Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

COTRIMOXAZOL

OBSAH

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobry den chci se zeptat beru antibiotika Cotrimoxazol AL forte ale mam horecku mohu to kombinovat s Coldrexem Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání antibiotika Cotrimoxazol AL forte by se na bolest a na horečku neměly používat přípravky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, naproxenu a kyseliny acetylsalicylové. Na horečku je možné užít jen paracetamol. Coldrex v sobě obsahuje právě paracetamol, ale bohužel také vitamín C, který společně s těmito antibiotiky škodí ledvinám a proto není vhodné užívat Coldrex a Cotrimoxazol AL forte dohromady. Na snížení herečky použijte raději samotný Paralen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Zajímavost

Biseptol a Cotrimoxazol, známé léky na zánět močových cest nebo dýchací infekce, patří rovněž mezi chemoterapeutika.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Staněk.

Děkuji za odpověď.Chtěl bych jen doplnit, že operace proběhla laparoskopicky a jestli jsem dostával atb po operaci, tak jedině v kapačkách. Cotrimoxazol jsem dostal až při propuštění, prý na základě nálezu z ranního odběru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika po operaci prostaty

SULFONAMIDY

Účinná antibiotická látka: TRIMETHOPRIM

Obchodní název antibiotik: Triprim

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu infekcí močových cest.

Dávkování antibiotik: perorálně 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické kožní reakce, fytotoxicita, nevolnost, pokles počtu bílých krvinek, průjem, rozvoj hemolytické anémie, průjem, vznik močových kamenů, zvracení

Účinná antibiotická látka: TRIMETHOPRIM-SULFAMETHOXAZOL

Obchodní název antibiotik: Biseptol, Bismoral, Cotrimoxazol Al forte, Sumetrolim

Indikace antibiotik: Používá se na infekci močových cest.

Dávkování antibiotik: Biseptol + Bismoral + Cotrimoxazol + Sumetrolim: perorálně 480 – 960 gramů za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické kožní reakce, fytotoxicita, nevolnost, pokles počtu bílých krvinek, průjem, rozvoj hemolytické anémie, průjem, vznik močových kamenů, zvracení

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také MESALAZIN, SULFACETAMID, SULFADOXIN, SULFAMETHIZOL, SULFASALAZIN, SULFATIAZOL, SULFISOAXAZOL, TRIMEDOPRIM (obchodní název antibiotika Triprim). Tyto antibiotické látky se využívají obvykle k léčbě močových cest a trávicího systému. Při lokálním použití mohou sloužit ale i k léčbě popálenin. Sulfonamidy mohou u člověka vyvolat nevolnosti, průjmy, zvracení, alergické kožní reakce, fototoxocitu, vznik močových kamenů, hemolytickou anémii a pokles počtu bílých krvinek.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem EXISTUJE NÁHRAŽKA KORTIKOIDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

D.den!Již několik let se léčím na astma 3.stupně.Beru tyto léky-Berodual,Euphyllin 300,ketotifen,Spiriva respimat,Montelar,Medrol,KCL,Combair,Lanzul,Ventolin,AA Cotrimoxazol,Purinol 300 a Castispir,Chci se zeptat,strašně z toho přibírám,dají se některé ty kortiodidy něčím jiným nahradit,vyměnit,vyloučit?Za roka pul jsem přibrala asi 10kg!!! Děkuji za odpovědˇ!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhradu léků můžete učinit jen po doporučení vaším plicním lékařem. Prodiskutujte s ním své problémy a požádejte ho o návrh alternativ k vaší léčbě. Obecně platí, že po lécích se nepřibírá. Přibírá se z jídla a z nedostatku pohybu - nezdravý životní styl. Léky mohou zvyšovat chuť k jídlu, zadržovat v těle vodu a bránit v pohybu, tím mohou napomoci v nárůstu tělesné hmotnosti. Avšak samotné rozhodnutí o tom, jestli sníte to či ono, je na vás, stejně tak i zdali přidáte ve zdravém pohybu. Přírodní zákony platí pro každého stejně, na jedné straně je příjem ve formě stravy a na druhé výdej jako zdravý pohyb. Když je příjmu více než výdeje, tak přibíráte. Když naopak, tak hubnete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Existuje náhražka kortikoidu?

Léčba

Toxoplazmózu lze cíleně léčit antiparazitiky a antibiotiky. Tato léčba je vyhrazena pro akutní infekci v těhotenství, u vrozené formy toxoplazmózy a při postižení oka či mozku. Bezpříznakové a lehké akutní infekce se neléčí.

Z léků se používá kombinace Daraprimu a Sulfadiazinu po dobu 3 až 6 týdnů. Vrozená toxoplazmóza se léčí 6 až 12 měsíců. Při nedostupnosti Sulfadiazinu lze podat méně účinný Cotrimoxazol, Biseptol nebo Sumetrolin. Součástí podpůrné léčby je podávání kyseliny listové. Antiparazitika totiž brání tvorbě kyseliny listové nezbytné pro množení buněk, proto je nutné dodávat ji zvenčí. Podáváním kyseliny listové se snižuje toxicita a četnost nežádoucích účinků léčby. V těhotenství se volí léčba Rovamycinem nebo Dalacinem či Klimicinem, které zabrání přenosu infekce na plod, ale pro terapii probíhající infekce již nejsou spolehlivě účinné. U oční formy a vrozené toxoplazmózy se přidávají kortikosteroidy, například Prednison.

Zdroj: Toxoplazmóza


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP