Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PSYCHOSOMATICKÉ POTÍŽE ZÁNĚT DUTIN

OBSAH

Zkušenosti s punkcí dutin

Zánět vedlejších nosních dutin neboli sinusitida je vlastně zanícení sliznice výběžků z dutiny nosní – vedlejších dutin nosních. Může jít o dutiny čelistní, čichové, čelní či klínové, přičemž potíže se mohou vyvinout jak na jedné straně, tak na obou. Tento zánět může být indikací k punkci dutin.

Nejprve lékař do nosu nastříká či vloží na vatových tamponcích roztok, který nos znecitliví. Poté pronikne nástrojem, který připomíná tlustou jehlu, přes tenkou kostěnou stěnu mezi dutinou nosní a čelistní dutinou. Čelistní dutinu vypláchne. Vy na vlastní oči uvidíte, co je možné si v dutinách nastřádat. Do dutiny někdy vstříkne rovnou i roztok antibiotik.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Infralampa na dutiny

Zánět vedlejších nosních dutin vzniká jako komplikace běžné rýmy. Dutiny v oblasti čela a pod očima jsou za normálních okolností naplněny vzduchem. V tuto chvíli však do nich vnikly bakterie či viry a za podpory přítomného hlenu, který produkuje rýma, si zde lebedí, množí se a tyto naše průduchy úspěšně ucpávají. Nahřívání dutin má své místo v domácí léčbě. Nejprve si infralampu vyzkoušejte, jestli vám po aplikaci bude lépe. Použití infralampy na zánět dutin se doporučuje 2x denně po dobu cca 10 minut ráno a večer. Tato léčba je vhodná i pro děti.

Zdroj: Infralampa

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Sokolová.

Nevybavuji si, jestli se nějak říká punkční jehle na punkci dutin. Potřebuji do křížovky -
na 5 písmen.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Zánět průdušek u dětí

Zánět průdušek u dětí je zánětlivé onemocnění sliznice průdušek. U dětí je nejčastější příčinou zánětu průdušek virus. Akutní zánět průdušek je obvykle mírné onemocnění. Avšak po akutním zánětu průdušek může následovat nachlazení nebo jiná virová infekce v horních cestách dýchacích. K tomu může dojít rovněž u dětí s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin, alergií nebo zvětšenými krčními či nosními mandlemi.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Stafylokoka jsem měla v krku asi 7let. Neustálé bolesti, kašel, dávení ve dne i v noci, užívání ATB. Dle lékařů jsem se s ním měla naučit žít, protože je nevyléčitelný. Pak jsem si jednou objednala přírodní produkty na opakovaný zánět dutin a zbavila se i stafylokoka. Dnes je to již 6tý rok a já mám klid. Produkty si občas objednám preventivně a jsem zdravá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den, mohla byste mi prosím napsat jaký přírodní produkt vám pomohl? Mám syna, který má stejný problém. Děkuji

Zdroj: diskuze Stafylokok

Definice psychosomatického onemocnění

Psychosomatické onemocnění je onemocnění, při kterém se psychické problémy projeví navenek jako tělesné nemoci. Dostaví-li se tělesné obtíže vlivem dlouhodobého stresu, postižený vyhledá lékaře. Pro zdravotní potíže psychického původu je charakteristické, že výsledky jsou v normě, nejsou zjištěny žádné abnormality. Pacient se dozví, že je zdravý, přestože jeho potíže přetrvávají. Podle některých odborníků je až 70 % všech tělesných potíží psychického původu. Starosti, nespokojenost, stres představují pro naše tělo takovou zátěž, že se s ní nedokáže vyrovnat jinak než vznikem nějakého tělesného problému. Nejčastější příčinou psychosomatických onemocnění bývá dlouhotrvající stres, nedostatek spánku, nedostatek času na aktivní odpočinek, starosti, obavy, strach.

Zdroj: Psychosomatická deprese

Diskuze

V diskuzi ZKUŠENOSTI S PUNKCÍ ČELISTNÍCH DUTIN 2018 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Klej.

ZÍTRA 7.8 2018 mě čeká punkce čelistních dutin,oddalovala jsem to ale z nosu mi stále nic neteče a RTG ukazoval plné dutiny...nepomohly ani antibiotika...snad to zvládnu...strach mám ale pořádný...:o( nejsem schopná nic doma udělat..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Kejšmídová.

dnes mě byla udělána punkce čelistních dutin,chci jen říci , aby ten, koho tento zákrok čeká se nebál,paní doktorka mi nosní dírku vytříkala sprejem,který během chvilky zabral a pak jsem jen slyšela křupnuti...čekala jsem pořád na tu strašnoou bolest o které jsem slyšela..ale ta se nedostavila..četla jsem , že pokud lékař na ORL je zkušený , že punkce nebolí a já měla štěstí na opravdu dobrou a zkušenou paní doktorku od které punkce opravdu nebolela....:o)

Zdroj: diskuze Zkušenosti s punkcí čelistních dutin 2018

Jak zvládnout punkci dutin u dětí

Punkce u dětí se provádí nejdříve ve třech letech v celkové anestezii. Pokud je zákrok proveden správně, je nebolestivý. Pokud je nález hnisu potvrzen, většinou se punkce opakuje po dvou dnech a dále se až do zlepšení lokálního nálezu u dětí minimalizuje.

Video s punkcí nosních dutin.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Sokolová.

Pro Dr CEMPÍREK

Děkuji - Sokolová

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Příznaky

Akutní a chronická sinusitida způsobují podobné příznaky a symptomy, včetně hnisavého výtoku z nosu, tlaku a bolesti v obličeji, ucpaného nosu a obstrukce, ztrátu čichu, zápachu z úst a produktivního kašle (zejména v noci). Bolest je obvykle intenzivnější u akutní sinusitidy. Oblast nad postiženou dutinou může být citlivá, oteklá a začervenalá.

Maxilární sinusitida způsobuje bolest dutin v okolí horní čelisti (zánět čelistní dutiny), bolest zubů a čelní bolest hlavy.

Frontální sinusitida způsobuje čelní bolest dutin a bolest hlavy celkově.

Etmoidální sinusitida je charakteristická bolestí za očima a mezi nimi, také čelní bolestí hlavy. Jde o stav který se obvykle popisuje jako zánět dutiny v čichové kosti v blízkosti očnice doprovázený slzením.

Sfénoidní sinusitida způsobuje méně lokalizovanou bolest, která vyzařuje do čelních nebo týlních oblastí.

Společné příznaky

Celková nevolnost, horečka a zimnice naznačují rozšíření infekce i mimo dutiny.

Nosní sliznice se jeví zarudlá a nafouklá, s přítomností hnisavé zelené nebo nažloutlé rýmy.

Mezi projevy komplikací patří zčervenání pokožky nad postiženou dutinou a otok, vyboulení oka, ochrnutí očních svalů, zmatenost nebo snížená úroveň vědomí a silná bolest hlavy.

Chronický zánět vedlejších dutin (ucpané nosní dutiny) může být bez rýmy, bez bolestí a doprovázen může být jen dlouhodobě zalehlým uchem vlivem ucpaného ústí eustachovy trubice.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stáňa.

Já na punkci byla několikrát a ta jehla je PEKLO! A je to taky na 5 čísel.....

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Příčiny

Psychosomatické příčiny nemocí vznikají, pokud tělesné zdravotní obtíže přetrvávají a pokud biologický samoléčivý potenciál člověka z psychických nebo sociálních důvodů selhává, a naopak dlouhodobé tělesné potíže vedou k duševní zátěži, která se může projevit psychickými problémy. K léčení psychosomatických zdravotních obtíží je třeba komplexní, takzvaný celostní přístup k pacientovi, při němž se spojí specialisté z různých oblastí somatické medicíny, psychologie a psychiatrie. Jejich úzká spolupráce může vést k porozumění příčin nemoci a k její léčbě. Většinou je dokonce obtížné určit, kde je prvotní příčina nemoci. Téměř každá nemoc je totiž důsledkem kombinace fyzických, psychických a sociálních vlivů současně působících na člověka. Při celostní léčbě nemocí a péči o zdraví je proto potřeba věnovat se zároveň dobré kondici těla i duše.

Zdroj: Psychosomatická deprese

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT PO VYTRZENI ZUBU BOLI ME AZ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zubar mi vytrhl zub dostala jsem zanet daval mi dreny a po 14 dnech bolesti my nasadil antibiotika beru je uz dnes posledni den a bolest se vcera vratila zitra jdu na kontrolu a bojim se co bude dal .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař vám nejspíše zkontroluje ránu po vytěženém zubu, a když zjistí zánět, tak může odebrat vzorek, aby zjistil co za bakterii vám dělá tyhle potíže. Potom změní antibiotika a doléčí vás ku zdraví. Zároveň vám asi doporučí řídkou stravu a pečlivou ústní hygienu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět po vytrzeni zubu boli me az oko

Závěrečné poznatky

  • Většina případů akutní sinusitidy u imunokompetentních pacientů je virových.
  • Imunokompromitovaní pacienti jsou vystaveni zvýšenému riziku agresivní plísňové nebo bakteriální infekce.
  • Diagnóza je klinická; v chronických, refrakterních nebo atypických případech se provádí CT a kultivace (získané endoskopií nebo sinusovou punkcí).
  • Antibiotická léčba může být odložena, dokud není provedena zkouška symptomatické léčby, jejíž trvání závisí na závažnosti a načasování příznaků.
  • Antibiotikem první volby je amoxicilin/kyselina klavulanová, alternativou je doxycyklin nebo respirační fluorochinolony.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Jaká je při tom bolest

Při punkci lékař prorazí kost poblíž dutiny, vypláchne dutinu sterilní tekutinou, což většinou stačí k tomu, aby se pacient skutečně hojně vysmrkal (obvykle v předklonu do nastavené lékařské misky). Bohužel je někdy potřeba zákrok opakovat, a to třeba několik dní po sobě. Někteří lékaři umrtvují místo zákroku nikoli tamponky, ale injekcemi, které jsou samy o sobě dost bolestivé, proto je dobré se předem zeptat na zvolený postup.

K punkci se většinou přistupuje u akutně se rozvíjejících potíží, kdy dutiny a jejich okolí citelně bolí, pacient mívá horečku, rýmu a celkově mu není dobře a kdy rentgen potvrdí rozsáhlý zánět zejména v největší čelistní dutině. Na zanesené dutiny ukazuje také huhňání. Někdy je však punkce rovněž řešením v případě chronických potíží nebo tehdy, když konzervativní léčba nezabere. Ta spočívá v podávání silných celkových antibiotik, která jsou u rýmy s bolestivým zánětem dutin namístě. Pacient kromě toho musí pravidelně nos vykapávat a měl by i inhalovat.

Pokud je punkce dutin správně provedena, tak nebolí. Je zde jen nepříjemný tupý pocit. Punkce se provádí v lokální anestezii.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN...UZIVÁNÍ DOPLŇKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Dobrý den,užívám warfarin2 a mohu brát při zánětu vedlejších dutin nosnich...SINUPRET FORTE..děkuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sinupret forte je léčivý přípravek z rostlinných drog s obsahem hořčin, saponinů, flavonoidů, hydroxyfenylkarbonových kyselin, esterů a steroidních triterpenů. V přívalové informaci je uvedeno, že Sinupret forte neovlivňuje žádná léčiva podávaná společně. Nejde ale s jistotou říci, že u tak rozmanitého složení nebude docházet k ovlivnění účinků Warfarinu. Jediná směrodatná možnost je kontrola srážlivosti třetí den po začátku této společné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin...uzivání doplňků

Diagnóza zánětu dutin u dětí

Sinusitidu u dětí může být zpočátku obtížné odlišit od infekce horních cest dýchacích. Na bakteriální sinusitidu je podezření při hnisavém výtoku z nosu, který přetrvává > 10 dní a je doprovázen únavou a kašlem. Horečka je vzácná. Může se objevit bolest v obličeji nebo místní nepohodlí. Vyšetření nosu odhalí hnisavou drenáž (a mělo by vyloučit cizí těleso).

Diagnóza akutní sinusitidy u dětí je klinická. CT je třeba se vyhnout kvůli riziku radiační expozice, pokud se neobjeví známky orbitálních nebo intrakraniálních komplikací (např. otok kolem očí, ztráta zraku, dvojité vidění nebo ochrnutí očních svalů) nebo chronická sinusitida, která nereagovala na předchozí léčbu, nebo je podezření na vzácnou rakovinu nosohltanu (např. v případě jednostranné nosní obstrukce, bolesti, epistaxe, otoku obličeje nebo, což je více znepokojivé, zhoršeného vidění). Otok kolem očí u dítěte vyžaduje rychlé vyšetření na orbitální celulitidu a případný chirurgický zákrok, aby se zabránilo poškození zraku a intrakraniální infekci.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Nevolnosti-žaludek na vodě, migréna jak hrom, po celodenní velké nevolnosti-úlevné zvracení, dýchací potíže. Nikdy více. Na Zánět močového měchýře zabral hned,i když jsem ho brala s jídlem tak nevolnosti. Měla jsem jiné zdravotní potíže a tyto atb mě dorazily- zhubla jsem 8 kg Zatím nejhorší atb. Tyto atb by se neměly užívat při snížení hladiny železa a v případě nedostatku glukoso-6-fosfát-dehydrogenázy.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Diagnóza sinusitidy

Sinusové infekce jsou obvykle diagnostikovány klinicky. Zobrazovací metody nejsou indikovány u akutní sinusitidy, pokud neexistují nálezy naznačující komplikace, v takovém případě se provádí CT. U chronické sinusitidy se provádí CT a u chronické maxilární sinusitidy může být nutné pořídit rentgenové snímky vrcholů zubů k vyloučení přenosu zánětu ze zubu.

Mikrobiální kultury se provádějí jen zřídka, protože aby byly platné, musí být vzorek získán sinusovou endoskopií nebo sinusovou punkcí a to je velmi nepříjemný zákrok. Kultivace výtěru z nosního sekretu je nedostatečná. Kultivace se provádí pouze při selhání empirické léčby a u imunokompromitovaných pacientů nebo u některých nemocničních příčin sinusitidy.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Gentamicin do nosu

Gentamicinový výplach dutin, známý také jako Wilsonův roztok, je speciální výplach, který se používá jako léčba sinusitidy. Obsahuje antibiotikum zvané Gentamicin a přimíchává se do normálního fyziologického roztoku. Gentamicin na výplach dutin je složený lék speciálně vyrobený lékárnou. To znamená, že se vyrábí pouze na objednávku a pouze v některých lékárnách. Většina specializovaných lékáren požaduje, abyste po předložení receptu počkali na přípravu alespoň 24 hodin. Dodržujte pokyny, které vám lékárna poskytne pro skladování léku a kontrolu dat expirace. Obvykle je tento výplach použitelný po dobu 14 dnů a je třeba jej uchovávat v chladničce.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Léčba zánětu dutin

Místní opatření pro zefektivnění drenáže (např. pára, lokální vazokonstriktory - látky, které stahují dutiny a tím mírní jejich otok a uvolňují průchod vzduchu při dýchání)

Někdy antibiotika (např. amoxicilin/kyselina klavulanová, doxycyklin)

U akutní sinusitidy je cílem léčby zlepšení drenáže a kontrola infekce. Přírodní léčba, která pomáhá zmírnit vazokonstrikci nosu a usnadnit smrkání zahrnuje:

  • inhalace páry;
  • přikládání teplých, vlhkých ručníků na postižené dutiny;
  • výplach nosu slaným roztokem;
  • horké nápoje z listů vilínu.

Lokální vazokonstriktory, jako je fenylefrin 0,25% ve spreji každé 3 hodiny nebo oxymetazolin (Afrin, Nasivin) každých 8 až 12 hodin, jsou také účinné, ale neměly by být používány déle než 5 dní nebo v opakovaných 3denních cyklech podávání léku s přerušením na 3 dny, dokud se sinusitida nevyřeší. Systémové vazokonstriktory, jako je pseudoefedrin 30 mg perorálně (pro dospělé) každých 4 až 6 hodin, jsou méně účinné a je třeba se jim vyhnout u malých dětí.

Výplach nosu solným roztokem může symptomům také pomoci, může být zvláště užitečný pro pacienty s recidivující sinusitidou, u kterých je pravděpodobnější, že tuto techniku ​​zvládnou a tolerují. Zde je vidět několik návodů, jak provést výplach dutin slanou vodou.

Nosní kortikosteroidní spreje mohou pomoci zmírnit příznaky, ale jejich účinnost obvykle trvá nejméně 10 dní.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Sinusitida - zánět dutin

Sinusitida může být klasifikována jako:

  • akutní: zcela vyléčena za < 30 dnů;
  • subakutní: zcela vyléčena za 30 až 90 dnů;
  • rekurentní: ≥ 4 samostatné akutní epizody za rok, každá zcela odezní za < 30 dnů, ale recidivuje v cyklech, s alespoň 10 dny mezi úplným vymizením příznaků a začátkem nové epizody;
  • chronická: trvající > 90 dní.

Akutní sinusitida

Akutní sinusitida je téměř vždy virová (např. rhinovirus, chřipka, parachřipka). U malého procenta se vyvine sekundární bakteriální infekce streptokoky, pneumokoky, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis nebo stafylokoky.

Občas se do vedlejších nosních dutin rozšíří zánět zubu, tak zvaný periapikální zubní absces maxilárního zubu.

Akutní infekce dutin vzniklé v nemocničním prostření často mají původ bakteriální, typickými mikroorganismy jsou Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis a Enterobacter.

Imunokompromitovaní pacienti mohou mít akutní invazivní plísňovou sinusitidu (viz tabulka Invazivní sinusitida u imunokompromitovaných pacientů).

Chronická sinusitida

Chronická sinusitida neboli chronický zánět dutin zahrnuje mnoho faktorů, které se kombinují a vytvářejí chronický zánět. Chronické alergie, strukturální abnormality (např. nosní polypy), dráždivé látky z prostředí (např. znečištění ovzduší, tabákový kouř), mukociliární dysfunkce a další faktory interagují s infekčními organismy a způsobují chronickou sinusitidu. Mikroorganismy jsou obvykle bakterie (možná jako součást biofilmu na povrchu sliznice), ale mohou to být i houby. Při léčbě chronického zánětu dutin bylo identifikováno mnoho bakterií, včetně gramnegativních tyčinek a orofaryngeálních anaerobů; polymikrobiální infekce je také běžná. V malém počtu případů je chronická maxilární sinusitida způsobena zubními infekcemi. Plísňové infekce (Aspergillus, Sporothrix, Pseudallescheria) mohou být chronické a jsou častější u starších a imunokompromitovaných pacientů.

Alergická mykotická sinusitida

Alergická mykotická sinusitida je forma chronické sinusitidy charakterizovaná difúzním ucpaným nosem, výrazně viskózním nosním sekretem a často nosními polypy. Jde o alergickou reakci na přítomnost lokálně nalezených plísní, často Aspergillus, a není způsobena invazivní infekcí.

Invazivní mykotická sinusitida

Invazivní mykotická sinusitida je agresivní, někdy smrtelná infekce u imunokompromitovaných pacientů, obvykle způsobená druhy Aspergillus nebo Mucor.

Rizikové faktory

Mezi běžné rizikové faktory pro sinusitidu patří:

  • faktory, které brání normálnímu odtoku sekretu (např. alergická rýma, nosní polypy, nazogastrické nebo nasotracheální intubace);
  • snížená imunita např. vlivem diabetes nebo neléčené infekce HIV;
  • dlouhodobé pobyty na jednotce intenzivní péče;
  • těžké popáleniny;
  • cystická fibróza;
  • ciliární dyskineze.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP