Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DESINFEKCE

OBSAH

CYTEAL CENA

V současné době se umělohmotná lahvička desinfekce Cyteal s obsahem 250ml v lékárnách vydává oproti předpisu za cenu kolem 100 Kč. Aktuální přehled lekáren, ve kterých je Cyteal nejlevnější je zde: http://www.zbozi.cz/?q=cyteal&typ=nabidky&seradit=nejlevnejsi

 

Zdroj: Cyteal - příbalová informace

Diskuze

V diskuzi DESINFEKCE KOŘENŮ OKUREK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

po vysázení hadovek ve skleníku začnou černat kořeny a okurky vadnou .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kašpar petr.

každoroční kroucení okurek a jakou dezinfekci kořenu okurky

Zdroj: diskuze Desinfekce kořenů okurek ve skleníku

Hypermangan pro čištění vody

Použití tohoto postupu je poměrně jednoduché a lze s ním získat pitnou vodu. Nejprve, pokud je ve vodě nějaká usazenina, sceďte ji pomocí hadičky. Poté přidejte 3 – 4 krystaly na litr vody. Míchejte nebo protřepávejte několik sekund a poté nechte 2 hodiny uležet. Voda by měla být světle růžová (koncentrace 1:10 000) – ne tmavší.

Zde jsou některé proporce pro zabíjení různých nepříjemných organismů, které si mohou najít cestu do vody:

  • Desinfekce na bakterie vyžaduje minimálně 2,5 mg hypermanganu na litr vody.
  • Desinfekce na viry vyžaduje minimálně 50 mg hypermanganu na litr vody, což už je blízko nebezpečných úrovní.

Hypermangan může být jedovatý až ve vysokých koncentracích. Nejnižší zaznamenaný případ otravy člověka byl 100 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Pro 80ti kilového člověka to znamená požití 8 gramů hypermanganu.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Desinfekce půdy hypermanganem v květináčích

Manganistan draselný může být také použit jako dezinfekce půdy v květináčích. Obecně řečeno, roztok manganistanu draselného pro dezinfekci půdy je 0,05 % až 0,1 % (světle fialové barvy), poté se nalije do zeminy v květináči, přikryje se fólií a dusí se 2 až 3 dny a poté se zalije. Tím v podstatě zajistíte, že zárodky a vajíčka škůdců v půdě budou zcela odstraněny.




Zdroj: Desinfekce půdy hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tina.

Dobrý večer, mám na nohách (oboch predkoleniach a lýtkach) dlho nehojace sa rany hlboké cca pol centimetra. Pomôže hypermangán?
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže, ale jen jako desinfekce. Nejlepší by byla mast s antibiotiky a vhodné zvlhčující krytí speciálním obvazem. Vše vám doporučí a předepíše lékař na kožním oddělení a pak to dostanete v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nohy

Desinfekce semen před vysetím

Dalším využitím hypermanganu je dezinfekce semínek, kde se jeho koncentrace obvykle pohybuje kolem 1 %. Způsob dezinfekce spočívá v máčení semen v roztoku, přesná doba máčení je dána odrůdou semen. Po namočení po dobu 2 až 3 hodin se semena omyjí a vysuší vodou a poté zasejí, čímž se eliminují zárodky přenášené semeny a podpoří se rychlé klíčení a úhledný růst plodin.

Zdroj: Desinfekce půdy hypermanganem

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN SODNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,chci se zeptat na použití u koček,po použití Advete pipetka co se na nanáší za krk zvířete se ušní svrab ztratí cca2dny,a je to drahá záležitost.Kočka se drápe na spáncích do krve.Může se hypermanganem potírat kočce uši,rozdrápané spánky?děkuji za odpověd´ mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Dobrý den,

rozhodně ne, hypermangan není běžná desinfekce. Je jedovatý a neměl by se používat vnitřně, tedy ani na otevřené rány. Použijte standardní desinfekci na bázi jódu atd..

Zdroj: diskuze Hypermangan sodný

10. CYTEAL CENA

V současné době se lahvička desinfekce Cyteal s obsahem 250ml v lékárnách vydává za cenu kolem 100 Kč. Aktuální přehled nejlevnějších cen Cytealu je zde: Cyteal cena.

Zdroj: Souhrn údajů o přípravku Cytéal

Diskuze

V diskuzi SVRAB A DESINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Datlik69.

Dobrý večer,může mi někdo poradit jak se mám zbavit svrabu na prádle i když jsem to vyprala tak jestli jsem je zahubila nebo co mám dělat.Díky moc za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab a desinfekce

Skořicová mast - účinky

V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den
prosím o radu jak se řeší prostředí, ve kterém se vyskytne nemoc růže (hlavně postel a osobní věci
nemocného), jestli je nutná desinfekce a jakým způsobem.
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erysipel alias růže je zánětlivé onemocnění, které způsobují bakterie. Bakterie je živý organizmus, který dokáže přežít i mimo člověka, na různých předmětech, tkaninách i v tělesných tekutinách. Zničit tyto bakterie lze desinfekcí. Desinfekci lze provést při praní, kdy se zvolí velmi vysoká teplota 100°C a nebo pak kontaktně přímo na předměty se použije desinfekce v podobě tekutého ethanolu, který lze koupit v lékárně, ale i v drogerii, jako desinfekční prostředek na ruce. Kontaktních desinfekcí je celá řada, v lékárně si vyberete přesně tu, která bude vyhovovat vašim potřebám - na vytírání, i na utírání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Na konečky prstů naneseme desinfekci, kterou jemně vmasírujeme do každého nehtu. Po zaschnutí desinfekce z nehtu odstraníme jeho vrchní vrstvu pomocí frézky na nehty. Postupujeme velmi opatrně, abychom neporušili a neoslabili nehet. Po odstranění vrstvy gelu nebo akrylátu u každého nehtu postupujeme obvyklým způsobem jako při modeláži nehtů. Bateriové brusky na nehty jsou o mnoho rychlejší než běžné pilování nehtů obyčejným pilníkem.

Zdroj: Bruska na nehty

Poradna

V naší poradně s názvem CYTÉAL A NEHTOVÁ PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka Malá.

Mohu na nehtovou plíseň použít koncentrovaný Cytéal k potírání ? Mám to už 5 let a nemohu se toho zbavit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyteal je mycí desinfekce a použít se dá lokálně i koncentrovaný. Na vyléčení nehtové plísně ovšem nestačí. Je třeba použít některý z antimykotických přípravků, jako například volně prodejný Canesten, Lamisil a nebo předpisový Loceryl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cytéal a nehtová plíseň

Hypermangan na rány

Desinfekce ran je důležitá prevence rozvoje infekce. Hypermangan ve formě fialového roztoku je účinný dezinfekční prostředek na rány, který navíc způsobuje stahování okrajů čerstvé rány, což urychluje hojení. K přípravě desinfekčního roztoku budete potřebovat misku s vodou, ve které rozpustíte tolik krystalů hypermanganu, abyste získali fialově zbarvenou kapalinu, kterou lze poté ránu omýt. Poté je potřeba ji chránit před kontaminací náplastí nebo obvazem. Roztok hypermanganu by neměl být moc tmavý ani moc světlý. Pěkně sytě fialový.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacek.

Dobrý den,

V jakém poměru naředit kyselinu citronovou, aby z ní byla dezinfekce? Nechci dát málo ani plýtvat, v době možného nedostatku. Jakým zp. dezinfikovat - postříkáním, ponořením..? Jak dlouho to tam nechat? Záleží na teplotě?
Jak to je u sody, octa, soli … ¨Zdraví Vacek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Nebezpečí po odběru krve

Mez rizika spojená s odběrem krve ze žíly patří:

  • lehké nebo mírné nepohodlí v místě vpichu,
  • slabé závratě (pravděpodobnost výskytu je možné snížit dostatečným příjmem tekutin – doporučují se neslazené nápoje),
  • bolest,
  • modřina nebo krvácení v místě, ze kterého byla krev odebrána.

Riziko vzniku infekce v místě vpichu je minimální. V rámci prevence a minimalizace výskytu těchto rizik se dodržují stanovené standardní postupy a opatření desinfekce.

Odběr nepředstavuje žádné zvýšené riziko u těhotných žen.

Pokud po zákroku pociťujete jakékoli nepohodlí či obtíže, informujte svého lékaře.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS SVRABU PODÁNÍM RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Zvonek.

Prosím jdeto přenést pouhým dotykem ruky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, svrab je možné přenést i pouhým dotykem ruky. Pokud se na dotýkaných plochách zrovna vyskytuje roztoč, může přelézt na pokožku zdravého člověka a tam se začne množit. Chvíli mu to potrvá, než se zavrtá a proto okamžité umytí rukou nebo použití kontaktní desinfekce pomůže uchycení svrabu zabránit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos svrabu podáním ruky

Čistící biologické peelingy

Mandlový biologický peeling

Rozdrťte mandle do konzistence hrubého pudru. Navlhčete pleť a naneste pudr z mandlí na pokožku. Opláchněte. Skladujte na chladném místě po dobu jen několika dnů (rozdrcené mandle snadno oxidují). Připravujte proto jen malé množství.

Pomeranč a ovesné vločky

  • 1 hrnek suché pomerančové kůry
  • 1 hrnek vařených ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • borová voda

Pomerančovou kůru, ovesné vločky a mandle vsypte do mixéru a umíchejte v jemnou pastu. Vezměte část pasty do dlaní, nakapejte do ní pár kapek borové vody a aplikujte na pleť krouživými pohyby. Po chvilce opláchněte čistou vlažnou vodou. Borová voda v této kombinaci bude sloužit jako doplňující desinfekce pro vaši pleť.

Zdroj: www.ultimate-cosmetics.com

Zdroj: Čistící krémy, mléka a biologické peelingy

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Léčba roupů

K léčbě známe několik spolehlivých přípravků. Jedním z nich je Pyrvinium, což je volně prodejný lék. Podává se jednorázově. Už po jednom podání obvykle vyhubí všechny červy, má 95% úspěšnost. V odstupu 3 až 4 týdnů se doporučuje léčbu ještě jednorázově zopakovat, pro zabezpečení optimální účinnosti. Důležité je provést opatření také u všech členů rodiny či kolektivu. Dalšími účinnými přípravky jsou preparáty mebendazolu nebo albendazolu. Také tady je léčba dvoufázová, s druhou dávkou přibližně po 4 týdnech. Je důležité upozornit na to, že farmakologická léčba je sama o sobě účinná, ale úplné vyléčení se neobejde bez spolupráce pacienta ve smyslu dodržování hygienických standardů. To znamená mytí rukou po toaletě, před každým jídlem, důkladné mytí celého těla, hlavně konečníku, stříhání nehtů nakrátko, nekousat si nehty. Důležité je také časté střídání ručníků, osobního a ložního prádla. Vajíčka jsou velice citlivá na vysoké teploty, spolehlivou metodou jejich ničení je proto řádné vyvařování prádla a hlavně žehlení. Významná je častá desinfekce toalety, umývadla, psacího stolu, klávesnice. Pravidelné odstraňování prachu.

Zdroj: Jak se zbavit roupů

Plíseň nehtů a lékaři

Pro pochopení vhodné léčby nehtové plísně je třeba si uvědomit, že plíseň, která způsobuje toto onemocnění přežívá pod nehtem. Pro relativně rychlé výsledky je tedy potřeba, aby se část postiženého nehtu opilovala až na nehtové lůžko a poté se aplikovala účinná látka, která postupně zničí všechny plísňové zárodky. Pro tento účel je v lekárnách k dispozici přípravek Loceryl - 5% léčivý lak na nehty. V balení dostanete 30 jednorázových pilníčků, 10 aplikačních špachtliček, samotný lak a pak 30 desinfekčních polštářků.

Aplikace se provádí tak, že přiloženým pilníčkem opilujete celý nehet až na nehtové lůžko. Opatrně! Nesmíte si to rozedřít do krve, neurychlíte tím konečný výsledek a léčba by vám mohla být tak nepříjmená. Po opilování svrhcní části nehtu tuto plochu očistíte přiloženým desinfekčním polštářkem, který zároveň i odmastí ošetřovanou oblast. Po oschnutí lihové desinfekce nanesete Loceryl lak přiloženou plastovou špachtičkou. Vytvořte dostatečnou vrstvu, aby pokryla celou ošetřovanou oblast a nechte lak uschnout, aby nebyl na povrchu lepkavý. Tuto léčebnou proceduru provádějte 2 krát do týdne a vždy před aplikací nové vrstvy laku opilujte tu předchozí. Celková doba této léčby je dlouhodobá a po celou dobu léčby je třeba dbát důslednosti, abyste mohli být vyléčeni. Takže pravidelně 2 krát týdně! Nezapomeňte. Loceryl 5 léčivý lak na nehty.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Domácí léky proti zápachu těla

  • Na smradlavý pot z podpaží je nejlepší 99 % isopropylalkohol. Isopropylalkohol je bezpečná desinfekce běžně prodejná v lékárně. Cena jednoho litru isopropylalkoholu stojí cca 160 Kč. Nalijte si trochu isopropylalkoholu do dlaně a rozetřete si to v podpaží a pak připažte. Nechte to chvíli působit, což se může projevovat pocitem horka v tom místě. Po několika minutách isopropylalkohol vyprchá a nemusí se oplachovat. Tento způsob boje proti zapáchajícímu potu plně nahradí antiperspirant, protože zachová váš pot bez zápachu. Pot sám o sobě nesmrdí. Smrad vytvářejí bakterie, které z potu žijí. Isopropylalkohol tyto bakterie bezpečně zahubí. Použití je možné jednou za tři dny na umytou pokožku.
  • K inhibování bakterií, které způsobují tělesný zápach, může být používán například peroxid vodíku. Aplikace je jednoduchá. Stačí pouze neředěný peroxid vodíku nanést vatovým tamponem do oblasti podpaží.
  • Jedlá soda a citron jsou dalším účinným domácím lékem proti tělesnému zápachu. U jedlé sody je všeobecně známo, že neutralizuje zápach. Vytvořte tedy pastu z jedlé sody a citronové šťávy a používejte ji místo deodorantu.
  • Jedním z nejúčinnějších prostředků proti tělesnému pachu je jablečný ocet, který snižuje pH pokožky a tím i výskyt bakterií. Pomocí vatového tamponu jej naneste do podpaží.
  • Velmi vhodné je žvýkání listů a pití šťávy z petržele, která také vydatně pomáhá regulovat tělesný pach.
  • Deodorační vlastnosti má také tuřín, který je navíc velmi zdravý, nyní jej však aplikujte vně – vymačkejte šťávu z tuřínu a natřete jí podpaží.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Zevní léčba hemoroidů

Antihemoroidika mohou být použita zevně ve formě čípků, mastí a tampónů. Antihemoroidika nejen, že rychle tlumí bolestivé projevy a svědění, ale mají také zvláčňující a mazací účinek. Délka léčby závisí na zdravotním stavu, ale obvykle je dlouhá 1 až 2 týdny. Pokud se po ní vrátí hemoroidy znovu, tak je nutné lékařské vyšetření. Možným nežádoucím účinkem antihemoroidik může být alergická reakce.

Zevní lokální péče na hemoroidy

  • Antipruritické látky jako jsou mentol a kafr, které jsou příjemně chladné a analgetické, což stavu s hemoroidy prospívá.
  • Na bolest hemoroidů je dobré aplikovat volně prodejná lokální anestetika, jako je benzokain, který je obsažen v Neoseptolete se znecitlivujícím účinkem nebo lidokain, který obsahuje krém Emla nebo Procto-glyvenol, či rektální mast Doxiproct, vše slouží na otupení bolesti a zmírnění svědění. Tyto léky taktéž mohou způsobovat u některých lidí alergickou reakci.
  • Hemeroidy léčí sedací koupele s heřmánkem, které působí protizánětlivě, ale opět i heřmánek je také známý jako alergen.
  • Na krátkou dobu můžou ulevit od hemoroidů glukokortikoidy, které obsahují čípky Rectodelt nebo mast Flucinar, či gel Gelargin, ale jsou jen na lékařský předpis. Tyto léky mají bezvadný protizánětlivý účinek a tlumí svědění. Glukokortikoidy by měly být používány pouze na krátkou dobu, jelikož můžou poškodit perianální kůži a zvýšit náchylnost k infekci.
  • Koňská mast pomáhá na hemoroidy a dobře se doplňuje, když se zároveň vnitřně užívá i tinktura z koňského kaštanu.
  • Na hemeroidy účinkují také třísloviny jako je polykresulen, který je obsažen v rektální masti Faktu. Mast má na hemoroidy stahující a protizánětlivý účinek.
  • Další tříslovinou proti hemeroidům jsou sušené listy a kůra z keře vilín virginský, které mají také stahující a protizánětlivý účinek.
  • Také višňák, neboli višněvského balzám, je dobrý na hemoroidy, protože má desinfekční a protizánětlivé účinky.
  • Jako desinfekce působí na hemoroidy mast Excipial, která je volně prodejná v lékárně. Další prostředky na čištění hemoroidů jsou již na lékařský předpis a patří sem Salofalk, Pentasa a Asacol.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Domácí léčba plísně na nehtech

Pokud jsou postiženy prsty nohou, tak je nezbytná opakovaná desinfekce obuvi. Tu provedete buď speciálním sprejem proti plísni v obuvi, který koupíte v běžném supermarketu a nebo můžete použít i savo proti plísni, to jen skutečně na boty, na kterých vám moc nezáleží. Na samotné prsty pak účinkuje potírání česnekem se solí. Takový česnekový roztok připravíte ze dvou velkých stroužků rozmačkaného česneku, jedné lžičky soli a dvou lžiček vody. Smícháte to dohromady, a mícháte dále, než začne česnek pouštet takový jakoby sliz. Tímto si pak postižené nehty potřete, především je třeba dostat česnek pod nehet, co to jde. Kdyby do jednoho měsíce toto léčení nemělo valný výsledek a plíseň se dále projevovala, tak doporučujeme navštívit lékaře, který vám dokáže pomoci rychleji.

V lekárně můžete dostat volně prodejný lék spray Clotrimazol, který je účinný při domácí léčbě plísně nehtů.

Nezbytnou součástí každé léčby lísně nehtů je důkladná manikůra! Důsledná péče o nohy je předpokladem pro úspěšné vyléčení od nehtové plísně. Právě v letních měsících, kdy chodíme v otevřené obuvi anebo dokonce bosí, se pod nehet dostává mnoho prachu, který je pak živnou půdou pro znovunavrácení plísně nehtů. Mnohdy se stává, že lék na plíseň zabere, plíseň pod nehtem zničí, ale pacient nedbá o čistotu svých nohou a plíseň se mu do několika dní vrátí zpět. Tato recidíva (navrácení nemoci) je pak chybně připisována na vrub účinkům léku na plíseň.

Existují důkazy podporující názor, že aplikace thymolu dvakrát až třikrát denně v koncentrované formě, může odstranit určité druhy houbových nehtových infekcí. Pravidelná aplikace na postižený nehet po dobu tří měsíců odstranila potíže účinnou prevencí dalšího rozvoje onemocnění. Stříháním nehtu se pak odstraní veškerý infikovaný materiál. Thymol je účinnou látkou Tymiánu obecného, z něhož lze zakoupit kvalitní antiseptický Tymiánový olej.

Léčba mykózy nehtů bývá jednou z nejkomplikovanějších kožních nemocí a proto nepodceňujte její léčbu a neriskujte rozšíření plísně na jiné prsty nebo dokonce na vaše blízké osoby.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Hypermangan jako prevence před škůdci a chorobami

Málokdo ví, že ve skutečnosti lze manganistan draselný použít také k prevenci a kontrole škůdců a chorob plodin. V 80. letech minulého století se v některých regionech používalo namáčení semen rýže manganistanem draselným, který byl velmi účinný při prevenci plísně na rýži. Později popularita chemických hnojiv a pesticidů postupně hypermangan téměř vytlačila ze zemědělského využití.

V posledních letech začali zemědělci opět vracet k použití manganistanu draselného k prevenci škůdců a chorob, zejména proto, že ošetření hypermanganem je vnímáno jako organic friendly, tedy v souladu s organickým zemědělstvím.

Co je velmi podstatné na účincích hypermanganu, že může zabránit onemocnění náhlého vadnutí a onemocnění Verticillium wilt na lilku a ovoci. Nejčastěji se vyskytuje na plodinách, jako je lilek, paprika a rajčata.

Vezměme si jako příklad rajčata, semena rajčat lze před výsevem namočit na 3-4 hodiny do teplé vody a poté vložit na 15 minut do roztoku manganistanu draselného a vody v poměru 1:500, ​​opláchnout vodou, umístit do stínu, aby přirozeně oschla a poté zasít. Po zasetí se substrát ošetřuje roztokem 1:800 hypermanganu a vody. Zálivka se provádí 3krát každých 7 až 10 dní po vzejití semenáčků. Výskyt onemocnění lze tímto omezit až na pouhá 2 %.

Kromě toho může roztok manganistanu draselného také zabránit padlí melounu a plísni melounu, preventivní účinek je také velmi dobrý. Například plíseň vodního melounu, což je ničivé houbové onemocnění přenášené půdou. Mnoho melounářů mu říká „rakovina“ melounu. Příznaky plísně vodního melounu spočívají v tom, že jsou postižena mladé pupeny melounu, která můžou hnít a odumírat již v půdě a nemůžou vylézt ze sazenic. Poté, co se vyvinou i sazenice, listy se objeví zvadlé, stonková pokožka má podélné praskliny, často doprovázené přetečením pryskyřice, které po zaschnutí na vzduchu se jeví červenočerně. Když je vlhké počasí, je na nemocných částech běžně vidět červená plíseň.

Podle testu na pozemcích s náhlým vadnutím, respektive ve třech fázích setí melounu, semenáčků a vinné révy, s postřikem roztokem manganistanu draselného a zavlažováním kořenů hypermanganem, lze obecně omezit výskyt náhlého vadnutí vodního melounu na méně než 0,5 %. Když rostlina vadne na začátku období růstu, můžete také použít manganistan draselný 1:500 k zavlažování kořenů, rychlost vyléčení může dosáhnout 80% až 90%.

Při prevenci škůdců a chorob může manganistan draselný také doplnit zeleninu o dvě živiny potřebné pro její růst, a to mangan a draslík, čímž účinně zlepšuje výnosy zeleniny s dvojí rolí hnojiva a pesticidu. Kromě těchto zeleninových plodin může manganistan draselný také pomoci odstranit škůdce v květinách, které se běžně pěstují v domácnostech.

Zdroj: Desinfekce půdy hypermanganem


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP