Doporučená dávka česnekovétinktury pro dospělé je 4 až 5 kapek čtyřikrát denně. Tinktura může být užívána ve sklenici vody. Několik kapek česnekovétinktury může být použito lokálně k léčbě plísňových nebo bakteriálních infekcí. Pokud se objeví nežádoucí účinky, tak přestaňte používat česnekovou tinkturu.
Pokud máte stále ještě zbytek česnekovétinktury, tak ji nevyhazujte, protože se dá uschovat v lednici ještě minimálně půl roku. Česneková tinktura se také používá k vaření, protože jde o dobré koření. Pokud chcete uschovat česnekovou tinkturu v kovových nebo plastových lahvích, tak to nedělejte, doporučuje se uschovat česnekovou tinkturu pouze ve skleněné lahvi. Nejlepší je skleněná 50 ml lahev s kapátkem.
Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.
Smíchejte kapky česnekovétinktury s trochou teplé vody. Tuto směs pijte vždy půl hodiny před jídlem, aby směs prošla žaludkem, jakmile začnete jíst. Užívejte kapky opatrně, protože mohou dráždit sliznici. Pokud stále nepřicházejí viditelné změny, tak si dávkujte česnekovou tinkturu jen jednou denně.
Rozpis dávkováníčesnekovétinktury na 10 dní
1. den jedna kapka ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 3 kapky před večeří.
2. den 4 kapky ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 6 kapek před večeří.
3. den 7 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 9 kapek před večeří.
4. den 10 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 12 kapek před večeří.
5. den 13 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 15 kapek před večeří.
6. den 15 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 13 kapek před večeří.
7. den 12 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 10 kapek před večeří.
8. den 9 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 7 kapek před večeří.
9. den 6 kapek ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 4 kapky před večeří.
10. den 3 kapky ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 1 kapku před večeří.
Často se stává, že lidé s nahromaděným odpadem si nevšimnou po prvním užití žádných velkých změn. V tomto případě je vhodné opakovat léčbu po 3 až 4 týdenní přestávce znovu. V opačném případě stačí lék užívat jednou za rok.
Pokud při nebo po užívání česnekovétinktury trpíte bolestmi kostí, kloubů nebo svalů, tak je možné, že se vám už začaly rozpouštět toxiny v těle. Je to stejné jako u všech detoxikací, musíte pít dostatek vody s nízkým obsahem minerálů, aby se jedy z těla vyplavily.
Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.
V diskuzi ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.
Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.
Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?
Nadměrné množství česneku nebo česnekovétinktury může způsobit žaludeční potíže, jako je pálení žáhy nebo střevní plynatost. V extrémních případech může dojít k poškození zažívacího traktu.
Česnek má špatné účinky na krevní destičky, což může vést ke špatné krevní srážlivosti. Proto se doporučuje, aby se člověk, který jde na operaci, vyhnul pojídání česneku.
Česneková tinktura se nedoporučuje pro lidi, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Wafarin nebo Heparin.
Česnek se nedoporučuje u lidí, co trpí koagulačními poruchami (poruchy srážlivosti krve).
Česneková tinktura může způsobit menstruační změny.
Nadměrný příjem česnekovétinktury může vyvolat závratě, točení hlavy, nevolnost a pocení.
Je vždy lepší se poradit se svým lékařem před přijetím jakéhokoli bylinného léku, včetně česnekovétinktury.
Smícháte 50 ml jemného alkoholu z lékárny s 50 gramy drcených stroužků česneku. Tyto drcené stroužky česneku přidáte do alkoholu a necháte láhev nebo sklenici pootevřenou na chladném místě po dobu 10 dní. Pak se česnekové stroužky oddělí a můžete je vymačkat. Česnekovou směs necháte další 2 až 3 dny odležet a pak můžete zahájit léčbu.
Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.
Terapeutické dávky jsou výrazně nižší než u bylinných čajů. Tinktura se dávkuje 2 až 3x denně po jedné čajové lžičce. Dávku bylinné tinktury si můžete vzít přímo, nebo si ji můžete přidat do 1dcl vody. Tinkturu můžete také promíchat v šálku s vroucí vodou, aby se alkohol rozptýlil a nechte čaj několik minut odstát.
Můžete použít čerstvý nebo sušený česnek. Česnek musí být na jemno nasekaný. Můžete použít kuchyňský mlýnek na zpracování česneku nebo hmoždíř a paličku.
Extrakce čerstvého česneku
Chcete-li extrahovat léčivé vlastnosti česneku, umístěte nasekaný česnek do skleněné nádoby. Přidejte dvojnásobnou část vodky nebo octa než je česneku ve sklenici. Například, pokud jste použili 1 šálek česneku, tak přidáte 2 šálky vodky nebo octa.
Extrakce ze sušeného česneku
Je-li česnek sušený, tak se přidává 5x takové množství vodky nebo octa. Více tekutiny je nutné u sušeného česneku, protože česnek absorbuje tekutiny a nafoukne se, díky tomu jsou léčivé komponenty extrahovány. Česnek by měl být pokryt kapalinou během procesu výroby tinktury.
Zpracování česnekovétinktury
Našroubujte pevně víko na sklenici a třepte s ní. Nechte česnekovou tinkturu po dobu 2 týdnů uležet ve sklenici. Denně musíte česnekovou tinkturu protřepat. Také je velmi užitečné popsat sklenici a přidat datum přípravy, kvůli dalšímu postupu s česnekovou tinkturou.
Filtrace česneku
Po 2 týdenním, uležení, přeceďte česnek od kapaliny. Můžete to udělat pomocí cedníku, síťky nebo síťového hadříku.
Domácí výroba tinktury není náročná, ale je třeba ji vždy připravovat jen z čerstvých pupenů. Tinktura je vlastně alkohol, ve kterém je po určitou dobu naložena rostlinná část. Tinktura z pupenů se vyrábí naložením jednotlivých pupenů jednoho druhu stromu do směsi alkoholu a vody. Tinktury se musí vždy vyrábět jednodruhové. Teprve až po jejich výrobě je možné je společně spojovat. Alkohol při výrobě tinktury působí jednak při vyluhování účinných složek z pupenů, ale má také úlohu konzervačního činidla, takže tinktury díky tomu vydrží až dva roky. K domácí výrobě tinktury z pupenů se používá nejlépe čistá kvalitní vodka nebo i domácí pálenka, rum se použije pro zakrytí případné nechutné tinktury při její další výrobě.
Existuje řada internetových stránek, které prodávají léčivé bylinné tinktury. Ale je těžké rozpoznat věrohodnou stránku, kde prodávají kvalitní bylinné tinktury. Pokud si koupíme bylinnou tinkturu na internetu nebo v kamenném obchodě, tak se ujistěte, že je tento výrobek organický. Také tinktury, které jsou uloženy v tmavých lahvích, si zachovají svůj účinek na mnohem delší dobu. Dbejte pokynů těchto přírodních přípravků, a pokud nastane onemocnění, které trvá déle než 3 dny, tak se obraťte na svého lékaře.
Jsou období, kdy by mohl alkohol z tinktury při užívání vadit. Například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo při léčbě vyléčených alkoholiků. Zde je návod, jak domácí tinkturu zbavit alkoholu, ale zároveň zachovat její účinné látky. Do skleničky dejte 50 ml skoro vroucí vody a pak hned přidejte 5 ml tinktury. Tinktura se ohřeje a než zchladne, tak alkohol v ní obsažený se odpaří, tím se stane tinktura alkoholicky neškodná.
Ingredience: 20 g kořene kozlíku lékařského, 100 ml vodky, sklenici se širokým hrdlem, 2 kávové filtry, skleničku s kapátkem
Postup: Kořen kozlíku nasekejte najemno. Bylinku naložte do alkoholu do sklenice se širokým hrdlem na 30 dní, přikryjte plátnem a protřepte. Protřepávejte denně po dobu jednoho týdne. Pak nechte asi měsíc na tmavém místě. Po 30 dnech sceďte přes 2 kávové filtry a přelijte do skleničky s kapátkem. Lahvičku označte štítkem s názvem tinktury a datem. Užívejte 1 kapku ráno a 1 večer.
Dávkování
Denně se doporučuje užívat 15–30 kapek tinktury. Tinkturu je možno nakapat i do nápoje, například do vody, čaje.
Doporučená denní dávka (60 kapek) obsahuje 51 mg extraktu kozlíku.
Česneková tinktura má opravdovou vůni česneku. Jedna z hlavních účinných složek, která dává česneku zdravotní vlastnosti je známá jako acillin, který také dává česneku charakteristickou silnou vůni. Tato sloučenina je nejvíce účinná látka v česneku, co se týče zdraví. Je nutné, aby byla ponechána v tinktuře pro její zdravotní výhody. Acillin obsahuje síru, která dává česneku charakteristickou ostrou vůni. Česneková tinktura má česnekovou vůni.