Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA SVĚDĚNÍ KŮŽE

OBSAH

Studené obklady na svědění kůže

Studené obklady pomáhají hydratovat a zklidňovat pokožku, čímž potlačí svědění kůže. Studené obklady odebírají z kůže teplo, a tak pomáhají snížit otok a podráždění. Namočte čistou žínku nebo ručník do studené vody a položte obklad na podrážděnou oblast. Po několika minutách žínku vyždímejte, znovu namočte ve studené vodě a opět přiložte. Tyto obklady opakujte podle vlastní potřeby, dokud nepocítíte, že se svědění zmírnilo. Vhodnou alternativou na zklidnění svědící pokožky je i přikládání sáčku mražené zeleniny.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Co na svědění kůže

Svědění mohou ulevit antihistaminika či kortikoidy a důsledné promašťování kůže.

Zdroj: Svědění po léčbě

Diskuze

V diskuzi BYLINKY PROTI SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala .

Chtela bych zeptat,uz 2.rokem me svedi cele telo,a nekdy mam i pocit ze me furt neco picha.Vyzkousela sem vsechny druhy masticek co me doporucily na Koznim.A i sama sem toho spousty vyzkousela.A stale nic nepomaha.V bylinkarstvi sem zkousela caje na pokozku,a nic.A na Alergologii mam vse v poradku.Uz opravdu nevim si rady.Prosim o nakou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Ahoj Míšo, ještě jsi na nic nepřišla skrz svědění? Já mám svědění a píchání těla též dva roky a stále nevím proč, můžeš mi napsat na email? elvickaku@seznam.cz díky

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Svědění kůže na lýtkách

Svědění kůže na lýtkách bývá způsobeno sprchováním v horké vodě. Používejte ke sprchování spíše vlažnou vodu a uvidíte, že potíže odezní.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem ÚPORNÉ SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Debora Hrabková.

Úporné svědění- 3 týdny na kožním v nemocnici- NIC nepomáhá- musím škrábat nedá se to vydržet- nikam mne nikdo na vyšetření neposílá- KDO mi tedy pomůže- už jsem z toho zoufalá. Děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proti svědění je dobrý lék Claritine. Claritine je volně prodejný a tlumí pocit svědění.

Zdroj: diskuze Úporné svědění kůže

Svědění kůže na stehnech

Příčin svědění kůže na stehnech je velké množství, od suché kůže, alergické reakce, hormonálních vlivů až přes určitá vnitřní onemocnění. Škrábáním se svědění kůže zhoršuje, protože se uvolňují látky podporující pocit svědění. I zapocení svědění zhoršuje, proto je třeba intenzivnější v noci. Kůži zkuste promazávat například Ambiderman krémem (lze zakoupit v lékárně). Vylučte z potravy kořeněná jídla, citrusy, čokolády, ořechy, džusy a podobně. Pokud projevy přetrvávají, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Svědění kůže v noci

Svědění kůže v noci velmi pravděpodobně souvisí s onemocněním jater, bývá také u ledvinových onemocnění či cukrovky. Řešení je poměrně obtížné, protože nejde obvykle odstranit vyvolávající příčinu. Lze vyzkoušet zvláčňování pokožky Excipial U Hydro či U lipolotio. Je možné zkusit zasáhnout medikamentózně, což patří do rukou lékaře.

Zdroj: Svědění kůže

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE PO PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Poradte prosím co použít na kůži,která stále svědí po prodělaném pásovém oparu před pěti měsíci.Potírám ricinovým olejem a je mi doporučen Aneurox.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alča.

Natírat jablečným octem

Zdroj: diskuze Svědění kůže po pásovém oparu

Svědění hlavy a kvasinky

Na svědění hlavy způsobené kvasinkami je účinný lék bez receptu například Nizoral šampon či Clotrimazol sprej.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den. Už několik let mě svědí kůže na levé noze mezi patou a kotníkem. Někdy mě to budí v noci, že nemůžu ani spát. Trochu pomáhá krém na nohy. A v zimě se to zdá lepší než v létě. Nic divného co by bylo vidět nebo cítit tam nemám. Nevíte co to může být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HELA.

použit alpu nebo kolínskou dat si do pořadku jatra

Zdroj: diskuze Svědění kůže

Svědění kotníků

Svědění v oblasti kotníků může být způsobeno svrabem. Svědění, podrážděná kůže, zanícené póry, to jsou zcela běžné projevy na kůži i u zcela zdravých lidí. Jenže se může jednat o svrab. Nehledě na to, že kůže poškozená svrabem se i po vyléčení hojí pěkně dlouho – i několik týdnů. Jediný relativně „spolehlivý“ ukazatel je, že v noci ke svědění nedochází. Jinak onemocnění svrabem vždy patří do rukou dermatologa.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V NOSE A KŮŽE NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost se svěděním v nose, pořád si ho musím nějak šmudlat, zrovna tak zvenku na kůži mě svědí a jak se mi na něj dostanou vlasy, tak to je ještě horší, už mě to pěkně otravuje a jsem z toho zoufalá! Děkuji předem za každou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kateřino, proti svědění a přecitlivělosti kůže je dobrý lék Claritine. Je na lékařský předpis a běžně se používá jako antihistaminikum na léčení alergií. Nechte si ho předepsat a berte ho jednou denně ráno jednu tabletu po dobu 3 týdnů. Pokud to nepomůže, tak zkuste ještě Fenistil gel, ten je volně prodejný, ale Claritine je lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v nose a kůže na nose

Plíseň

Svědění kůže (pruritus) je nejtypičtějším příznakem některých kožních plísní. Při svědění kůže je vhodná nedráždivá dieta, zásada nemýt pokožku příliš často mýdlem (vyjma speciálních mýdel vhodných při svědění, jako je například rašelinové mýdlo). Nenoste dráždivé prádlo a šaty a eliminujte provokační faktory, jako je prach, pocení, tření. Osvědčuje se používání rašelinové kosmetiky nebo konopné kosmetiky, která výrazně zklidňuje a snižuje svědění kůže. Úlevu přinášejí teplé koupele, vhodné jsou koupele v medicinálních olejích.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ILONA.

jake bylinky proti svedeni kuze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění svědění kůže nejlépe zabírají tyto přírodní produkty:
Esenciální olej z máty peprné - aplikovaný na pokožku;
Chladivý obklad - studený ručník nebo ledová tříšť na 5 až 10 minut;
Obvaz z mokré gázy - gáza namočená v teplé vodě;
Obklad z vloček - na prášek umleté ovesné vločky rozpušťené ve vodě;
Jablečný ocet - zředěný vodou 1:1, nanesený na pokožku a zaschlý;
Jedlá soda - jedlá soda s trochou vody, vytvoří se pasta, která se aplikuje přímo na svědění;

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Svědění bez vyrážky

Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli doprovodného onemocnění, jako je například alergie či ekzém, je velmi dobrou metodou volby homeopatie.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi CO NA SVĚDĚNÍ KŮŽE U PSA, SRST HRUBNE A LÁME SE ALE NEMIZÍ, NEJSOU LYSINY, KRÁTKOSRSTÝ JEZEVČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Čtvrtečková.

Našemu krátkosrstému jezevčíku na hřbetu začala hrubnout srst, která se při vyčesávání lámala na jemné části. Zřejmě ho trápí svědění, sebe se, ale na hřbet nedosahne. Je mu 13 let, je v dobré kondici, ale to svědění ho trápí, neodpočine si. Krmíme stále stejně, žádné změny.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na svědění kůže u psa, srst hrubne a láme se ale nemizí, nejsou lysiny, krátkosrstý jezevčík

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Nemocná játra

Svědění souvisí se špatnou funkcí jater, je jedním z jeho příznaků. Cholestáza je stav, kdy žluč nemůže řádně odtékat do tenkého střeva a produkty, které jsou jí odváděny, se hromadí v organismu. Svědění se zhoršuje v noci.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Co pomůže na svědění obličeje

  • chladivý gel – zkuste oblíbený Fenistil gel, zmírní podráždění kůže již za několik málo minut, je velmi univerzální, lze jej použít při různých alergických reakcích a po bodnutí hmyzem, vhodný pro děti již od 6 měsíců, pro pohodlnější aplikaci vyzkoušejte kuličku Fenistil Roll-On;
  • olej – hodí se k promašťování při svědění kůže;
  • kožní suspenze – například Suspenzio Zinci Oxydati HBF, která slouží jako doplněk k léčbě nejrůznějších virových kožních nemocí a zlepšuje hojení.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji

Svědění dlaní

Svědění dlaní může způsobit i antibiotická léčba anebo může jít o projev dyshidrotického ekzému. V tom případě je vhodný protizánětlivý krém a eventuálně antihistaminika k celkovému užívání. Příčina může být alergická.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Léčba svědění kůže

Při léčbě je nutné léčit zvláště příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky, které se nazývají antihistaminika. U cukrovky je nutná kompenzace. Léčba cukrovky I. i II. typu se dnes skládá ze tří hlavních principů: dodávat tělu injekčně inzulin, zvýšit fyzickou aktivitu a dodržovat dietu. Všechny tyto principy léčby snižují hladinu cukru v krvi a léčí tak cukrovku. Léčba je ale jen v některých případech dočasná, pokud má pacient předepsány inzulinové injekce, musí si je píchat pravidelně.

Zdroj: Svědění kůže na těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP