Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POPRASKANÁ KŮŽE NA PATĚ

OBSAH

Co je kostní ostruha

Kostní ostruha je výrůstek na okraji kosti způsobený abnormálním namáháním a natahováním okolních vazů nebo šlach. Obvykle se to nejčastěji vyskytuje v patě, i když kostní ostruhy se mohou objevit i jinde v chodidle.

Kdykoli se struktura měkké tkáně, jako je vaz, šlacha nebo kloubní pouzdro, přichytí ke kosti, může se vyvinout kostní ostruha.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vláďa.

Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem slivoň Blue free v kontejneru.Po letošní zimě se na spodních větvičkách objevila popraskaná kůra. Děkuji Vláďa.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Péče o pleť od hlavy až k patě

Nejen obličej potřebuje v zimě intenzivní hýčkání, nezapomínejte na péči o pokožku celého těla. Přestože vás může v této sezóně lákat vana plná horké vody, raději se sprchujte. Nebo si dopřejte koupel s příměsí látek, které mají hydratační účinky. Pozor, čím je voda teplejší, tím více vysušuje vaši kůži.

Po koupeli naneste na suché části, zejména na lokty, kolena a krk, krém. Největší pozornost by měla být věnována pokožce na rukou, protože časté mytí způsobuje kolísání teplot působících na kůži. Doporučuje se pravidelné používání krémů na ruce, v ideálním případě s obsahem močoviny.

Nezapomeňte rovněž na nohy. Hydratační koupel nohou dělá zázraky. Poskytujte ji svým nohám pravidelně, zamezíte tím vzniku zrohovatělé kůže a nevzhledným (a bolestivým) prasklinám. Nicméně, nic se nemá přehánět. Péči o pleť v zimě je potřeba provádět přiměřeně, aby nedošlo k předávkování lipidy či k nevhodné regulaci obsahu vlhkosti pleti.

Zdroj: Péče o pleť v zimě

Diskuze

V diskuzi MOZOL NA PATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

chci poradit jestli ma mozol na pate kořen hl.asi do 5mm. Nebo to je kuri oko.
Udajne se ma pata mocit ve slane vode-
Moc dekuji za poradu Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den také jsem měla něco jako mozol na chodidle, stále jsem chodila na pedikúru s tím, že je to kuří oko. Nakonec to byla vnitřní bradavice, kterou mi na chir. vyřízli a mám po bolesti. Zdravím

Zdroj: diskuze Mozol na pate

Prasklá kůže na patě – příčina

Suché a prasklé paty poznáte jednoduše – vznikají trhlinky, které jsou viditelné na první pohled, kůže je velmi suchá, zatvrdlá a v okolí paty zarudlá. Může být tmavě hnědá nebo žlutá. Často za tento stav může nesprávná péče o nohy, špatné obutí, nedostatečná vlhkost kůže, zatížení, stárnutí, suchý vzduch, přechlorovaná voda, dlouhé stání na tvrdé podlaze. Další příčinou může být onemocnění, jako je lupénka, cukrovka, onemocnění štítné žlázy či ekzémy. Běžné příznaky zahrnují svědění, olupování kůže kolem paty, bolest, hluboké trhliny a jiné nepříjemnosti.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDENI A POPRASKANÁ KUZE NAD KONECNIKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Dobrý den už delší dobu mě svědí a mám popraskanou kůži nad konečníkem někdy se objeví i malé boule.Co by to mohlo být a čím bych to mohl vyléčit.Zasílám i fotografii děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě u vás došlo k zapářce a při podrbání jste si takto rozškrabal pokožku mezi šourkem a konečníkem. Druhá možnost je geniální herpes, ale to nelze ze stavu na fotografii s jistotou určit. Nejspíše bude třeba vyzkoušet několik postupů. Sám si můžete pomoci důkladným mytím mýdlem dvakrát denně a vysušením do sucha ručníkem. Po každém mytí je potřeba aplikovat dětský zásyp. Když se to při tomto postupu nezlepší do jednoho týdne, tak bude potřeba zjistit přesnou příčinu těchto problémů v ordinaci kožního lékaře. Tam pak dostanete účinný lék na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svedeni a popraskaná kuze nad konecnikem

Bolest paty při dně

Bolest paty může být u jedinců trpících dnou způsobena bursitidou. Při bursitidě paty dochází k zánětu na patě. Vytvoří se váček naplněný hnisem (tomu se říká bursa) a objevují se bolesti v zadní části paty. Bursitida může být způsobena infekcí, artritidou či právě dnou.

Onemocnění se projevuje tupou bolestí nebo pocitem ztuhlosti v oblasti paty u nohy. Bolest se obvykle zhoršuje při pohybu, zejména při chůzi, běhu a stoji na špičkách, nebo tlaku. Dále se vyskytuje otok, pata je teplá na dotek, příležitostně je viditelné zarudnutí kůže v oblasti zanícené bursy. Možnou léčbou je ledování, léky, cvičení na lýtka, injekce.

Zdroj: Bolest paty

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉMY S OČNÍMI VÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
prosila bych o radu.
Mám popraskaná oční víčka, loupe se mi kůžička a když nanáším maštičky tak buď se mi to zhorší a víčka jsou pak více napuchlé a začervenavé. Hrozně to svědí a pálí. Mám to přímo nad řasami a teď se mi to rozlézá i pod očima. Co si o tom myslíte, budu se těšit na Vaší odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě jste si při líčení očí infikovala řasy z řasenky. Budete muset na kožní, kde dostanete účinný lék. Také bude potřeba zbavit se všech tužek, řasenek a všeho, co přišlo do styku s řasami a očními víčky. Také bude potřeba přestat líčit oči a začít s novými nástroji až po vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problémy s očními víčky

Patní ostruhy

Patní ostruhy se vyskytují jak pod patou, tak na zadní části paty. Jsou velmi časté a způsobují bolest paty. Patní ostruhy jsou kostnaté hrudky, které jsou tvořeny nadměrnými vápenatými usazeninami. Mohou se vyskytnout i v zadní části paty nebo pod patní kostí.

Příčiny: Opakující se zatěžování končetin například běháním a skákáním, abnormality patní kosti.

Příznaky: Bolest v patě při došlapu. Při došlapu vzniká pocit, jako když sešlápneme ostrý předmět. Někteří lidé necítí žádnou bolest, ale na rentgenovém snímku mají nález kostních ostruh.

Komplikace: Kostní ostruhy jsou často spojeny s plantární fasciitis a zánětem Achillovy šlachy.

Léčba: Protahování a posilování, protetická obuv a chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Poradna

V naší poradně s názvem 2-3 MM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Zhruba před rokem měl muj tatínek diabetickou nohu , kdy se mu na patě udělala otevřená rána, noha mu hnisala a umřel letos v lednu. Pa k dubnu mně kámen rozedral kuži pod palcem, kdy vznikla 2 cm dírka, a chodil jsem na převaz 2x týdně po dobu 3 měsícu.. a ted si až moc hlídam nohy, a včera jsem zjistil, že se mně na obou nohách dělají pod každým palcem také malé ránky a kuže praská jen tak 2 - 3mm ránky ( jen jako by se kuže spíše přetrhla ) nebolí to, muže to být tím, že trávím až 4 hodiny v bazénu denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Prasklinky kůže v ohbí prstů na nohou nebudou asi přímo kvůli pobytu v bazénu, ale mohou vznikat díky zapářce, která vznikne, když si na rozmočené nohy nasadíte obuv. Zkuste to mazat mastí Clotrimazol. Pozor, i tyto ranky můžou přejít v diabetickou nohu, pokud tedy jako Váš otec máte cukrovku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 2-3 mm

Mast na suché a popraskané paty

Lamisil

Lamisil 1% krém je antimykotikum, které usmrcuje houby způsobující kožní potíže. Lamisil krém se používá k léčbě těchto kožních infekcí: mykóza nohou − takzvaná atletická noha (tinea pedis), mykóza v oblasti třísel, lůna a v jiných kožních záhybech (tinea cruris), mykóza v oblasti trupu (tinea corporis). Dále se používá k léčbě kvasinkového onemocnění kůže (například kandidóza a pityriasis versicolor). Krém používejte podle doporučení po celou předepsanou dobu, i když po několika dnech budete mít pocit zlepšení. Infekce se totiž může znovu objevit, pokud se krém nepoužívá pravidelně nebo se s jeho používáním přestane příliš brzy. Úplné vyléčení a zahojení kůže trvá přibližně 4 týdny. Účinek Lamisil krému pak přetrvává i po skončení léčby, zlepšování stavu bude tedy pokračovat i v době, kdy už krém nebudete používat.

Příbalový leták Lamisil krému.

Zde můžete vidět další masti na suché a popraskané paty.

Bruska na paty

Kvalitní a výkonná elektrická bruska na paty nepotřebuje žádné baterie ani náhradní kotoučky. Vyhlazuje kůži, odstraňuje odumřelé buňky pokožky a hrubou kůži. Elektrická bruska je určena pro běžnou pedikúru.

Bateriová bruska na paty a chodidla rovněž účinně odstraňuje ztvrdlou kůži. Napájejí ji dvě AA baterie, hlavici lze snadno vyjmout a umýt.

Zde můžete vidět různé druhy brusek na paty.

Bolesti paty

Bolest paty se vyskytuje u dospělých osob poměrně často. Bolest bývá velmi nepříjemná a může působit významné potíže. Příčin bolesti může být celá řada, například choroby měkkých tkání a kostí nebo systémová onemocnění. Mezi nejčastější příčiny bolesti pat pak patří právě prasklá kůže na patě.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V jakém poměru-množství lámanka/jogurt to mícháte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Koudele.

Poměr nemám určený, prostě aby to chutnalo. Odhadem 3-4 kávové lžičky na jogurt. Nebo můžete zkusit hodit do mixéru banán, kolem 1/4 litru mléka, polévkovou lžíci medu, 3 polévkové lžíce pohanky-lámanky, 1 polévkové lžíci chia semínek a máte výbornou a super zdravou svačinku.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Bolest ostruhy na patě

Patní ostruha je velmi bolestivý problém. Jedná se o osteofyt (kostěný výrůstek) na spodní straně paty, kde se upínají krátké svaly nohy. Nevhodná obuv a chybné zapojování svalů vedou k zánětu v inkriminovaném místě. Bolesti patní kosti jsou velmi často oboustranné. Patní ostruha se někdy vyskytuje bez klinických příznaků a je náhodně objevena na RTG snímku nohy. Mnohem častěji je však pacient nucen vyhledat pomoc lékaře nebo fyzioterapeuta pro ostrou bolest v místě nášlapu na patu. Jelikož je nášlap paty velmi bolestivý, pacient chodí po špičkách a dochází tak ke změně stereotypu chůze, z čehož mohou vyplynout další, nejčastěji svalové dysbalance. Je proto nutné pomoc vyhledat co možná nejdříve. Léčba je často řešena odlehčením paty pomocí speciální vložky nebo také správnou aplikací kinezio tejpu. Dále je možné využít obstřik nebo ultrazvuk, který musí být aplikován z vnitřní strany paty.

Zdroj: Bolest paty

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

co se tenisových loktů a ostruh na patě týká zabírá až neskutečně kostivalová mast.
Ale používám doma vyrobenou

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Bolest při rakovině kůže

V raných stadiích onemocnění se rakovina kůže neprojevuje žádnou bolestí. Většinou dochází ke změně tvaru znamének, která v dalších stadiích metastazují a způsobují problémy v postižených orgánech. Nejčastěji rakovina kůže ve vlasech postihuje starší ženy.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Zánět růstové ploténky paty

Růstové ploténky se nacházejí v oblastech metafýzy, tedy mezi koncovými epifýzami a střední částí (takzvanou diafýzou). Chrupavkové buňky (chondrocyty) v ploténce se neustále dělí a ploténka tak na epifyzární straně přirůstá. Jedná se o takzvaný intersticiální růst kosti. Na diafyzární straně je chrupavčitá tkáň ploténky stejným tempem odbourávána, respektive přeměňována na kostní tkáň. Proces růstu chrupavky a proces její přeměny na kost jsou v rovnováze, a tak ploténka zůstává stále stejně tlustá. V určité fázi se však celá růstová ploténka změní na kostní tkáň a celá kost tak přestane růst. Tato choroba je nejčastější ze všech příčin bolesti paty u dětí.

Příčiny: Patní kost roste rychleji než okolní svaly a vazy.

Příznaky: Bolest v patě obvykle na zadní nebo spodní straně paty. Zánět a citlivost, bolest při chůzi, ztuhlost kotníku. Symptomy jsou horší s aktivitou. Často postihují obě nohy ve stejnou dobu.

Léčba: Posílení a protahovací cvičení, odpočinek, protetika, léky. Příznaky obvykle ustanou do dvou měsíců.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Více informací o melanomu kůže

Zde je několik informačních zdrojů, které blíže rozebírají problematiku melanomu: 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel B.K..

ZDRAVÍM,OPERACI NECHTE AŽ JAKO POSLEDNÍ MOŽNOST ...MÁM PO OPERACI .......23 DNÍ A MOC MĚ MRZÍ ŽE JSEM NEVYZKOUŠELA VŠECHNY MOŽNOSTI CO NAJDETE NA INTERNETU,JE TO VELICE BOLESTIVÉ LÉČENÍ PO OPERACI....A ZDA BUDU BEZ BOLESTI TAK DO 3 MĚSÍCŮ MOC NEVĚŘÍM....B

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Příznaky rakoviny kůže ve vlasech

Rakovina kůže se může objevit na pokožce hlavy, a to zejména v oblastech, které nejsou dobře pokryté vlasy. Může dojít ke zničení kožní buňky a tkáně a v některých případech i k metastázím do jiných částí těla. Rakovina kůže se může projevit například změnami mateřských znamének, a to na základě změny jejich růstu nebo tvorby nových pigmentových znamének, dále výskytem vředu, který se nehojí, nebo může dojít k dlouhodobému podráždění kůže. Mezi tři nejčastější typy rakoviny kůže patří bazální karcinom kůže, spinocelulární karcinom kůže a melanom.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Kůže

Kůže je nejrozsáhlejším orgánem na lidském těle. Latinský název tohoto orgánu je cutis, derma. Kůže má u některých zvířat podobu kožichu. Úkolem kůže je oddělovat vnitřní prostředí těla od vnějšího prostředí. Většina savců (včetně lidí) je pokryta ochlupením (zvířata srstí). U dospělého člověka plocha kůže dosahuje 1,6 až 1,8 m2, její hmotnost se pohybuje kolem 7 % z celkové hmotnosti jedince. Nejvíce kůže na lidském těle je na dolních končetinách (36 %), na trupu (30 %), horních končetinách (23 %) a nejméně kůže je na hlavě a krku (11 %). Přestože kůže některých lidí působí, že je silná zhruba jako papír, tak její tloušťka se pohybuje od 0,4 mm do 4 mm. Kůže je nejsilnější na zádech, naopak nejslabší je na očních víčkách, na části hlavy, kde rostou vlasy a u mužů na penisu.

Zdroj: Vše o pokožce

Kůže jako produkt (surovina)

Pokud se mluví o zpracovávání kůže, myslí se tím kůže zvířecí (jen některé přírodní národy výjimečně zpracovávají kůži lidskou), využívá se na výrobu oděvů, obuvi, doplňků, hudebních nástrojů a nejrůznějších artefaktů,

Zdroj: Vše o pokožce

Obrázky rakoviny kůže ve vlasech

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina kůže ve vlasech.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Smažená vepřová kůže

Ingredience: 400 g vepřových kůží, sůl, pepř, olej

Technologický postup: Vepřové kůže očistíme a zbavíme zbývajících štětin, omyjeme, osušíme, osolíme a můžeme je i opepřit. Takto připravené kůže zavěsíme do chladné místnosti, kde proudí vzduch, a necháme je zde takto sušit týden. Vysušené kůže si nakrájíme na menší kousky a smažíme je v rozpáleném oleji. Kůže nám během smažení nabobtná a chutná skvěle. Podáváme společně s okurkou. Kůže se dá smažit jen v rozpáleném oleji a jen když je dostatečně suchá a křupavá.

Další tip je ten, že kůži před smažením nastrouháme a pak do ní cokoliv obalíme jako trojobal – místo strouhanky použijeme kůži. Nakonec pokrm standardně usmažíme.

Zdroj: Vepřové kůže

Komprese tibiálního nervu

Syndrom tarzálního tunelu vzniká jako následek komprese tibiálního nervu při průchodu tarzálním tunelem. Tento tunel se nachází podél vnitřní strany nohy za vnitřním kotníkem. Tímto tunelem prochází spolu s nervem také artérie a žíla, stejně jako šlachy svalů. Uvnitř tunelu se nerv dělí na 3 části, přičemž jedna pokračuje k patě a další dvě pokračují na spodní stranu nohy.

Příčiny: Většinou je obtížné určit přesnou příčinu syndromu tarzálního tunelu (TTS). Jednou z příčin mohou být cysty, nádory, kostní ostruhy, záněty šlach, vymknutý kotník či křečové žíly. Častěji se TTS vyskytuje u mladých aktivních lidí.

Příznaky: Bolest kolem kotníků a prstů, brnění kolem kotníků a prstů, otoky nohou, bolestivé pálení, znecitlivění, bolest se zhoršuje při stání či s aktivitou, pocity teplých nebo naopak studených nohou, mravenčení, omezení hybnosti. Horší v noci. Většinou postihují jen jednu nohu.

Léčba: Léčba obvykle zahrnuje klidový režim, manipulační techniky, posílení svalů, aplikaci kortikosteroidů či analgetik. Pokud je tato konzervativní léčba neúčinná, je nutné přistoupit k chirurgickému řešení. Tento zákrok je poměrně rizikový vzhledem k množství struktur, které tímto tunelem procházejí.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP