Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZAVODNENI PSA

OBSAH

Rotaviry v těhotenství

Rotaviry v těhotenství nejsou nijak zvlášť nebezpečné, pouze nepříjemné. Většinou vyžadují hospitalizaci a zavodnění pacientky. Specifická léčba rotavirové infekce v těhotenství neexistuje. Nejdůležitější je vyhnout se dehydrataci organismu, proto je nutné podávat dostatečné množství tekutin. V lékárně je možné zakoupit i rehydratační roztoky. V případě dehydratace organismu je nutná hospitalizace, její délka závisí na vážnosti stavu.

Zdroj: Rotaviry

Diskuze

V diskuzi ZAVODNĚNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli má někdo zkušenosti ze zavodnění nohou a kolen a kotníků,byla jsem u lékaře sice mi napsal léky,ale neustupuje mi to,mám nohy těžké napínající,hlavně večer,trvá mi to zhruba měsíc a příbírám i na váze,máte-li někdo s tím zkušenosti,prosím o radu s tímto problémem. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, měla jsem dlouhou dobu stejný problém jako vy. Oteklé nohy v kotnících, pocit těžkých nohou a do toho sedavé zaměstnání a braní antikoncepce. Nechala jsem si u Dr udělat kompletní vyšetření a vyšlo mi velké množství vody v těle. V lékárně mi doporučili H2Out Forte, tak vyzkoušejte.

Zdroj: diskuze Zavodnění nohou

Zavodnění svalů

Trénink způsobuje zavodnění svalů. Nevhodné aktivity při zavodnění svalů jsou veškeré tvrdé a silové sporty, posilování, jako je posilovna, běhání, vacupressy, jízda na kole, jízda na rotopedu, zumba, aerobik. Při užívání sportovní výživy, která obsahuje samotný kreatin monohydrátu, se může vyskytnout zavodnění a následné zatuhnutí svalů.

Zdroj: Zavodnění organismu

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY ZAVODNĚNÍ TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Naprosto s článkem souhlasím, strašně dlouho jsem bojovala s váhou až jsem zjistila, že mám v sobě spoustu vody. Po odvodnění organismu a vysazení HA šli konečně kila dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Dobrý den., v rodině se nám vyskytl případ vysokého množství vody v těle, spojený s celkovým kolapsem organismu vinou špatně funkce ledvin. Na internetu jsme se dozvěděli o jakémsi ukládání krystalů soli v ledvinách.
Také mi byl nabídnut přípravek H2Oout (forte) a nevím zda je to správná volba. Jedná se o kapsle.
Měli by mít i podstatný vliv na úpravu pH krve.
Také nevím zda je možno tento přípravek hradit z Veřejneho ZP.
Mám o rodinnem prislusnikovi jen kusé informace a chtěli by jsme se také dozvědět zda je mozne nějakým způsobem zanesene ledviny vyčistit. Např ultrazvukem. Nebo něčím podobným.
Ještě mám jeden malý dotaz:
Je mozné aby vysoká hladina co2 v krvi také zpusobovala zavodnění. Nebo blokovala tvorbu červených krvinek?? Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Příčiny zavodnění těla

Co způsobuje zavodnění organismu

Mezi příčiny, proč se zadržuje voda v organismu, patří mimo jiné přehnané solení, nadměrná konzumace cukru, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může zavodnění těla nastat před menstruací, přičemž po ní ustoupí.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laura.

Po porodu jsem řešila dost velké zavodnění těla. Tento přípravek mi poradili v lékarně, že jej hodně zákazníci berou, tak jsem vyzkoušela. Musím říct, že super! Cítila jsem se daleko líp, méně unavená, kila šla dolů a koupila jsem ho mamince i sestře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Zavodnění při menstruaci

Častou příčinou, proč se zdražuje voda v organismu, je přehnané solení, cukr, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může být tělo zavodněno i před menstruací, po ní však problém ustoupí.

Zdroj: Zavodnění organismu

Jak poznat zavodnění břicha

Projevy zavodnění jsou na těle patrné nejvíce ráno. A to jak v oblasti břicha, obličeje, tak třeba i prstů. Ne vždy je ale na vině jen a pouze nezdravý životní styl, tímto způsobem totiž na sebe může upozornit celá řada nemocí souvisejících se srdcem a ledvinami. Zavodnění podporují rovněž některá užívaná léčiva.

Zavodnění břicha je i projevem nemoci. Voda v břiše se odborně označuje jako ascites (ascítes). Prakticky vždy znamená přítomnost vážného onemocnění, a vznikne-li u dosud zdánlivě zdravého člověka, je to vždy velmi varovné znamení, které je nutno dovyšetřit.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Příčiny hromadění vody v těle

Zavodnění je stav, kdy se v tkáních, dutinách nebo v oběhovém systému nahromadí voda. Je to poměrně běžná situace například během těhotenství, kdy dochází k otokům dolních končetin, kotníků a také rukou. Zadržování vody ale zažívají častěji i málo aktivní lidé, lidé se sedavým způsobem života nebo lidé, kteří se dlouhodobě nestravují zdravě a vyváženě.

Retence (zadržování) vody obvykle není nebezpečný stav, ale z dlouhodobého hlediska se může podílet na selhání srdce nebo onemocnění ledvin. Ve většině případů se ale zavodnění dá pohodlně omezit, čímž se otok zmenší.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVODNĚNÍ KOTNÍKU A NOUHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den.
Potřebuji taky poradit. Mám kotníky úplně oteklé i nohy pod kolenem.
A úplně mi trnou.Mám taky sedavou práci.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro otoky dolních končetin není podstatné, jestli je organismus zavodněn či nikoliv. Proto léky na odvodnění nemusí být správným řešením. Otok dolních končetin se nejčastěji vytvoří vlivem nedostatečné funkce odtoku krve zpět k srdci. Vzhledem k tomu, že krev nestoupá vzhůru tak, jak by měla, hromadí se v nejníže položených kotnících a lýtkách. Dlouhodobé sezení zhoršuje tyto projevy, protože krev musí protékat klikatě, tedy s ještě větším odporem, než vstoje. Co s tím? Zjistit zdravotní stav srdce a ledvin. Sama a hned si můžete pomoci tím, že začnete cvičit. Během jakékoliv pracovní pauzy udělejte toto nenamáhavé cvičení: 20 výponů na špičkách a 10 dřepů. Doma pak VŽDY odpočívejte s nohama výše než je zbytek těla! Kupte si kompresní punčochy a noste je při chůzi z a do práce. Masírujte si nohy - každý den provádějte lymfatickoi masáž. Ve volných dnech jezděte na kole, choďte a plavejte, abyste udržela v kondici svůj kardiovaslulární systém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zavodnění nohou

Nebezpečí při odvodňování

Nebezpečím při masivním odvodnění může být dehydratace, což je opak zavodnění. Pokud máte pocit, že jste odvodnění (například rychlý pulz v klidu, málo močení, málo slin, popraskané rty), ihned kontaktujte ošetřujícího lékaře, jelikož se jedná o stav ohrožující život. Pamatujte, naše tělo je tvořeno ze 70 % z vody. Pokud tekutinu organismu nedodáte, dochází k poškozování buněk a tělo začíná s vodou šetřit, což se projeví na vašem zdraví.

Zdroj: Zavodnění organismu

Co způsobuje zavodnění organismu

Příčiny zavodnění jsou různé, může se jednat o hromadění soli v organismu, konzumaci nadměrného množství soli nebo cukru v potravě, zadržování vody v těle v těhotenství nebo před menstruací, překyselení organismu, špatnou funkci lymfatického systému, nedostatečný pitný režim, konzumaci alkoholu, nevhodnou hormonální antikoncepci, ale také o nemoci, jako je cirhóza jater, onemocnění ledvin, srdeční choroby nebo vysoký krevní tlak.

Zdroj: Potraviny podporující odvodnění těla

Zavodnění organismu a srdce

Otok je vždy signál těla, že v něm něco není v pořádku. Některé nemoci se projevují tím, že se v těle zadržuje voda. Může se jednat o srdeční choroby, onemocnění ledvin nebo cirhózu jater. Ty musí léčit lékař a domácí rady na odvodnění nepomohou. Jestliže se otoky drží striktně jen kolem kotníků, jedná se pravděpodobně o chorobu srdce. Pokud je organismus dlouhodobě zavodněn, dochází ke zvýšené námaze srdečního svalu, která může vyústit až do srdečního selhání.

Zdroj: Zavodnění organismu

Jak se pozná zavodnění plic

V lékařské terminologii se tento stav označuje jako fluidothorax. Není to nemoc sama o sobě, ale pouze příznak mnoha onemocnění. V hrudníku se uprostřed za hrudní kostí nachází srdce, za ním probíhá průdušnice, jícen a aorta. Na obou stranách hrudníku se nachází plíce. Každá z obou plic je uložena v takzvané pleurální dutině, kterou prakticky vyplňuje. Vnitřek pleurální dutiny vystýlá tenká blána, která se nazývá pleura. V pleurální dutině zůstává okolo plic jen málo volného prostoru. V tomto prostoru se udržuje podtlak umožňující snadnější rozepínání plic při nádechu. Pokud se ovšem v tomto prostoru kolem plíce objeví tekutina, hovoří se o „vodě na plicích“ neboli o fluidothoraxu.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Projevy

Samotná přítomnost tekutiny okolo plíce se nemusí projevovat nijak a může být náhodným nálezem. Jinak se projevuje celkem logicky: plíce je tekutinou stlačována a při nádechu se nemůže plicní tkáň rozepínat. Člověk začne trpět dušností a může být drážděn ke kašli. Další příznaky se mohou vyskytovat dle konkrétní příčiny.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Prevence zavodnění organismu

Doporučuje se upravit stravu, tedy například omezit slané potraviny a pochutiny, nadměrné množství alkoholu, cukru, uzeniny či konzervované a instantní potraviny.

Dále je možné konzumovat bylinky. Diuretické čili odvodňovací účinky mají například tyto byliny: přeslička rolní, bříza bradavičnatá, řebříček obecný, kopřiva dvoudomá, listy maliníku, celík zlatobýl, prvosenka jarní, libeček lékařský nebo jalovec obecný. Uvedené bylinky si můžete připravovat v podobě čajů a odvarů či je užívat jako tinktury. I když mají blahodárné účinky, měli byste je užívat přiměřeně dlouho a jen jako podpůrné prostředky.

K dalším přírodním prostředkům, které napomáhají odvodnění, patří černý rybíz, bez a brusinka.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Doporučení

Základem je zcela tradičně správná životospráva, tedy:

  • Omezte sůl při přípravě jídla a nedosolujte kupovaná jídla, mají již soli dost.
  • Konzumujte meruňky, banány, brambory či datle – obsahují draslík.
  • Omezte příjem cukru.
  • Přidejte do jídelníčku zeleninu jako okurky, rajče, špenát, petržel, celer či meloun.
  • Pijte kopřivový a zelený čaj.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diagnostika

Na přítomnost tekutiny okolo plíce se dá usuzovat z fyzikálního vyšetření – poklep nad tekutinou bývá ztemnělý a dýchání při poslechu fonendoskopem je oslabené. Diagnózu potvrdí rentgen plic, kde je viditelná hladina tekutiny. Nejpřesnějším dostupným vyšetřením je však ultrazvuk hrudníku, který relativně přesně určí množství tekutiny a radiolog navíc může označit vhodná místa k jeho vypuštění.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Příznaky zadržování vody v těle

Zavodnění organismu se projevuje otoky, zhoršováním celulitidy, nadměrným pocením, pocitem nafouknutí a dalšími projevy. Častou příčinou, proč se zadržuje voda v organismu, je přehnané solení, cukr, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může být zavodněno tělo před menstruací a po ní ustoupí.

Přestože v současné medicíně existuje bohatý výběr účinných syntetických preparátů vhodných k léčbě všech druhů onemocnění, jsou přírodní odvodňovací prostředky stále užívané. Rostlinná diuretika způsobují zvýšení průtoku krve ledvinami, zvyšují filtraci a tvorbu primární moči, ovlivňují vodní bilanci organismu. Proto jsou vhodná ke zvýšení tvorby moči a k odvodnění organismu, ale naopak nevhodná k léčbě hypertenze. Při vysokém krevním tlaku má odvodnění organismu jiný smysl než zvýšenou tvorbu moči a mělo by být vždy řízené lékařem.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP