Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEJVYŠŠÍ MOŽNÁ HODNOTA CRP KRVE

OBSAH

Cena a doplatek

Přípravek je hrazen v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní, indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci Warfarinu, tedy při:

  • nemožnosti pravidelných kontrol INR;
  • výskytu nežádoucích účinků při léčbě Warfarinem;
  • nemožnosti udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0; to znamená, že 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí;
  • rezistenci na Warfarin, tedy při nutnosti podávat denní dávku více než 10 mg, a to při dodržení terapeutické indikace dle souhrnu údajů o přípravku.

Pradaxa 110MG CPS DUR 10X1 I

Maximální úhrada zdravotní pojišťovny 257, 50 Kč

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 398, 68 Kč

Nejvyšší možný doplatek pacienta je 141, 18 Kč

Pradaxa 110MG CPS DUR 30X1 I

Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 772, 50 Kč

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 1116, 52 Kč

Nejvyšší možný doplatek pacienta je 344, 02 Kč

Pradaxa 110MG CPS DUR 60X1 I

Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 1544, 99 Kč

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 2105, 97 Kč

Nejvyšší možný doplatek pacienta je 560, 98 Kč

Pradaxa 150MG CPS DUR 60X1 I

Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 1887, 90 Kč

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 2105, 97 Kč

Nejvyšší možný doplatek pacienta je 218, 07 Kč

Pradaxa 75MG CPS DUR 10X1 I

Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 201, 03 Kč

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 398, 68 Kč

Nejvyšší možný doplatek pacienta je 197, 65 Kč

Pradaxa 75MG CPS DUR 30X1 I

Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 603, 08 Kč

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 1116, 52 Kč

Nejvyšší možný doplatek pacienta je 513, 44 Kč

U léčivých přípravků hrazených ze zdravotního pojištění je uvedena výše maximální ceny výrobce, respektive nahlášená cena původce u přípravků, které nepodléhají regulaci maximální cenou výrobce, dále výše úhrady ze zdravotního pojištění a odhadovaná cena pro konečného spotřebitele (cena v lékárně).

Zdroj: Lék Pradaxa

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÉ HODNOTY ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
zajímalo by mne, jaká správná hodnota naředěné krve.
Děkuji za odpověď a zdravím. J. Sedloň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota naředěné krve se vyjadřuje jako laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času - INR (z anglického International Normalised Ratio). Čím vyšší je hodnota INR, tím déle se krev sráží.
U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální hodnota u pacienta léčeného léky na ředění krve je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi PROSIM PORADT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silva.

Na vyšetření krve mi byla zjištěna hodnota GGT 1,1 - zvýšená, hodnota ALT je v normě, Hodnota AST také v normě . Bylo mi řečeno, že je to dobré, je to pravda? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prosim poradt

Vyšetření krve

Účinnost warfarinu se kontroluje z krevního náběru právě pomocí Quick testu neboli testu INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak například znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, to znamená, že se krev sráží 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR je možné podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti warfarinu těžce poškodit plod nesmí být tato účinná látka užívána v těhotenství.

Zdroj: Co je to kvik

Ředění krve Warfarinem

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru Quick testem neboli testem INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je bohužel i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství!

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem STUPNICE MĚŘENÍ CUKRU V KRVI TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Žurek.

Glukometrem naměřím hodnoty 158,146 atd.Jsem zvyklý na 7,1..8,6.Jaký je převod? Žurek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty v desítkách 158, 146 a podobně, jsou hodnoty glukózy v miligramech na decilitr krve. Hodnoty, na které jste zvyklý 7,1 a 8,6 jsou v milimolech glukózy na litr krve. Převod je jednoduchý. Stačí, když hodnotu z glukometru vydělíte 18. Takže potom hodnota 158 bude znamenat 8,78 a hodnota 146 zase 8,11.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem HUSTOTA KRVE QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Purchart.

dlouhodobě se hodnota quick pohybuje kolem 2.poslední odběr ukázal hodnotu 3,61 dávkování se však nezměnilo. po 1/2,u 1,st 1 čtvr 1 pá 1 sob 1 ned 1 1/2. je to správné? Děkuji za odpověd. Zd.Purhart

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otázka je velmi dobrá, ale musíte ji položit svému lékaři, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Jen on ví, kam má léčba cílit a pomůže vám nalézt příčinu vašeho vzestupu INR.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hustota krve quick

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova.

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi.
Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty 8,9

Injekce na ředění krve po operaci

Injekce na ředění krve po operaci patří do skupiny nízkomolekulárních heparinů. Tyto látky tlumí jeden z koagulačních faktorů a tím narušují koagulační kaskádu. Obvykle se podávají v malých dávkách každý den jako prevence vzniku žilní trombózy pacientům ležícím v nemocnici. Ve velkých dávkách jsou ve zdravotnických zařízeních ekvivalentem Warfarinu. Podávají se ve formě podkožních injekcí, které se obvykle aplikují do břicha (a způsobují modřiny). Hlavní výhodou je velmi malé riziko předávkování a velmi rychlý nástup a odeznění účinku (účinek vymizí přibližně do 12 až 24 hodin od aplikace). Nevýhodou je, že proti nim neexistuje žádná protilátka a v případě podání se musí počkat, až jejich účinek vymizí. Účinnost nízkomolekulárních heparinů lze kontrolovat z krevního náběru pomocí hodnot „anti-Xa“. Hodnota anti-Xa okolo 0,4 představuje preventivní účinnost, hodnoty 0,8–1,2 představují vysokou terapeutickou účinnost. Mezi zástupce této skupiny léků patří například Clexane, Fraxiparine či Zibor.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi HODNOTA KREATININU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Toman.

Pře 9 měsíci mi byla odoperoána 1 ledvina. Stávající hodnoty kreatininu v krvi se pohybují okolo 120 - 140. Všechny ukazatele rozboru krve i moče jsou v normě. Žádné léky na snížení hladiny kreatininu neberu. Je to dobře?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hodnota kreatininu

Další možné nežádoucí účinky a četnost jejich výskytu

Poruchy krve a lymfatického systému:

  • snížení koncentrace hemoglobinu – časté
  • anémie – méně časté
  • snížení hematokritu – méně časté
  • trombocytopenie – vzácné
Poruchy imunitního systému:
  • hypersenzitivita na léčivý přípravek – méně časté
  • anafylaktická reakce – vzácné
  • angioedém – vzácné
  • kopřivka – vzácné
  • vyrážka – vzácné
  • svědění – vzácné
  • bronchospasmus – není známo
Poruchy nervového systému:
  • intrakraniální krvácení – vzácné
Cévní poruchy:
  • hematom – méně časté
  • krvácení z rány – méně časté
  • krvácení – vzácné
Respirační, hrudní a mediastinální poruchy:
  • epistaxe – méně časté
  • hemoptýza – vzácné
Gastrointestinální poruchy:
  • gastrointestinální krvácení – méně časté
  • rektální krvácení – méně časté
  • krvácení z hemoroidů – méně časté
  • průjem – méně časté
  • nauzea – méně časté
  • zvracení – méně časté
  • gastrointestinální vřed, včetně jícnového vředu – vzácné
  • zánět žaludku a jícnu – vzácné
  • gastroezofageální reflux – vzácné
  • bolest břicha – vzácné
  • dyspepsie – vzácné
  • dysfagie – vzácné
Poruchy jater a žlučových cest:
  • abnormální jaterní funkce / abnormální hodnoty funkčních jaterních testů – časté
  • zvýšená hodnota alaninaminotransferázy – méně časté
  • zvýšená hodnota aspartátaminotransferázy – méně časté
  • zvýšení jaterních enzymů – méně časté
  • hyperbilirubinémie – méně časté
Poruchy kůže a podkožní tkáně:
  • kožní krvácení – méně časté
Poruchy svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně:
  • hemartros – méně časté
Poruchy ledvin a močových cest:
  • urogenitální krvácení, včetně hematurie – méně časté
Celkové poruchy a reakce v místě aplikace:
  • krvácení v místě injekčního vpichu – vzácné
  • krvácení v místě katétru – vzácné
  • výtok s příměsí krve – vzácné
Poranění, otravy a procedurální komplikace:
  • traumatické krvácení – méně časté
  • hematom po zákroku – méně časté
  • krvácení po zákroku – méně časté
  • výtok po zákroku – méně časté
  • sekrece z rány – méně časté
  • krvácení v místě incize – vzácné
  • pooperační anémie – vzácné
Chirurgické a léčebné postupy:
  • drenáž rány – vzácné
  • drenáž po zákroku – vzácné

Zdroj: Lék Pradaxa

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kovářová.

Hodnoty laboratorního vyšetření krve jsou:
Diabetologický soubor-P-Glukóza = 7,97 mmol/l. Poraďte, jak se stravovat, aby se tyto hodnoty snížily. Nesouvisí tato hodnota s onemocněním slinivky břišní ???
Děkuji za odpověď. M.Kovářová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Snížení hladiny cukru moll je jednoduchý,jsem diabetik 10let, taky mě hladina lítaly i výše,dnes vím. že nesmíte tučné maso vc.kuze i v . kuřecího, příloha jeden plátek knedlíků/jeden brambor/ t čtvrt sáčku rýže
těstoviny vařené půl naběračky, žádné buchty a.p. jen ovesné sušenky, oves
do jogurtu, BeBe sušenky jim obálky dva ks odp.svacina,rýžový chlebíček jeden a.p. uzeninu nemastnou raději kvalitní šunku neomezené množství příloha jeden ks žitný chléb nebo rohlík, ovoce pozor na jablka mají moc cukru tak jen půlku to stejně banán,nejlíp když si najdete kalorickou tabulku jídel pro diabetiky i já jsem začínala jíst podle těchto tabulek,hodně úspěchů, Věra

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Hodnota sedimentace u dětí

Běžná hodnota sedimentace u dětí je 2/8 v závislosti na věku. Zvýšené hodnoty mohou zůstávat i delší dobu po prodělaném zánětu a v žádném případě to neznamená, že pokud má zvýšenou sedimentaci, musí se léčit. Pokud dítě nemá teploty a jinak je relativně v pořádku, jednejte s ním jako se zdravým. Sezení doma mu rozhodně nepomůže. Imunitu pomůže zlepšit pestrá strava, vitamíny, sport, otužování atd. Pokud se sedimentace u dětí neprovádí úplně na lačno, jsou v krvi přítomny složky pocházející z potravy, které toto vyšetření ovlivní tak, že její rychlost bude vyšší.

Zdroj: Krevní sedimentace

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohou nastat problemy s ledvinami při vysoke sražlivosti posledni INR je 6.7

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Šimková.

Dobrý den, nikdy jsem neměla problémy se srážlivostí krve a vlastně jsem ani neznala hodnotu své inr. Nedávno jsem potřebovala předoperační vyšetření pro operaci šedého zákalu a absolvovala jsem test INR u svého obvodního lékaře. Naměřil mi honotu 1. Byla jsem trochu překvapená, že na tento výsledek nijak nereagoval, sdělil mi, že pro uvažovanou operaci je tato hodnota v pořádku, ale na další vyšetření krve mne již nepozval. Warfarin jsem nikdy neužívala. Nevím, jak se zachovat, nerada bych svého obvodního lékaře poučovala, ale jsem z toho celkem rozpačitá. Někdy cítím tlak v levé ruce a také ve stehně pravé nohy.
Děkuji za radu a odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin a ledviny

Krevní sedimentace – miminko

Odběr venózní krve u kojenců se provádí z přístupných periferních žil. Možná místa vpichu: v. mediana, v. basilica, v. cephalica v loketní jamce, vény na předloktí, hřbetu ruky, nohy, v temenní a temporální oblasti. Důvodem odebírání krve pro sedimentaci jsou streptokokové infekce, které mohou v malých procentech způsobit tzv. sterilní následky infekce – revmatickou horečku, jež je v našich podmínkách spíše vzácná, nebo zánětlivé onemocnění ledvin projevující se kromě jiného i častou přítomností krve v moči. Při angíně je sedimentace zvýšena ve většině případů, s ústupem nemoci pak klesá, ne však tak rychle. Její kontrola má proto smysl minimálně v rozmezí jednoho týdne.

Zdroj: Krevní sedimentace

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Ideální stav je INR 1
Cílový stav INR 2-3
Zda se mně že je to nelogické.
Proč není cílový stav také INR 1 ???
Děkuji za informaci i odpověď !
JVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

INR 1 je hodnota srážlivosti krve u zdravého člověka, který není na antikoagulační léčbě.
INR 2-3 je rozmezí u některých pacientů na antikoagulační léčbě.
Krev se srážlivostí INR 1 může znamenat vysoké riziko tvorby sraženin u lidí s těmito dispozicemi a proto se udržuje jejich krev v opožděné srážlivosti INR 2-3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Snížená hodnota může indikovat

  • dodržování abstinence u léčených alkoholiků
  • hypotyreózu (snížená funkce štítné žlázy)
  • vegetariánství a nadměrnou fyzickou zátěž
  • působení některých léků (hormonální antikoncepce, clofibrát a jiné), které snižují hladiny GGT

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Normální hodnota

Zvýšené hodnoty sedimentace nad standardní mez jsou fyziologické, například během těhotenství nebo menstruace.

Fyziologické hodnoty

  • Muži: 2,0 – 10,0 mm / 1 hod
  • Ženy: 3,0 – 21,0 mm / 1 hod
  • Muži: 4,0 – 27,0 mm / 2 hod (NESRÁŽLIVÁ KREV)
  • Ženy: 7,0 – 48,0 mm / 2 hod (NESRÁŽLIVÁ KREV)

Zdroj: Krevní sedimentace


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP