Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TŘES RUKOU OD NERVŮ

OBSAH

Často kladené otázky

Je třes prstů normální?

Třes prstů může být důsledkem každodenních činností, jako je psaní textových zpráv nebo psaní obecně, ale přetrvávající třes, nebo když je kombinován s jinými příznaky, může naznačovat větší problém. Pokud zažíváte třes prstů, je nejlepší poradit se se svým lékařem, aby mohl vyloučit základní onemocnění.

Jak zabráním tomu, aby se mi třásly prsty?

Léčba záškubů prstů závisí na základním problému, který je způsobuje. Pokud jsou vaše záškuby způsobeny pitím příliš velkého množství kofeinu nebo nedostatečným spánkem, jsou to jednoduchá řešení. Ale pokud jsou vaše záškuby způsobeny poškozením nervů, pak to bude vyžadovat lékařský zásah. Váš lékař bude mít nejlepší představu, jak zabránit třesu vašich prstů.

Jaký je rozdíl mezi záškuby prstů a třesem prstů?

Hlavní rozdíl mezi škubáním prstů a třesem prstů je v tom, co to způsobuje. Záškuby prstů jsou obvykle způsobeny stresem, úzkostí, nedostatkem spánku, nadměrným kofeinem nebo fyzickou námahou. Ve vzácných případech mohou být záškuby prstů důsledkem zdravotního stavu, jako je amyotrofická laterální skleróza. Třes prstů je často způsoben základními zdravotními stavy, jako je esenciální třes nebo Parkinsonova choroba.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Léčba parestézie

Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (například Tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (Mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (Thioctacid).

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Turková Věra.

Mám Parkinsona již 11 let.Poslední dobou se mi velmi zhoršil třes obou rukou, přidaly se i nohy. Beru Madopar a Rivotril. Neporadil by mi někdo jak třes zmírnit? Lékařka mi vždy zvýší dávkování prášku, ale nikam to nevede. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U 20% nemocných parkinsonem dokáže výrazně potlačit projevy tak zvaná hluboká stimulace mozku. Jen málokdo o této možnosti ví, proto se léčba tak často nevyužívá a nemoc se u spousty lidí zbytečně prohlubuje. Zda-li je tato léčba vhodná i pro vás je třeba zjistit konzultací u lékaře. Osoba nejpovolanější pro tuto léčbu je prof. MUDr. Robert Jech, Ph.D. vedoucí Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN. Adresa: Kateřinská 468, 120 00 Nové Město, Praha, tel: 224 965 550.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně

Brnění rukou může být příznakem vážné nemoci

Brnění rukou může mít příčinu neurologickou, poúrazovou, spojenou s krční páteří nebo s problémem v oběhovém systému. Pokud se vyskytuje pouze brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu, kdy dochází k utlačení středového nervu (nervus medianus) v zápěstí, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Co způsobuje obrnu lícního nervu v noci

Potížím často předchází vystavení se průvanu, například při jízdě autem s otevřeným okénkem. Postižený se pak ráno probudí s příznaky obrny lícního nervu. Další možností obrny lícního nervu v noci je mozková mrtvice. V případě mozkové mrtvice dochází k centrálnímu typu obrny sedmého hlavového nervu se všemi jeho příznaky. Dále se mohou v rámci mrtvice objevit i poruchy řeči, vědomí, polykání a podobně, to dle rozsahu poškození mozkové tkáně.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,prosím o odpověd´. Mám letité potíže s krční páteří,bolest hlavy,kolapsové stavy a stále se opakující blokády.To samé (blokády a bolest) nyní i v oblasti hrudní páteře.Nejhorší stavy jsou v noci,kdy mne budí úplně necitlivé jakoby,,přeležené "paže.Když se promnou a prokrví,znovu usnu ale stane se mi to až třeba 10x za noc. Z nálezu na MR: C4/5 dorzální mediální hernie,C5/6 protruze ploténky 4mm kryta osteofytárními valy způsobuje oboustr.významnou foraminostenózu,Th 2/3 dorzální hernie,TH3/4 dorzální hernie,TH5/6 paramediální hernie 3mm se imprimuje do míchy,TH7/8 dorzální mediální a pravostranná paramediální hernie2mm,Th8/9 plochá hernie 3mm se lehce dotýká míchy.Víceetážové stenózy,vícečetné degeenerativní změny,v SI skloubeních oboustranná artóza II.stupně. Pominu-li neustálou bolest,nejhorší jsou ty noční stavy,kdy necítím paže. Co s tím? Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset změnit polohu při spánku a naučit se spát na zádech. V poloze na boku dochází k útisku nervů a cév a tím pak vzniká nepříjemný pocit necitlivých rukou. Vaše tělo také potřebuje fyzioterapeutickou péči. Musíte provádět speciální cviky na posílení kosterního svalstva a také na jeho protažení. Zdravý pohyb pod dohledem fyzioterapeuta je to, co v těchto případech nejlépe pomáhá. Zajímejte se tyto techniky: dornova metoda a vojtova metoda. Úleva nepřijde hned, ale po každém dalším cvičení ucítíte mírné zlepšování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost rukou

Obrna lícního nervu ušního původu

Obrna lícního nervu může provázet i infekce středního ucha, kdy v souvislosti se zánětem středouší dojde k otoku, který může dočasně stlačit lícní nerv. V tomto případě se jedná o periferní obrnu. Lícní nerv je narušen v jádře či dráze za jádrem. Dochází k úplnému výpadku funkce nervu na stejné straně obličeje, čímž zcela vymizí mimika, poklesne koutek a objeví se i neschopnost dovřít oko.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDÍCÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mám zánět sedaciho nervu. Cvičení injekce nepomahaji a tabletami jsem presynena Muže mi někdo poradit.??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět sedícího nervu

Projevy obrny lícního nervu

Postižený se ve většině případů u obrny nervus facialis, což je latinský název lícního nervu, ráno probudí a z koutku úst mu vytékají sliny. V zrcadle zjistí, že nemůže zavřít oko, které slzí. Nemůže ani mrknout, na postižené straně jsou vyhlazené vrásky a asymetricky pokleslý ústní koutek.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Trejbal.

Brnění rukou jdou z hrudní páteře, krční páteř je relativně v pořádku, ale otoky nohou a brnění hlavně v chodidlech a zúžený míšní kanálek v bederce a sexuální disfunkce , když brnění jde až do mostku mezi konečníkem a šourkem , co s tím , kde by mi ten kanálek rozšířili ?
Brnění z prortuze -zúžení míšního kanálku 6mm , tlačí na nervy , ty vystřelují do kyčle a do nohou , brní mi dlouho obě DK a hlavně chodidla, otékají mi poslední dobou i obě nohy a hodně kotníky, , brní mi i hrazdička mezi konečníkem a šourkem , mám disfunkci erekce , je to vše asi útlakem nervů v kanálku , prosím o potvrzení nebo info co a jak, diabetes ani nemocné ledviny nemám Clavin ap.nepomáhají , prosím o doporučení co s tím kanálkem, prý jej i úspěšně rozšiřují a kde? Děkuji vám .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Minarik.

Prosím o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Brnění rukou

Příčiny třesu prstů

Níže probereme některé možné příčiny třesu prstů.

Esenciální třes

Esenciální třes je nejčastější pohybová porucha a způsobuje mimovolní rytmické třesy. Nejběžnější je třes rukou , ale esenciální třes může postihnout také prsty, nohy a dokonce i hlasivky. Příznaky se často objevují postupně a mohou velmi ztížit provádění jednoduchých úkolů, jako je pití z šálku nebo používání nádobí.

Podobně jako u záškubů prstů existuje i souvislost mezi třesem a stresem. Zatímco stres a úzkost nemohou způsobit třes, mohou je ale zhoršit. Úzkostné třesy se často objevují v situacích, kdy jsou vaše třesy zjevnější, například když jíte ve společnosti jiných lidí.

Příčina esenciálního třesu není známa, ale dědičné faktory, věk a faktory životního stylu mohou u někoho zvýšit pravděpodobnost, že se u něj vyvine. Některé možnosti léčby zahrnují změny životního stylu, aby se zmírnily příznaky třesu, užívání léků, chození na fyzikální terapii a ve vážných případech chirurgický zákrok.

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje pohyb. Symptomy začnou postupně, například mírným třesem rukou, ale postupem času se rozvinou do závažnějších příznaků. Některé běžné příznaky Parkinsonovy choroby zahrnují třes, zpomalený pohyb, ztuhlé svaly, změny řeči a ztrátu schopnosti ovládat pohyb.

Není známa žádná příčina Parkinsonovy choroby, ale předpokládá se, že genetika a faktory prostředí hrají roli v pravděpodobnosti rozvoje této choroby u každého jednotlivce. Neexistuje žádný lék na Parkinsonovu chorobu, ale některé léky mohou pomoci zmírnit příznaky. V závažnějších případech mohou být ke snížení příznaků také provedeny chirurgické zásahy v mozku.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Diskuze

V diskuzi NÁHLÉ VYSAZENÍ CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidmila Taláková.

Prosím o radu. Cipralex jsem užívala 2 roky a třes v rukou mi stále přetrvával a nepozororvala jsem ani žádné zklidnění. Stejné stavy jako před užíváním. Navíc mi začaly hrozně padat vlasy a zvyšovalo se to. Rozhodla jsem se ho vysadit a teď už třetí den mám závratě a hučení v uších. Je to časté několikrát denně trvá to vždy tak 1 min a pak to přejde. Je možné,že by to způzobilo vysazení Cipralexu?
Předem děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Náhlé vysazení cipralexu

Obrna lícního nervu z boreliózy

Obrnu lícního nervu může způsobit infekce herpetickými viry, které jsou původci oparů. Obrna přichází náhle. Jedná se o periferní typ obrny. Za obrnou ovšem může být i borelióza, což potvrdí sérologické vyšetření a lumbální punkce. U onemocnění boreliózou může dojít k centrální obrně lícního nervu, kdy poškození je již v mozkové kůře či na nervové dráze před samotným jádrem lícního nervu. Výsledkem je výpadek schopnosti pohybovat protilehlou polovinou úst. Koutek padá dolů. Z nedovřených úst mohou vytékat sliny a je narušena schopnost artikulovat.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Poradna

V naší poradně s názvem TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Matošková.

Dobrý den jak se léčí trojklanný nerv podle rezonance mi tlačí cévka na nerv pomůžou léky nebo už je nutná operace děkuji jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Útlak nervu cévkou je mechanická příčina a tu leze vyléčit jedině mechanicky, tedy chirurgií. Zákrok není nebezpečný a zbude po něm jen nepatrná jizvička. Žádný lék nedokáže přimět vaší cévku, aby se sama odklonila od nervu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Jaký je rozdíl mezi třesem a Parkinsonovou chorobou?

Nejčastější příčinou mimovolního třesu je stav nazývající se základní třes. Základní třes a Parkinsonova choroba patří mezi poruchy hybnosti. Porucha hybnosti je definována jako nemoc či zranění, které zasahuje do pohybu jedince. Základní třes a Parkinsonova choroba mají různé příčiny, ale někdy může dojít k jejich záměně, jelikož mají mnoho společných projevů.

Základní třes je onemocnění systému nervů v těle, charakteristickým rysem je třes. Mezi nejčastěji zasažené oblasti patří ruce, paže, hlava a někdy i hlas. Neovlivňuje délku života, ale může mít vliv na mnoho aktivit, například psaní a stravování.

Příznaky základního třesu:

  • mimovolní třes objevující se na krátkou dobu;
  • roztřesený hlas;
  • kývání hlavou;
  • záškuby (samovolné pohyby), které jsou zhoršeny v období emocionálního stresu;
  • záškuby zhoršující pohyb;
  • třes;
  • problémy s rovnováhou.

Parkinsonova choroba je chronické progresivní mozkové a nervové onemocnění postihující oblast nervových buněk (neuronů) v oblasti mozku (substantia nigra). Tyto buňky podporují výrobu dopaminu, což je chemický přenašeč signálu mezi oblastmi mozku. Tyto signály při normální funkci koordinují hladký a vyrovnaný pohyb svalů. Parkinsonova choroba způsobuje odumírání neuronů, což vede k nedostatku dopaminu v mozku. Ztráta dopaminu pak vede ke ztrátě schopností ovládání těla.

Příznaky Parkinsonovy choroby:

  • svalová ztuhlost;
  • záškuby (samovolné pohyby);
  • zpomalení pohybu a postupná ztráta spontánní aktivity (Bradykineze);
  • změny v držení těla;
  • změny v řeči (artikulaci) a rukopisu;
  • ztráta rovnováhy a častější pády.

Zdroj: Parkinsonova choroba

Diskuze

V diskuzi BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička.

Dobrý den před 14dní jsem prodělala anginu a od té doby mě bolí "jakoby" uzlina a bolest vystřeluje přes zuby a spánek do hlavy. V noci se budím bolesti hlavy. Nemůže to být zánět trojklaneho nervu? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Jak poznat karpální tunel

Při potížích se provádí test karpálního tunelu. Jedná se o vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Pomocí tohoto vyšetření se změří vodivost nervů a na jeho základě neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu a zjistí závažnost postižení.

Elektromyografie (EMG) studuje funkci kosterního svalstva tím, že vyšetřuje elektrické biosignály, které ze svalů vycházejí. (Mohli bychom také říci, že jde o biosignály vznikající v důsledku svalové aktivity, což je typický příklad, ovšem takové tvrzení by mohlo být zavádějící, neboť svaly produkují elektrickou aktivitu, i když jsou v klidu.)

EMG se často provádí při současné stimulaci příslušných motorických a periferních nervů. Samotné snímání lze provádět invazivně i neinvazivně, na úrovni jediného svalového vlákna, jedné motorické jednotky i celého svalu.

Používají se povrchové i podpovrchové elektrody ve složení Ag či AgCl.

Zdroj: Karpály na rukou

Pes se třese ve spánku

Pes se může třást i ve spánku, což nemusí nutně znamenat, že se jedná o zdravotní problém, ale psovi se může něco pouze zdát nebo má určitý prožitek.

Pokud třes ve spánku déle přetrvává, bude lepší vyhledat veterinárního lékaře, aby psa vyšetřil.

Zdroj: Svalový třes u psa

Třes nohou u psa

Pes se třese z důvodu stresu, hyperaktivity, otravy, nemoci nebo radosti. Pokud si nejste jisti, z jakého důvodu se pes třese, je lepší vyhledat veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Kdy navštívit lékaře

Pokud jste mladí a zdraví, pak jsou záškuby prstů s největší pravděpodobností jen důsledkem něčeho mírného, ​​jako je stres nebo přepětí. Pokud však tyto mimovolní pohyby prstů pokračují nebo se zhoršují a začnou ovlivňovat vaše každodenní aktivity, měli byste navštívit lékaře, protože by to mohlo být známkou nemoci. V některých případech lze záškuby prstů léčit vitamíny nebo odpočinkem, ale vážnější případy mohou vyžadovat lékařský zásah.

Totéž platí pro třes prstů. Pokud třes trvá delší dobu, měli byste navštívit lékaře. S největší pravděpodobností provedou fyzikální vyšetření, aby sledovali váš třes a otestovali vaši svalovou sílu a reflexy.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Diagnóza trojklaný nerv

Zánět druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař, především zubař, neuvědomí, že by tyto potíže mohly být způsobeny zánětem trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky, jako je vytržení podezřelých zdravých zubů, ještě více poškodit zdraví pacienta. V současné době existuje teorie, která vysvětluje, že zánět vzniká porušením obalu nervu. Diagnostika zánětu trojklaného nervu zahrnuje rentgen hlavy, počítačovou tomografii známou jako „cétéčko“, magnetickou rezonanci, punkci páteře s vyšetřením získaného mozkomíšního moku, evokované potenciály a tak dále.

Zdroj: Trojklaný nerv

Borelióza

Vzácněji se vyskytují polyneuropatie infekčně podmíněné boreliózou, spalničkami, herpes virem, HIV, záškrtem, leprou, malárií a jinými. Borelióza je častější v endemických oblastech klíšťat. Po pokousání klíštětem může dojít k přenosu původce Borrelia burgdorferi, který ze slin klíštěte přejde do krve. Po nakažení dochází ve většině případů během prvních 14 dnů ke zvětšujícímu se zarudnutí kolem místa kousnutí, k takzvanému erythema migrans. Během jednoho až čtyř měsíců se mohou objevit komplikace, například meningitida (zánět mozkových blan) s bolestí hlavy a šíje, nebo poškození obličejových nervů s ochrnutím obličeje.

Poškození nervu při borelióze se objevuje většinou asymetricky ve formě polyradikulitidy (zánět periferních nervů) s prudkými bolestmi, poruchami senzibility, chybějícími reflexy a poruchami močového měchýře. Při neléčení může vzniknout takzvaná artritida při lymské nemoci, tedy zánětlivé onemocnění kloubů s bolestmi, omezením pohyblivosti, otokem a zčervenáním především velkých kloubů, jako je koleno a loket. Diagnóza se stanovuje potvrzením přítomnosti specifických protilátek v krvi a při zánětu mozkových blan v mozkovém moku. Počítačovou tomografií hlavy s kontrastními látkami se při meningitidě ukážou ložiska s kruhovým obsahem kontrastní látky.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP