Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO VYLÉČÍ SVĚTLÍK LÉKAŘSKÝ

OBSAH

První pomoc při červeném oku

Ideální by bylo mít nějaké univerzální „oční kapky na červené oko“. Nějaké takové „chytré oční kapky“, které by mohl mít člověk po ruce. Kapky, které by většinu výše jmenovaných stavů buď samy vyléčily, nebo alespoň obtíže při těchto stavech značně zmírnily. A napomohly případné další souběžné specifické léčbě mechanickým odstraňováním čehokoliv cizího z oka. Ovšem za podmínky, že by v žádném případě neuškodily, ať už by se v oku dělo cokoliv. Kapky, které by mohl každý s klidným svědomím na jakékoliv zarudlé oko použít. Bez nebezpečí předávkování. Každému. Novorozenci, dítěti i dospělému. A mít přitom jistotu, že pomohou a neublíží, i když není diagnóza přesně stanovena. Kapky bez interakcí s jinými léky. Kapky, které by mohly být „v zásobě“ doma, v autě. Jako první pomoc k vykapání či výplachům, když se do oka něco nepatřičného dostane. Nebo k řešení pocitu nepohody (diskomfortu) v očích, ať už je příčina jakákoliv. Dlouho se zdálo, že něco takového se nemůže podařit. Ale opak je pravdou. Jeden výrobce se nyní našel. A přitom nevynalezl nic nového. Použil jen to, co se už po staletí v léčbě očí s úspěchem používá. Výtažek ze světlíku lékařského. Tento výtažek zakomponoval do roztoku očních kapek s názvem OCUflash. Světlík lékařský má dezinfekční, antibiotický, svíravý (adstringentní) i protizánětlivý účinek. OCUflash splňuje vše, o čem jsme výše mluvili. Může se aplikovat dětem již od narození. Výrazně pomůže u pěti z šesti výše jmenovaných stavů červeného oka. Zmírní, ale nevyřeší plně jen syndrom suchého oka. V tomto případě musí být navíc aplikovány umělé slzy.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Poradna

V naší poradně s názvem AFT V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Udělalo se mi něco v jednom oku v koutku, manžel říká, že to připomíná aft. Je to možné a jak to léčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To bude nejspíše ječné zrno. Nejrychlejší léčba ječného zrna je pomocí léku Maxitrol, který tyto obtíže vyléčí do tří až čtyřech dnů. Maxitrol je účinný kombinovaný lék, ve kterém jsou zároveň antibiotika i kortikosteroid a je na lékařský předpis, takže bude nezbytná návštěva očního lékaře, což v tomto vašem případě jedině prospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aft v oku

Základní informace o měsíčku lékařském

Měsíček lékařský je letnička, která pro svůj růst vyžaduje slunné a prostorné místo. Měsíčku lékařskému vyhovuje většina půd, která není příliš promáčená. Měsíček lékařský se rozmnožuje semeny, která jsou velká od 1/2 do 1 cm a mají srpovitý tvar. Výsev se provádí na jaře, ale klidně i v létě. Měsíček lékařský kvete od jara až do pozdního podzimu. Květenstvím měsíčku lékařského je úbor. Sběr květu pro léčivé účinky je doporučen ve fázi rozevírání úborů. V tuto dobu jsou lístky nejvíce mladé a hodnotné.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Bylinky na oči

Světlík lékařský – lidový název je oční potěšení, těšinka – tak nazývali tuto bylinku nejspíš ti, kteří se těšili ze zlepšení zraku. Nálev pomáhá při zlepšení očních zánětů a únavě očí. Čaj se pil při půstu a při namáhavém studiu, protože zlepšoval zrak, pomáhal vidět a hodnotit minulost jako sbírání zkušeností pro budoucnost. Na podporu jasného nebo spíše jasnozřivého vidění se měly oči potírat světlíkem nebo se měly kouřit jeho listy. Bylináři kdysi věřili, že tato bylinka zlepšuje zrak mladým konopkám.

Sporýš lékařský – podle starých bylinářských záznamů zlepšuje zrak holubům. Sporýš je bylinka, která se používá v detoxikačních směsích, které podporují čisticí činnost jater, takže by se i tady mohla najít určitá souvislost známá z čínské medicíny – harmonicky fungující játra = zlepšení zraku.

Vlaštovičník – takzvaná vlaštovčí bylina, o níž si lidé kdysi mysleli, že přináší zrak mladým vlaštovkám, které ještě neotevřely oči. Žlutá bylinka byla oblíbená bylinkáři na zlepšení činnosti jater. Také tady je tedy zřejmá souvislost mezi činností jater a zlepšením zraku.

Jestřabina – bylina prý zlepšovala zrak mladým jestřábům, bylinkáři ji tedy vyzkoušeli i pro zlepšení zraku lidí.

Zdroj: Dieta na zdravé oči

Diskuze

V diskuzi PETROLEJ LEKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anička.

Petrolej lékařský kupujeme na petroleumd5.euweb.cz (je v homeopatické formě, příjemně chutná a pohodlně užívá). Je to opravdu zázračný všelék, užíváme jej celá naše rodina a doporučuji jej všem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Zdravím, také jsem tam napsala, ale zatím se mi nikdo neozval, fungují ještě? Děkuji za odpověď. J*

Zdroj: diskuze Petrolej lekařský

Kozlík lékařský v těhotenství

Nepoužívejte kozlík lékařský během těhotenství a kojení, protože nejsou k dispozici dostatečné údaje o jeho bezpečném užití v tomto období. Před užíváním jakýchkoli léčivých přípravků se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Kozlík lékařský

Diskuze

V diskuzi CIBULE JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Plačková.

Děkuji,hned jdu vyzkoušet, tak věřím že kašel vyléčí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cibule jako lék

Babské rady na žaludeční vředy

V případě žaludečních vředů může pomoci přírodní léčba. Ta spočívá v konzumaci těch potravin, které pomáhají posílit přirozenou obranu sliznice. Tvorbu potřebného hlenu podporují například lněná semínka vyluhovaná ve vlažné vodě. Nápomocný je i gel z aloe vera. Při peptických vředech jsou velmi účinným lékem brambory, a to hlavně pro svůj obsah vitaminu C a zásaditou povahu. Stačí 2–3 brambory denně vařené ve slupce, pečené nasucho nebo jako pyré. Brambory nesmažte ani k nim nepřidávejte mléko. Také dobře přežvýkaná mandle potlačí pálení žáhy a sníží kyselost v žaludku. Snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a výrazně snižuje aktivitu vředu. Velmi vhodnou potravinou pro pacienty je proso, které se používá zbavené slupek jako jáhly.

Při bolesti se doporučuje ledový obklad na bolestivé místo nebo na páteř mezi lopatky. Lepší ochranný povlak na sliznici pomáhá vytvořit sliz lněného semene, jak již bylo uvedeno výše. Sliz získáte vyluhováním lněného semene ve vlažné vodě po dobu 2–4 hodin. Užívejte 2 polévkové lžíce 15 minut před jídlem. Velmi prospěšná je údajně i jahodová kúra. 3–4 dny nepřijímejte žádnou jinou potravu než zdravé, dobře dozrálé neslazené jahody. Snězte 1,5–2 kg jahod denně. Dobře je rozžvýkejte.

Při bolestech břicha i jako prevence pomohou například heřmánek, kostival, puškvorec, světlík lékařský či zeměžluč. Rakytník je také dobrý pomocník, který hojí sliznice a pomáhá léčit žaludeční vředy.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Poradna

V naší poradně s názvem AULIN V PRÁŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik.

Dobrý den mám otazku? Kde jsi je můžu objednnatt? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aulin si můžete objednat u svého praktického lékaře. Ten vám vystaví lékařský předpis a lék vám pak bude vydán v lékárně. Aulin je k dostání jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aulin v prášku

Co v sobě obsahuje Smilax lékařský?

Sarsaparilla veracruz - Smilax lékařský obsahuje zejména steroidní saponiny, rhynchophyllin, hirsutin, mitraphylin, beta sitosterol a glykosidy. Dále pak stopové prvky vápník, měď, železo, jód, mangan, draslík, křemík, sodík, síru. Vitamíny B - komplexu, vitamíny A, C a D. Smilax byl indiánům Jižní Ameriky velmi znám a byl jimi oblíben pro své tonizační a afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu, čímž ovlivňuje i sexuální apetit u mužů i u žen.

Zdroj: Smilax lékařský

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aa.

Já používám led, přiložím ho zabalený v sáčku ke rtu a nechám zcela rozpustit. Opar jakoby umrtví a vyléčí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opar na rtu

Měsíček lékařský - popis

Měsíček lékařský je bylina s bohatě větvenými sytě zelenými lodyhami a podlouhlými zelenými listy. Rostlina měsíčku lékařského dosahuje výšky 70 až 80 cm. Úbory květů mají až 8 cm v průměru a mají krásnou žlutou nebo oranžovou barvu. Používáme li rostlinu měsíčku lékařského k řezu květů, tak pokud lodyhu s květem uřízneme výše než 15 cm nad zemí, tak znovu obrazí a vykvetou. Rostlinám měsíčku lékařského se daří v propustné hlinitopísčité půdě, dobře zásobené živinami, na slunném místě, ale i v polostínu.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem PETROLEJ LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARCELA DĚDOVÁ.

Dobrý den, kde mohu petrolej lékařský zakoupit??? Děkuji Marcela Dědová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Petrolej lékařský se prodává pod názvem Petroleum D5 a lze ho objednat zde: petroleumd5.sweb.cz

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Petrolej lékařský

Petrolej na rány

Petrolej se také hojně používá jako desinfekce a zastavovač krvácení při poranění – na řezné rány a různá povrchová zranění.

Petrolej na bolest v krku

V nedávných dobách se petrolej používal k léčbě bolesti v krku máčením pírka v petroleji a lechtáním s ním v krku. Takto nanesený petrolej vydesinfikoval sliznici v krku podobně, jako to umí například jód. Dnes by se dal petrolej do krku místo pírka aplikovat pomocí malého rozprašovače.
Jiný recept, jak použít lékařský petrolej na bolest v krku, je dát do úst lžičku cukru, na kterou se nakapalo pár kapek petroleje. Cukr nechat postupně rozpouštět a polykat. 

Zdroj: Petrolej jako lékařský prostředek

Vnitřní použití měsíčku

Měsíček lékařský je to významný antioxidant, který zbavuje organismus různých jedů a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Plní také dokonalou funkci přírodního antibiotika. Čaj chrání náš organismus v čase chřipek a nachlazení, kdy navíc podporuje pocení a působí také proti některým bakteriím v trávícím ústrojí. Pomáhá při onemocněních trávicího traktu, jako jsou záněty a vředy, stimuluje činnost jater a detoxikuje. Čaj z měsíčku se používá i jako podpůrná léčba při nádorových onemocněních, ale v tomto případě je potřeba skombinovat nálev s kopřivou a řebříčkem.  

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva T..

Dobrý den,
Můj muž trpí záchvaty dny v kotníku,kdy už ho má delší dobu oteklý z obou stran,tak jsem hledala,jak bych mohla vyrobit po domácku kopřivový zábal z čerstvých mladých kopřiv.Děkuji a zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Petrolej jako lék

Ačkoli je petrolej smrtelný při požití, byl použit v průběhu dějin k léčbě řady onemocnění. Lidové léčitelství vidí petrolej jako silný protijed na hadí uštknutí a je také často používán k zabíjení vší. Petrolejový postřik je účinný zabíječ volně žijících komárů například ve stromech nebo jiné vegetaci. Jako aerosolový insekticid je petrolej hojně užíván v tropických oblastech jako prevence před komářím hmyzem. V rozvojových zemích s omezeným přístupem k medicíně, je petrolej často používán jako náhrada za alkohol a ošetřují se s ním rány a popáleniny. Lékařský petrolej dále zastavuje krvácení a také se s ním léčí atletická noha anebo hemeroidy.
 

Zdroj: Petrolej jako lékařský prostředek

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Trittico cena

Lék Trittico je lék na lékařský předpis a je částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Aktuální cena doplatku na lék Trittico AC 150 po 60 tabletách, je zde: Trittico AC 150 cena.


Zdroj: Trittico

Pěstování

Kozlík lékařský se v České republice vyskytuje roztroušeně až dosti hojně zejména v nižších polohách. Roste na trvale vlhkých půdách bohatých živinami, zejména dusíkem. Roste jak v přirozených, tak i v druhotných společenstvech. Lze jej nalézt na vysokobylinných loukách, v lemových společenstvech, v údolních nivách a podél vodních toků i na synantropních stanovištích, jako jsou železniční náspy, silniční příkopy, hradní návrší a podobně. Nezřídka se také vyskytuje jako pozůstatek kultur. Vyskytuje se od nížin do kolinního a řidčeji až do submontánního stupně, kde roste v nadmořských výškách do 1000 metrů nad mořem. Celkový areál výskytu kozlíku lékařského sahá od střední a jižní Evropy až po Ural.

V České republice najdeme celkem 6 druhů kozlíků. Z nich jsou s kozlíkem lékařským zaměnitelné dva: kozlík ukrajinský (Valeriana stolonifera) a kozlík výběžkatý (Valeriana excelsa). Všechny tyto druhy jsou řazeny do skupiny blízce příbuzných druhů, označovaných jako Valeriana officinalis agg., a někdy se od kozlíku lékařského ani nerozlišují. Kozlík výběžkatý se od kozlíku lékařského liší zejména tvorbou nadzemních i podzemních výběžků a menším počtem lístků skládajících lodyžní listy. Kozlík ukrajinský kvete časněji než kozlík lékařský a má krátce řapíkaté až přisedlé střední lodyžní listy složené z většího počtu lístků. Na rozdíl od obou těchto druhů osídluje kozlík lékařský často synantropní stanoviště.

Zdroj: Kozlík lékařský

Kozlík lékařský

Rostlina patří do čeledi kozlíkovité. Kozlík lékařský je vytrvalá přímá bylina s charakteristickým pachem, dorůstající výšky asi 60 až 200 cm. Lodyha bývá přímá, v květenství větvená, rýhovaná a mimo uzliny lysá. Vyrůstá z krátkého silného vertikálního podzemního oddenku. Lodyžní listy jsou lichozpeřené, dlouze řapíkaté, složené nejčastěji ze 7 až 9 párů lístků. Lístky jsou kopinaté, obvykle 7 až 12 mm široké, na okraji hustě zubaté, na bázi často sbíhají na vřeteno listu. Koncový lístek bývá stejně široký jako postranní lístky. Květenství je hustý, větvený, latovitý vidlan, složený z drobných oboupohlavných květů. Květy jsou bílé až růžové, 3 až 6 mm dlouhé, nálevkovité, vonné. Tyčinky a čnělka vyčnívají z korunní trubky, která je na bázi mírně vydutá. Kozlík kvete v létě, nejčastěji v červenci. Plody jsou kopinaté, lysé, 2 až 3,5 mm dlouhé nažky. Bylina se sbírá v období od srpna do října, a to její podzemní část, tedy oddenek s kořeny. Droga se rychle umyje a suší na vzdušném místě. Vzhledem k tomu, že je silice soustředěna v buňkách těsně pod povrchem, je nutné drogu mýt velice opatrně a snažit se nepoškodit povrch kořene. Droga silně voní a je nutné ji chránit před kočkami.

Zde můžete vidět, jak vypadá bylina kozlík lékařský.

Zdroj: Kozlík lékařský

Je Condrosulf volně prodejný

Condrosulf 800 mg je pouze na lékařský předpis. U produktu Condrosulf 400 mg je dostupnost bez receptu, pacient však zaplatí platí celou částku. Koupit se dá v jakékoli kamenné i internetové lékárně.

Zdroj: Condrosulf 800 - recenze

Lékařský petrolej a babské rady

Petrolej na artritidu

Namočte citron v petroleji na jeden týden a pak přeceďte. Toto petrolejové tonikum lze použít na masáže kloubů postižených artritidou. Obvykle se masíruje dvakrát denně do ustoupení bolestí.
Další recept jak použít lékařský petrolej na artritidu mluví o tom, že se má smíchat petrolej se solí a takto pak nanášet na bolestivé klouby, na revmatoidní bolesti v kloubech a na namožené nebo bolestivé svaly. Říká se tomu petrolejová mast na rány a bolesti a hojně se používá v Indii, v Číně a na Dálném východě.

Petrolej na plíseň i ve vlasech i na lupy

Petrolej zlikviduje atletickou nohu a trichofycie. Atletická noha není nic jiného, než namožený nehet na palci nohy od častého běhání nebo chůze, pod kterým se utvořila plíseň. Trichofycie je plísňová infekce kůže, která se může vyskytnout jak u lidí, tak i u domácích zvířat, jako ovce, různý domácí dobytek, psi a kočky. Trichofycie je plísňové onemocnění vyvolané houbami rodu Trichophyton a Microsporum. Tyto plísně mohou vyvolávat charakteristické olupování kůže známé jako lupy ve vlasech, které petrolej dokáže léčit. Pravidelné používání petroleje na takto postižená místa dokáže zcela uzdravit od těchto typů povrchových plísní. Trichofycie postihují nejčastěji vlasaté a vousaté nebo chlupaté části pokožky, kde tvoří typické červeně ohraničené růžové olupující se fleky, někdy mokvající.

Zdroj: Petrolej jako lékařský prostředek

Koupel z řepíku lékařského

Zhruba 200 g sušeného řepíku louhujte ve studené vodě přes noc. Další den pak zahřejte, sceďte a poté vlijte do teplé koupele. Setrvejte v ní cca 20 – 30 min. Koupel z řepíku se osvědčila především při kožních problémech a při hemoroidech. Pokud si dopřejte pravidelně jednou za rok koupel v řepíku, přispějete k celkovému posílení vašeho organismu.

Zdroj: Řepík lékařský


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP