Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JE ANESTEZIOLOGIE NEBEZPEČNÁ

OBSAH

JIP Boskovice

Činnost anesteziologů byla v nemocnici zahájena 1. 1. 1964 vytvořením funkce ústavního anesteziologa. Dne 1. srpna 1969 bylo zřízeno nelůžkové oddělení. Lůžkové ARO bylo otevřeno v prostorách chirurgických operačních sálů v roce 1974. Od roku 1978 začalo plně fungovat jako samostatné 5lůžkové oddělení. V roce 1994 se oddělení přestěhovalo do samostatných prostor v nové jižní přístavbě nemocnice. Maxima, tedy 7 lůžek, dosáhlo v roce 1999. V letech 1986–1996, před zahájením činnosti záchranné služby a následně integrovaného záchranného systému, pracovníci vyjížděli ve vybavených sanitních vozech do terénu v rámci RZP a RLP. V období od 1. 7. 2000 do 1. 7. 2006 nemocnice provozovala neurologické lůžkové oddělení, jehož součástí byla také JIP. Disponovalo celkem 30 lůžky, z toho 4 JIP.

Anesteziologicko-resuscitační oddělení poskytuje nepřetržitě anesteziologickou, intenzivní a resuscitační péči cca pro 110 000 obyvatel. Při činnosti spolupracuje s okolními zdravotnickými zařízeními, zejména s Nemocnicí Blansko, FN Brno, FN u sv. Anny v Brně a dalšími, odkud také přebírá řadu pacientů. ARO Nemocnice Boskovice s.r.o. je držitelem akreditace udělované Ministerstvem zdravotnictví České republiky ke specializačnímu vzdělávání lékařů pro obor Anesteziologie a intenzivní medicína.

Kontakty

  • 516 491 443
  • 516 491 444
  • Informace o zdravotním stavu pacientů se podávají od 13.00 do 14.30 hod. (ústně u primáře oddělení, eventuálně u ošetřujícího lékaře, telefonicky výjimečně).
  • Primář oddělení: MUDr. Vladimír Zemánek – atestace II. stupně z anesteziologie a resuscitace, licence pro výkon samostatné praxe v oboru urgentní medicína, osvědčení k využívání fibrooptické bronchoskopie v anesteziologii a intenzivní péči
  • Zástupce primáře: MUDr. Aleš Opletal – osvědčení o specializované způsobilosti lékaře v oboru anesteziologie a resuscitace, licence pro výkon samostatné praxe v oboru urgentní medicína, vedoucí lékař úseku resuscitace

Lékaři:

  • MUDr. Helena Hudcová
  • MUDr. Martina Mokrá
  • MUDr. Zuzana Gáliková
  • MUDr. Jan Mičín
  • MUDr. Jitka Sárová
  • MUDr. Emil Kykloš
  • MUDr. Zuzana Odstrčilová
  • MUDr. Hana Maňoušková
  • MUDr. Lenka Kovářová
  • MUDr. Katarína Kačmárová
  • Externí lékaři:
  • doc. MUDr. Ivan Čundrle, CSc.
  • MUDr. Anna Vykoukalová
  • MUDr. Dana Čechová
  • MUDr. Petr Hlavinka
  • MUDr. Pavel Indrst
  • MUDr. Eva Jiráčková
  • MUDr. Josef Outlý
  • Vrchní sestra: Alena Vyskočilová

Zdroj: Nemocnice Boskovice

Poradna

V naší poradně s názvem PLAŠIČ KRTKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Duchoslavová.

Dobrý den, prosím o sdělení jaký má dopad na zdraví osob, které se pohybují v těsné blízkosti profesionálních odpuzovačů krtků a hrabošů. V popisu se uvádí že míra hluku, který vydává činí 400 - 1000 Hz. Je tato hranice pro lidský organizmus škodlivá, pokud tyto zvuky vnímám. Často trpím migrénou a mám obavy aby se mi nezhoršoval zdravotní stav. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Duchoslavová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

400 - 1000 Hz není míra hluku, ale frekvence. Míra hluku je hlasitost v decibelech. Vše nad 70 dB škodí. Uvedená frekvence je ve slyšitelném pásmu, není nebezpečná. Respektive žádná frekvence zvuku není nebezpečná. Zvuk, který vydává plašič, může být pro člověka trochu otravný, takže by neměl být v doslechu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plašič krtků

Kdy může být jedlá soda nebezpečná

Za prvé je to její zásaditost, která ve velké míře může vysušovat pokožku nebo ji i popálit. Nadmíra zásaditosti může při vnitřním užití vyvolat problémy s trávením.

Za druhé může být soda nebezpečná díky obsahu sodíku, který při vnitřním užívání může zvyšovat krevní tlak a zadržovat v těle vodu. Vnitřní užívání jedlé sody ve velkém množství má podobné následky jako solení.

Zdroj: Použití jedlé sody

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS NEMOCI RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Kročil.

Jak moc je nemoc nebezpečná pro nejbližší okolí.Jak se trochu obrnit doma ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za určitých okolností je možné nakazit se od nemocného růží dotykem. Proto je vhodné v domácnosti s růží používat zásady osobní hygieny, zejména antibakteriální mýdlo, desinfekci na prádlo (místo aviváže) a vlastní ručníky a oblečení, i obuv. Člověk s celistvou pokožkou a normální imunitou by se pak růží nakazit neměl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos nemoci růže

Je Pachira aquatica jedovatá?

Pachira obsahuje malé množství toxických látek, které mohou způsobit podráždění žaludku, ale pouze u zvířat nebo malých dětí. Pachira není jedovatá, pro dospělého člověka není ani nijak nebezpečná.

Zdroj: Pachira

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY B-WBC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ČENĚK.

Je hodnota 11,4, která má limit 10,0 již nebezpečná? Co bych měl učinit, abych se dostal na hodnotu 4,0-10,0?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Leukocyty jsou bílé krvinky, které pomáhají bojovat s infekcemi. Vyšší než normální počet bílých krvinek se nazývá leukocytóza. Mohou ji způsobit:
- Některé léky;
- Kouření cigaret;
- Operace nebo odstranění sleziny;
- Infekce, nejčastěji způsobené bakteriemi;
- Zánětlivé onemocnění (jako je revmatoidní artritida nebo alergie);
- Leukémie nebo Hodgkinova choroba;
- Nadměrný fyzický nebo emoční stres (jako je horečka, zranění nebo operace);
- Problémy se štítnou žlázou;
- Poškození tkání (například popáleniny).
Ke kontrole leukocytózy se obvykle provádí kompletní krevní obraz a jedině léčba základního stavu může snížit počet bílých krvinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty B-WBC

Krev ve stolici u štěňat

U štěňat, která ještě nemají všechna platná očkování, je krev ve stolici vždy nebezpečná. Obvykle se objevuje zároveň s průjmem, který je pro nevyvinutý organismus smrtelně nebezpečný. Může jít o příznak zamoření střevními parazity nebo o první stadium psinky. Návštěvu veterináře rozhodně neodkládejte a nebojte se využít ani noční pohotovosti. Ztráta několika hodin může u štěňat znamenat i smrt.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Cjhtěl jsem se zeptat, kde bych mohl uvedený lék koupi bez lék,předpisu. Vůběc si nemumím představit, že bych šel k doktorovi s problémem, že mám roupy. Bohužel mám s tím problém a nevím jak jej mám vyřešit. Exituje nějaký jiný účinný lék bez předpisu na roupy.?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vermox

Antibiotika a alkohol

Smíchání mírného množství alkoholu s antibiotikem obvykle nesníží účinnost tohoto antibiotika, ale může způsobit vedlejší účinky a bránit přirozené schopnosti vašeho těla léčit se. Pití alkoholu, když bojujete s infekcí, může vést k dehydrataci, žaludeční nevolnosti, přerušení normálního spánku a snížení vaší imunitní reakce. Některá antibiotika mohou být také nebezpečná pro vaše játra, proto je důležité, abyste se před pitím alkoholu s antibiotikem poradili se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Klacid a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset jít na urologii, kde vám varlata vyšetří. Otok varlat může způsobit nebezpečná infekce chlamydií. Chlamydie se dají léčit pouze antibiotiky, která jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina varlat

Je destilovaná voda pitná

Jestli je destilovaná voda pitná? Tuto otázku si pokládá mnoho lidí. Obecně je dáno, že destilovaná voda není určena pro pití, tudíž nemá charakter pitné vody. Neobsahuje žádné minerály. Její konzumace může být nebezpečná, může poškodit střevní výstelku právě proto, že neobsahuje žádné minerály a ionty. Její konzumace vede k častému močení. Dalším příznakem je slabost, únava nebo bolest hlavy.

Zdroj: Destilovaná voda

Diskuze

V diskuzi ZÁKLAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel QEntity.

Všechna uvedená doporučení jsou úplně k ničemu, když tam není to základní.

V žádném případě se nesmí konzumovat kakao v jakékoli formě. To má 10x - 100x více purinu než jakákoli jiná nebezpečná potravina.

A místo Mattoni bych spíš doporučoval Magnesii.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Základ

Co je mateřské znaménko

Mateřské znaménko je nezhoubný shluk buněk (melanocytů) kožního barviva. I malá znaménka mohou být časem velmi nebezpečná, zvláště pokud jsou atypického tvaru. Normální znaménka jsou buď plochá, či lehce vyvýšená, na první dotek působí hladce. Znaménka, která se mohou změnit v zhoubný nádor, jsou nepravidelného tvaru, bývají větší než guma na tužce a obsahují v sobě více barevných odstínů. Většina těchto znamének se objevuje v mládí či v rané dospělosti, jen výjimečně se utvářejí v dospělosti.

Zde můžete vidět mateřské znaménko.

Zdroj: Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každá operace je do jisté míry nebezpečná, ale lékař vždy zvažuje rizika a přínosy a pokud převáží přínos nad rizikem, tak operaci doporučí. Pokud vám váš lékař doporučil výměnu kyčelního kloubu, tak byste měl zákrok podstoupit, protože to přispěje ke zlepšení kvality vašeho života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Příčiny poporodních depresí

Příčina této nemoci se dává do souvislosti s hormonem prolaktinem, jehož vylučování působí na tvorbu mateřského mléka. Tato nemoc se nedá zvládnout silnou vůlí, nedá se překonat. Tento stav sám „nepřejde“, jak často slýcháváme v laických radách a doporučeních: „Vydrž, to přejde, bude lépe.“ Ve většině případů si matka sama nepomůže a potenciálně je sobě i svému dítěti nebezpečná. Je to stav, kdy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. Je možné, že deprese spontánně vymizí, nicméně platíme za to cenu mnoha měsíců neskutečného trápení – a nejen svého, ale i svého dítěte.

Zdroj: Poporodní deprese

Poradna

V naší poradně s názvem VÝHŘEZ PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu co dál, Bolesti zad mě provázejí už řadu let, loni v červenci se problémy začaly zhoršovat a rozhodla jsem se navštívit lékaře, který po vyšetření usoudil, že se jedná o výhřez a poslal mě na MR. Než došlo k vyšetření můj stav se zhoršil, po kýchnutí nemohla jsem se hýbat, chodit, ale postupně se toto zlepšovalo( díky kapačkám). Pak následovala MR v 11/2015:
L3/4 minimální cirkulární protruze disku do 2mm
L4/5 anulární trhlina disku foraminálně vlevo-tvorba fokální protruze disku foraminálně vlevlo do 3mm- není útlak kořene L4 vlevo
L5/S1 objemná sekvestrace disku s kaudální propagací preforaminálně vlevo - velikost sekvestru asi 18x12x12mm komprese kořene S1 vlevo v lat. recesu
Paraspinální svalstvo prosáklé v okolí L3-S1 - edém z přetížení vs. Mícha beze změny signálu či fixace.
Chodila jsem pak na rehabilitace a stav se celkem zlepšil (menší bolesti levé nohy přetrvávaly stále), lékař z neurochirurgie řekl, že když jsem zlepšená, operace zatím není nutná a indikace k ní je při vrácení potíží.
No a před 10dny se výhřez zase ozval, nemohla jsem vůbec chodit bez opory, bolesti. Mám zase kapačky a stav se zase začíná zlepšovat. V pondělí jdu zase k neurochirurgovi.
Všichni kolem mi říkají, že bych měla jít na operaci, když se mi to vrátilo, ale mi se tedy moc nechce, když potíže zase začínají ustupovat.
Děkuji za odpověď. K.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Operace vyhřezlé ploténky je dneska prováděna jako rutina a není zvlášť náročná ani nebezpečná. Přínosy, úspěšně operace jsou obrovské, zejména v kvalitě dalšího života. Nebojte se a dohodněte se svým lékařem na termínu. Jinak se vám to bude vracet a vždy to bude otravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Výhřez ploténky

Zkušenosti s antikoncepcí Artizia

Hlavním důvodem užívání preparátu Artizia je zabránění nechtěnému otěhotnění. Preparát může být předepsán i ženám s nepravidelnou či bolestivou menstruací a při nadměrném menstruačním krvácení. Za vedlejší efekt se považuje i snížení rizika výskytu rakoviny vaječníků a rakoviny děložní sliznice. Pravidelné podávání syntetického estrogenu a progesteronu působí komplexně na snížení pravděpodobnosti početí. Uplatňuje se zejména vliv preparátu na zablokování ovulace a na změnu charakteru děložního sekretu, který zhoustne a stane se pro spermie neprostupným. Nejzávažnějším rizikem uživatelek hormonální antikoncepce Artizia je hluboká žilní trombóza a plicní embolie. Hormonální antikoncepce Artizia může být proto smrtelně nebezpečná pro kuřačky a pro ženy s vrozenými srážlivými stavy, například při onemocnění leidenská mutace.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia

Poradna

V naší poradně s názvem KOLONOSTOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den chci se zeptat zda mužu vyměnovat stomii,když jsem sociální pracovnice,a mužou nás tím pověřit nebo zaškolit,jak je to náročné na výměnu,(mužu to odmítnout).Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výměna stomie není nijak zdravotně nebezpečná. Problém zde většinou představuje její psychické vnímání. Pokud byste měla nepřekonatelný odpor k tomuto úkonu, tak ho raději neprovádějte. Zde je instruktážní video: youtu.be/HVObKce6uAM na kterém je vidět jak stomii vyměnit a co je k tomu všechno potřeba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolonostopie

Jak funguje chlór?

Chlór není neškodná látka, která může být při nesprávném použití nebezpečná jak pro lidi, tak pro životní prostředí. Při nesprávném použití představuje chlór pro lidi a životní prostředí tato rizika:

  • Je vysoce žíravý, takže s chlórem byste nikdy neměli manipulovat bez rukavic a/nebo vhodného oblečení.
  • Výpary chlóru dráždí a napadají dýchací cesty.
  • Prostředek zanechává škody nejen na plevelech, ale často i na sousedních rostlinách.
  • Kvůli špatné dávkovatelnosti by se chlór měl na zahradě používat jen s velkou opatrností.
Působí Savo proti plevelům a jak by se měl používat?
Chlór působí velmi dobře proti plevelům, ale sousední rostliny jsou často silně zasaženy a vykazují známky otravy. Množství účinné látky, se kterou si rostliny poradí, se liší. Bohužel, často se stává, že pěstované rostliny se většinou ukáží jako méně odolné než plevel, kterému vyhlásíte válku s chlórem.

Zdroj: Savo na plevel

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Dobrý den vím že mi to ne doporučíte ale mám tento přípravek 2 roky prošly . Může mi to nějak uškodit. Peníze na jiný nemám. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U prošlého přípravku na regeneraci kloubů Alavis je nebezpečná plíseň. Je-li přítomna poznáte podle změny struktury prášku a změny pachu. Takto zkažený Alavis již nepoužívejte. Pokud jste nádobu skladoval uzavřenou v temnu při stálé pokojové teplotě, neměl by být problém použít Alavis prošlý i po tak dlouhé době.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o radu

Typy poporodních depresí

Poporodní deprese se vyskytuje u žen po porodu. Žena se obává, zda se dokáže o dítě správně postarat. Existují tři hlavní typy:

  • poporodní blues – objevuje se 2.–4. den po porodu. Mezi příznaky patří podrážděnost, úzkost, kolísání nálady, větší přecitlivělost, neschopnost cítit lásku k novorozenci s následným sebeobviňováním;
  • poporodní deprese – většinou se objevuje 6.–12. týden po porodu, výjimečně až po roce. Příznaky: přílišná únava až vyčerpanost, úzkost, podrážděnost, sebevýčitky. Postižená se vyhýbá kontaktu s lidmi, ztrácí chuť k jídlu, trpí nespavostí a ztrácí potěšení z oblíbených aktivit. Může se vyskytnout obava z toho, že dítěti cíleně a smrtelně ublíží (například vyhozením z okna). To může vést k myšlenkám na odložení dítěte, protože žena sama má pocit, že je pro něj nebezpečná;
  • poporodní psychóza – jedná se o vzácnou formu poporodní deprese. Vyskytuje se u 1 nebo 2 žen z 1 000. Může se objevit v prvních 2 až 3 dnech po porodu, ale také až po několika týdnech. Projevuje se neklidem, problémy se spaním a podrážděností. Dále se vyskytují bludy a halucinace, žena je přesvědčena, že dítě je špatné. V tomto případě jsou jak dítě, tak jeho matka v ohrožení života.

Zdroj: Poporodní deprese

Svědění rukou a nohou

Svědění dlaní a chodidel může způsobit cholestáza. Příčinou cholestázy jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku a způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou v těle potřebné zejména pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu a u těhotné ženy vyvolávají silné svědění a ohrožují vývoj plodu.

Příznaky těhotenské cholestázy:

  • silné svědění, zvláště na dlaních a chodidlech – často je svědění jediným příznakem těhotenské cholestázy,
  • tmavá barva moči,
  • světlá barva stolice,
  • únava, ztráta chuti k jídlu, deprese,
  • jen výjimečně se objevují příznaky žloutenky (žlutá barva kůže a očního bělma).

Vliv těhotenské cholestázy na průběh těhotenství

U matky – onemocnění není pro matku nebezpečné, i když silné svědění je nepříjemné. Někdy dochází ke sníženému vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Po porodu zmizí těhotenská cholestáza během několika dní.

U dítěte – pro dítě je těhotenská cholestáza velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko předčasného porodu a úmrtí v děloze. Z tohoto důvodu je těhotenství žen s cholestázou pod velkým dohledem, a porod je raději vyvoláván dříve, aby se předešlo vážným komplikacím.

Léčba těhotenské cholestázy

Léčba se zaměřuje jednak na zmírnění nepříjemného svědění, jednak na upravení stavu žlučových kyselin v těle. Měla by být vždy v rukou lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Vedlejší účinky narkózy

Škodlivost anestezie vychází z toho, že anestetika obsahují toxické látky. Na začátku si je třeba uvědomit, že narkóza již není tak „nebezpečná“ jako tomu bylo dříve, ale i dnes se mohou objevit její vedlejší účinky. Častými vedlejšími účinky jsou pocity nevolnosti, zvracení, pocit škrábání v krku po intubaci u celkové narkózy, pooperační bolest svalů i bolest hlavy, pocit celkové slabosti. Vzácně může při uvolňování dýchacích cest dojít k vylomení zubu (obvykle se ale jedná o zub, který se viklal). Anestetika mohou také způsobit poruchy učení, poškození mozku, infarkt. Mezi nejzávažnější komplikace patří stažení hlasivek (= laryngospasmus), stažení průdušek (= bronchospasmus), vdechnutí obsahu žaludku do plic, které vede k zánětu plic (= aspirace), vysoký nebo nízký krevní tlak, porucha srdečního rytmu (= arytmie), srdeční infarkt, šok, alergické reakce na podávané látky. Po probrání z celkové anestezie může také například hrozit některá z poruch chování. To nastává častěji u dětí a starých lidí než u dospělých. Problémy mohou nastat i s pamětí. Určité škodlivosti celkové anestezie jsou si vědomi i lékaři, a proto ji obvykle volí v případech, kdy lokální anestezie nepostačuje. Neznamená to ale, že je celková anestezie nebezpečnější než ta lokální. Každá má své výhody a nevýhody. Nebezpečnou komplikací obou typů anestezií je atypická reakce na podané léky. Dlouhotrvající celková anestezie může způsobit i snížení obranyschopnosti organismu, to samé může vyvolat ale i anestezie, která je v krátké době znovu opakovaná.

Alergické reakce ale vyloučit zcela nelze nikdy.

Zdroj: Důsledky narkózy

Puriny v alkoholu

Lidé s láskou k alkoholu jej většinou konzumují tak, že přitom nic nejedí, proto následně zažívají záchvat dny. Hladovění totiž vyvolá další nárůst hladiny kyseliny močové. Tento negativní vliv je způsoben tím, že na oxidaci etylalkoholu je vázána redukce pyruvátu na kyselinu mléčnou. Tento zvýšený výskyt kyseliny mléčné (hyperlaktacidemie) omezí vylučování kyseliny močové a kromě toho se podílí na vzniku acidózy (překyselení) a hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi). Obecně tedy alkohol patří při onemocnění dnou mezi zakázané potraviny.

Ve víně není kyselina močová obsažena. Pivo jí obsahuje asi 160 mg na litr, což není málo, když si uvědomíme, že potrava pro nemocné dnou, ochuzená o puriny, by měla mít méně než 200 mg purinů na den. Dát si vinný střik je tedy méně nepříznivé než pít pivo. Avšak i při pití vína je třeba dbát na míru – maximálně jednu až dvě skleničky k jídlu, protože jakýkoliv alkohol snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami.

Každý člověk je individualita a každý má jinou spouštěcí potravinu na záchvat dny, takže se nedá s jistotou říci, že zrovna ta konkrétní potravina je nebezpečná. Vždy jde o obecné informace a doporučení. Potenciálně je nebezpečné vše, co je chutné. Při dně se vyhýbejte vnitřnostem (ledvinkám, játrům) a zvěřině. Dále byste neměli konzumovat ančovičky, herinky, makrely, sardinky, jikry a mlíčí, mušle a hřebenatky, určité druhy zeleniny, jako je chřest, fazole (i zelené lusky), čočka, špenát. Dále se vyhýbejte jídlům, v nichž je kvasničný extrakt, což je glutaman sodný E621. Ten je v uzeninách, v instantních polévkách a omáčkách, konzervách, prostě v průmyslových nečerstvých potravinách.

Zdroj: Alkohol a dna

Domácí výroba draselného mýdla jako postřiku

Potřebné ingredience:

  • 600 gramů rostlinného oleje,
  • 100 gramů destilované vody,
  • 100 gramů hydroxidu draselného.

Postup

Hydroxid draselný je nebezpečná chemická látka a je třeba postupovat opatrně při jeho používání. První věcí při manipulaci s hydroxidem draselným jsou ochranné pracovní pomůcky. Pokud dojde ke kontaminaci hydroxidem draselným, je třeba postižené místo omýt velkým množstvím vody a poté místo neutralizovat octem (ocet je totiž kyselina, která se používá právě k neutralizaci hydroxidu draselného). Nezbytnou součástí při manipulaci s hydroxidem draselným jsou brýle a rukavice. Prostor, ve kterém budete manipulovat s hydroxidem draselným, musí být dobře větratelný, v daném prostoru by se neměly pohybovat děti a domácí zvířata. Nejlepším prostředím pro manipulaci je tedy venkovní prostor.

Nyní budeme potřebovat váhu, na které budeme odměřovat dávku hydroxidu draselného. Váha by z bezpečnostních důvodů měla být chráněna před chemikálií. Připravíme si větší nádobu, do které odměříme množství chemikálie a zředíme vodou. Okamžitě vznikne exotermní reakce. Z důvodu vdechnutí výparů chemické látky dodržujte bezpečnou vzdálenost od vzniklého roztoku. Pro použití rozmíchání roztoku je dobrá míchačka na vrtačku.

Po dobrém rozmíchání roztoku hydroxidu draselného a vody můžeme do směsi přidávat rostlinný olej. Je dobré, aby olej měl stejnou teplotu jako připravená směs roztoku. Při přimíchávání rostlinného oleje do roztoku dochází ke změně konzistence a roztok se mění v gel.

Na postřik proti škůdcům použijete přibližně dvě stě gramů připraveného draselného mýdla, které rozpustíte do jednoho litru teplé vody a rozmícháte. Po vychladnutí opatrně stříkejte na napadená místa.

Zdroj: Draselné mýdlo jako postřik na škůdce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP