Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BYLINKOVÝ PUDR

OBSAH

Prevence

Pokud přemýšlíte, jak se zbavit oděrek na stehnech, existuje několik tipů. První věc, kterou musíte udělat, je zaměřit se na snížení své vlastní váhy. Důležité jsou zdravé stravovací návyky a dostatečné množství pohybu. Další příčinou odřených stehen je nošení dlouhých těsných kalhot, které způsobují tření mezi stehny. Ideální je nošení šortek nebo kalhot, které nejsou těsné. Volné oblečení zajišťuje průchodnost vzduchu, čímž nedochází k pocení a následnému tření. Neideálnější řešení je nošení volného bavlněného oblečení, které zajišťuje jemnost pro stehna, zároveň nedochází k takovému tření, které by způsobovalo odřeniny. Vždy mějte na paměti, že je důležité udržovat pokožku v suchu a pohodlí. Zároveň je ideální používat pudr. Pudr absorbuje vlhkost a činí povrch kůže hladký, takže je zde menší riziko tření. Velmi vhodná je dostatečná konzumace vody, protože voda udržuje pokožku dobře hydratovanou a zabraňuje vysoušení. Suchá kůže vede ke zhoršení odřených stehen.

Zdroj: Rady na odřená stehna

Diskuze

V diskuzi KÁVA A ČAJ PŘI DETOXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je při detoxu podle paní Mačingové přípustné požívat čaj např. bylinkový a popř. káva, aspoň bez kofeinu? Asi jsem nečetla dost pozorně. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Káva a čaj při detoxu

Zinek na akné

Zinek se objevuje v několika podobách – mast, emulze, pudr, pasta. Poslední dvě si můžete nechat připravit v lékárně, někdy je i dostanete od dermatologa na předpis. Pudr bývá celkem tekutý, nemusí se moc rozmazávat, pasta je naopak hutná a je v ní nejvíce zinku. Zinek je v těchto přípravcích obsažen ve formě bílého prášku – oxidu zinečnatého.

Zinek je nezbytným stopovým prvkem pro rostliny, zvířata a lidi. Je životně důležitý pro řadu biologických funkcí. Zinek se nalézá ve všech částech našeho těla. Je důležitý pro růst a dělení buněk. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby ho bylo v organismu dostatečné množství, zejména u těhotných žen, protože má vliv na růst plodu.

Existuje několik důvodů, proč se zinek používá na akné. Ze všech vitamínů a minerálních látek patří zinek mezi ty nejdůležitější pro udržení silného imunitního systému. Jedinečnou roli hraje v bílých krvinkách. Nízké hladiny bílých krvinek nemusejí včas rozpoznat infekci a bojovat s ní. Teď se vrátíme zpět k akné. Akné je částečně způsobeno bakteriemi. Proto když je oslaben náš imunitní systém, tak s nimi nemůže bojovat. Další výhodou zinku v boji proti akné je, že urychluje obnovu kožních buněk, což pomáhá s rychlejším hojením ran. Zinek má také antiseptické a uklidňující vlastnosti, které pomáhají se zklidněním zarudnutí a podráždění kůže.

Zinek na akné se používá dvojím způsobem. První způsob zahrnuje doplňky stravy a druhý aplikaci krému.

Zdroj: Zinková pasta – recept

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šafaříková.

Dobrý den, mám pásový opar na zádech, k léčbě jsem dostala Herpesin a tekutý pudr, ale nevím zda mohu postižené místo mýt nebo jen obnovovat krytí pudrem. Až vyrážka zaschne a začne se loupat je dobré používat nějakou mast nebo stále pudr?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar normálně myjte při sprchování a v prvních dnech aplikujte tekutý pudr. Až vyrážka zaschne a začne se loupat, tak místo pudru používejte Dermo chlorofyl gel, ten pomůže s hojením a zabrání vzniku jizev. Tady je cena dermo chlorofylu www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

Alverde pudr

Alverde pudr vyhovuje spíše smíšené pleti, není vhodný pro hodně mastnou pokožku. Při používání Alverde pudru je dobré alespoň jednou během dne pokožku přepudrovat. Má slabou příjemnou vůni, která se ale nemusí líbit každému, před nákupem je lepší si přivonět.

Zdroj: Alverde

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽÍ V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Děkuji moc za překvapivě rychlou odpověď.Praní už provádím v dětském přípravku a máchám vícekrát i s octem a zkouším i protikvasinkovou stravu bez cukrů,kávy a podobně..Mám ještě jednu otázku,prosím.Myslíte,že to můžou být opravdu ty kvasinky i když kůže jen svědí a nemá vzhledově jiné změny??Kožní lékařka si není jistá....Ještě jednou děkuji za odpověď i na tuto otázku a určitě zkusím vaši radu....Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, kvasinky nemusí doprovázet žádné vzhledové změny na kůži, mohou jen svědit. Zkuste na sedm dní ten tekutý pudr s mentolem. Zde je vidět jak pudr vypadá, kolik stojí a kde ho mají: www.zbozi.cz/?q=teku…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Akrylové nehty

Pro modelování akrylových nehtů se používá akrylový pudr a tvrdidlo. Tvrdidlo neboli liquid je čirá tekutina, ve které se akrylový pudr rozpustí a vytvoří tak hmotu vhodnou pro modeláž dokonalých akrylových nehtů. Výsledné akrylové nehty jsou tenké, velmi pevné a odolné. Na akrylové nehty není zapotřebí UV lampy.

Zdroj: Nehty

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Akrylové nehty versus nehty gelové

Nechcete-li při modeláži nehtů využívat UV lampu, nemusíte. Gelové nehty nejsou jedinou variantou umělých nehtů. Vyberte si raději akrylové nehty. Pro modelování akrylových nehtů potřebujete pouze akrylový pudr a tvrdidlo. Tvrdidlo neboli liquid je čirá tekutina, ve které se akrylový pudr rozpustí a vytvoří tak hmotu vhodnou pro modeláž vašich dokonalých nehtů. Výsledkem jsou pak tenké akrylové nehty, které jsou velmi pevné a odolné.

Zdroj: Akrylové nehty

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SPALNIČEK U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KoczkaMatěj.

Jsem dospělý a mám asi spalničky,podle všech příznaků.Je dobrý tekutý pudr? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba spalniček u dospělých

Ukázka

  • snídaně: dva plátky celozrnného chleba s lučinou, pomeranč, bylinkový čaj, sklenice vody
  • svačina: strouhaná mrkev s jablkem, sklenice vody
  • oběd: losos, vařené brambory, zeleninová obloha, sklenice vody
  • svačina: čerstvé nebo kompotované třešně (podle lidové medicíny obsahují látky pomáhající při dně)
  • večeře: kuskus se zeleninou, bylinkový čaj, sklenice vody
Základní okruhy zakázaných potravin při onemocnění dnou:
  • vnitřnosti
  • maso
  • uzeniny
  • masové konzervy
  • ryby a rybí produkty
  • luštěniny
  • kakao
  • čokoláda
  • tučné a plísňové sýry
  • špenát
  • pálivé koření
  • alkohol

Zdroj: Zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Co to jsou akrylové nehty

Pro modelování akrylových nehtů potřebujete akrylový pudr a tvrdidlo. Tvrdidlo neboli liquid je čirá tekutina, ve které se akrylový pudr rozpustí a vytvoří tak hmotu vhodnou pro modeláž vašich dokonalých nehtů – akryl. Výsledné akrylové nehty jsou tenké, velmi pevné a odolné. Pro modeláž akrylových nehtů budete potřebovat větší množství malých mističek, ve kterých budete míchat akryl, a také speciální kulatý štětec se špičkou, určený speciálně pro nabírání akrylu a modelování akrylových nehtů. Akryl tvrdne samovolně na vzduchu, proto je třeba pro kvalitní modeláž více zkušeností. Protože se při práci s akrylem vypařuje tvrdidlo, doporučujeme používat roušku.

Zdroj: Akrylové nehty

Diskuze

V diskuzi PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromira Kudyvejsova.

me ceri se udali potniky po celem tele dala sem ji avir..pudr a rapik odvar snad to zabere

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupinky

Make-up tipy pro zakrytí velkých pórů

  • Těžké základy make-upu mají opačný efekt a ještě zdůrazní velké póry. Používejte jen lehké základy bez olejových přísad.
  • Aplikujte základ, pudr a rtěnku sestupným pohybem (směrem dolů). V opačném případě ještě zdůrazníte póry díky nánosům, které v nich ulpí. Rtěnku používejte spíše světlejšího odstínu, tmavé odstíny zdůrazňují lesk pokožky.

Zdroj: Rozšířené póry

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKVÁRA POD OKEM ZAROSTLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr .

Dobrý den,mám již přes 20 let z silničního úrazu zarostlou škáru pod okem ,každý den si to pudruju ale jde to vidět jsem z toho nešťastný.Mohl by mi někdo poradit jaký pudr nebo tyčinku mám používat?moc děkují za každou radu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte lejzr, s tím by to mohlo jít odstranit trvale. Vyhledejte některé centrum estetické medicíny a zkonzultujte s nimi své trable.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škvára pod okem zarostlá

Bylinkový krém z habru obecného

  • 2 lžíce pivovarských kvasnic
  • 5 lžic extraktu habru obecného
  • Tinktura benzoinu ¼ pol. lžíce

Smíchejte pivovarnické kvasnice, habr obecný - extrakt a tinkturu benzoinu dohromady a vymíchejte do jemné pasty, nechejte zchladit 20 minut a poté aplikujte jako svůj domácí zábal na ruce. Asi po 30 minutách opláchněte teplou vodou.

Zdroj: Domácí krémy na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽÍ V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Tak jsem zkusil tekutý pudr s mentolem,ale bohužel neúspěšně.Tak zkouším Candix a nějaké léky proti kvasinkám a plísním.Ale tak nějak přestávám věřit,že se nepříjemného bodání v oblasti šourku někdy zbavím.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tak v tom případě doporučuji přestat se zdržovat samoléčbou a zajít na urologii, aby vás tam pořádně vyšetřili. Obzvláště jestli máte bodovou bolest v šourku. Fakt s tím nekokekujte a jděte tam. Na světe jsme jen jednou, tak pozor na to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Pocení nohou u malých dětí

Dětské nohy se nepotí méně než nohy dospělých: na mnohem menší ploše chodidla mají přesně tolik potních žláz jako v době, kdy jejich nohy dosáhnou konečné velikosti. Proto by děti měly mít v létě hodně příležitostí chodit naboso. Je to nejpřirozenější forma masáže, otužují se tím nohy a předchází se pocení. Některé děti dokonce trpí nadprodukcí potních žláz na nohou. Aby se potom rozmočená pokožka nenarušila a nebyla dostupná infekcím a plísňovým onemocněním, je nutná speciální péče o nožky. Zpravidla stačí, když se dětem nohy umývají 2krát denně a důkladně se vysuší i mezi prsty. Doporučuje se kupovat dětem jemná mýdla nebo čisticí emulze.

Ponožky by si měly měnit denně a boty střídat obden, aby vždy stihly „vyvětrat“. Obuv na cvičení by se měla používat jen na sportování, protože část potu se absorbuje i do tenisky a musí mít dostatek času na vysušení. To samé platí i pro gumáky, které by měly děti nosit jen v dešti nebo za mokra. O zdravé klima nohou se starají boty z prodyšného materiálu (například kůže), jakož i ponožky z přírodních materiálů smíšených s trochou syntetiky (čistě bavlněné ponožky hromadí vlhkost). Sát pot pomáhají i speciální vložky do bot nebo pudr v ponožkách (například pudr pro miminka). Vhodné jsou i vlažné koupele nohou připravené z dubové kůry, přesličky nebo šalvěje lékařské. Na nadměrné pocení nohou může pediatr, případně kožní lékař doporučit speciální krémy nebo pudr.

Zdroj: Pocení nohou

Poradna

V naší poradně s názvem VYRAZKA NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodova dana.

ahoj mam jiz 3tyden problem s vyrazkou,ktera se me postupne a nepravidelne objevuje na tele.udela se me bily flek ohraniceny svetle cervenym okrajem a svedi me to.byla jsem u obvodni lekarky a ta me rekl,ze je to neznameho puvodu a dala me kortikoidni mast a claritin nejak to nezabira.proto jsem se obratila na vas,jestli ma nekdo podobny nebo mel problem.diky dandy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já bych na to zkusila tekutý pudr s obsahem zinku a kafru. A až by to přestalo svědit, tak bych postižená místa promazávala kalciovou mastí. Zkus to. Kožní problémy se často léčí metodou pokus omyl.

Zdroj: diskuze Vyrazka na tele

Kdy je vhodná

Zinková mast patří mezi osvědčené prostředky, které se používají k lokální léčbě dermatologických problémů, opruzenin, ekzémů a podráždění kůže. Nejdůležitější složkou této masti je zinek, stopový prvek, který je známý svými vynikajícími hojivými a zklidňujícími účinky. Zinkovou mast si můžete koupit v lékárně anebo vyrobit doma ze čtyř surovin.

Zinek je jedním z nejdůležitějších stopových prvků, které příznivě ovlivňují stav pokožky. Zmírňuje projevy podráždění a zároveň předchází dalším dermatologickým problémům. Zinek obnovuje a pomáhá udržovat hormonální rovnováhu, zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje zánětlivé projevy a zklidňuje podrážděnou pokožku. Protože urychluje obnovu kožních buněk, přispívá k rychlejšímu hojení ran, včetně jizev.

Mezi nejčastěji používané produkty se zinkem patří zinková mast. Dalšími používanými přípravky jsou zinková pasta, zinkový pudr a zinková emulze. Rozdíl mezi jednotlivými přípravky spočívá nejen v jejich struktuře, ale také v obsahu účinné látky. Nejvyšší obsah zinku má přitom zinková pasta, jejíž nevýhodou je, že se poměrně obtíže roztírá. Pudr zase bývá natolik tekutý, že se jím často při aplikaci potřísníte i jinde než na ošetřovaných místech. Zlatou střední cestu tak opravdu představuje zinková mast. (Zinková emulze je polotovar sloužící k výrobě zinkové masti.)

Zdroj: Zinková mast pro psa

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea je časté kožní onemocnění, které se obvykle vyvine během několika dnů a je tvořeno charakteristickými kožními projevy. Jeho příčina je neznámá, uvažuje se o virové infekci. Pityriasis rosea však není nakažlivá. Vyskytuje se zejména u dětí a mladších dospělých, je neškodná a zmizí (i bez léčby) do 6–8 týdnů. Nemoc se vyskytuje častěji na podzim a v zimním období.

Pityriasis rosea foto

Zde můžete vidět, jak vypadá Pityriasis rosea.

Pityriasis rosea léčba

Většinou není nutná žádná léčba, neboť kožní ložiska sama vymizí během následujících 3–6 týdnů. Pár dnů lze používat tekutý pudr, který zmírní případné svědění. Doporučuje se několik dnů kůži „nedráždit“ (například koupelemi). Při intenzivnějším svědění je možné předepsat i slabé protizánětlivé léky jako hydrokortizon v krému.

Zdroj: Druhy pityriázy

Čistící biologické peelingy

Mandlový biologický peeling

Rozdrťte mandle do konzistence hrubého pudru. Navlhčete pleť a naneste pudr z mandlí na pokožku. Opláchněte. Skladujte na chladném místě po dobu jen několika dnů (rozdrcené mandle snadno oxidují). Připravujte proto jen malé množství.

Pomeranč a ovesné vločky

  • 1 hrnek suché pomerančové kůry
  • 1 hrnek vařených ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • borová voda

Pomerančovou kůru, ovesné vločky a mandle vsypte do mixéru a umíchejte v jemnou pastu. Vezměte část pasty do dlaní, nakapejte do ní pár kapek borové vody a aplikujte na pleť krouživými pohyby. Po chvilce opláchněte čistou vlažnou vodou. Borová voda v této kombinaci bude sloužit jako doplňující desinfekce pro vaši pleť.

Zdroj: www.ultimate-cosmetics.com

Zdroj: Čistící krémy, mléka a biologické peelingy

Domácí šampon

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce tekutého mýdla na bázi olivového oleje;
  • 250 ml minerální vody;
  • 1 lžíci mandlí nebo broskvových jader;
  • 2 kapky esenciálního oleje, můžete si vybrat podle vůně;
  • 2 lžíce sušených bylin;
  • 1 lžíce octa nebo bylinkového oleje, volba závisí na typu vlasů.

Výroba domácího šamponu

  • Do misky namočte sušené bylinky nebo květy a nádobu uzavřete víčkem. Svařte minerální vodu a přilijte ji k bylinám. Nádobu opět přiklopte víčkem a nechte louhovat po dobu 20 minut.
  • Přeceďte byliny do mísy, přidejte ocet, nebo bylinkový olej –vyberte dle vlastní potřeby (suché/mastné vlasy). Olejíček navíc dodá šamponu vůni. Důkladně pak celou směs promíchejte.
  • Šampon přelijte do láhve s víkem. Bylinný šampon má trvanlivost půl roku.

Zdroj: Domácí šampon z bylin

Pocení nohou v sandálech

Pocení nohou v sandálech může být peklem. Kvůli potu noha klouže po povrchu boty, což vydává podivné zvuky, a hlavně chůze není vůbec příjemná, když se celá noha posunuje dopředu. Co s tím? Musíte letní boty kupovat pouze se stélkou ze surové kůže. Spreje pomáhají spíše od zápachu než od samotného pocení. Pudr situaci ještě zhorší, protože spolu s potem vytvoří „blátíčko“ a sandály budou klouzat ještě víc. Stejný efekt budou mít pravděpodobně gelové vložky. Případně si můžete našetřit na botox, jestli vám tento problém hodně komplikuje život. Toto samozřejmě platí i pro muže.

Vhodný je rovněž antiperspirant SweatStop Aloe Vera Forte. Používá se tělový sprej, který má všestranné použití: čelo i obličej, podpaží, záda, nohy. Účinek se projeví už po prvním použití. 100ml lahvička vydrží skoro rok, je bez parfemace a vhodná i pro muže.

Zdroj: Pocení nohou

Recepty na hydratační koupele

Obecný postup při hydratační koupeli

Ingredience: 0,5 l vařící vody, 60 g bylinek, 300 ml jablečného octa, mátový esenciální olej.

Postup: Ve vařící vodě máčejte 20−30 minut bylinky, poté odvar přeceďte a nalijte do koupele. Nebo vložte bylinky do mušelínového pytlíčku a zavěste ho pod kohoutek s teplou vodou, aby voda tekla do vany přes něj. Přidáte-li do koupele 300 ml jablečného octa s jednou nebo dvěma kapkami esenciálního oleje z máty peprné, pomůže to zmírnit suchost kůže a svědění.

Levandulová hydratační koupel

Ingredience: 1/2 hrnku epsomské soli, 1/2 hrnku sušeného mléka, 1 lžička jedlé sody, 10 kapek levandulového éterického oleje, 1 lžička medu.

Postup: Všechny suroviny smíchejte v mističce (med zapracujte vidličkou). Do koupele poté dejte libovolné množství směsi (podle toho, jak moc chcete odpočívat a relaxovat a zároveň hydratovat pokožku).

Olejová bylinková koupel

Ingredience: 80 g heřmánku, levandule, rozmarýnu, šalvěje a tymiánu, 1/4 l panenského olivového oleje, 1 uzavíratelná sklenice, 1 tmavá sklenice s víčkem.

Postup: Do uzavíratelné sklenice dejte bylinky a následně přidejte panenský olivový olej tak, aby bylinky byly ponořené (v případě potřeby použijte více oleje). Vše nechte 4 týdny louhovat na světlém místě (ne na slunci). Potom bylinkový olej sceďte a nalijte ho do tmavé sklenice. Na 1 koupel použijte asi 1 lžíci bylinkového oleje.

Zdroj: Domácí hydratační koupel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP