Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST VYSTŘELIJE DO NOHY CVIKY

OBSAH

Jízda na kole

Vleže s pokrčenýma nohama začněte šlapat po podlaze. Položte ruce do stran, pokud chcete, můžete je také umístit pod hýždě, aby se zabránilo namáhání dolní části zad. Zvedněte nohy z podlahy a jeďte, jako kdybyste byli na kole. Čím více budete zvyšovat tempo, tím více se zrychlí krevní oběh. Zpětné udržení nohou v nižší poloze zvýší pevnost vašeho břišního svalstva a zároveň tonizuje žaludek. V tomto cvičení pokračujte, dokud neucítíte krev kolující ve vašich nohou a dokud nezačne slábnout předchozí bolest.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emilie.

Dobrý den , potřebuji vědět zda mám začít cvičit nejprve na postiženou stranu ,tj. pravá strana a potom uléhat na levou stranu , cviky dělám doma Brandt daroffovy cviky.Děkuji.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Cviky

Uvádíme tři cviky, které pomohou ulevit bederní a křížové oblasti zad. První dva cviky jsou uvolňovací, třetí posilovací. Doporučujeme cvičit všechny tři cviky za sebou nejméně dvakrát denně. Cvičíme vleže na posteli, anebo na zemi na dece či karimatce. Důležité je cvičit pouze do pocitu lehkého tahu, nikdy ne přes bolest!

První cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Opatrně kolena spustíme na jednu stranu. Hlavu a ramena můžeme otočit na druhou stranu. Kolena směřují na jednu stranu, hlava a ramena na stranu druhou. V oblasti zad a hýždí cítíme lehký tah. V této poloze následuje výdech, kdy se snažíme o procítění a uvolnění svalového napětí. Cvičíme pomalu, na každou stranu 5x střídavě za sebou.

Druhý cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Jednu nohu si chytneme rukama u kolene a přitáhneme si ji k tělu. Nadechneme se a s výdechem přibližujeme čelo směrem ke kolenu. Zvedáme hlavu a koleno přitahujeme k břichu, opět jen do pocitu tahu. Maximálně vydechneme a vracíme hlavu na podložku. Cvik opakujeme 5x na každou stranu.

Třetí cvik

Cvik slouží k posílení břišních svalů. Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Hluboce se nadechneme. Po nádechu následuje hluboký výdech, kdy se snažíme přitisknout bedra co nejvíce k podložce. Břišní svaly se při tom automaticky zatnou. Zpevnění podržíme 3 sekundy a vydechneme. Cvik opakujeme 5x, ale postupně můžeme přidávat a dojít až k 10 opakováním.

Další možností je cvičení podle Mojžíšové. Jedná se o pohybovou terapii, která pomáhá nejen při otěhotnění.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi BOLEST V KLENBĚ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Procházková.

Už dva roky mně bolí v klenbě nohy. Při chůzi nic nebolí, na omak když pořádně
přitlačím tak to nahmatám, ale hlavně to bolí v klidu a to píchání je hodně silné, až
mi to připadá jako nerv, nakonec to přestane a třeba to začne za několik hodin.
Někdy mně to bolí i v noci.
Dle lékařů je to spadená klenba, ale je mi divné, že to bolí jenom v klidu.
Tak tím žiju, ale je to hodně nepříjemné.
Nemá někdo podobné potíže a neví co to je ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Procházková.

Tak co to vlastně mám a dá se toho zbavit, mám hodně ploché a zdeformované nohy, ale při chůzi to nebolí

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Propadlá klenba nohy se dá kompenzovat pomocí ortopedických vložek do bot. Ortopedické vložky do bot jsou vyrobeny na míru, přesně podle otisku chodidla. Na tyto vložky přispívá i zdravotní pojišťovna, když na ně dostanete předpis od ortopeda. Další a neméně účinné jsou cviky na zpevnění klenby, například obléknutí ponožky bez rukou, jen s pomocí druhé nohy. Nebo psaní písmen tužkou zastrčenou mezi prsty u nohou a s oporou na patě. Taktéž masáž chodidel pomocí šlapání na tenisový míček. Poraďte se o tom se svým lékařem - ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .

Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění palce u nohy a bolest až pálení chodidla

Chůze

Nejjednodušším cvičením je chůze. Díky chůzi udržujete nohy v přirozeném pohybu. Chůze je skvělý způsob, jak podpořit krevní oběh v dolních končetinách. Místo jezdění výtahem nebo eskalátory choďte raději po schodech. Dokonce krátká procházka kolem bloku před odchodem do práce vám může pomoci s výrazným zlepšením příznaků.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Tak jsem byla u ortopeda. Trochu mě "napravil" záda a zakroutil hlavou. Bylo to lepší 3 dny. Stačí, když pochovám malého vnoučka, nebo opravdu málo pracuju na zahrádce a hned se mi to vrátí zpět. Nevím si už rady, hrozně mi to bere energii a chuť do života. Můžete mi ještě poradit, co s tím ?
Moc Vám děkuju.
Mací

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezva, našla jste lék, jak odstranit bolest na tři dny. Vraťte se proto ke svému ortopedovi, sdělte mu výsledky jeho napravení a požádejte ho o předpis na rehabilitace jednou ob tři dny. Tam vás naučí cviky, které dále pak budete dělat každé tři dny sama nebo se svým fyzioterapeutem. Ne na všechny potíže máme pilulky, někdy léčí i pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest hlavy v zátylku ráno

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi JAKÉ CIKY NA PROKRVENÍ DOLNÍCH KONČETIN PŘI UZÁVĚRU PÁNVE - STENTGRAFTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Prosím o radu, jakými cviky bych podpořil prokrvení dolní končetiny, u které došlo k uzávěru pánve. Jsem po EVAR AAA před 3 roky a IM před 30 lety, trpím Idiopat. plicní fibrozou.
Cévní lékař mi doporučil rehabilitaci dol. konččetin, ale nevím, jaké cviky bych měl provádět.
Podotýkám, že při chůzi mám po chvíli tupou bolest v celé noze a v třísle a mohu jíti jen velmi pomalu.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké ciky na prokrvení dolních končetin při uzávěru pánve - stentgraftu

Cviky na krční páteř na míči

Pořiďte si na sezení gymnastický míč. Nemusíte na něm sedět pořád, ovšem každá minuta, kterou na míči strávíte, vám dopomůže k pevnějším zádům a také ke správnému držení těla. Naplánujte si alespoň pár desetiminutových intervalů během dne a záda to ocení.

Postup:

  • Sedněte si na míč, nohy zapřete o podlahu přibližně na šířku boků.
  • Položte pravou ruku na levé ucho přes hlavu a hlavu jemně táhněte k pravému rameni.
  • Levou ruku nechte volně ležet ze strany na míči.
  • S výdechem protáhněte šíji.
  • Stejný pohyb zopakujte také na druhou stranu.
  • Když natočíte v krajní poloze bradu směrem ke klíční kosti, protáhnete také svaly po stranách krku.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
po delší procházce mě začalo bolet pravé chodidlo, nejdříve pod patou a jak jsem noze ulevovala tak se to přestěhovalo podél venkovní strany nohy, tak jsem koupila ortopedické vložky a zdravotní boty, ale bolest neustupuje, už je to týden a ještě mi noha trošku natéká, může se cvičit s nohou i přes bolest? Děkuji za odpověď. Marie
PS: Mám příčně ploché nohy.

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Léčba domácími prostředky

Některé typy bolesti kloubů palce nohy, jako je velmi bolestivá dna nebo zlomeniny, vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

V mnoha případech mohou domácí léky zmírnit bolesti kloubů palce nohy nebo doplnit léčbu, kterou doporučil lékař. Následující postupy mohou pomoci zvládnout bolest kloubů na nohou:

  • podložení nohy;
  • přitahování chodidla k bérci;
  • ledování nohy po dobu 20 minut každé 2–3 hodiny;
  • použití kompresního obvazu ke snížení otoku;
  • nošení pohodlné, široké obuvi s měkkou podrážkou a bez podpatku;
  • umístění měkkých vložek do bot;
  • jemné protahování svalů chodidla;
  • použití léku proti bolesti - paracetamol je jednou z nejlepších možností.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi WWW.JÁK SE PROJEVÍ ZÁNĚT ŽIL U NOHOU DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše večeřová.

Modré fleky na lítkách až žlutě zbarvené,tíha nohou,velká belestivost při chůzi a při větším teple.Bolest pouze při dotyku na kterékoliv místo na nohou.Obvodní lékař neléčí ,neví si stím rady ,pouze B12, jinak nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Již delší dobu trpim bolestí lýtek od kolen dolů, hlavně po straně nohy a pod kolenem. Často jde bolest i po zadní straně stehna z podkolení směrem vzhůru. Když si nezmu kompresní punčochy, cítím se lepe. V noci mě bolest budí. Můj otec nosil celý život kompresní punčochy, pak se rodiče rozvedli. Dozvěděla jsem se, ze zemřel na hluboký zánět žil. Je mi 61 let a trpím nadváhou. Stydím se s tím jit k lékaři, protože mi řekne, ze mě nohy bolí z nadváhy.

Zdroj: diskuze Www.ják se projeví zánět žil u nohou dolních končetin.

Cviky

Pracujete-li v kanceláři, najděte si čas na chůzi po schodech nahoru a dolů, nebo alespoň na přecházení do jiné části kanceláře tam a zpět. Pokud musíte stát na jednom místě, udělejte několik kotníkových cviků – ohněte kotník dolů k zemi a pak nahoru ke kolenu. I tento mírný pohyb pomůže s cirkulací krve. Pokud musíte během dne sedět, použijte nožní stoličku nebo židli, aby byly nohy výše, pokud to není možné, zvedněte nohy ihned, jakmile se vrátíte domů. Doma zvedejte vleže nohy o 6 až 12 centimetrů výš, než je srdce, kdykoli je to možné.

Na oteklé nohy jsou také vhodné podpůrné punčochy, ale pouze na doporučení lékaře. Podpora punčoch pomáhá stimulovat žíly a svaly v dolních končetinách, čímž lépe cirkuluje krev v dolních končetinách. Punčochy byste měli použít po ránu, než nohy začnou natékat. Večer po sejmutí podpůrných punčoch ošetřete nohy hydratačním mlékem. Kvalitní tělové mléko udržuje nohy hydratované a pokožku zdravou a vláčnou. Pokud je pokožka zdravá a vláčná, je méně pravděpodobné, že se vyskytnou praskliny a následně vředy.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Sesamoiditida

Sesamoiditida v chodidle může způsobit bolest na základně palce, kam se upíná kloub - na bříšku palce u nohy. Charakteristické je, že bolest se vyskytuje jen na spodní straně chodidla a ne nahoře. Stav může také vést k otokům nebo modřinám.

Oblast může být zvláště citlivá, když je špička palce ohnutá nebo narovnaná. Bolest se vyvíjí postupně v průběhu času.

Sesamoiditida je zánět ve šlachách obklopujících sezamské kůstky. Jedná se o formu tendinitidy (zánět šlach). Může být také výsledkem zlomeniny sezamských kůstek. Tento stav je často důsledkem nadměrného používání palce u nohy. Baletní tanečníci a běžci mají často sklon k rozvoji sesamoiditidy.

Sezamské kůstky na chodidle sedí pod MTP kloubem. Na tyto kůstky se upínají šlachy a podporují pohyb v dané oblasti.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Osteoartróza

Bolest kloubů palce u osteoartrózy (OA) může způsobit bolest v chodidle při chůzi, což často způsobuje kulhání. Kloub může být oteklý a citlivý na dotek. Může se také objevit necitlivost na základně kloubu v důsledku stlačení nervu.

To vše jsou příznaky hallux rigidus, který se vyvíjí kvůli OA a kostnímu výběžku, který lékaři nazývají kostní ostruha.

Hallux rigidus nastává, když se pohyb palce u nohy stává bolestivým a obtížným. Rozsah pohybu je zvláště omezený, když se prsty ohýbají dozadu, jako například ve fázi „po špičkách“ na konci kroku při chůzi.

Pokud je hallux rigidus mírný, bolest se často objeví právě tehdy, když palec dosáhne konce rozsahu pohybu. Bolest ve středním rozsahu pohybu může signalizovat závažnější artritidu.

OA je forma artritidy, ke které dochází, když se chrupavka opotřebovává v kloubech. V průběhu času způsobí OA v palci u nohy erodování chrupavky a vzájemné tření kostí. Tření způsobuje bolest a zánět.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Nohy nahoru!

Tímto pokynem máme na mysli cvičení, které nejen posiluje vnitřní nebo vnější stranu stehen, ale především napomáhá ke zlepšení průtoku krve v celých končetinách. Lehněte si na záda, ruce vložte pod hýždě, abyste zamezili zvýšené námaze zad. Udržujte hýždě stisknuté a dolní část zad tlačte proti podlaze, pak zvedněte jednu nohu a nějakou dobu ji držte nahoře, kolmo proti podlaze. Držte do té doby, dokud neucítíte, jak krev proudí vzhůru do vašich nohou, lýtek a stehen. Opakujte toto cvičení i s druhou nohou. Pro dokonalý odpočinek ležte na podlaze s hýžděmi u zdi. Obě zvednuté nohy se tak zároveň opírají o zeď, i takto lze zlepšit krevní oběh v dolních končetinách. Případně můžete toto cvičení zlepšit ještě tím, že budete u zvednutých nohou kroužit chodidly v kotnících.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Bolest chodidel u dětí

Pokud bolí chodidla děti, jde ve většině případů o růstové bolesti, zvláště když nohy bolívají obě. Dítě by mělo být vyšetřeno neurologem a ortopedem. Také dbejte na správný výběr obuvi. Nekupujte větší, starší, nebo dokonce menší obuv, jelikož dochází k deformitám plosek. Nejlepší prevencí u dětí je pravidelná návštěva dětského lékaře, který vám v případě potřeby doporučí vhodné botičky a vložky do bot.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Cviky McKenzie

McKenzie metoda je souhrn cviků a technik podporujících regeneraci páteře. Cviky uleví od bolesti a lze je použít i k léčbě, pokud je diagnostikována vyhřezlá ploténka. Velkou výhodou metody se zdá být to, že řeší příčinu, nikoli důsledky, a určuje příčiny bolestí. Hledá se takový pohyb, který ulevuje od bolesti, a ten se používá k léčbě. Obzvláště na začátku je nutné, aby cvičení vedl terapeut. Díky vědecké podloženosti metody a dozoru fyzioterapeuta je možné vyřešit problém, který trvá roky, během několika terapií. Cviky je však nutné provádět nejméně dva měsíce po zmizení bolesti. Cvičení se nedoporučuje používat jen v případech infekčních onemocnění, nádoru, osteoporózy, těhotenství či při požívání alkoholu a drog.

Cviky

Prvním cvikem je leh na břiše. Spočívá v pouhém ležení na matraci či na zemi. Každou hodinu zaujímáme polohu na 5–10 minut. Bolest se může zvýšit, avšak při setrvávání by se měla snižovat.

Druhý cvik je založený na ležení na břiše, kdy se opíráme o předloktí tak, že se zakláníme. Lokty by měly být pod rameny a je nutné maximální uvolnění zad, svalstva a stehen.

Je možné vyzkoušet také to, že si opět lehneme na matraci či zem a zakloníme trup. Cvik dynamicky opakujeme. Desetkrát opakujeme každou hodinu. Propínáme lokty a tím zvedáme horní polovinu těla až do největšího možného záklonu, kde ustává bolest.

Poslední ze cviků provádíme podobně jako ten předchozí. Při maximálním záklonu však hluboce vydechneme. Následkem tohoto výdechu se zvětší záklon trupu.

Zdroj: Cvik na plotýnky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP