Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CVIČEBNÍ PLÁN PRO LIDI S DEPRESÍ

OBSAH

Cvičební plán pro lidi s depresí

Sport má mnoho blahodárných vlastností. Kromě jiného tlumí a odbourává stres a zlepšuje psychiku. Pravidelným sportováním se lze napětí zcela zbavit. Cvičení vám vrátí optimismus, bude se zlepšovat vaše sebevědomí, jdoucí ruku v ruce se zlepšováním vaší postavy. Posílíte vlastnosti, které využijete i v jiných oblastech svého života. Nenadávejte na vše kolem a pusťte se okamžitě do práce. Sportování vás zaplaví neustávajícím nadšením z dobře odvedené práce. Čím déle a pravidelně provozujete sport a cvičení, třeba jen s činkami, tím více budete odolní vůči stresu a depresi. Cvičení zvýší vaši aktivitu i vitalitu. Snažte se udržovat v dobré náladě. Stres a deprese mají i negativní vliv na imunitu. Neustále se snažte odstraňovat problémy, které na vás negativně působí. Čím dříve se jich zbavíte, tím lépe budete stresu čelit. Pozitivně myslete. U mužů může deprese zapříčinit pokles hladiny testosteronu v těle. Tu lze zlepšit pravidelným posilováním, doplňováním vitamínů a minerálů, zdravou stravou a hlavně pravidelným 8hodinovým spánkem. Snažte si ujasnit, jaký typ činnosti budete dělat. Vše byste si měli dobře naplánovat.

Zdroj: Cvičením proti depresi

Poradna

V naší poradně s názvem SEDMIDENNÍ DETOXIKAČNÍ PLÁN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, mohu poprosit o plán 7denni detoxikace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plán na první den
První den detoxikačního plánu začíná očistou střev. Lze použít například projímadlo Glauberovu sůl (epsomská sůl). Přidejte dvě až čtyři čajové lžičky soli (10 až 20 gramů) do 250 mililitrů vody. Může chvíli trvat, než se všechny krystaly rozpustí. Ale nečekejte příliš dlouho.
Sůl chutná velmi hořce. Chcete-li to zmírnit, stačí přidat trochu citronové šťávy. Poté slanou vodu po malých doušcích všechnu vypijte. Je také dobré mít připravenou sklenici vody k následnému vypláchnutí úst. Účinky se obvykle dostaví za hodinu, někdy až za tři. Připravte se, že následující hodiny strávíte převážně na WC, a proto si na to zvolte vhodný den, kdy budete moct být doma.
Mimo této slané vody v prvním dni nic jiného nejezte ani nepijte. Nepropadejte pocitu trýznění, bavte se tím a dělejte lenošivé zábavné činnosti.

Druhý den
Nejdůležitější věcí pro druhý den, jsou tekutiny. Tekutiny je důležité doplňovat i mimo tento režim, ale po prvním detoxikačním dni je to zcela zásadní. Během celého druhého vypijte tři litry neperlivé vody a neslazených bylinkových čajů.
Druhý den je na jídelníčku i zelenina a žďabet ovoce. Zelenina se podává syrová, vařená nebo ve formě polévek a smoothies. Ovoce je v tento den povoleno jen v miniaturním množství, protože obsahuje fruktózu.

Třetí den
Třetí den našeho 7denního detoxikačního plánu patří vyvážené zásadité stravě. Polovinu talíře bude tvořit zásodotvorná zelenina. K tomu přidejte dostatek bílkovin (20 až 35 gramů čisté bílkoviny na hlavní jídlo) v podobě ryb a ořechů. Ryby připravujte v troubě nebo na kontaktním grilu.
Během dne vytvořte tři talíře, které postupně zkonzumujte. mezi hlavními jídly si dejte malý kousek vhodného ovoce. Dodržujte pitný režim z druhého dne.

4. až 7. den
Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Bližší informace včetně jídelníčku zjistíte v našem článku plán detoxikace na 7 dní: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček

Porodní plán v Podolí

Personál porodnice Podolí je zvyklý zacházet s porodními plány. Podrobné informace o porodu v Podolí naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi PORODNÍ PLÁN VZOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

porodní plán komplikuje porodníkům život a a určitě komunikaci komlikuje

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porodní plán vzor

Režimová opatření

Režimová opatření mají velký význam i u těžších forem depresí, kde se doplňují s léky. Vždy záleží na individuálním stavu pacienta.

Režimová opatření u člověka trpícími depresemi: uvědomit si, že deprese je nemoc, a neobviňovat kohokoliv z jejího vzniku, člověk by neměl v depresi dělat velké kroky (výpověď v práci), nedávat si velké cíle, věnovat se koníčkům, nestydět se za pláč, nemocný by měl důvěřovat svému ošetřujícímu lékaři a nezasahovat do léčby nebo ji přerušovat, špatné myšlenky nebrat vážně, jde o stavy, které jsou způsobeny depresí a časem odezní.

Režimová opatření u lidí, jejichž blízký či příbuzný trpí depresemi: nemocného tolerovat, respektovat a důvěřovat mu, uvědomit si, že deprese je nemoc a ne lenost nemocného, podporovat nemocného v léčbě, nepodporovat nemocného slovy typu „Vzchop se!“, „Ty to dokážeš!“, „Snaž se!“, nabádat nemocného k aktivitám, ale nepřemlouvat ho a s odmítnutím se smířit, nepodceňovat slova o možné sebevraždě, ale tuto skutečnost řešit!

Zdroj: Jak na depresi u žen

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁCPU ZPUSOBENOU DEPRESÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Karasová.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit čím odstranit zácpu vzniklou vždy při depresi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Očistný plán

Strava není jediný faktor, který ovlivňuje, jak se cítíme a jak vypadáme, ale určitě tvoří podstatnou část celé skládačky. Dobře nastavený dietní plán bude eliminovat „nepořádek“ ve vašem organismu. Odměnou vám bude zvýšení energie, svěžejší pleť, efektivnější trávení a zlepšený poměr svalů a tuků, také můžete dokonce přijít o pár kil.

Zdroj: Očista těla jen pro ženy

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlíčková Lucie.

Dobrý den. Chtěla bych poprosit jestli by šlo napsat detoxikacni jídelníček na sedum dni na každy den? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, prosím vás o 7denni detoxikační plán. Moc děkuji a ještě bych se chtěla zeptat když mám krevní skupinu O co pro mě je a není vhodné moc děkuji

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček

Porodní plán z „Obilňáku“

Personál porodnice na Obilním trhu je zvyklý zacházet s porodními plány a pro personál je považuje za závazné. Personál porodnice je rovněž zvyklý spolupracovat s dulou. Podrobné informace o porodu v „Obilňáku“ naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi TRITTICO 150 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Již delší dobu jsemn užívala Trittico 150, někdy celé, někdy jen 2 části, ale vždycky s jinými prášky, pak jsem všechno vysadila a začala jsem po určité době užívat Trittico 2 části-100mg + Ketilept 25mg, byla jsem přesvědčena, že mi Ketilept, i v tak malé dávce dělá spoustu vedlejších účinků. Před 14 dny mě lékařka vysadila Ketilept a místo toho mám celé Trittico 150 a dalčí 2 dílky-100 mg.
Jaké bylo mé překvapení, prvních 5 dnů jsem vůbec nemohla usnout a zhoršily se závratě, ospalost a zduření nosní sliznice, bolesti kloubů, otoky rukou a nohou po ránu, točení hlavy, ne žádné zlepšení, ale naopak.
Měla jsem ,kdyby mi to nefungovalo, vzít celé Trittico, což je 300mg na noc.Toto jsem vydržela dalších 5 dnů. ALE nastalo další rasantní zhoršení, nemohla jsem dýchat, nemohla jsem nic dělat, i při řeči jsem nemohla popadnout dech a nejhořší byla noc, při ulehnutí jsem měla okamžitě ucpaný nos, kapky, cokoliv na zvlhčení nosní sliznice nepomáhalo. Byla jsem zoufalá.
Další den už jsem neriskovala. Vzala jsem si opět Ketilept 25mg, Trittico jen 100 mg, zapila jsem to studeným výluhem z Kozlíku lékařského a zázrak!
Usnula jsem do 1/2 hodiny, a spala skoro 6 hodin.
Lékařka má dovolenou, a já se pokusím úplně vysadit Trittico, protože to co jsem prožila nechci opakovat.
Zatím si budu brát jen jeden dílek - 50mg Trittica + 25mg Ketileptu zapiju Kozlíkem a věřím že budu spát a ty ostatní problémy zmizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Trittico užívám šest týdnů, spánek se po něm nedostavuje,zhoršila se mi nálada,upadám zpět do depresí.Dokud jsem užívala ráno Escitalopram potíže s depresí začaly mizet,po tritticu vše zhoršeno,výkyvy nálad vztek,smutek zoufalství se stupňuje,ucpaný nos,závratě,celková slabost a vyčerpání.

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Porodní plán v Motole

Personál porodnice Motol je zvyklý zacházet s porodními plány. Nepovažuje je však za závazné. Podrobné informace o porodu v Motole naleznete zde.

Pokud hledáte jiné porodnice z jiných regionů, tak informace o nich naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi MŮŽE LUMIGAN PŘEDEPSAT OBVODNÍ LÉKAŘ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brigita .

Můj lékař mi i mým spolupracovnicím opakovaně píše Lumigan na rust řas.Má skvělé účinky, ale nevíme, jestli je to v jeho kompetenci a nehrozí mu z toho nějaký postih. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor.

Při předepisování Lumiganu na růst řas a ne na zákal, si musí lékař umět zdůvodnit. Například, že podporou růstu řas léčí u pacientky její depresi, kterou spouští pocit nedokonalosti zaviněný nevýraznými řasami. Pomáhá vám to? Zvyšuje vám to sebevědomí? Pak to učině zabraňuje vzniku deprese. Depresi může léčit kterýkoliv běžný praktický lékař. ;-)

Zdroj: diskuze Může lumigan předepsat obvodní lékař?

Ukázka porodního plánu

Každá porodnice by měla mít nějakou brožuru nebo tiskopis, v nichž informuje potencionální rodičky o své filozofii a politice. Tyto informace by si měla žena prostudovat dřív, než začne porodní plán sepisovat, aby věděla, co má ve svém porodním přání zmínit, a také, s jakými názory se může ze strany porodnice setkat. Rodička by se měla zaměřit na možné alternativy porodu (přítomnost porodní židličky, porodního vaku, zapnutí CD přehrávače, zapálení vonného oleje a podobně), podporující polohy během porodu, zda je možné mít s sebou doprovod u porodu, na možnost využití epidurální anestezie nebo Entonoxu a další.

Porodní plán by měl být nedílnou součástí porodu, jak vypadá, naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi CHCI VYSADIT CYPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

chci vysadit cypralex..beru ho asi 4 měsíce, přbrala jsema mam i jé asi známky , že mi nedělá dobře...potom co jsem všechno o cypralexu četla zjištuji, že to možná zvládnu i bez nej..ale nevím jak na to..beru každé ráno jedn prášek mam 10..asi začnu brát jen půlku a snad se takto se sníženou dávkou dopracuji k úplnému vysazení...co říkáte?..máte zkušenost někdo? děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Pokud opravdu trpíte depresí, v žádném případě lék nevysazujte sama.
Sdělte potíže psychiatrovi, a on vám změní medikaci, pokud to uzná za vhodné.
Všechny léky na depresi působí z počátku potíže. Hlavně zažívací.
Časem se všechno srovná, až si tělo zvykne.
Já Cipralex užívala asi pět let a ze všech těch druhů antidepresiv, které na mě vyzkoušeli, mi tento lék opravdu pomohl.

Zdroj: diskuze Chci vysadit cypralex

Prodej Lexaurinu

Lék Lexaurin je pouze na předpis.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Diskuze

V diskuzi RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

trpím ranními depresemi, beru Tritico a Velaxin a žádný efekt to nepřináší. .děkuji

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Rizika detoxikace

Detoxikační diety mohou být nutričně nedostatečné, což vede k časté stolici. Špatná výživa může vést ke svalové ztrátě, únavě a podrážděnosti.

Zdroj: Detoxikační plán jak očistit tělo od toxinů

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Duchoňová.

Mám diabetes 2. typu, zvýšenou kyselinu moč. v krvi - týká se to hlavně
ledvin, jater. Děkuji.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Porodní plán u Apolináře

Personál porodnice U Apolináře je zvyklý zacházet s porodními plány. Personál má maximální snahu vyhovět představě rodičky o způsobu vedení porodu, kterou vyjádřila v porodním plánu nebo verbálně, je-li to v souladu s postupy pro vedení porodu na jejich pracovišti, a umožňuje-li to momentální provoz na porodních sálech. Dojde-li ke komplikaci, rozhoduje o způsobu vedení porodu zásadně porodník, často po konzultaci s neonatologem. Podrobné informace o porodu u Apolináře naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIDEPRESIVA BEZ PŘEDPISU LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotna.

Nejak spatne chapu.Da se tedy Lexaurin volne koupit v lekarne nebo ne.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lexaurin nejde koupit bez předpisu. Je to komplikovaný lék a je třeba ho užívat s vědomím lékaře. Lexaurin je lék proti depresi a je jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antidepresiva bez předpisu lexaurin

Příklad porodního plánu

Porodní plán si sestavují především ženy informované, které absolvují předporodní kurzy a se svojí porodní asistentkou tyto porodní plány sestavují. Ale také jsou to často rodičky s negativní zkušeností z minulého porodu, které se tímto porodním plánem chtějí ochránit a zabránit tomu, aby se to negativní znovu opakovalo. Vhodný čas pro sestavování plánu je kolem 36. týdne těhotenství, kdy rodičky absolvují kurzy, získávají a vstřebávají informace a představují si a plánují svůj porod.

Zdroj: Porodní plán

Jak se na detoxikaci připravit

Podívejte se do diáře a označte si týden, kde nemáte události, které by mohly vykolejit detoxikační plán, jedná se o svatby, narozeniny nebo zvláštní příležitosti. Někteří lidé mohou zažít silné čistící reakce v prvních dnech detoxikace, mohou mít bolesti hlavy nebo řídkou stolici, což je způsobeno náhlým vysazením některých potravin, nebo stimulací orgánů. Tyto příznaky by měly odeznít do 24 až 48 hodin od začátku detoxikace, ale potřeba s nimi v plánování počítat. Proto raději začněte detoxikovat v pátek.

Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán

Příznaky

Mezi hlavní psychické příznaky patří smutek, plačtivost, snížené sebevědomí, pocit beznaděje a neschopnost radovat se. Typická je váhavost, nerozhodnost a neustálé omílání určitých myšlenek a přemítání o možnostech, aniž by to mělo nějaký výsledek. Člověk může být buď utlumený, nebo naopak úzkostný a agitovaný (vyvíjející neúčelnou zvýšenou aktivitu). Jde-li o úzkostný typ deprese, může úzkost přerůst v takzvaný raptus melancholicus, což je dezorganizované jednání, a dotyčný může i fatálně ublížit sobě anebo někomu z okolí.

Časté jsou hypochondrické představy – člověk má pocit, že trpí nějakou závažnou, nevyléčitelnou nemocí. Může dojít k takovému zpomalení řeči, myšlení, rozhodování, že to vypadá i jako demence. Po odeznění deprese se ale vrací původní mentální výkonnost. Někdy se u deprese objevují bludy (například se člověk domnívá, že si zaslouží za něco trpět nebo že má být po právu odsouzen k smrti) i halucinace, a to většinou takzvané hlasy, pak mluvíme o depresi s psychotickými příznaky.

Často dochází k probouzení brzy nad ránem a objevují se ranní návaly extrémně mrzuté nálady po probuzení. K základním tělesným příznakům náleží nechuť k jídlu a související ztráta na váze, zácpa a nezájem o sex. Kolem 70 % jedinců v depresi má sebevražedné myšlenky, ale před okolím nebezpečí sebevraždy většinou bagatelizují. 10 % lidí trpících depresí zvolí sebevraždu jako východisko.

Nyní si můžete provést test na depresi.

Zdroj: Jak na depresi u žen

Lexaurin a alkohol

Během léčby přípravkem Lexaurinem se nesmí v žádném případě požívat alkoholické nápoje. Časté kombinování s alkoholem pro zvýšení účinků je život ohrožující z hlediska smrtelného předávkování.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Závislost na Lexaurinu

Při dlouhodobém užívání vysokých dávek se může vyskytnout léková závislost.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Jak se bránit návratu deprese?

Depresivní porucha patří mezi problémy, které jsou dlouhodobé a mohou se projevovat fluktujícím způsobem. První příznaky se mohou objevit už v dětství nebo adolescenci. Většina lidí však přichází k lékaři s depresí až kolem 30. roku života, nejvíce se jich léčí kolem 40. roku věku, objevuje se ale i ve vyšším věku, až do pozdního stáří. I po letech prožívání příznaků je vyléčení velmi dobře možné. Je však nutné počítat s tím, že se příznaky deprese mohou vrátit. Proto je dobré se na to připravit. Aby se zabránilo návratu příznaků, je důležité dlouhodobě užívat léky a zvýšit svoji odolnost vůči stresu. Je nutné neskončit léčbu antidepresivy předčasně. To by mohlo způsobit rychlý návrat příznaků. Proto léčba pokračuje ještě nějaký čas po vymizení příznaků. Podávání léků by mělo pokračovat alespoň 6–9 měsíců po dosažení úlevy. Pokud jde o opakovanou depresi, je vhodné prodloužit podávání antidepresiv na dobu dvou let, při třech a více epizodách na pět let. V některých případech je nutné užívat antidepresiva celý život. Stres hraje velkou roli jak při vzniku, tak při přetrvávání deprese i úzkostných poruch. Proto je důležité naučit se mu předcházet.

Zdroj: Cvičením proti depresi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP