Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOMPLIKACE PO ANESTEZII

OBSAH

Komplikace

Recidivy onemocnění se téměř nevyskytují, drobné komplikace, pokud se ojediněle vyskytly, byly snadno zvládnuty. Tato metoda léčby hemoroidů je velmi vhodná rovněž pro opakující se onemocnění po předchozích jiných zákrocích kvůli hemoroidům. Při klasickém odstraňování hemoroidálního uzlu hrozilo pacientům opakování nemoci a nebezpečí inkontinence způsobené narušením svěračů. Tyto komplikace u Longovy metody odpadají.

Zdroj: Longova metoda

Poradna

V naší poradně s názvem INTUBACE PŘI ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Děkuji.
A je celková anestezie jediná možnost při tomto zákroku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není, ještě je možná svodná anestezie, kdy se znecitlivující látka aplikuje do mišního kanálu. Říká se jí epidurální a pacient je při ní při vědomí, sám dýchá, komunikuje s operujícím a necítí oblast od břicha k nohám. O vhodné anestezii se domluvte s chirurgem nebo anesteziologem před výkonem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intubace při anestezii

Přechozená mononukleóza

Jaterní komplikace mohou být v rozmezí zvýšených jaterních testů až po vznik žloutenky.

Plicní komplikace mohou být někdy velmi vážné a představují pro nemocného největší riziko. Projevují se zvětšením uzlin nejen na krku, ale i kolem dýchací trubice, tlačí na dýchací cesty a tím způsobují jejich zúžení, nebo až uzavření. Pokud není na blízku odborná pomoc, může dojít k zadušení. Při nadměrně zduřelých uzlinách lékař doporučuje hospitalizaci, kde je nemocný pod kontrolou. V případě nutnosti je zapotřebí chirurgický zásah.

Neurologické komplikace jsou skutečně ojedinělé, může dojít k záchvatům (zvláště při vysoké horečce), někdy i k zánětu mozkových blan a podobně. I tady je důležitá včasná a účinná léčba, někdy i hospitalizace.

Krevní komplikace – dochází k poklesu počtu bílých nebo odumření červených krvinek. Je to jenom přechodný stav. Po určité době a léčbě se vše vrací k normálu.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Diskuze

V diskuzi ANESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Půjdu na operaci kolene.Mám prasklý meniskus, ale problém je v tom, že epidurál nesmím dostat a po narkóze dlouho zvracím. Existuje nějaká šetrnější anestezie?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Baroch.

Čeká mě operace tříselné kýly. Chci se vyhnout celkové anestézii vzhledem k věku (76 let) kdy mám obavu z poanestetetické kognitivní disfunkce.
Jedná se však o druh operace, kterou lze provést v lokální anestezii. Mám však v levé noze středně silně poškozený nerv (v pravé noze jen mírně) a tak budu asi muset vyloučit i spinální anestézii, po které bych mohl trvale ztratit hybnost nohou. Lze v takovém případě použít jen opich operovaného místa?

Děkuji předem za odpověď.
Martin Baroch

Zdroj: diskuze Anestezie

Další problémy po narkóze

Respirační komplikace:

  • aspirace – po narkóze může dojít k aspiraci žaludečních šťáv, a to nejčastěji při úvodu a ukončování anestezie, při zvracení, ileusu, atonii žaludku
  • atelektáza – okrsek nevzdušné plicní tkáně vznikající po uzávěru bronchu, hromadění sekretu v dýchacích cestách, neschopnost odkašlat si
  • plicní edém – selhávání levého srdce, hromadění krve před srdcem, v malém oběhu filtrace přes bazální membránu
  • apnoe – zástava dechu při probouzení z anestezie
  • šoková plíce – u šokujících poranění
  • záněty plic – bronchitida, bronchopneumonie
Dalšími komplikacemi jsou:
  • komplikace operační rány
  • pooperační komplikace kardiální
  • tromboembolické komplikace
  • poruchy hemostázy
  • poruchy funkce močového systému
  • poruchy funkce jater
  • gastrointestinální komplikace
  • nervové poruchy
  • duševní poruchy

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Diskuze

V diskuzi NASLEDKY PO ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den, chci se zeptat pacient byl na operaci nosních polipu po anestezii začali problémy stále leží na jipu zavodnuje se ma krece bolesti problemy se slinivkou a strevy potrebuji vědět a věřím i tomu že se z toho dostane že jo? Doktoři mu dávají od bolesti morfium nebo co má 2 malé děti ženu a je mu jen 36 let celou dobu byl v dobre fyzické kondici prosím o pomoc a radu ta nevědomost je hrozná...moc díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nasledky po anestezii

Komplikace

Vzhledem k tomu, že u některých žen probíhá uretritida bez zjevných příznaků, je důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky. Ženy si často léčí uretrální zánět samy, domácí léčbou, ale některé infekce mohou bez náležité léčby vyústit v komplikace – orální a anální infekce, vaginální záněty žláz a cyst, sterilita a mimoděložní těhotenství nebo infekce, které mohou dokonce být předány během porodu na novorozence, takže může dítě trpět takzvaným ophthalmia neonatorum (akutním zánětem spojivek).

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Komplikace

U dětí do 6 let se mohou při horečce vyskytnout takzvané febrilní křeče. Jedná se o alarmující stav doprovázený ztrátou vědomí a záškuby rukou i nohou. Při prvním záchvatu je nutno většinu dětí hospitalizovat.

Zdroj: Horečka

Diskuze

V diskuzi KOMPLIKACE PRI OPERACI A USPESNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Brož.

Dobry den zajimalo by me zda mohou vzniknout komplikace pri operaci a jaka je uspesnost

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Komplikace pri operaci a uspesnost

Komplikace

Komplikací u tohoto onemocnění je riziko perforace jícnu, je-li k léčbě použit dilatátor. Kromě toho je jedním z rizikových faktorů vznik spinocelulárního karcinomu v dutině ústní, jícnu a hypofaryngu.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

To je rozumné řešení. Odstraní se tím současné komplikace spojené s vybočením nefunkčním kloubem mezi články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Děkuji za odp.,ale nevím jak se mi bude chodit když budu mít ty kustky přisroubovany k sobe,jestli mě to bude nějak omezovat pro chůzi nebo práci anebo při sportu?

Zdroj: diskuze Artróza

Komplikace nespavosti

Hlavní komplikací jsou zejména únava a psychické potíže, které nespavost logicky s sebou přináší. Z únavy pak pramení řada nehod během dne, ať už automobilových, pracovních, či jiných, snížená koncentrace a schopnost se učit. Strach z nemožnosti usnout vyvolává v postiženém stále rostoucí úzkost, ve výsledku se pak u pacienta můžeme potýkat s depresí.

Zdroj: Nespavost

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČITEL OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie vitovjáková.

Dobrý den,
prodělala jsem zánět žil na pravé noze a hrozí mi operace ( metodou parvacross ). Existuje nějaká možnost, že bych se mohla operaci vyhnout ? Mám totiž strach z anestezie, přece jen už nejsem nejmladší ( 66).
Prosím o radu.
mvit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krosektomie se dnes provádí velmi šetrně. Dochází při ní k preparaci zdravých žil, kterými se pak nahrazují ty poničené zánětem. Vlastně se dá říci, že je to zatím nejlepší způsob, jak vrátit zpět původní žilní funkce, jako před zánětem. Anestezie se bát nemusíte. Pokud byste nechtěla celkovou anestezii, tak můžete požádat o epidurální anestezii, při které zůstáváte při vědomí a znecitliví se vám jen spodní část těla. Alternativní medicína je při léčbě již poničených žil slabá. Může pomoci jen daleko před tím, než zánět zničí žíly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčitel otec pleskač

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem INTUBACE PŘI ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, jak je to s intubací při laparoskopické operaci odstranění vejcovodu? Je člověk zaintubovaný i při zákroku, který trvá cca 20 minut, nebo to bývá jen při výkonech déle trvajících?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Intubace neboli zavedení plicního katetru se provádí vždy, když se aplikuje celková anestezie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intubace při anestezii

Komplikace ječného zrna

Čím déle je ječné zrno na víčku, tím větší je pravděpodobnost, že se opět objeví. Ječné zrno blokuje mazové žlázy, které se mohou dále infikovat. Ječné zrno obvykle způsobuje bolest a zánět, stejně jako tvrdá bulka na víčku (tzv. vlčí zrno). Oční lékař vám může např. nabídnout steroidní injekci ke snížení otoku.

Zdroj: Ječné zrno

Poradna

V naší poradně s názvem ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barča.

Dobrý den. Jdu na laparoskopickou operaci slepého střeva. Mám strach s nevolnosti po anestezii. Můžete mi dát pár rad jestli se tomu dá nějak vyhnout,nebo to prostě nikdo neovlivní ? Děkuji za odpověď. Barča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dá se s tím něco dělat. Dá se vyhnout té celkové anestezii. Existuje způsob, kdy se znecitlivý jen spodní část těla a pacient zůstává při vědomí. To je možnost, jak se vyhnout nevolnosti z anestezie. Možná za vaši nevolnost může jen strach. Zkuste se na ten zákrok dívat, jako by to bylo stříhání vlasů. Tento typ operace nestojí vůbec za žádný strach. Když víte, že strach nezvládnete ztlumit, tak požádejte svého lékaře o předpis na lék Diazepam, který užijte přesně, jak vám sdělí lékař. Diazepam je skvělý prostředek na zklidnění právě v těchto případech strachu z operace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat proti zvracení po narkoze


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP