Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DEHYDRATACE

OBSAH

Co jsou to mdloby

Mdloba může nastat z řady jiných klinických důvodů, například při nějaké nemoci kardiovaskulárního aparátu. Mdloba také může být jen prostým následkem dehydratace organizmu u zcela zdravého člověka.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Diskuze

V diskuzi H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

No jak chceš. Mě pomohl shodit vodu za 10 dní, hodně jsem chodila na wc díky němu. A neměla jsem žádné pocity dehydratace nebo tak.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Příznaky úpalu

Pro úpal je v podstatě typické, že u něho předchází taková ta předzvěst slabosti. Dále se nám zastavuje pocení, máme horkou suchou kůži a v podstatě máme nutkání posadit se někde do chladného místa a nějakým způsobem si odpočinout. Dalším příznakem je, že začíná bolet hlava, což je projev dehydratace organizmu, protože tento stav vlastně nastává tím, že máme nedostatečný přísun tekutin.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Diskuze

V diskuzi PROGESTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, můžete mi prosím poradit pleťový a tělový krém s Progesteronem? Mám problémy s pleti - akné, dehydratace a kůže na těle ztratila předčasně elasticitu. Dob toho začaly padat vlasy! A dále jsem se chtěla zeptat, jestli je lepší používat progesteron v tabletach, nebo krém?
Dekuji za odpověď.
Petra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Progesteron

Jak se projevuje dehydratace organismu

Dehydratace nastává při nadměrném úbytku vody z organismu a může vést až ke smrti. Může k ní dojít při některých vážných nemocech, které jsou doprovázeny průjmem, nebo je způsobena vysokými teplotami, když člověk tělu neposkytuje dostatek vody. Příznaky jsou suché sliznice, hlavně v ústech a na jazyku, pocit suché pokožky a žízně, v některých případech se může objevit horečka. Pacient se může cítit celkově slabý, unavený.

Zdroj: Léky na odvodnění bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.

Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.

Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.

Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.

Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.

Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).

Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Jak zjistit dehydrataci

Je snadné zapomenout pít vodu, když jste zaneprázdněni. Ale vaše tělo vás může upozornit na dehydrataci několika příznaky. Žízeň je nejviditelnějším ukazatelem, ale často přichází příliš pozdě. Mírná dehydratace může nastat již mnohem dříve, než dostanete žízeň, takže vaše tělo již bude strádat.

Mezi další příznaky dehydratace patří únava, potíže se soustředěním a bolest hlavy. Ty mohou být jen lehké, takže je důležité věnovat pozornost tomu, co vám vaše tělo říká. Pokud by se tyto příznaky vloudily, ihned je spláchněte velkou sklenicí vody. A pokračujte v pití po zbytek dne pro celkovou rehydrataci těla.

Zdroj: Jak poznám, že jsem zavodněná

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

dobrý den,
asi před týdnem jsemsi všimla na boku koreni jazyka zvláštních útvarů. přikládám foto. mám na této straně uz delší do u zub s ostrejsi hranou. za necele tri tydny jsem objednana k zubari tak chci aby mi to zkontroloval, bojim se ale zda by se nemohlo jednat o rakovinu. vice jak tri roky nekourim a nepiji. jsem na materske a kojim dvě děti. Předem děkuji moc za odpověď co ná to mohlo byti a zda-li nemám jít okamžitě k lékaři.
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět zduřelá listová papila (papillae foliatae). Nejčastější příčiny takového zduření bývá právě mechanické podráždění ostrým výčnělkem na zubech, což asi bude i váš případ. Mezi další příčiny zvetšení listových papil patří: spálený jazyk, malé lokální infekce v ústech, diabetická neuropatie, rakoviny ústní dutiny, výskyt vředů v ústech a leukoplakie (komplikace AIDS).
Listová papillitida se může objevit na jazyku i bez zjevného důvodu. I když to není lékařsky dokázáno, tak někteří lékaři se domnívají, že za tím může být alergická reakce na jídlo nebo léky nebo dehydratace, také orální sex nebo vedlejší účinky antibiotik.
Protože listové papily rozpoznávají kyselé příchutě, tak si můžete ověřit jejich stav rozpoznáním chuti citronu a octa.
U pacientů s listovou papillitidou se osvědčila bylina z čínské medicíny s názvem Shaduolika (tradiční čínská bylina) a dexamethason (pro úlevu od bolesti) oboje je bezpečné a účinné, ovšem ne během kojení. Je správné, že kontrolujete stav svého jazyka, a že jste objednána k zubnímu lékaři. Plánovaná kontrola u zubního lékaře do třech týdnů bude optimální. Není třeba se stresovat katastrofickými scénáři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak provést opětovné závodění organismu

V případě lehké dehydratace je nutné pacientovi podávat dostatek tekutin, a to po částech, nikoliv velké množství najednou, žaludek by je nemusel přijmout. Je důležité být trpělivý a neočekávat napravení ihned. Dehydratovaný by neměl dostat pouze obyčejnou vodu, ale také například bujón nebo ovocný džus. V případě vážnějšího stavu nelze tekutiny přivádět do trávicího traktu, je nutné podávat je nitrožilně.

Zdroj: Léky na odvodnění bez předpisu

Četnost saunování

Je zdravé saunovat každý den?

Optimální využití sauny pro zdraví, bez rizika dehydratace a úpalu je třikrát nebo čtyřikrát během týdne, vždy jedním nebo dvěma sezeními. Zdravé je také strávit v sauně každý den 10-15 minut, je to skvělý způsob, jak zůstat zdravý. Pokud chodíte denně, omezte čas v sauně a držte se pouze jednoho sezení. Vyvarujte se pobytu v sauně déle než 30 minut.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Žvýkejte ty správné věci

Mentolové žvýkačky a bez cukru představují rychlou volbu. Preferujete-li přírodní možnosti, pak doporučujeme žvýkat čerstvé mátové listy, které přirozeným způsobem desinfikují ústní dutinu a posilují dásně. 

Nezapomeňte na hydrataci

Také se Vám stalo, že po nějaké době, kdy jste nepromluvili, ze sebe téměř nemůžete vydat ani hlásku? Důvodem je dehydratace, a proto dbejte během celého dne na dostatek tekutin. Vhodný je mátový či peprmintový čaj s příměsí anýzu nebo skořice a na oslazení použijte mátový med. 


Zdroj: Příčiny špatného dechu

Zvracení žluté tekutiny u dětí

Zvracení žluté tekutiny u dětí může signalizovat dietní chybu. Žaludek lze utišit malými doušky vlažného čaje. Pokud potíže přetrvávají déle nebo jsou přítomny nějaké další komplikace, tak jděte s dítětem na pohotovost, mohlo by u něj dojít k dehydrataci.

Dehydratace je stav, kdy se z těla ztrácí více vody, než kolik jí přijmete. Může být způsobena buď nedostatečným příjmem tekutin, nebo jejich nadměrnou ztrátou.

Mezi nejčastější příčiny dehydratace patří:

  • Intenzivní cvičení: Při intenzivním cvičení se potíte, což vede ke ztrátě tekutin. Pokud tuto ztrátu nekompenzujete dostatečným příjmem tekutin (nejlépe čistou vodou), může dojít k dehydrataci organismu.
  • Pobyt v teplém prostředí: Teplo rovněž způsobuje ztráty tekutin pocením. Proto byste v případě extrémních veder a teplého počasí neměli zapomenout na pravidelné doplňování tekutin. Nejlepší je opět pít čistou vodu, která nejlépe zažene žízeň a brání vzniku dehydratace.
  • Zvracení a průjem: Při zvracení a průjmu dochází ke ztrátám velkého množství tekutin, což může rovněž vést k dehydrataci.
  • Nevolnost: Když se necítíte dobře a je vám špatně od žaludku či trpíte nevolností, většinou nemáte chuť nic jíst ani pít. Pokud chcete zabránit vzniku dehydratace, pamatujte na to, že pravidelný a dostatečný příjem vody je důležitý i během nevolnosti.
  • Popáleniny nebo kožní infekce: V důsledku těžkých popálenin nebo při některých kožních infekcích se ztrácí tkáňový mok, což může vést k dehydrataci.
  • Diabetes: Při vysoké hladině cukru v krvi dochází ke zvýšení produkce moči v ledvinách, protože se organismus snaží nadbytek cukrů z těla vyloučit. Pokud tyto ztráty nejsou vyrovnány zvýšeným příjem vody, může to vést až k dehydrataci.
  • Horečka: Při horečce se potíme, což vede ke ztrátě tekutin a k následné dehydrataci.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Snížení hladiny kreatininu

Osoby s vysokou hladinou kreatininu trpí rizikem dehydratace, poškozením srdce a ledvin, dokonce i smrti. Chcete-li snížit úroveň kreatininu, zde jsou možné způsoby:

  • Člověk by měl snížit příjem kreatinových doplňků.
  • Pijte co nejvíce tekutin, jak je to možné, protože močením můžete snížit hladinu kreatininu.
  • Vždy kontrolujte úroveň kreatininu pomocí krevních testů, podle nich přesně poznáte, zda je tato látka vylučována správně z těla.
  • Jezte dietní jídla, která prospívají ledvinám a nezatěžují je.
  • Pokud hladina kreatininu není snížena dietou ani léky, lékaři mohou diagnostikovat selhání ledvin, pacient by v tomto případě musel podstoupit dialýzu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Následky nízké hladiny kortizolu

Nedostatečné množství kortizolu narušuje metabolismus, což vede k nízké hladině cukru v krvi a k nedostatku glykogenu. Glykogen je uložen v játrech a může být rychle přeměněn na glukózu – rychlou energii. Nedostatek kortizolu způsobuje také pokles krevního tlaku, který snižuje srdeční výkon. Hnědé zabarvení kůže, tak zvaná hyper pigmentace, může být následkem snížení kortizolu. Kortizol totiž reguluje výše hladin jiných hormonů a jeho nízká hodnota aktivuje melanocytové buňky zodpovědné za pigmentové skvrny na kůži. Mezi významné efekty nízkého kortizolu patří slabost, dehydratace a snížená schopnost bojovat s infekcí, zraněními a také se stresem. Tyto problémy se často projeví během období extrémního stresu nebo při zranění.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Kdy zavolat lékařskou pomoc

Zavolejte lékařskou pomoc, pokud:

  • Nemůže udržet tekutiny nebo jídlo již déle než 24 hodin.
  • Máte-li horečku (38,3 °C nebo vyšší) s bolestí břicha, které může být doprovázeno průjmem, zvracením a nevolností.
  • Máte-li průjem déle než 3 dny.
  • Máte-li známky dehydratace, například točení hlavy, snížené močení (žádné močení nejméně každých 8 hodin) nebo silnou únavu.
  • Pokud jste nedávno užívali antibiotika.
  • Máte-li krvavý průjem.
  • Máte-li bolesti břicha, které nejsou zmírněny zvracením a/nebo průjmem (to znamená, že bolest břicha nesouvisí s epizodami zvracení nebo průjmu).
  • Trpíte-li cukrovkou závislou na inzulínu a zvracíte, máte průjem nebo nevolnost.
  • Nejste schopni užívat léky, které obvykle užíváte.
  • Pokud jste nedávno cestovali do země, která představuje zdravotní riziko.

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Příčina vzniku úpalu

Úpal je konečná fáze přehřátí, ve které dochází k vzestupu tělesné teploty nad 40°C, termoregulace již nefunguje. Teplo se nahromadí v těle, které jej není schopno odvádět (například i z důvodu vysoké vlhkosti vzduchu), a začne se šířit tělesnými orgány. Postupně dochází ke snížení krevního tlaku, zrychlení srdeční akce (tachykardie) a k otoku mozku, který může způsobit smrt. Pokud k úpalu dojde na sluníčku, často se přidává i úžeh. Mezi první příznaky patří bolest hlavy, později pocit na zvracení, zmatenost a závratě. Jestliže nepřerušíte působení tepla, dochází k závažnějším změnám. Tělesná teplota stoupá nad 40 °C, kůže je horká, suchá, postižený postupně upadá do bezvědomí, někdy spojeného s křečemi. K přehřátí může přispět i dehydratace s nemožností tvorby potu jako hlavním termoregulačním opatřením.

Zdroj: Úpal

Příznaky spojené s nízkou hladinou kortizolu

Nízká hladina kortizolu bývá signalizována různými onemocnění, ale nejčastěji to je nízký krevní tlak a také hyper pigmentace. Časné příznaky jsou nespecifické a mohou být snadno zaměněny s jinými poruchami. Mezi prvotní příznaky, kterými se nízká hladina kortizolu projevuje, patří únava, bolesti hlavy, slabost, závratě a ortostatická hypotenze, což je náhlý nízký krevní tlak při vstávání do svislé polohy. Dalšími příznaky jsou nevolnost, zvracení a průjem a také neschopnost tolerovat chladné teploty. Pokud se nízká hladina kortizolu neléčí, tak se tyto příznaky postupně vyvinou do svalové slabosti, hubnutí, dehydratace, hypotenze, podrážděnosti a deprese. Nakonec přijde nadledvinová krize, která se projeví jako bolest v břiše, na zádech a na nohou, a může způsobit i kolaps periferních cév anebo může být původcem extrémní tělesné slabosti.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Kdy je to vážné?

Ve většině případů není oranžová stolice výrazně závažná, aby vyžadovala návštěvu lékaře. Některé neobvyklé barvy stolice jsou však důvody pro návštěvu lékaře. Černá stolice může například naznačovat krvácení v jícnu, žaludku nebo dvanáctníku. Červená stolice může znamenat krvácení z tlustého střeva nebo z konečníku. Bílá stolice je někdy známkou onemocnění jater.

Vznik oranžové stolice po podání léku, jako je rifampicin není častý, ale pokud se objeví a je-li to jediný vedlejší účinek z této léčby, počkejte na další kontrolu u svého lékaře. Pokud ale navíc zaznamenáte bolest žaludku, krev v moči nebo ve stolici, závratě nebo jiné závažné projevy, ihned o tom informujte svého lékaře. Pokud je vaše stolice oranžová nebo má neobvyklou barvu a máte k tomu průjem více než několik dní, informujte o tom svého lékaře. Delší oranžový průjem vystavuje organizmus riziku dehydratace a mohl by být příznakem závažnějšího zdravotního problému.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Úžeh, nebo úpal, jaký je rozdíl?

Úpal vzniká následkem pobytu v horkém, silně nevětraném prostředí, kdy tímto mechanismem dochází k celkovému přehřátí organismu. Naproti tomu úžeh je stav vznikající přímým působením slunečních paprsků na nepokrytou hlavu, čímž dochází k přehřátí mozkových obalů a jejich překrvení. Hlavními příčinami úpalu je pobyt v horkém prostředí, dehydratace organismu či nesprávně zvolené oblečení. Příčina úžehu spočívá v dlouhodobém pobytu na otevřeném slunci bez ochrany. Jeho typickými příznaky jsou: snížení krevního tlaku (hypotenze), tachykardie (zrychlení srdeční frekvence, pulsu), bolesti hlavy, zmatenost, eventuálně až ztráta vědomí, nevolnost na zvracení a zvracení, svalové křeče, šokový stav, suchá kůže a žádný pot, zvýšená teplota nebo horečka, červené zbarvení kůže (erytém).

Úžeh od úpalu se někdy může lišit také tím, že příznaky přicházejí s určitým zpožděním (obvykle v noci po denním slunění).

Zdroj: Úžeh


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP