto.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem POMÁHÁ SAUNA PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na dotaz zda-li sauna pomáhá proti vráskám, tak je zde jednoduchá odpověď - NEPOMÁHÁ. Nicméně saunování vlivem prohřátí extrémní teplotou a pak následné rychlé schlazení funguje jako taková cévní gymnastika a díky ní se rychleji prokrví svalstvo, které tím i nabyde na objemu a může pak vyplnit - vytáhnout ochablou kůži a na ní vzniklé vrásky opticky zredukovat. Pro tento efekt je ale nesmírně důležitý pravidelný příjem tekutin během saunování a to každých 20 minut 250 ml vody. To proto, aby se měly svaly čím naplnit a zároveň zbylo ještě dostatek vody pro tvorbu potu, který neodlučitelně k saunování patří. Saunování je všeobecně prospěšné pro trénování výdrže organizmu v extrémních podmínkách a proto jej vřele doporučuji jako anti-aging proceduru.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Javurek.

Podle mě pomáhá a nejen proti vráskám, ale je prospěšná v mnohem více směrech. Já jsem si pořídila před asi půl rokem takovou www.eshopsulc.cz/inf… a od té doby jsem zhubla 7 kilo :) Takže sauny určitě doporučuji!

Zdroj: diskuze Pomáhá sauna proti vráskám

Četnost saunování

Je zdravé saunovat každý den?

Optimální využití sauny pro zdraví, bez rizika dehydratace a úpalu je třikrát nebo čtyřikrát během týdne, vždy jedním nebo dvěma sezeními. Zdravé je také strávit v sauně každý den 10-15 minut, je to skvělý způsob, jak zůstat zdravý. Pokud chodíte denně, omezte čas v sauně a držte se pouze jednoho sezení. Vyvarujte se pobytu v sauně déle než 30 minut.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

S bolavým zubem do sauny

S bolavým zubem do sauny opravdu nechoďte. Na pulzující bolest, která znamená rozvíjející se zánět, jako první pomoc působí studený obklad. Sauna by jen způsobila zvýšení bolesti.

Nejčastější příčinou bolestivého zánětu zubní dřeně neboli pulpitidy bývá bakteriální infekce, která vniká porušenou zubovinou z kazivého ložiska do dřeňové dutiny. Příčinou je tedy většinou včas neléčený zubní kaz.

Dalšími méně častými příčinami jsou: chemické nebo fyzikální dráždění (tepelné dráždění u nedokonale podložených hlubokých amalgámových výplní, preparace zubu na korunku). Někdy se zánět dřeně může vyvinout i po předchozím správně provedeném ošetření velmi hlubokého zubního kazu, kdy již byla pulpa postižena bez zjevných klinických příznaků. Příčinou může být též trauma (nákus na tvrdou částečku v potravě, úder na zub) bez či s následným odlomením části tvrdé zubní tkáně.

Vzácněji u pokročilé parodontitidy pronikne infekce do dřeně kořenovým otvorem retrográdní cestou, tedy zpětně z takzvaného parodontálního chobotu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Jak zabít svrab v sauně

Roztoči milují zvýšenou teplotu těla, zároveň ale je mohou vysoké teploty účinně odstranit. I proto je třeba zamořené textilie vyžehlit napařovací žehličkou. Stejně tak i člověku mohou vysoké teploty, které jsou v sauně, pomoci zbavit se svrabu. Svrab je sice nakažlivá choroba, která se snadno přenáší, ale pokud člověk se svrabem jde do sauny a dá si pozor, aby nešířil svrab dál přímým kontaktem, nebo prostřednictvím svého oblečení, které nechá před saunou, nebo ručníku (plátna), které má na sobě, neměl by být žádný problém. Naopak mu sauna může pomoci uklidnit pocity svědění, které cítí. Stává se, že když člověk vyleze ze sauny, dokonce vidí, jak roztoči vystupují z pórů přímo na povrch kůže, pak se dají spláchnout, nebo setřít.

Na likvidaci svrabu se doporučuje teplota minimálně kolem 75 stupňů Celsia. Saunu je třeba navštěvovat opakovaně, minimálně po týdnu, než se vylíhnou noví paraziti. Pokud se někdo z nějakého důvodu necítí se svrabem na návštěvu sauny, a přesto by se chtěl pokusit „těchto“ škůdců takto zbavit, měl by vyzkoušet velmi intenzivní kardiocvičení, které mu pomůže vyhnat tělesnou teplotu na velmi vysokou hodnotu, a tak také může dojít k tomu, že zákožky budou „opouštět“ póry kůží. Poté samozřejmě musí následovat sprcha, aby se zákožky znovu nezavrtaly do kůže. Nevýhodou tohoto cvičení je, že nemusí být úspěšné napoprvé, klidně to může trvat několik měsíců, než člověk dokáže tímto „cvičením“ likvidovat svrab.

Zdroj: Sauna proti svrabu

Inkubační doba a průběh

Inkubační doba u spálové angíny je 2 až 4 dny.

Začátek onemocnění je náhlý a provází ho vysoká horečka, zimnice, únava a bolest v krku. Časté je také zvracení a bolesti břicha. Sliznice hltanu je sytě rudá, mandle jsou zvětšené a obvykle s povlaky. Zpravidla také dojde k bolestivému zduření a zvětšení mízních uzlin pod dolní čelistí. U zhruba poloviny dětí se ale spálová angína projevuje mírněji, teplota je jen lehce zvýšená a bolest v krku není nijak intenzivní. Kojenci a mladší batolata pak navíc trpí spíše jen hlenohnisavou rýmou, zvětšením mízních uzlin a zánětem středního ucha. Jestliže není nemoc léčena, má vleklý průběh a může způsobovat chudokrevnost.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Laryngitida u kojence

Pokud se laryngitida objeví u kojence, je důležitý okamžitý transport dítěte k lékaři a zajistit mu přísun chladného vzduchu, například pochováním v náruči u otevřeného okna. Obecně platí, že pokud je nutné dopravit dítě se záchvatem laryngitidy k lékaři, je vhodnější zavolat rychlou záchrannou pomoc, neboť dítěti se může přitížit během pár minut.

Subglotická laryngitida je virové onemocnění, které se vyskytuje sezonně (hlavně na jaře a na podzim). Vyskytuje se hlavně u dětí v období od 3 měsíců do 3 let. Projeví se ze začátku rýmou a kašlem, který je typický v noci. Dítě zpočátku vykašlává, později se kašel mění na suchý, dráždivý. Dítě má chraptivý hlas, je neklidné, bledé, těžko se mu dýchá. Dítě má záchvaty dusivého štěkavého kašle. Následkem ztíženého dýchání se zvyšuje srdeční akce a dítě může začít promodrávat. Horečka je vysoká: 38–39 °C.

Zdroj: Zkušenosti s laryngitidou

Preventivní opatření proti plísni nehtů

Každý, kdo již někdy trpěl mykózou nehtů, tak je stále ohrožen, protože může dostat plíseň nehtů znovu. Doporučuje se pravidelné prozkoumávání nehtů, ke zjištění zda už nevznikají nějaké další nové příznaky plísňové infekce.

Hygiena proti plísni nehtů

  • Do veřejných míst, jako jsou bazény, sauny, hotelové pokoje, choďte jen v pantoflích.
  • Pravidelně měňte ručníky a perte je aspoň při 60°C.
  • Na sušení nohou používejte pouze vlastní ručníky.
  • Ujistěte se, že máte suché nohy, hlavně mezi prsty.
  • Používejte tenké, prodyšné bavlněné ponožky, ve kterých se nohy tak snadno nepotí.
  • Měňte své ponožky denně.
  • Své boty měňte jak je to možné.
  • Pravidelně dezinfikujte svou obuv.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP