Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽLUTÝ FLEK NA NOHACH

OBSAH

Co znamená žlutě zbarvený jazyk

Žlutě zbarvený jazyk signalizuje poruchy metabolismu. Pokud máte žlutý jazyk, můžete mít zvýšenou hladinu žluči v žlučníku anebo onemocnění jater. Žlutý povlak na jazyku nejčastěji signalizuje poruchu funkce žlučníku. Žlutá barva v zadní části jazyka, pokud ho zdvihneme k patru, může být jedním z příznaků žloutenky. Žlutý povlak na jazyku může rovněž signalizovat artritidu nebo dnu. Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍPRAVEK NA PLÍSEŇ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaspr76@seznam.cz.

Dobrý den.Potřebuji prosím poradit jaký volně prodejný přípravek použít na plísen v tříslech? Je to červeně ohraničený žlutý flek. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau, nejvhodnější volně prodejný přípravek na plíseň v tříslech je buď LAMISIL gel 15g 1% nebo pak roztok Canespor, což je širokospektré antimykotikum. Osobně si ale myslím, že to co Tě trápí není plíseň, ale spíše zapářka a na tu je njlepší tekutý pudr a vyvarovat se rozškrábání při svědění. Kdyby to přetrvávalo déle než dva týdny, tak doporučuji navštívit dermatovenorologa, aby to zrevidoval a určil vhodnou péči.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přípravek na plíseň v tříslech

Jak léčit nažloutlý jazyk

Léčba je individuální dle příčin onemocnění. Pokud máte žlutě zbarvený jazyk, respektive žlutý povlak na jazyku, měli byste omezit konzumaci živočišných tuků, mléka, mléčných výrobků, smažená jídla, kouření, alkohol, kávu. Naopak se doporučuje užívání lněných semínek.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

V nedeli se mi nahle objevil tento velky cerveny flek, byl tmavsi barvy. Nyni je streda a flek je stale, jen svetlejsi.Trochu svedi a kuze na nem je teplejsi.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kupte si v lékárně mast Hydrokortizon a podle přiloženého návodu ji použijte. Do deseti dnů by se to mělo zahojit. Další možností je návštěva kožního lékaře a obdržení účinného léku zdarma na náklady zdravotní pojišťovny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nahly cerveny flek

Červený ohraničený flek na noze

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může způsobit lokální zánětlivá reakce na píchnutí hmyzem, vyšetření lékařem nebude potřeba, lokálně co nejvíce ledujte, mažte Fenistilem, pokud by se zánět šířil dále do okolí, je na zvážení antibiotická terapie jako u růže.

Co s tím dělat

Lokálně se doporučuje ledování a aplikace krému Fenistil. Když se zánět šíří dále do okolí, může být nutná antibiotická terapie.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi MODRÝ FLEK POD PAZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den,našla jsem v podpaží modrý flek podobný krecaku..nevíte co by to mohlo být?děkuji..J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Modrý flek pod pazi

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Diskuze

V diskuzi TMAVÝ FLEK PO MODŘINĚ POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mujkus.

Syn se před pár měsíci porval a měl monokla (ne poprvé) a tentokrát mu zůstal pod okem tmavý kruh (flek) a nechápeme proč??Poradíte jak se ho zbavit a jak je to vůbec možné?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavý flek po modřině pod okem

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi CERVENE FLICKY NA NOHACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Dobry den udelali se mi po nohach flicki po sestinedeli dneska bude maly dva roky a nemuzu to .ale mam dotaz nesvedi to neboli to a zmizí to nekdy ale jak mam dostat menstruaci vzdy to vyleze moc mam to je na nohach dekuji moc
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cervene flicky na nohach

Červené fleky na nohou

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může být příznakem plísňové kožní infekce, která může způsobit olupování, zarudnutí, svědění, pálení a někdy i puchýře a vředy. Je nakažlivá. Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy při léčení udržujte čisté a suché, stejně tak vnitřek boty.

Co s tím dělat

Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy je nutné při léčení udržovat čisté.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den. V práci stojím dlouho na nohách,tak 6-7 hodin. A včera se mi na nohách udělalo tohle. Nohy mám i pořád oteklé. Nevíte co to je? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být alergie na trávu po nějaké procházce. Dejte tomu čas jeden týden a pokud to nezmizí, tak kontaktujte svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Kde se nejčastěji objevují?

Metličkové žilky se nejčastěji objevují na obličeji a končetinách. Každý má tyto žíly, ale začnou být vidět, až když nastane nějaký problém. Žíly pak mohou prosvítat přes kůži. Ke zviditelnění žilek přispívá mnoho faktorů, včetně stárnutí, změny hormonů, obezity a těhotenství. Metličkové žilky jsou do značné míry dědičné, díky čemuž mohou někteří lidé trpět více, bez ohledu na další faktory. Nejčastější výskyt těchto žilek je na nohách, protože žíly v dolních končetinách mají nejtěžší práci ze všech žil v těle. Na tyto žilky působí největší tlak a gravitace při překonávání zpětného chodu krve do srdce. Proto je pochopitelné, že obezita a těhotenství mohou způsobit zviditelnění metličkových žilek, neboť zvyšující se váha zvyšuje tlak v žilách dolních končetin.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.

mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha koza na nohach a rukach

Obnova po léčbě žilek

Většina pacientů po léčbě nemá žádné problémy, jen u některých se vyskytují nepříjemné pocity a bolesti, která lze utlumit pomocí paracetamolu. Některým pacientům se doporučuje bandážování elastickými obinadly nebo nošení kompresních punčoch, ale všichni pacienti jsou vyzváni, aby chodili na krátké procházky a pili dostatečné množství vody. Pacientům se doporučuje, aby se vyhýbali teplé koupeli, vířivkám a opalování.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie44.

Na levé ruce-dlani mám již asi 3 roky velký červený flek.Nebolí ani nesvědí,jen vypadá nezvykle-je sytě červený.V loni se mi stejný flek začal dělat i na pravé ruce. Můžete někdo poradit co s tím? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Sidonie44, několik let trvající červené skvrny na dlaních anebo také i na bříškách prstů nejčastěji souvisí s chorobami jater. Dělá se Vám akné nebo máte hnědé kruhy pod očima? Červené skvrny na dlaních mohou být dále způsobeny omrznutím v minulém období nebo mohou být také cévního původu. Taktéž se na jejich příčině může podílet streptokoková infekce. Bylo by vhodné s tím navštívit Vašeho obvodního lékaře a provést některá vyšetření, která by vedla k možnému zjištění příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně

Proč máme metličkové žilky na nohách

Ke vzniku křečových metliček výrazně přispívají hormonální změny v ženském organismu. Žilky se tak objevují už například na začátku užívání hormonální antikoncepce. Popraskané žilky na nohách lze stále častěji pozorovat už u mladých dívek, protože začínají dříve pravidelně užívat hormonální antikoncepci. Někdy pomáhá vysazení antikoncepce a vznik nových žilek se zmírní. Dalším obdobím hormonálních změn je těhotenství, zejména druhé a pak ta následující. Posledním výrazným obdobím vzniku metličkových žilek je doba takzvaného přechodu. Mohou se však objevovat i kdykoliv v průběhu života. Dalším výrazným faktorem vzniku metličkových žilek je totiž nezdravá životospráva. Málo pohybu, obezita, kouření či dlouhé časté opalování, to vše může k jejich vzniku významněji přispět. Dalším rizikovým faktorem je časté nošení vysokých podpatků, dlouhé stání na nohou nebo naopak dlouhé sezení, častý sed s překřížením nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Diskuze

V diskuzi BATOLE 4 MĚSÍCE ZANÍCENÉ NEHTY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den . Mám 5měsíčního chlapečka kterému zarůstají nehty na nohách, a má palečky zanícené . Byla bych ráda kdyby jste mi poradil co s tím mám dělat . Brožíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Batole 4 měsíce zanícené nehty na nohách

Žlutý průjem u dospělých

Žlutý průjem se může objevovat z různých příčin. Nejčastěji se jedná o:

  • funkční poruchu slinivky;
  • dráždivý tračník;
  • alergii na lepek;
  • celiakii (intoleranci lepku);
  • další potravinové alergie;
  • střevní chřipku;
  • problémy se žlučníkem;
  • Crohnovu chorobu.

Příčin může být samozřejmě více, velmi často jde také o nepravidelný a zhoršený odtok žluče z jater do střeva po požití alkoholu či střevní infekční nebo neinfekční zánět.

Léčba

Nejprve je nutné absolvovat vyšetření u lékaře, které pomůže najít příčinu vašich zdravotních problémů. Poté se řeší primární zdravotní problém, čímž by se měla následně upravit i vaše stolice.

Zdroj: Žlutý průjem

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Udělal se mi červení flek pod prsem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky na kůži

Co znamená žlutý průjem s hlenem

Má-li pacient průjem s příměsí žlutého hlenu, může jít o neškodnou stolici, která je způsobená konzumací potravin se žlutým nebo oranžovým pigmentem, například mrkev, meruňky. Tento „stav“ je dočasný a neškodný.

Žlutý hlen ve stolici však může signalizovat také infekci nebo zánět, nejčastěji postihuje žaludek, játra, žlučník, střeva a slinivku. Většina nemocí spojených se žlutým hlenem je pro člověka neškodných. Mohou ale také signalizovat rakovinu trávicího traktu nebo střevní problémy.

Žlutý hlen ve stolici může znamenat:

  • rychlý přechod jídla v trávicím traktu – často se objevuje u pacientů s GERD (gastroezofageálním refluxem);
  • nesprávné vylučování žluči z těla;
  • bakteriální infekci ve střevech;
  • celiakii;
  • zánět žlučovodů nebo žlučníku;
  • výskyt žlučových kamenů;
  • infekci parazitem
  • zánět jater, takzvanou hepatitidu A, B nebo C;
  • malabsorpční syndrom – jde o nesprávné vstřebávání živin během trávení.

Zdroj: Žlutý průjem

Červený ohraničený flek na noze

Červený ohraničený flek na noze může být počátečním příznakem plísně. Plísně (mykózy) jsou houbová onemocnění vyvolaná organismy, které se svými vlastnostmi blíží rostlinám a bakteriím. Na rozdíl od bakterií však tyto organismy mají jádro a oproti rostlinám netvoří chlorofyl. Mají buněčnou stěnu, která je tvořena chitinem a mohou žít jako jednotlivé buňky nebo v koloniích. Jsou v podstatě všudypřítomné. Žijí aerobně, to znamená, že ke svému metabolismu vyžadují kyslík.

Příčiny

Příčinou onemocnění jsou mykózy. Mykóza pokožky nohou (atletická noha, kandidóza interdigitální – meziprstní) je stav, kdy dotyčný pociťuje silné svědění, které nedokáže ničím potlačit, na kůži nemusí být akutně zjevné žádné zvláštní známky postižení plísní (silné olupování, zčervenání). Typické je postižení u lidí, kterým se zvýšeně potí nohy. Zasaženy bývají zvláště meziprstní oblasti a klenba nohy – k nákaze jsou náchylnější lidé s málo klenutou nohou (s plochýma nohama).

Co s tím dělat

Léčba plísňového postižení by měla být vedena odborníkem – dermatologem. Onemocnění je velmi svízelné, často se vrací a ani při zdánlivém ústupu příznaků nebývá vyhráno. K léčbě jsou hojně používána celková (tablety) a lokální (roztoky, krémy) antimykotika (léky bránící růstu a množení plísní). Bohužel však, obdobně jako u bakterií a antibiotik, narůstá rezistence (odolnost) houbových organismů vůči těmto lékům a léčba je pak téměř neúčinná. Proto je nutné vhodně volit antimykotikum dle výsledků mikroskopického a kultivačního vyšetření odebraných vzorků postižené tkáně a klinického obrazu u nemocného jedince.

Zdroj: Červené nohy

Prevence

Dokonce i po léčbě může dojít k znovuobjevení žilek. Existují však kroky, které mohou přispět ke snížení rizika vzniku metličkových žilek. Tím nejdůležitějším je zabránit nadměrné tělesné hmotnosti, k čemuž dopomůže i pravidelné cvičení. Navíc je dobré se zaměřit na cvičení, které posiluje svaly na nohou. Také je dobré vyvarovat se dlouhému stání, zejména v neměnné poloze, rovněž nošení vysokých podpatků, těsných kalhot a spodního prádla. Také se nedoporučuje sedět se zkříženýma nohama, protože to může omezit krevní oběh.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Batole 18 měsíců

V tomto období se dítě zcela spřátelilo se slovem „ne“. Dítě v tomto období dosahuje výrazného skoku ve fyzickém vývoji. Je již mnohem jistější na vlastních nohách a miluje, když může lézt po nábytku. Dokonce ve chvíli, kdy se opravdu soustředí, dokáže kopnout do míče. Dítě si také umí udržet v paměti určitý objekt dlouho poté, co mu ho odstraníte z dohledu. V 18 měsících projevuje většina dětí širokou škálu emocí a chování, včetně radosti, zlosti, srdečnosti, průbojnosti a zvědavosti. Dítě používá 50 a více jednotlivých slov.

Zde můžete vidět, jak vypadá batole v tomto věku.

Zdroj: Batolecí věk

Žlutý průjem v těhotenství

Žlutý průjem se může objevit kdykoliv v průběhu těhotenství, jeho příčinu je třeba hledat v prvé řadě v dietní chybě nebo v infekci. V takových případech je třeba zvýšit přívod tekutiny (neslazeného čaje) k úhradě ztráty tekutin.

Léčba

Trvá-li průjem dva a více dnů, je třeba vyhledat lékaře, který případně odebere vzorek stolice pro bakteriologické vyšetření a doporučí další postup. Snažte se nejíst mastná a tučná jídla. Naordinujte si jídla dietní, piškoty, suchary, rýži a podobně. Pijte neperlivou vodu nebo čaje. Tím, že dochází k průjmu před porodem, se tělo připravuje na samotný porod a tímto způsobem se čistí. Pokud užíváte v těhotenství hořčík, jeho vedlejším účinkem může být právě výše zmiňovaný průjem. V tomto případě na určitou dobu magnezium vysaďte.

Zdroj: Žlutý průjem

Volně prodejné přípravky na křečové žíly

Báječný chladivý gel Sněhurka pohladí vaše bolavé nohy a zbaví vás pocitu těžkých nohou. Kaštanový gel Topvet zas zvyšuje pružnost žil.

Velmi oblíbené a účinné jsou krémy na křečové žíly značky Ruticelit, s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská.

Volně prodejné jsou rovněž kompresní punčochy či podkolenky značky Maxis nebo Avicenum, můžete na ně dostat i poukaz od lékaře.

Vyzkoušet můžete masti na křečové žíly z přírodních extraktů a silic, například Biomedica Biovenol.

Doplňkovou, ale často velmi příjemnou léčbou jsou bylinné čaje a koupele.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP