Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA PRŮDUŠKOVÝ KAŠEL

OBSAH

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Beru Furinol čtvrtý den, dle dr. Mám brát 5 dnů po osmi hod. A pak udržovací léčba denně jeden na noc... Od včera kašel, pocit dušnost při pohybu a nuceni na kašel při mluvení. V leze a v klidu je to dobry.Myslite,ze je to po tom léku? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIA PNEUMONIE LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana šimonová.

Na infekční ambulanci v Brně mi mladičká doktorka po škole řekla: "To nic není,chlamydie mají všichni!". Léčbu nenabídla .Přece mají - li všichni,je to "normální ".
Pěkně děkuji za takovou léčbu.
Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o pomoc, co dělat. Dlouhodobě mě trápí nepříjemný , silný a dráždivý kašel. Původní názor lékaře byl, že to způsobují léky na vysoký tlak -Hipres. Předepsal mi místo tohoto léku Trepace, což ale způsobilo, že kašel se několikanásobně zhoršil, mám ataky kašle, začíná to škrabáním v krku a pak následuje dávivý kašel. Už jsem absolvovala všechna možná vyšetření s negativním výsledkem. Obávám se, že mám plicní chlamydie.Prosím o radu, jak mám postupovat, abych se toho zbavila.
Mnohokrát děkuji.

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÝ DRÁŽDIVÝ SUCHÝ KAŠEL SE ŠIŠKOU V KRKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Už měsíc jsem marodila se suchým dráždivým kašlem,prý virové onemocnění..Pak jsem nastoupila na týden do práce a kašel začal opět a s bolestivým polykáním a pocitem šišky v krku jsem jela na pohotovost.Plíce mám v pořádku,co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se může projevovat laryngitida, která začíná bolestí v krku, postupně přechází ve zduření mandlí, což má za následek změnu hlasu, a pak zasáhne i hrtan a hlasivky, kde se zduří sliznice včetně hlasových vazů a hrtanové příklopky a to vyvolává pocit oné šišky v krku. Samotnou léčbu nejlépe určí lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Podle výsledků vyšetření se určí příčina laryngitidy, zda-li je virová nebo baktreriální a k tomu se nasadí účinná léčba. Zároveň se s úspěchem uplatní léky jako je Erdomed na odkašlávání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silný dráždivý suchý kašel se šiškou v krku.

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávivý kašel bez teploty

Dráždivý kašel bez teplot může být spojen s alergií čí astmatem. Člověk pocítí silný nedostatek dechu, který může způsobovat dušení spojené se sípáním, hvízdáním a chrčením při dýchání, objeví se rýma, zánět spojivek a svědění kůže a záchvatovitý kašel bez teploty.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi BOLÍ MĚ ŠLACHA TŘÍSELNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Svoboda.

Dobrý den,
začalo to v loni v zimě ,měl jsem težká průduškový kašel ,na něj jsem do stal troje antibiotika v rozmezí 4 měsíců.Potom mě na zahradě štípnul komár a dostal jsem boreliozu.Znovu jsem na to dostal antibiotika.Jsem astmatik a beru pravidelně denně kortikoidy a na arthmii Propanorm. 19.06.2017 jsem ještě chodil ale 20.06.2017 jsem se nemohl dobře postavit na pravou nohu a to se pomalu stupňuje do dneška .Težko se mi chodí musím mít hůl na pravou ruku. Do schodů se mi jde velice těžko a bolí mě tříselná kýla-
Byl jsem na kontrole , zda mám ještě boreliozu , tak ji již nemám .hodnoty jsou ve výši O,OO1 ,což nic není ale stejně se mi špatně chodí. nic na to neberu ,byl jsem na rehabilitaci ultrazvukem , to mě moc nepomohlo.Jsem z toho neštastný. Na obou kyčlích mám artrozu 3 stupně,je fakt že mi je 84 let. Do poslední chvíle jsem v loni chodil jak závodník a nyní toto,jsem z toho neštastný a k tomu mi opuchají kotníky ,je fakt,že stále ještě projektují,tudíž sedím ale přesto se snažím denně ujít vzdálenost 3 km,sice pomalu ale musí to jít..Bohužel do schodů mi to nejde. Tak jsem vás chtěl požýdat o radu ,co s tím? Děkuji za odpověď .Petr Svoboda

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolí mě šlacha tříselná

Suchý kašel v noci

Příčin suchého kašle v noci může být více, od astmatu, refluxu až po černý kašel. Pokud trpíte dlouhodobě těmito obtížemi, vyhledejte svého ošetřujícího lékaře. Léčba je vždy individuální dle stanovení diagnózy.

Zdroj: Suchý kašel

Diskuze

V diskuzi PASTILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Tak na suchý dráždivý kašel celé rodině pomáhají pastilky Herbalmed medical (teď jsou v reklamě), které nám vždycky uleví... je jich více druhů - podle toho se odvíjí i byliny, které obsahují.. Na kašel právě obsahují navíc mateřídoušku a jitrocel.. takže super. Slyším na ně jen samé pozitiva..;) Navíc je to pro mě pohodlnější než myslet na to, že si vemu "jen" pastilku :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pastilky

Prášky pro přípravu horkých nápojů

Pomáhají nejen na kašel, ale pomohou vám zároveň i s teplotou nebo bolestí hlavy. Ve variantě pro suchý kašel lze doporučit například Paralen Grip.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den bojím se abych neměl rakovinu jazyka. Posílám vám zde i foto.Poslední dobou mám strašný kašel.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie se nezdá, že by byl váš jazyk postižen rakovinou. Kašel může souviset s předchozí virózou, kterých je v současnosti všude mnoho. Jestli chcete mít jistotu, že v hrdle ani na jazyku nemáte rakovinu, tak požádejte lékaře na oddělení ORL, aby vám krk prohlédl. Zároveň s ním prodiskutujte i svůj kašel. Případně se s těmito problémy můžete obrátit na zubního a plicního lékaře. Zubař vyšetří jazyk a plicař zase příčiny kašle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Co pomáhá na suchý kašel v noci

Někdy je suchý kašel v noci způsobený drážděním například při refluxu, kdy se žaludeční šťáva vrací zpět a zatéká do dýchacích cest, kde dráždí a způsobuje kašel. Poraďte se s vaším lékařem o eventuálním nasazení Omeprazolu. Pokud ani tento lék nebude mít efekt, bylo by vhodné alergologicko-imunologické vyšetření k vyloučení alergického kašle. Pokud kašel přetrvává déle než týden, je vhodné vyhledat lékaře, aby vyloučil závažnější příčiny kašle (zánět průdušnice, průdušek a podobně, zejména bakteriální) nebo neinfekční kašel (alergie, gastroezofageální reflux a podobně). Pokud by se jednalo o kašel v souvislosti se zadní rýmou, je nutné ji zaléčit.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi CIBULE JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Plačková.

Děkuji,hned jdu vyzkoušet, tak věřím že kašel vyléčí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cibule jako lék

Rekonvalescence

Ve stadiu rekonvalescence se počet záchvatů snižuje. Kašel a pokašlávání může přetrvávat ještě mnoho týdnů po překonání nemoci. Běžná doba rekonvalescence je u černého kašle přibližně 100 dní.

Zdroj: Černý kašel

Bylinky na suchý kašel

Bylinky na suchý kašel jsou 100% přírodní, na rozdíl od kupovaných sirupů neobsahují žádné přídavné chemické látky, které by oslabovaly váš imunitní systém. Jedná se o domácí přírodní léčbu.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Zábal na suchý kašel pro děti

Olejový zábal (zábal na kašel) na průdušky pomůže na suchý dráždivý kašel nejen u dětí (pro dítě). Jak tedy postupovat a co k němu budete potřebovat?

Ingredience: rostlinný olej

Postup: Olej zahřejte na teplotu těla a namočte do něj starou plenu. Tu přiložte na hrudník, případně i na záda, obvažte další plenou a překryjte ručníkem.

Jak dlouho nechat olejový zábal

Olejový zábal se nechává působit půl hodiny až hodinu.

Zdroj: Obklad na suchý kašel

Produktivní (vlhký) kašel

Vlhký kašel produkuje hlen, který se vytvoří na zadní straně krku nebo na dutině nosní, či dokonce v plicích. Kašel by neměl být za žádných okolností potlačován, aby mohlo dojít zejména k odstranění hlenu z plic. Existuje mnoho příčin produktivního kašle.

  • Virové onemocnění je spojeno s rýmou a kašel je vyvolán hlenem, který se přesouvá směrem dolů na zadní stranu krku.
  • Produktivní kašel může být příznakem zánětu plic a infekce horních cest dýchacích, průdušek, vedlejších nosních dutin nebo tuberkulózy.
  • Produktivní kašel může být známkou chronické obstrukční plicní nemoci.
  • Také může být symptomem refluxní choroby jícnu.
  • Kouření nebo užívání tabáku způsobuje vlhký kašel, který bývá příznakem poškození plic nebo podráždění krku či jícnu.

Zdroj: Kašel

Dávivý kašel v noci

Dávivý kašel objevující se v noci může být spojen s refluxem jícnu. Reflux se považuje za nemoc v případě, že se vyskytuje pravidelně anebo často a způsobuje i další symptomy a obtíže. Onemocnění není vždy rozpoznatelné, ne vždy ho lze identifikovat, ale jeho jednoznačným projevem je zpětný tok obsahu žaludku.

Zdroj: Dávivý kašel

Léky proti kašli

Kašel je jedním z mechanismů, pomocí kterého se plíce zbavují nečistot, virů, bakterií a vdechovaného kouře. Normálně jsou dýchací cesty vystlány vrstvou hlenu, který při rýmě v důsledku spuštění reakce obranyschopnosti organismu zhrubne. Tato gelová lepkavá látka zachycuje pronikající viry a vypuzuje je ven. Kašel, při kterém odchází hlen, tak zvaný produktivní kašel, je dobrý kašel. Aby byly hleny řidší a vykašlávání snadnější, je třeba pít teplé nebo horké tekutiny. Suchý kašel, bez vykašlávání, tak zvaný neproduktivní kašel, není dobrým kašlem. Dráždí a vyčerpává organismus, a pokud se objeví v noci, nedovolí spát a regenerovat. V takovém případě je tlumení kašle na místě nejlépe lékem Stoptusin.

Zdroj: Kašel a rýma


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP