Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA AFTY V PUSE U DĚTÍ

OBSAH

Afty v ústech

Afty v puse jsou sice malé (většinou do 5 mm) defekty, ale o to více bolí. Zpravidla se rychle objeví a zmizí po jednom až třech týdnech. Někdo je na afty náchylný, jiný se s nimi nesetká po celý život. Jestliže máte oslabenou obranyschopnost organismu, mohou se u vás afty objevovat pravidelně. Když vás postihují častěji než třikrát do roka, navštivte lékaře, který vás vyšetří.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Příznaky

Afty jsou malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem na jazyku, dásních, na patře nebo sliznici rtů a tváří. Projevují se pálením, řezáním, bolestí, a to nejen při dotyku. Dřív než se afty objeví, vyskytuje se palčivá bolest při jídle a mluvení.

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Afty v puse u dospělých

Jako příčiny vzniku aft můžeme označit mnoho faktorů. Nejčastěji za nimi stojí nedostatečný přísun vitamínů a s ním spojená oslabená imunita. Dalšími zásadními faktory pro vznik aft jsou stresové situace, mechanické poškození některé z částí ústní dutiny nebo nošení rovnátek a zubních protéz. Nejčastěji se afty vyskytují u dětí a mladých osob. Zejména u dětí je vhodné zjistit jejich výskyt v puse nebo v krku co nejdříve. U dítěte mohou totiž způsobit nechutenství a v extrémních případech až dehydrataci.

Zdroj: Afty

Poradna

V naší poradně s názvem NEJUCINEJSI LEK NA AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Gabor.

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejucinejsi lek na afty

Kde se v ústech vyskytují?

Afty se nevytvoří na kterémkoliv místě v dutině ústní, ale pouze tam, kde sliznice není na povrchu takzvaně keratinizována. To znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře a dásních. Afty nacházíme častěji v přední části úst (ve „vestibulu“), na hranách a spodině jazyka. Méně se afty vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi NEMOC RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den,chtěla bych vám poradit,protože jsem měla podobné potíže co vy,mně to začalo afty v celé puse,které se mi pořád opakovaly,až mi i po veškerých vyšetření vzaly vzorek ze rtu.Opět se moc neprokázalo i když nějaký docent z Plzně to chce s odstupem opakovat.potom mi začaly rty otékat.jazyk.v krku-no prostě alergické reakce,které byli i několikrát do měsíce,než mi p.doktorka na kožním udělala testy na zádech a zjistila,silnou reakci na propolis a med.Propolisem jsem potírala ty afty a tím si způsobovala ty otoky rtů.Zatím jsem skoro měsíc a půl neotekla a ani afty.Třeba vám tím pomohu-já už byla neštastná a lítala jen po doktorech,kde si nikdo nevěděl rady.S pozdravem a brzké uzdravení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rozarka.

Dobrý den,předem děkují za odpověd.Také mi před 3 měsíci odebírali vzorek ze sliznice a posílali to na histologii tam objevily eden což je otok přes docenta s té histologie jsem se dostala do ostravy po 8 m ěsících tím propolisem jsem se mazala ted měsíc co se týče pasty na zuby musela jsem koupit dětskou pastu perličku,protože veškeré zubní pasty mě dráždi sliznici.V Ostravě mi řekli,že se to vyléčit nedá a já doufám,že Vaše rady a rady druhých mi pomohou Děkují a jsem s pozdravem

Zdroj: diskuze Nemoc rtu

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚTY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, neustále se mi vrací zanet v ustech (vředy, afty). Čtrnáct dní lecim pak čtyři dny dobře a opět znovu plný ústa. Obvodní lékař mi s tím nijak neporadil, kam mám tedy zajít? Na zubní? Nebo orl? Děkuji AL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý den,chtela bych se zeptat,zda může stomatitida u syna 7let,souviset s neštovicemi u druhého syna 4roky a tedy s podobným virem. Nejdříve neštovice a den na to starší syn krvácení z dásní,afty a horečka. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Záněty v ústech

Příčiny aft

Přesné příčiny aft jsou těžko definovatelné, lze však popsat několik vlivů, které se na vzniku aft mohou podílet. Obecně jsou afty způsobené jednak viry, jednak bakteriemi, dále může jít o alergickou reakci na určité potraviny, a to buď na toxiny z chemicky ošetřovaného ovoce a zeleniny, nebo u některých jedinců i na kyselé potraviny, například rajčata či citrony. Podnětem pro novotvorbu aft mohou být i mechanická poranění v oblasti dutiny ústní (například kartáčkem, příborem a podobně). Recidivující afty jsou signálem oslabené obranyschopnosti sliznice dutiny ústní. Výskyt aft může být i příznakem jiných celkových onemocnění, afty u dětí jsou například doprovodným znakem některých dětských infekčních onemocnění. Na stavu dutiny ústní se rovněž odráží psychické rozpoložení jedince. Důsledkem dlouhodobého stresu může být vysušená sliznice, která je následně náchylnější k zánětlivým onemocněním. Častější výskyt aft byl prokázán u pacientů s hypovitaminózou cyanokobaltaminu (vitamínu B12) a kyseliny listové (vitamínu B9), k rozvoji aft taktéž přispívá nedostatek železa a zinku. V neposlední řadě se diskutují i vlivy genetické zátěže.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi NA AFTY LASEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Malcharová.

Dobrý den, mám dotaz: je možno léčit afty laserem? Kde to dělají? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na afty laserem

Příznaky a projevy aft

Afta je malý, bělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Jejich velikost se může pohybovat od rozměru špendlíkové hlavičky do 0,5 cm čtverečních. Mohou se objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevením prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik. Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny a snadno se pak stanou nebezpečně dehydratovanými. Jedinci náchylní k aftám je mohou pozorovat i vícekrát do roka.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi ČASTO AFTY DÍTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Já osobně na tyto potíže netrpím, ale obě moje děti bohužel ano. Vyzkoušela jsem už spoustu přípravků a rad a nejlíp z toho vyšel Sirup Donald, který dětem dávám už nějakou dobu a je to lepší, potíže odezněly. Sirup jim chutná a celkově jim posílil imunitu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Často afty dítě

Afty na mandlích

Afty na mandlích se řeší na ORL velice rychlým a efektivním zákrokem. Vypálí se. Nemusíte se ničeho obávat, jde o potření mandle štětičkou se speciální tekutinou.

Zdroj: Afty

Diskuze

V diskuzi AFTY A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Trpím afty už 10 let.Je to vyčerpávající a nekonečné.Jsem podle zjištění odborníků alergik se specifikovanými alergeny.Přestože zubní lékařka používá materiály,které jsou pro mne vhodné, afty se stále objevují.Mohou být kvasinky příčinou neustálého výskytu. Po vyšetření (stěry v ústech) bylo zjištěno, že se vyskytují v normě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Afty a kvasinky

Afty na jazyku – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět afty na jazyku.

Zdroj: Afty

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronchitida.

Prosím má někdo stejné trapení jako já?Nic jsem tady nenašla.SVĚDÍ MĚ UŠI.Ale nemám žádný maz a často trpim na zánět zvukovodu.Kdo to zažil tak ví o čem mluvím.Děkuji za vaše zkušenosti nebo rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Dobrý den, mám od dětství to samé, stejně tak všichni v rodině z mamčiny strany včetně mojí sestry, jejích i mých dětí. Kromě svědících zvukovodů máme i afty. Od alergoložky už vím že oboje způsobuje můj reflux (nedomýkavost jícnu), což je dědičné. V noci se kyselý obsah žaludku dostane do úst i uší a naleptá je. Řešením u mne léky na zmenšení kyselosti žaludku před spaním, konkr. Pantoprazol.

Zdroj: diskuze Uši

Jaké obtíže vyvolávají?

Výskyt aft je doprovázen výraznou a nepříjemnou bolestivostí – zejména při jídle, ale i mluvení. Spontánní klidové bolesti jsou vzácnější. Pacienti, kteří trpí tvorbou aft opakovaně, jsou již na základě předchozích zkušeností schopni předem říci, kde se afta vytvoří. Vyskytují se u nich takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, sliznice se jim zdá v daném místě oteklá a při dotyku citlivá. Jejich předpověď se velice často vyplní do 1–3 dnů. Bolest aft se zhoršuje kontaktem se slaným, kyselým nebo kořeněným jídlem.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Na afty mi skvěle zabraly pastilky Larypront. Poradila mi je kamarádka, já je vyzkoušela a nic jinýho už nechci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Sajdlíčková.

Já jsem na afty trpěla hodně, vždycky se neobjevil jen jeden, ale měla jsem naráz minimálně tři. Sice se mi díky různým pastilkám a vodičkám hojily vcelku rychle, ale chtěla jsem spíš nějakou prevenci než léčbu. Nakonec mi nejlépe zabral ústní olej Stomarom od Original ATOK. Je to přírodní alternativa k ústní vodě a přijde mi, že je to ten důvod, proč se mi afty dělají už minimálně.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Afty

Popis aft

S aftami se někdy za život setkala až čtvrtina naší populace. Afta vypadá jako menší bolestivý vřídek uvnitř dutiny ústní, na rozdíl od oparu, který se tvoří na rtech. Afty se vyskytují hlavně u mladších lidí, častěji postihují ženy než muže. Uvádí se, že v populaci lidí do třiceti let se vyskytují až u pětiny jedinců. Po třicítce se afty objevují méně často. Přesná příčina aft zatím není známá, nejčastěji se hovoří o důsledku porušené imunity, a tudíž i ústní mikroflóry. Afty sice nepatří mezi závažná onemocnění, zato mohou způsobit nepříjemné bolesti, a dokonce znemožnit pití, příjem potravy nebo ovlivnit mluvu. O nakažlivosti aft se názory dost různí. Jejich nakažlivost je další zásadní rozdíl od oparů, kde je virový přenos bez diskuzí. Některé prameny uvádějí, že aftami se lze nakazit, ovšem s jistotou to netvrdí nikdo. Polemizuje se také o genetických predispozicích k tomuto onemocnění. Pokud se o nich dá vůbec mluvit, tak s opravdu velkým vlivem vnějšího prostředí.

Zdroj: Afty v puse

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Kde se mohou udělat afty

Afty jsou drobné, nažloutlé nebo bělavé vřídky, které mohou mít jen několik milimetrů, ale dokážou způsobit až nesnesitelnou bolest. Postihují sliznici v ústech včetně jazyka a projevují se palčivou bolestí při dotyku.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Afty v krku

Afty v krku lze léčit lokálně různými přípravky (ke koupi v lékárně), které desinfikují ústa. Je také dobré cucat zinek s vitaminem C, který podporuje imunitu sliznic.

Zdroj: Afty na jazyku

Léčba aft

Za normálních okolností afty po několika dnech samy odezní, popřípadě pomůže léčba vitamíny nebo vynechání dráždivých jídel z jídelníčku. Pokud jsou však afty natolik bolestivé, že by nám zabraňovaly dostatečně pít, je jich v ústech najednou více než 4, nebo pokud bolí natolik, že způsobují horečku, nemělo by se otálet s návštěvou lékaře. To i v případě, že se afty opakovaně vrací častěji než třikrát za rok nebo jejich léčba trvá déle než dva týdny. S aftami nejlépe poradí stomatolog. V současné době existuje mnoho přípravků zmírňujících nepříjemné příznaky aftózní stomatitidy. Jsou to lokální anestetika, která po potření znecitlivují danou oblast. Dále se můžete setkat s desinfekčními prostředky ústní dutiny, kdy sliznici úst zbavíte nadbytečného množství patogenních bakterií, které mohou záněty podporovat. Léčba je obtížnější než u oparů proto, že není jasná příčina, a také proto, že se aplikované masti a gely snadno smyjí vlhkým prostředím ústní dutiny. Některé gely se ovšem vyznačují vysokou přilnavostí, postižené místo dočasně zakryjí, a proto umožňují například jíst nebo pít. Mnohdy ale za cenu dočasné ztráty chuti.

Zdroj: Afty v puse

Afty v ústech – foto

Zde je možné vidět fotografie aft v ústech.

Zdroj: Afty


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP