Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDYŽ SVĚDÍ ZNAMÍNKO

OBSAH

Kdy je lepší vyříznout mateřské znamínko

Chirurgické odstranění mateřského znaménka (úplná excize) bývá provedeno také podle jeho lokalizace, zda to místo výskytu bude nějak opakovaně drážděno, například gumou od kalhot, nebo u žen podprsenkou, či řetízkem. Mateřská znaménka není dobré podceňovat, protože čím větší je ta mateřská skvrna nebo znaménko, tak tím je větší riziko onemocnění rakovinou kůže.

Zdroj: Mateřská znaménka, operovat či nikoliv?

Diskuze

V diskuzi MATERSKE ZNAMINKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Horká.

Dobrý den,
Mám pihu jako větší znaménko na tváři ale zničeno nic se mi nějak zvětšilo.
Vypadá jako podebraný uhr.
Nesvědí ani nebolí ale je vystouplé a při doteku je tvrdé a citlivé.
Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Materske znaminko

Domácí léčba svědění

  • Mezi jeden z nejúčinnějších způsobů léčby patří použití domácího pudru. Obvykle je vše zapříčiněno pocením, proto je důležité místo, které se velmi často potí, potřít pudrem. Pudr vám pomáhá proti svědění, protože prach pudru absorbuje pot a pomáhá se zastavením svědění.
  • Jedlá soda je také účinná v léčbě svědění.
  • Jablečný ocet. Jablečný ocet naneste na oblast, která vás svědí, k aplikaci stačí použít pouze houbičku nebo žínku a poškozenou oblast jimi natřít.
  • Šťáva z aloe vera je účinná při všech kožních poraněních, včetně svědění.
  • Rovněž směs z limetkové šťávy a hustého kokosového oleje je účinným lékem v boji proti svědění.
  • V lékárně je k dispozici lék Claritine, který účinně potlačuje nepříjemné projevy svědění.

Zdroj: Svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Umírající svrab svědí

Umírající zákožka svrabová uvolňuje do postiženého organismu protein, který může vyvolávat nepříjemné svědění. Proto i po likvidaci parazita může pacient pociťovat svědění, ačkoli je původce nemoci zlikvidován. Svědění je tedy dáno imunitní reakcí na tento protein.

Zdroj: Svědění po léčbě

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Hlavně v noci mám pocit ,že mne svědí uši vevnitř..nebo jako by mi v nich něco lozilo....je to asi půl roku...co je na to dobré??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martinova.

Uši mě také svědí hlavně v noci - moc. Zjistila jsem ze při ležení je toho příčinou páteř!!! Když si lehnete trochu jinak - nutno vypozorovat, svědění mě přestane. Vždy mě svědí jedno ucho. Po změně polohy svědění mě přejde. Také svědí uši při sezení a pod. Opět pohnuti s páteří. Hodně úspěchu!

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Blechy u koček

Kočky a blechy. Blechy představují pro kočky problém nejen proto, že jejich kousání svědí, ale zejména proto, že blechy jsou mezihostiteli určitých druhů tasemnic, které na kočku mohou přenést. Spousta koček trpí také alergií na bleší kousnutí, která se projevuje těžkým zánětem kůže. Délka života dospělé kočičí blechy je za neutrálních teplot prostředí (okolo 24 °C) asi 9–12 měsíců, ovšem při nízkých teplotách a periodách hladu se významně prodlužuje. Hlavními zbraněmi blech jsou vysoká produkce vajíček, rychlé množení a velká rezistence vůči antiparazitikům.

Blecha kočičí foto – fotografie.

Zdroj: Co dělat když má kočka blechy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Kočičí blechy v domácnosti

Kočce pravidelně prohlížejte její kožich, a jakmile v něm zahlédnete něco podezřelého, raději kočku odblešte. Blecha se totiž snadno může dostat i do vaší postele a nepříjemně vás pokousat. Bleší kousnutí je poměrně velké, svědí a rovněž se může rozvinout v nepříjemnou infekci, kterou rozhodně nemá smysl zbytečně riskovat. Některé přípravky proti blechám navíc působí i proti klíšťatům, takže především na jaře a na podzim jejich použití zvažte jako prevenci.

Zdroj: Blechy u koček

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Prosm osypala jsem se po celem těle a hodně to svědí byla jsem u lékařky dala mi injekci a dále to svědí a dělají se mi další již je mám po celém těle.moc mně to svědí.děkuji za odpověd a objednání moc to svědí nemohu ani spát.
Beyerová Jiřina tel. 723025339

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Odlupování nehtu kvůli plísni

Plíseň neboli mykóza nehtů se projevuje bílými nebo nažloutlými skvrnami na okrajích nehtů, infekce se rozšiřuje na nehtové lůžko pod nehtovou ploténkou, poté dojde ke ztluštění nehtu, jeho lámání a drolení, někdy až ke zhnědnutí, postupně jsou zasaženy další nehty. Mykóza spolu s bakteriemi, s nimiž žije v symbióze, navíc silně zapáchá, pokožka svědí, často i pálí. Někdy se může jednat o dočasnou nepříjemnost, častěji se však musí přistoupit k léčbě, která může trvat třeba rok i déle. Když už se potýkáte s některým mykotickým onemocněním nohou, je potřeba vybrat vhodný léčebný přípravek.

Léčba

Mezi možnosti léčby patří antimykotické léky ve formě pěn, roztoků, sprejů či krémů. Zvolit si můžete i „chytrou houbu“. Je neskutečně rychlá, patogenní organismy začne likvidovat během desítek minut. Pro zmiňované potíže se využívají speciální přípravky obsahující specifické kmeny chytré houby, které nejlépe eliminují mykózy na nohou a pod nehty nohou.

Zde můžete vidět, jak vypadá plíseň nehtů.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Svědění konečníku v noci

Onemocnění, které se projevuje svěděním konečníku zvláště v noci, je infekce roupy. Úporné svědění nastává především v nočních hodinách, kdy samička vylézá a klade vajíčka okolo řitního otvoru. Konečník silně svědí, dochází ke škrábání a vznikají ragády, které se mohou sekundárně infikovat. Dalším důsledkem je neklid a nespavost kvůli úpornému svědění. V tomto případě je opět nutná návštěva lékaře.

Jako léčba se používá podávání protiparazitárního léku Pyrvinium. Roupy se musí léčit! Jinak se jich nezbavíte a jste navíc zdrojem infekce pro ostatní. Roupy mohou způsobit četné zdravotní komplikace (průjmy, špatné vstřebávání živin z trávicího traktu, vaginální výtok a vyrážku, u žen mohou následkem zánětu vznikat jizvy ve stěnách reprodukčních orgánů a tím neplodnost, dále i záněty močového měchýře).

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ FLÍČEK NA NOŽIČCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daška.

Dobrý den,
neteři se před čtyřmi týdny narodila holčička. Na nožičce na prstíčku vedle malíčku má zespod červený flíček. Je docela velký a sytě červený, no protože prstík je malý, tak to má téměř přes celou peřinku.
V porodnici nevěděli co to je a dětská doktorka si myslela že je to nějaký flíček, který po nějaké masti zmizí... nezmizel a nyní řekla, že to bude asi znamínko. To se nám ale nezdá...
Nemá někdo podobný problém, nebo radu kam se obrátit? Neradi bychom něco zanedbali.

Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený flíček na nožičce

Ovád hovězí

Ovádi jsou velmi nepříjemný bodavý hmyz. Obvykle napadají velké savce, a proto se vyskytují hlavně v okolí pastvin. V době, kdy jsou velká vedra, se často ovádi přemnoží a jsou nejagresivnější. Je třeba si uvědomit, že ovád, který si našel svůj cíl, se jen tak nevzdá a útočí, dokud není zabit nebo nedosáhne svého cíle.

Nebezpečí jeho bodnutí

Ovádi jsou také známými přenašeči nemocí, například tularémie a parazitních červů.

Krev sají obvykle samičky ovádů. Zpravidla se při svém útoku zaměří na jedince, který se více potí.

Průběh a léčba

Štípnutí ovádem je velmi bolestivé, místo vpichu svědí a otéká, může zde vzniknout i trvalá jizva. Po štípnutí je třeba toto místo chladit a případně aplikovat mast s antibiotiky. Pokud by se začala projevovat silná alergická reakce, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Fotografie bodnutí

Zde je několik fotografií, kde je vidět kousnutí od ováda.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den,
mám zarudlá oční víčka a strašně svědí. Prosím o radu. Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Svědění, proč mě to svědí?

Lokalizované svědění je většinou projevem nějakého lokálního poškození kůže, provází například bodnutí hmyzem, podráždění různými chemikáliemi a podobně, a odezní po zhojení defektu. Také různá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizovaná svěděním spolu se svými viditelnými projevy, například lupénka či atopický ekzém, z přenosných chorob je to například svrab a jiná parazitární onemocnění. Tato onemocnění léčí dermatolog. Svědění kůže však také provází některá celková onemocnění a při pátrání po příčině je tak leckdy potřeba komplexní vyšetření internistou či alergologem. Rovněž různé alergie se často projevují svěděním a kopřivkou. Svědění může být i projevem poruchy odtoku žluče (látky ze žluče se hromadí v krevním oběhu a v kůži způsobují svědění), svědění se objevuje v konečném stadiu selhání ledvin, při onemocnění lymfomem, u poruch štítné žlázy, u infekce HIV. V léčbě se lékař nejprve zaměřuje na odstranění příčiny svědění. Pokud to není možné nebo je příčina neznámá, použijí se léky, které svědění potlačují.

Zdroj: Svědění kůže

Diskuze

V diskuzi KOUSNUTÍ OD ROZTOČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý večer,problém pokousaná od roztočů strašně to svědí nic mi nepomáhá z čeho to mam.Slzeji mi oči posílám svědí mě nos.Chci poradit co mám stím delat.Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kousnutí od roztoče

Pes leží a třese se

Psi se mohou radostí pomočit anebo se třást. Tento jev ale do pár minut vymizí. Dalším důvodem třesu u psů může být reflex oklepání se, kdy se pes jednoduše snaží rychleji uschnout. Tento reflex de facto neprobíhá vědomě, pes nechce uschnout, ale tekoucí voda (nebo jiné předměty) ho na těle svědí/dráždí, následuje tedy oklepání psa. Tyto projevy psů jsou zcela běžné a neznamenají nutnost léčby.

Důvodem třesu ležícího psa může být stres. Pes může být stresován podobnými jevy jako člověk. Mezi časté patří: návštěva veterináře, bouřka, neznámé prostředí, neznámí lidé anebo neznámá zvířata. Na rozdíl od třesu z radosti má pes při stresu další příznaky, viz výše.

Jestliže máte podezření, že příčinou třesu u vašeho psa může být pozření toxické látky, ihned konzultujte situaci se svým veterinářem. Otrava u psů bývá způsobena pozřením většího množství listů jedovatých rostlin, čokolády (kakaa), hroznového vína, rozinek a podobně.

Pokud si nejste jisti, z jakého důvodu se pes třese, je lepší vyhledat veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robo.

svědí šouřek už kolik let.A když se podrbu a někdy až na hranici krve je to krásná ůleva .-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Llalalaalaal.

Dobrý den mám to cca asi půl roku a také se mi po tom uleví ´´´´ ale neskrabu si to až do krve. Prosím napište mi do e-mailu jak jste se toho zbavil a pripadne jak postupovat.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na varlatech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP