Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CUKROVKA A ALKOHOL

OBSAH

Cukrovka a alkohol

Lidé s diabetem by měli před pitím alkoholu zvážit některé aspekty jako například:

Alkohol není z nutričního hlediska nic, vše, co přináší, jsou kalorie. Takže ti, kteří mají nadváhu, by měli vědět, že 1 gram alkoholu obsahuje 7 kalorií. Sladké nápoje, jako je víno, pivo nebo některé sladké likéry, obsahují kromě kalorického alkoholu i sacharidy. Kalorie, pokud nejsou spotřebovány, jsou přeměněny na tuk. Takže pokud máte cukrovku, může vám alkohol zvýšit hladinu cukru v krvi, cholesterol a triglyceridy. Játra jsou velmi citlivý orgán. Alkohol je látka, jež narušuje správnou funkci jater na lačno, kdy se vyrábí glukóza. Zvyšuje riziko výrazného poklesu množství cukru v krvi – hypoglykémie.

Takže pokud máte cukrovku a pijete alkohol, dodržujte následující doporučení:

Zkuste pít alkoholické nápoje považované za suché – červené víno, suché šampaňské atd. Bedlivě hlídejte hladinu cukru po dobu několika hodin po požití alkoholu. Pijete-li alkohol v noci, zkombinujte ho s občerstvením (sladké nápoje, jídlo s dlouhými cukry), snězte nějaké jídlo i před spaním, abyste se vyhnuli hypoglykémii v noci

Alkohol konzumovaný v nesprávné (přílišné) míře může vést v kombinaci se „zaspanou“ hypoglykémií až ke smrti!

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf jurecek.

zapach stolice po acetonu pricina dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapáchající stolice po acetonu je způsobena přítomností nestrávených cukrů ve stolici. Zápach po acetonu může mít několik příčin. První a nejčastější je přemíra alkoholu. Další příčinou může být cukrovka. Zkuste si dát na týden dietu, méně masa, více vlákniny, žádný alkohol ani kávu a uvidíte, jestli se to spraví. Pokud ne, tak budete muset navštívit svého praktického lékaře, aby vám udělal několik diagnostických odběrů krve, moči a případně i stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stolice

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Alkohol při cukrovce

Pokud máte cukrovku, pití alkoholu může způsobit zvýšení nebo snížení hladiny cukru v krvi. Alkohol má navíc hodně kalorií.

Pokud pijete, dělejte to občas a pouze tehdy, když máte cukrovku a hladinu cukru v krvi dobře pod kontrolou. Vhodná je také porada s lékařem, zda je pro vás pití alkoholu bezpečné s ohledem na probíhající diabetes.

Účinky alkoholu na diabetes

Zde je několik dalších způsobů, jak může alkohol ovlivnit cukrovku:

  • Zatímco mírné množství alkoholu může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi, nadbytek alkoholu může ve skutečnosti snížit hladinu cukru v krvi - někdy způsobí, že klesne na nebezpečnou úroveň, zejména u lidí s diabetem 1.
  • Pivo a sladké víno obsahují sacharidy a mohou zvýšit hladinu cukru v krvi.
  • Alkohol podporuje chuť k jídlu, a to může způsobit přejídání, které pak vede ke zhoršení kontroly hladiny cukru v krvi.
  • Alkoholické nápoje mají často hodně kalorií, takže je obtížnější zhubnout. Správná váha u diabetu přispívá ke kompenzaci nemoci.
  • Alkohol může také ovlivnit váš úsudek nebo vůli a způsobí, že si špatně vyberete jídlo. Kalorické jídlo s vysokým glykemickým účinkem může mít velmi rychlé vážné dopady na hladinu krevního cukru.
  • Alkohol může interferovat s pozitivními účinky perorálních léků na cukrovku nebo inzulínu.
  • Alkohol může zvýšit hladiny triglyceridů.
  • Alkohol může zvýšit krevní tlak.
  • Alkohol může způsobit zrudnutí, nevolnost, zvýšenou srdeční frekvenci a nezřetelnou řeč.
  • Příznaky opilosti jsou velmi podobné příznakům nízké hladiny cukru v krvi a proto je těžké je odlišit. Záměna může vést k neposkytnutí vhodné pomoci v případě nízké hladiny cukru v krvi, což může mít fatální následky.

Zdroj: Birell a cukrovka

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Strejcova.

Dobry den mam dotaz kdyz si da muz 4 male piva jednou za 14 dni on bere tento lek misto varfarinu.jdemi o to jestli si muze na tyto prasky alkohol.Jiny alkohol nepije. Predem dekuji Strejcova

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.

Zdravim , mal som zvýšenú kyselinu močovej 440 jednotiek, nemal som žiadne zdravotné problému ,lekárka mi predpísala Milurit 300.Chcem sa spýtať ak berieme Milurit ráno môžem cez víkend večer k Tv dať dve tri poháre vína ? Alebo sa nesmie nič na tieto lieky ? Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jakýkoliv alkohol zhoršuje dnu, která je následkem dlouhodobě zvýšené kyseliny močové. Takže, pokud to myslíte s léčbou dny vážně, a nechcete skončit s bolestmi kloubů, tak úplně vynechejte veškerý alkohol. Víno k televizi můžete popíjet, ale jen to bez alkoholu. Dnes se dá vybrat z mnoha druhů nealkoholických vín.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO COMBI A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna dragieva.

Dobry de,chci se zeptat,jestli se na lek prostarium neo combi muze pit alkohol.Beru ho na vysoky tlak.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol zvyšuje krevní tlak a Prestarium Neo Combi má zase krevní tlak snižovat. Z toho vyplývá, že alkohol a Prestarium jdou proti sobě. Alkohol je u tohoto léku možný, ale jen pro chuť - orientační dechová zkouška na alkohol by neměla být vyšší než 1 promile, což odpovídá litru piva nebo půllitru vína během čtyř hodin. U každého člověka je tato hranice individuální a je je závislá na mnoha faktorech (sytost, únava, stres). Proto je třeba více sledovat své tělo a při výskytu nepříjemných pocitů, jako například hučení v hlavě, bušení srdce, arytmie, tak s konzumací alkoholu ihned přestat a nahradit jej nealkoholickým pitím. V žádném případě nezkoušejte Prestarium vysadit proto, abyste mohli pít alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi a alkohol

Ořechy a cukrovka

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Chtěl bych se zeptat,jestli můžu pít na lék eliquis alkohol,popř. kolik toho můžu vypít.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Obrázky

Zde můžete vidět důsledky diabetické neuropatie.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Příprava a recepty

Zde jsou vhodné recepty pro diabetiky, a nejen pro ně.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Pivo při antibiotikách

Konzumace piva při užívání antibiotik je možná, ale musíte si uvědomit, jak zatěžujete svůj organismus (játra) a snižujete účinek antibiotik. Z medicínského hlediska byste neměli při nemocech konzumovat alkohol.

Při některých antibiotikách je konzumace alkoholu životu nebezpečná. Ve většině případů není kontraindikace při užívání antibiotik žádná.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Co je cukrovka

Cukrovka je závažné onemocnění, známé po staletí. V celém rozsahu byla závažnost této choroby a jejích komplikací pochopena až v šedesátých letech. Veřejnost považuje cukrovku za poměrně neškodnou nemoc, která postihuje jen lidi starší a obézní. Má se za to, že stačí držet dietu a zhubnout. A pokud to nepomůže, podle názoru mnohých vyřeší všechny potíže užívání antidiabetických tabletek. Obecně se ví, že někteří pacienti si musí píchat inzulin, jenže i tady převládá představa, že postačí trochu lékařské péče, aby mohli žít jako ostatní.

Cukrovka je však těžké onemocnění, které je dnes naštěstí již dobře kontrolovatelné a zvládnutelné. Cukrovka je pojem označující skupinu onemocnění, která postihují nejen metabolismus cukrů, ale i tuků a bílkovin. Pro jednoduchost lze v této skupině vydělit dva základní typy:

  • cukrovka způsobená nedostatečnou produkcí inzulinu;
  • cukrovka způsobená jeho nadměrným působením.

První typ představuje méně než 10 % onemocnění, druhý typ ta zbylá procenta. Zatímco u typu prvního je inzulinu nedostatek, u typu druhého je inzulinu nadbytek.

Podstata onemocnění není vždy jasná. Co je však prokazatelné, nejedná se o nemoc krevního cukru, ale o nemoc celého metabolismu.

U obou typů jde v zásadě o neschopnost těla správně využívat sacharidy.

Zdroj: Cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP