Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA A VYNECHÁNÍ MENSES

OBSAH

Menses při těhotenství

Výskyt menses v těhotenství má velmi malou pravděpodobnost, ale někdy i na začátku těhotenství dochází k malému špinění, které je považováno za menstruaci.

Zdroj: Menses

Poradna

V naší poradně s názvem VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,už tri tydny mam zpozdeni menstruace,v srpnu jsem byla na umelem preruseni tehotenstvi,menstrace prisla asi o pet tydnu pozdeji,ale od te doby se menses jeste nedostavila :( Je moznost že jsem opet tehotna?stala se nam nehoda pri pohlavnim styku,(prasknul nam kondom),tehotensky test jsem si ješte nedelala..Diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tak krátké době po umělém přerušení těhotenství by bylo nové těhotenství opravdu rizikové. Co nejdříve si udělejte těhotenský test a nebo se zastavte u svého gynekologa, ať víte na čem jste a jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vynechání menstruace

Menses po revizi dělohy

Po revizi dutiny děložní by mělo dojít k menses zhruba do 6 týdnů. Poté záleží na velikosti sliznice dle ultrazvuku. Pokud sliznice neroste, je třeba dočasná hormonální léčba k obnovení cyklu.

Zdroj: Menses

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daisy.

Me je 47 a menses jsem mivala presne jak pisete Vy... tri mesice nic, pak tyden menses, zas 2,3 mesice nic a tak to slo posledni rok porad. Brala jsem to jako menopauzu tak jsem se ani nechranila no a najednou jsem pak byla v jinem stavu. Takze otehotnet urcite muzete, ikdyz Vam menstruace takto vynechava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Menopauza

Menstruace po 20 dnech

Poruchy menstruačního cyklu nejčastěji rozlišujeme podle symptomatické klasifikace, která vychází z klinického obrazu dysfunkce, a dělíme je:

1. Podle nástupu a ukončení menstruačních cyklů:

  • menstruatio praecox, tarda (nástup menses před 9. nebo její absence po 15. roce)
  • menopauza praecox, tarda (před 40. rokem, menses po 55. roce – neužívá-li žena hormonální preparáty – označujeme jako pozdní menopauzu)

2. Poruchy krvácení při zachovaném rytmu:

  • premenstruační nebo postmenstruační krvácení (několik dnů před nebo po menses)
  • hypermenorea nebo hypomenorea (silné nebo slabé krvácení při normální délce)
  • intermenstruační krvácení (uprostřed cyklu, obvykle souvisí s ovulací)
  • menoragie (silné a prodloužené krvácení)

3. Poruchy rytmu krvácení:

  • polymenorea (příliš časté opakování menstruace)
  • oligomenorea (méně časté krvácení, v 6–12týdenních odstupech)

4. Amenorea – vynechání menstruace v období zralosti:

  • podle doby vzniku primární nebo sekundární (dosud nemenstruující nebo u ženy s již pravidelným cyklem)
  • podle lokalizace poruchy centrální (například hypofýza) nebo periferní (faktor děložní, ovariální)

5. Dysfunkční krvácení:

  • metroragie – acyklické dlouhotrvající krvácení při narušeném menstruačním cyklu

K poruchám menstruace se obvykle řadí:

  • dysmenorea – bolestivá menstruace
  • premenstruační syndrom – jedná se o soubor psychických, somatických a vegetativních příznaků, které ve vystupňované intenzitě doprovázejí druhou polovinu cyklu; obvykle se projevují podrážděností, emoční labilitou, poruchou koncentrace, depresemi, bolestmi, napětím prsů, otoky; příčina není jasná

Zdroj: Menses

Diskuze

V diskuzi SEX PO MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobry den mam dotaz mela jsem nechraneny styk s kamaradem ale neudelal se do me vcas prestal ale jak se udelal tak jsme pak pokracovali.mela jsem den po menstruaci.je mozne ze bych otehotnela?uz 4 dny me tak divne boli bricho dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,5 dní po ovulaci spinim a za dva dny mám dostat menses. Teď to i trochu svědí. Mohu i přesto být těhotná? Dík za info

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Poruchy

Poruchy menstruačního krvácení patří mezi nejčastější problémy u žen. Příčiny těchto nepravidelností mohou být zcela fyziologické (například vynechání menses v těhotenství či absence krvácení v dětství nebo ve stáří), ale mohou být i příznakem vážného onemocnění (záněty, nádory, sterilita a jiné).

Nepravidelná menstruace po 40

Menopauza praecox, tarda (před 40. rokem, menses po 55. roce – neužívá-li žena hormonální preparáty – označujeme jako pozdní menopauzu). Pacientky s hormonální substituční léčbou v postmenopauze pravidelně krvácí díky užívaným preparátům i ve věku, kdy by již nemenstruovaly. Hormony jim, kromě odstranění subjektivních potíží, snižují riziko rozvoje nemocnění typických pro toto životní období (osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění). Léky jsou ordinovány cyklicky a udržují tedy pravidelné krvácení, nebo kontinuálně, což zpravidla nevede k děložnímu krvácení. Dávkování a způsob léčby jsou zcela individuální a každá nepravidelnost musí být v tomto věku pečlivě vyšetřena.

Krátký menstruační cyklus

Menstruační krvácení v intervalech kratších než 25 dní je častou poruchou. Za příčiny bývá označeno zkrácení folikulární fáze, nebo luteální insuficience, či anovulační krvácení. Polymenorea je léčena pomocí hormonálních přípravků.

Poruchy menstruace před menopauzou

Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je pak obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání. Poslední menstruace bývá průměrně mezi 49. až 55. rokem života. Že nastává ten okamžik menopauzy, dokáže nejlépe říci gynekolog na základě speciální krevních testů, které odhalují hladiny hormonů v krvi.

Zdroj: Menses

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi ne. Milujte se dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Výkyvy v menstruačním cyklu

Lékaře by měla navštívit každá žena starší patnácti let, která ještě nezačala menstruovat. Stejně tak je důvod ke gynekologickému vyšetření, pokud vám menstruace jeden měsíc vynechá. Nejčastějším důvodem vynechané menstruace, který vás také zřejmě okamžitě napadne, je těhotenství. Vynechání menstruačního krvácení však může být způsobeno i celou řadou dalších příčin, mezi které patří kojení, menopauza a podobně. Vynechání menstruace může být také způsobeno poruchami příjmu potravy, depresí, podváhou, stresem, velkým přírůstkem váhy, nebo například onemocněním štítné žlázy či vaječníků. Vynechání dvou menstruací ročně se považuje stále za normu. Na druhou stranu počítejte s tím, že následující měsíc po vynechané menstruaci bude krvácení pravděpodobně mnohem silnější.

Zdroj: Jak vyvolat menstruaci?

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM--ELIGUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vitězslav.

Jdo olomouce trhat 4-zuby na stomatochirurgická a implantologická--kdy mám vysadit prášky,beru 1-ráno,1-večer-eligus.23.8. na 8.30-trháni.předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vysazení léků na ředění krve může rozhodnout jen lékař, který zná váš zdravotní stav a zná důvody proč užíváte tyto léky. Zavolejte proto svému lékaři, který vám dává předpis na Eliquis, a dohodněte s ním postup přípravy před operací. Jakékoliv vynechání u léků tohoto druhu může vést k ohrožení života, proto se vyvarujte samovolnému vynechání Eliquisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam--eliguis

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika jakešová.

dobrý večer,už 3,5 roku mám velmi slabou a krátkou menses ..začalo to v důsledku stresu který jsem prožívala..neberu žádnou antikoncepci podle svého OG se může též jednat o slabé žluté tělísko kvůli kterému cca 6 dní před očekávanou menses špiním..špinění začalo před rokem po provedené konizaci děložního čípku který je nyní už zjizvený nejspíš prodělanými záněty..pan doktor mi napsal Proveru kvůli tomu špinění od 16 dne na 12 dní po dobu zatím 3 měsíců..já jsem ale proti syntetickým hormonům i proto chci zkusit Macu jako přírodní možný stabilizátor pohlavních hormonů taky proto že podle UTZmám autoimunitní zánět štítné žlázy žádný lék na ni neužívám..možná to vše se vším souvisí stres šž, menses špinění možná nadlevinky kortizol nevím..prosím poradte co s tím vším..děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální nerovnováha

Co je to menstruace

Menstruace je periodicky se opakující krvácení, které nastává u žen v rámci menstruačního cyklu. Jedná se o fyziologické období, které se periodicky vyskytuje u ženského pohlaví. Skládá se z několika fází, které jsou od sebe symptomaticky odlišné. Menstruační cyklus zaručuje schopnost ženy ve většině případů otěhotnět. V tomto období dochází k výkyvům hormonálních hladin a u citlivějších žen jsou zaznamenatelné i výkyvy nálady.

Zdroj: Menses

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Bělková.

Jenom se chci zeptat jak zastavit menstruaci když nechci injekci. Nevíte nějaký jiný přírodní způsob jak ji zastavit, protože ji mám už přes týden a je to nepříjemné. Nemůžu se koupat, chodit s kamarády na koupaliště tak prosím o radu děkuji

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat a vědět co to znamená. Moje přítelkyně má 8 let RS. včas se ta nemoc podchytila,léčí se. A proto bych chtěl vědět že ze začátku ušla bez problémů 4km dnes po 8 letech neujde 200m. Po chvilce chůze jí vynechá pravá noha ( přestane fungovat) po chvilce odpočinku může zase jít. Nemyslíte si že by mohlo jít o něco jiného co s RS. nesouvisí. Jestli nemá třeba navštívit neurologa. Díky za odpověd A. Fous

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechání funkčnosti dolní končetiny při chůzi nejspíše souvisí s rozvojem roztroušené sklerózy. Určitě by bylo vhodné stav konzultovat s neurologem. Roztroušenou sklerózou zatím neumíme vyléčit, ale jen dokážeme zpomalit její devastační účinky. Proto neodkládejte návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Léčba

V léčbě se využívá extirpace, což je vyříznutí postižené tkáně a následné ozařování místa.

Zdroj: Rakovina rtu

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Příznaky

V první fázi jde o příznaky lokální, jako je zduření rtu, které nebolí, později může dojít ke krvácení útvaru, mohou být zvětšené (zduřené) krční uzliny, kam mimo jiné může nádor metastazovat.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Zde můžete vidět video s rakovinou rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Rizikové faktory vzniku

Nádor rtu se často vyskytuje u osob, které se opakovaně vystavují lokálnímu působení chemických látek v oblasti rtu. Vliv může mít i sluneční záření a jeho UV složka. Onemocnění je častější u kuřáků, obzvláště kuřáků dýmky. Onemocnění je běžnější u mužů (90 % mužů, 10 % žen). Co se týče věku, nejčastěji se vyskytuje mezi 55.–70. rokem. Častokrát je pak rakovina lokalizována na dolním rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Rakovina plic ve 20 letech

V posledních letech se mluví o tom, že nových případů rakoviny plic u dvacetiletých lidí, podle odborníků, celkově mírně přibývá, přičemž upozorňují na to, že strmě stoupá křivka jejího výskytu u žen. Rozlišují se čtyři hlavní typy, z nichž je nejnebezpečnější tzv. malobuněčný karcinom plic. Tímto typem nádoru trpí zhruba 20 % mužů a 27 % žen. Průměrná délka přežití je menší než jeden rok. Je to mimo jiné dáno tím, že jednak k rozpoznání nádoru obvykle dojde pozdě a jednak jeho mimořádně agresivním růstem. Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic.

Zdroj: Rakovina plic

Prognóza

Prognóza je vcelku dobrá, k vyléčení dojde v poměru 9 : 1, což odpovídá 90 % vyléčených pacientů. Vždy záleží na časném odhalení onemocnění.

Zdroj: Rakovina rtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP