Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LEKY NA IMUNITU

OBSAH

Spirulina na imunitu

Řada testů na zvířatech naznačuje, že spirulina zvyšuje produkci protilátek potřebných k boji s infekcí pomocí proteinů a buněk. Podle těchto výzkumů spirulina zlepšuje u testovaných zvířat imunitu a pomáhá rychleji odrážet infekci a chronické nemoci, jako je rakovina. U lidí zatím toto použití nebylo testováno. Klinická studie, která se týkala lidí, byla zaměřena na jiný typ řasy s názvem chlorella, která mírnila imunitní reakci na vakcínu proti chřipce.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Motyková.

Prosím o radu jestli se dá přípravek použít v kombinaci s léky godasal....děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Groprinosin obsahuje účinnou látku inosin pranobex, která posiluje imunitu při virových infekcích. Lék Godasal obsahuje kyselinu acetylsalicylovou na zmírnění horečky a tlumení bolesti. Oba tyto léky je možné společně užívat, protože nemají žádnou vzájemnou interakci.

Groprinosin by se neměl užívat společně s léky na dnu, jako jsou inhibitory xantinoxidázy (allopurinol), léky zvyšující vylučování kyseliny močové a diuretika, včetně thiazidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Posílení imunity

Posílení imunity patří mezi často diskutovaná témata dneška. Obzvláště v zimních a časně jarních obdobích, kdy je vyšší frekvence výskytu nejrůznějších infekčních onemocnění dýchacích cest. Ke zvýšené nemocnosti přispívá hlavně počasí, teploty kolem nuly a jistě též snížená konzumace čerstvých potravin (zejména ovoce a zeleniny). Ve snaze předcházet infekcím hledají lidé různé způsoby, jak svoji imunitu posílit. Co je to vlastně imunitní system a jak funguje?

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA IMUNITU PRO DĚTI DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ja jako matka se taky hodne ohlizim na stav i sve imunity, aby jsme si to porad nepredavali navzajem s detmi, muzu doporucit napriklad bion3.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Mě osobně se vyplatila používat kozí kolostrum.

Zdroj: diskuze Léky na imunitu pro děti diskuze

SPC

Zde je odkaz na stažení SPC.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Moldrzyková.

Carzap má jako možné vedlejší účinky uvedeno: snižuje imunitu, způsobuje
horečku, bolesti v krku, zánět průdušek, snižuje počt bílých krvinek ap.
Je vhodné začít brát tento Carzap právě v této době, kdy otřebujeme silnou
imunitu? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Carzap

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi UMÍTE NAKUPOVAT LÉKY NA INTERNETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena klonkova.

neumim a ani bych do toho nesla. Rada mam overenou lekarnu a prehled o cenach, akcich a vyhodach a tyky o tom, kolik vam proplati pojistovna ... Takhle kupuju "po starem zpusobu" vitaminy a enzymy (konkretne curenzym) na imunitu a vim presne, kolik to kde stoji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Umíte nakupovat léky na internetu?

Probiotika

Vyskytují se v trávicím traktu, který osidlují a brání jiným bakteriím v jejich nežádoucím přemnožení. Výsledkem správného fungování a rovnováhy našeho trávicího ústrojí je posílená imunita a odolnost vůči nejrůznějším onemocněním a infekcím, neboť tenké střevo je nejdůležitějším zdrojem buněk lidského organismu podílejících se na imunitních reakcích. Pravidelný přísun probiotik snižuje výskyt infekcí, zánětů a také alergií či jiných onemocnění.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Imunita...Já s přítelem užíváme www.naturamed.cz/#!/… a nemůžeme si stěžovat :) Je tam hlavně kyselina listová, která pomáha udržet imunitu no :)

Zdroj: diskuze Imunita

Přírodní antibiotika

Ve výčtu látek s imunomodulačními účinky by neměly chybět ani tzv. přírodní antibiotika, jakým je např. extrakt z grapefruitových jadérek, který obsahuje bioflavonoidy a řadu dalších významných látek. Bývá součástí kombinovaných přípravků, ale lze ho zakoupit i samostatně. Mezi přirozená antibiotika se však řadí také česnek, oregano, brusinky atd. Pro jejich použití platí stejná omezení jako pro ostatní doplňky stravy – nelze je použít k léčbě akutních insektů, která vyžaduje nasazení klasických léčiv.

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

řekla bych, že máte slabou imunitu. Mohlo to být i těmi antibiotiky. Já měla podobný problém. Naštěstí jsem ho vyřešila a už jsem fit a zdravá. Začala jsem pravidelně preventivně užívat Hlívu ústřičnou 800mg. Ta je hodně silná a výtažky z hlívy hodně podporují imunitu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Příbalový leták

Zde je odkaz na stažení příbalového letáku.

Zdroj: Léky na dnu na předpis

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Já musím říct, že na imunitu i detoxikaci si beru probiotika, ono se to může zdát zvláštní, koneckonců dneska už je známo, že probiotika pomáhají na kde co, ale jde v podstatě o to, že to všechno se sebou souvisí. Na imunitu beru vždycky na podzim, který pro mě býval dost krizovým obdobím, biopron forte a detoxikaci, kterou většinou provádím naopak na jaře a pomáhá mi též ke zvýšení imunity, zase podporuju probiotiky s trávicími enzymy navíc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Shrnutí

Hlavní metodou posílení imunity u dětí, dospělých a starších osob je jednoznačně zdravá životospráva s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků a esenciálních mastných kyselin. Nejrůznější doplňky stravy jsou až podpůrným opatřením a je vždy nutné je aplikovat s rozvahou a ideálně po poradě s lékařem. Je třeba mít na paměti, že zdravý člověk posilovat imunitu nepotřebuje a pokud člověk zdravý není, je předně nutné najít příčinu potíží a ne jen bezhlavě podávat nejrůznější produkty.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Myslíš, že když jsem taková divná a mám oslabenou imunitu a jsem hodně unavená, že to může být parazitama ve střevech?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paraziti

Jak se rychle zbavit svrabu

Nejlepší cestou, jak se zbavit svrabu, je navštívit lékaře, který předepíše léky (léky na svrab) dle individuální potřeby.

Účinné látky na svrab používané v naší republice:

  • permethrin 5% se používá po dobu 8–12 hodin;
  • lindan (γ-benzen- hexachlorid) 1% na 8 hodin;
  • síra 2–20% v masti, pastě, tekutém pudru se natírá na kůži po dobu 3 dnů;
  • krotamiton 10%;
  • benzoylbenzoát 10% a 25%;
  • sulfiram 25%;
  • malathion 0,5%.

Zdroj: Volně prodejné léky na svrab

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela.

Moje zkušenosti s probiotiky jsou jen pozitivní. Probiolact mi zklidnit žaludek při užívání antibiotik, při různých střevních potížích, posilují imunitu celé rodině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Matyáš.

Při každém užívání antibiotik polykám i probiotika Probiolact. Vyhnu se tak střevním potížím, které jsem dřív míval.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Možné interakce

Neexistují žádné zprávy, které by naznačovaly výraznou reakci s jinými léky. Je však možné, že spirulina může vyvolávat nežádoucí účinky s léky užívanými na potlačení imunitního systému. Jsou to především tyto léky:

  • Adalimumab (Humira),
  • Azathioprin (Imuran),
  • Cyklosporin (Neoral),
  • Etanercept (Enbrel),
  • Infliximab (Remicade),
  • Leflunomid (Arava),
  • Methotrexat,
  • Mycophenolate (CellCept).

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela Žáková.

V sobotu ráno jsem začala čurat krev. Na záněty močových cest trpím. Vlastně mám špatnou imunitu, takže atb beru celkem často. Už vím, že s nimi musím probiotika. Na pohotovosti mi napsali Furolin. Už po první tabletě jsem necurala červeně nýbrž žlutě. Bolesti v podbřišku vždy ráno, nejspíše po noci bez čurání. V moči nalezena bakterie e-coli.
Ale v neděli odpoledne už nechutenství a závratě. Trpím na nízký tlak, beru i léky, protože sebou často seknu. Tak si říkám, je to od toho.
V pondělí od rána zvracím jak šakal. Neudržím v sobě ani léky, ani jídlo a ani tekutiny. Do toho bolest hlavy, zimnice a silná závrať.
Po poradě s lékařem ihned vysazuju. Zítra kontrola a uvidíme, jestli jiná antibiotika nebo už je to v pořádku.
Žádná jiná atb mě nikdy takto nepolozila

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Léky na dnu bez předpisu

Mezi volně prodejné léky při onemocnění dnou patří bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které mohou snižovat hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje také vitamín C a E.

Při onemocnění dnou se dají využít i homeopatické léky:

  • Ammonium benzoicum (Ammoniumbenzoat)– při usazování krystalků kyseliny močové v kloubech.
  • Colchicum (ocún) – při zánětech palců u nohou, tuhých a horečnatých kloubech, při dně paty.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Kolostrum

Jako součást mateřského mléka je první výživou novorozence po porodu (produkuje se zhruba do 48h po porodu). Je známou skutečností, že kojené děti stonají méně než nekojené. Kolostrum výrazně posiluje imunitní systém, proto je vhodný k užívání i při chronických onemocněních. Jako prevence ho lze užívat od podzimu do jara, dokáže zvýšit obranyschopnost organismu před řadou bakteriálních či virových infekcí. K posílení imunity se používá kravské kolostrum, které je ve srovnání s lidským až 40x bohatší na biologicky aktivní látky (např. Barny's Kolostrum Synermune™). Užívání je bez vedlejších účinků, vhodné pro děti i dospělé. Kromě imunity má kolostrum příznivý vliv na trávicí trakt, je ideálním doplňkem antibiotické léčby. Další složkou kolostra jsou růstové faktory, které usnadňují hojení ran po operacích a úrazech. Mezi látky stimulující imunitu patří pak především imunoglobuliny, cytokiny, laktoferin, růstové faktory, komplexní spektrum esenciálních a semiesenciálních aminokyselin, vitaminy (A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou, biotin, niacin), minerály a stopové prvky (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, jód, chrom a další).

Zdroj: Jak podpořit imunitu

Alergická reakce

Vážné alergické reakce způsobené léky na vyšší tlak jsou sice vzácné, ale je třeba se o nich zmínit, protože mohou mít smrtelné následky. Určité léky mohou způsobit otoky obličeje a krku a znemožnit tak dýchání. Nejprve zpravidla začínají otékat rty, a pak zbytek obličeje, někdy je to doprovázeno dýchavičnosti a dušností. Toto je velice nebezpečný a život ohrožující stav vyžadující rychlou záchrannou pomoc.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Jak posílit imunitní systém

Existuje mnoho způsobů, jak účinně posilovat imunitní systém, jako např. otužování, akupunktura, používání imunostimulačních přípravků. Mezi volně prodejné prostředky upravující imunitní procesy patří zejména přípravky ze skupiny enzymů, fytofarmak nebo některé doplňky stravy s obsahem různých imunostimulačních látek. Vyjmenujme si alespoň ty nejdůležitější, jejichž imunostimulační či imunomodulační účinek byl prokázán mnoha vědeckými studiemi. Nutné však je připomenout, že jejich účinek se neprojeví „okamžitě“, ale až za nějakou dobu. Znamená to tedy, že se užívají preventivně, tedy několik týdnů před obávaným rizikovým obdobím.

Zdroj: Jak podpořit imunitu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

MUDr. Martin Beránek

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP