Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST VYSTRELUJICI NA PREDNI STRANE KYCLE

OBSAH

Bolest kyčle od páteře

Bolest kyčle od páteře může souviset s onemocněním páteře, ale i kyčle. Stává se, že se odlehčuje bolavá končetina a tím se zhorší naopak bolest v jiném místě nebo kloubu. Příčina je tedy mechanická, způsobená nerovnoměrným zatížením.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi BOULE NAD KLICNI KOSTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Mé sestře se objevila bulka pod kliční kostí na levé straně.Bolestivá.Cítila bolest i pod levým žebrem,vystřelující.A ted se k tomu přidal dvě zvětšené uzliny na krku, sucho v ústech.Byla na různých vyšetřeních,neví co to je,jedni to chtěj řezat,druzí zase ne.Je sama s dětmi/jedno vážně nemocné/,takže to chce řešit a ne čekat.Má někdo zkušenost nebo stejný problém!?Předem díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maxim.

Ahoj,mám uplně stejný problém už přes 2 roky.Jedni chtějí řezat,druzí ne ,bojí se,nevím co stím,byl jsem na x vyšetření a stejnak nic každej to ukončí tím že to není tak vážný,aby nemuseli řešit tento závažný problém.

Zdroj: diskuze Boule nad klicni kosti.

Bolest kyčle při sezení

Pokud se vyskytuje bolest kyčle při sezení, je nejdříve nutné ortopedické vyšetření, protože potíže mohou být i z oblasti bederní páteře, což bývá častější.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi BOLEST NA HRUDI NA PRAVÉ STRANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,mam bolest na pravé hrudi přesně jak to mate vyze uvedené ,cítím jak mi ta bolest přechází i do zad. Nevíte co to muže být? Ráno jsem skytala a pak se mi objevila tato bolest,předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Bolí mě na hrudi převážně na pravé straně je to tupá bolest a když mě tam při pohybu zvláštně bodne bolest postoupí a bolí celá hruď

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi na pravé straně

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Šubová.

Mamku trápí bolest polštářku na noze,vystřelující do prstů.Bolest přichází i v klidu v noci, je opravdu krutá, znemožňující spánek, trvá několik hodin, opakuje se různě, třeba po 10-14 dny.Malinko pomáhá chlazení.Na rentgenu prý nic.Může někdo poradit? Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi WWW.JÁK SE PROJEVÍ ZÁNĚT ŽIL U NOHOU DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše večeřová.

Modré fleky na lítkách až žlutě zbarvené,tíha nohou,velká belestivost při chůzi a při větším teple.Bolest pouze při dotyku na kterékoliv místo na nohou.Obvodní lékař neléčí ,neví si stím rady ,pouze B12, jinak nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Již delší dobu trpim bolestí lýtek od kolen dolů, hlavně po straně nohy a pod kolenem. Často jde bolest i po zadní straně stehna z podkolení směrem vzhůru. Když si nezmu kompresní punčochy, cítím se lepe. V noci mě bolest budí. Můj otec nosil celý život kompresní punčochy, pak se rodiče rozvedli. Dozvěděla jsem se, ze zemřel na hluboký zánět žil. Je mi 61 let a trpím nadváhou. Stydím se s tím jit k lékaři, protože mi řekne, ze mě nohy bolí z nadváhy.

Zdroj: diskuze Www.ják se projeví zánět žil u nohou dolních končetin.

Co znamená bolest kyčle a stehna

Pokud se vyskytne lokální nález v místě bolesti stehna, je namístě zhodnocení hybnosti kyčelního kloubu a provedení kontrolního ultrazvukového vyšetření v několika polohách kyčle a kolena. Podle výsledku se potom určí další postup a pohybová fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST JAZYKA NA LEVE BOCNI STRANE S S MALYM BILYM LESKLYM UTVAREM.BOLEST PRETRVAVA JIZ MESICM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena sedlakova.

Na bocni strane jazyka se mi objevil utvar asi 1cm,ktery boli v klidu a nejvic pri jidla,mluveni a polykani.Byla jsem u lekarky ,ktera mi rekla,ze to bude asi vaginalni mykoza ,ale leky mi nedala,ze nevi jak to lecit a nikam mne neposlala s tim.Prosimporadte jak se toho zbavit,eventuelne kam s tim jit.Uz to mam dyl jak mesic.Dekuji za pomoc jakkoukoli.Sedlakova alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí stomatolog. Zastavte se u svého zubního lékaře a požádejte ho o rychlou prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest jazyka na leve bocni strane s s malym bilym lesklym utvarem.Bolest pretrvava jiz mesicm.

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Co je to impingement kyčle

Impingement kyčle je bolestivé funkční onemocnění v subakromiálním prostoru, způsobené nepřiměřeným zatěžováním měkkých tkání (šlachy, vazy) v oblasti kyčelního kloubu. Bolest je způsobena přetížením a opakovaným drážděním svalů. Dochází k postupné mikrotraumatizaci svalů rotátorové manžety a zánětu tíhového váčku. Dlouhodobé přetěžování měkkých tkání a kloubního pouzdra může postupně vést od vzniku funkčního problému (přetížení svalů, šlach, tíhových váčků) až k problému strukturálnímu (trhliny ve svalech, ztráta elasticity vazů). To také vede od mírného omezení a bolesti v oblasti kyčle až k významnému omezení pohyblivosti, bolestem v klidu a ve spánku.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi LÉČBA VYHŘEZLÉ PLOTÉNKY BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Chalupnikova.

Je mi 76 roku po operaci prave kycle mi vyhrely plotenky.Mam operovane obe kycle 2011 a 2016,kycle mi neboli,ale od zad me boli obe nohy,chodim s holema,bez holi nemohu,ani nevydrzim stat!Mam take revmatoidni artritydu.Cetla jsem o vas tak skousim jestli mam jeste nejakou sanci??Diky za odpoved!!!!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Svalové bolesti v oblasti kyčelního kloubu

Entezopatie adduktorů kyčelního kloubu je onemocnění úponů svalů, které provádějí přitažení kyčelního kloubu (přinožení). Přetížení úponů svalů se projeví bolestí na stydké kosti, která vystřeluje do podbřišku a na vnitřní stranu stehna. Je omezen pohyb kyčle do zevní rotace.

Entezopatie čtyřhlavého stehenního svalu, převážně jeho přímé hlavy (musculus rectus femoris), která začíná na kyčelní kosti nad kloubem kyčelním, se projevuje bolestí v třísle, na přední straně stehna a vystřeluje ke kolenu. Je omezené zanožení, které zkrátí délku kroku. Bolest při přednožení v zátěži znemožňuje výstup do schodů či do kopce.

Entezopatie ischiokrurálních svalů, tedy svalů zadní strany stehna, se projevuje bolestí pod hýždí, hlavně při zátěži v předklonu, vystřeluje po zadní straně stehna až ke kolenu.

Důsledky těchto entezopatií lze nalézt v celé dolní končetině. Vlivem svalového zřetězení mohou být narušeny kloubní vůle v kyčelním kloubu, v kolenním a hlezenním kloubu. Změna se může projevit v postavení pánve a následně i páteře.

Opatření: Místa lokální bolesti se ovlivňují technikami měkkých tkání, manuální trakcí, postizometrickou relaxací, antigravitační relaxací, fyzikální terapií. V řetězených oblastech se zasáhne mobilizací kloubů dolní končetiny, pánve. Tělesným a senzomotorickým cvičením se aktivují svaly stabilizačního systému celé dolní končetiny, pánevního pletence, páteře.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den prosím zda mi můžete poradit s mou bolesti levé kyčle ,mám bolesti při chůzi a i velké v noci kdy mě bolest nutí vstát na ortopedii mi lékař řekl ,že to bude od páteře a poslal na neurologii zde mi lékař řekl,že to od páteře není ale poslal mě na CT čekám na výsledky z CT děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V této chvíli počkejte na výsledky CT a poraďte se o dalším postupu s neurologem. Pokud vás odkáže zpět na ortopedii, tak sebou vezměte výsledky vyšetření CT a zprávu od neurologa. Než bude vše vyřešeno, tak můžete zatím experimentovat s tím jak spíte. Kupte si nafukovací matraci a zkuste spát na ni. Po týdnu zhodnoťte výsledek. Také můžete ve svém okolí vyhledat chiropraktika, ten vám pomůže od bolesti. Tady je odkaz na mapu, kde uvidíte chiropraktiky z vašeho okolí: www.google.cz/maps/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle

Vyhřezlá ploténka – příznaky

Když vyhřezlá ploténka tlačí na nerv nebo okolní části páteře, rozlišujeme různé symptomy podle toho, v jaké části páteře k vyhřeznutí ploténky došlo.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní páteři, pak se setkáváme s následujícími symptomy:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna (jedná se o ischias);
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v krční páteři, pak nemocný pociťuje následující symptomy:

  • bolest v oblasti lopatek;
  • bolest, která vystřeluje do ramen, paží a někdy do rukou a prstů;
  • bolest krční páteře, obzvláště na zadní straně krku a po stranách; bolest se může stupňovat při otáčení hlavou;
  • křeče krčních svalů.

Symptomy vyhřezlé ploténky ve střední části zad bývají různé. Může docházet k bolesti v horní části zad, dolní části zad, břicha nebo nohou. Dále také slabost nebo znecitlivění jedné nebo obou nohou.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBŮ NA TEPLÉ A STUDENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Boli me zub po resekci kterou mi delaly pred nekolika lety ale i predni zub hned vedle tak nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Nechte si zuby vyšetřit stomatologem, případně si nechte udělat rentgen a podle výsledků se s lékařem dohodněte na dalším postupu. Jinak hrozí zhoršování bolesti, ztráta zubů a zvýšení nákladů na zubní náhrady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubů na teplé a studené

Možné příčiny bolesti kyčlí

Bolest kyčle nám ukazuje, že něco není v pořádku. Za bolestmi kyčelního kloubu může stát některá z níže uvedených příčin:

  • dlouhodobé přetěžování kloubů – velmi časté u těžce pracujících lidí a u sportovců
  • koxartróza – dochází až k omezení hybnosti; bolest často vystřeluje jakoby do třísel
  • dysplazie kyčlí
  • luxace kyčle
  • Perthesova choroba
  • artróza – dochází k úbytku chrupavčité tkáně v kloubu

Léčba se bude lišit podle toho, jaká je příčina těchto bolestí. V léčbě se využívá odlehčení kyčlím. Používají se také přípravky na podporu chrupavčité tkáně. Na začátku se často volí konzervativní léčba, ale v některých případech může být jediným řešením výměna kyčelního kloubu.

Další příčinou bolestí kyčelního kloubu je úraz, řídnutí kostí, nádor anebo zánět.

Zdroj: Bolavé kyčle

Co znamená zvětšená uzlina na krku

Žlázy známé jako lymfatické uzliny otékají blízko infekce, aby pomohly vašemu tělu s ní bojovat. Někdy oteče žláza jen na jedné straně těla. Můžete mít také další příznaky, jako je bolest v krku, kašel nebo vysoká teplota.

Zvětšené uzliny znamenají různé věci v závislosti na příčině. Například otok může být jednostranný, protože lymfatické uzliny na této konkrétní straně jsou aktivnější než na té druhé. Ve stejném duchu může být infikována například slinná žláza pouze na jedné straně.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Bolest v podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Artróza kyčle – přenesená bolest

Při tomto onemocnění v kyčelním kloubu nevzniká zánětlivé ložisko. Koxartróza je degenerativní onemocnění, které je charakteristické postupným opotřebováváním kloubních struktur, zprvu hlavně chrupavky. Chrupavka kyčelního kloubu se ztenčuje, tuhne a křehne, až zcela zmizí. Kosti stýkající se v kloubu zůstávají odhalené a nechráněné a vyrůstají na nich výstupky, které nazýváme osteofyty. Osteofyty jsou dobře vidět na rentgenových snímcích a podle jejich přítomnosti a velikosti se hodnotí stupeň postižení kloubu. Tím, jak se kosti a výstupky o sebe třou, dochází k dráždění okolních nervů a vzniká bolest. V nejtěžších stadiích pak zcela zaniká kloubní štěrbina a kloub se stává nepohyblivým.

Bolest vystřelující převážně do kyčlí je prvním jasným příznakem koxartrózy. Bolesti se zpočátku objevují jen při větší zátěži kloubu, případně mají takzvaný startovací charakter – kyčle bolí při začátku chůze, ale pak bolest odezní. Četnost bolestivých stavů se s postupem onemocnění zvyšuje, v konečné fázi se vyskytují i v klidu. Dalším příznakem je ztuhlost postiženého kloubu, což pacient zaznamená hlavně ráno, když má vstát z postele, nebo při jakékoli změně polohy i během dne. Brzy se hlásí i omezení pohybu v kyčli, které může končit až celkovou ztrátou pohybové funkce – kloub je nestabilní, zatuhlý a nejde jej nijak rozhýbat. Typicky následuje zkrácení celé příslušné dolní končetiny oproti druhé, jejíž kyčel je zdravá. V konečné fázi se rozvíjí deformity kyčelního kloubu, které jsou dobře patrné na rentgenových snímcích.

Přestože artróza není zánětlivé postižení kloubu, může zánět koxartrózu občas zkomplikovat. Pak mluvíme o takzvané aktivované artróze a rozumíme tím akutní zhoršení obtíží spojené s otoky kyčelního kloubu. Kůže je na dotyk teplá a napjatá a kloub je na pohled zarudlý a opuchlý, což je způsobeno městnáním nadměrného množství kloubní tekutiny uvnitř kloubu.

Zdroj: Artróza kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP