Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIABETES

OBSAH

Cukrovka je stav, kdy inzulín (hormon) nevykonává svůj základní úkol, kterým je regulace hladiny cukru v krvi, a to buď z nedostatečné produkce ve slinivce břišní, nebo z nižší schopnosti ovlivňování buněk v těle (inzulínová rezistence). Cukrovka je závažné onemocnění postihující miliony lidí. U mnoha lidí pochází z nadváhy, neaktivity a konzumace nevyvážené stravy. Cukrovka vážně zasahuje mnoho důležitých orgánů a systémů těla, například cévy, srdce, ledviny, nervový systém, oči. Nejběžnější formou léčby je dieta, někdy i léky, ale závisí na nutnosti.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Diskuze

V diskuzi DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den mám glykemii 4,6mmol a v moči 50 bílkovinu paní doktorka mi řekla že mám diabetes ll typu a předepsala mi tablety Metformin 500mg 1tabletu denně po kterých je mi navíc špatně. Dietu dodržují, váhu mám 160 v. 55kg Mám vůbec diabetes.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doporučená hladina cukru v krvi

Druhy cukrovky

U cukrovky se rozlišují tři základní typy:

  1. Diabetes mellitus 1. typu
  2. Diabetes mellitus 2. typu
  3. Těhotenský diabetes

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Slezáková.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda nemáte nějakou radu na léčení Diabetes 1 u syna 14 let, který má diabetes 5 let. je jinak zdráv, má pumpu na insulin, o které pochybuji, že je lepší než injekční dávkování. Můžete mi poradit?
Děkuji za váš čas.
s pozdravem
Kateřina Slezáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Příznaky

Mezi prvotní projevy této cukrovky patří také časté pocity žízně, časté nucení močení a neustálý pocit hladu a únavy. Často se ale stává, že tyto příznaky nemoc neprovázejí, a tak se diabetes u pacienta diagnostikuje až jako součást vyšetření jiné nemoci (například u poruchy zraku).

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Poradna

V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Očista jater

Diagnostika

Podle medicíny založené na důkazech (evidence-based medicine) je diabetes mellitus metabolickou nemocí charakterizovanou glykemií na lačno > 7 mmol/l a glykemií za 2 hodiny > 11,1 mmol/l při orálním glukózovém tolerančním testu (oGTT) s podáním 75 g glukózy. Diabetes mellitus však není jedinou poruchou glukózového metabolismu. Proto je nezbytné odlišit ji od dalších poruch, které mohou znamenat nejen zvýšené riziko manifestace diabetu, ale rovněž i aterosklerotických cévních komplikací ve srovnání s jedinci stejných věkových skupin a normálními hladinami krevního cukru na lačno i po jídle.

Zdroj: Diabetes mellitus

Diskuze

V diskuzi TRITTICO ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli má Trittico vliv na hubnutí či tloustnutí?
Děkuju Vanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Chvátalová.

Chtěla bych vědět,zda Trittico může ovlivnit léčbu diabetes?

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Zničené buňky slinivky břišní

Na tento typ cukrovky se přichází obvykle až velmi pozdě, když už je zničená absolutní většina buněk, které inzulín produkují (některé zdroje uvádí až 90 % zničených buněk). Diabetes mellitus 1. typu se obvykle tedy projevuje, až když je většina buněk produkujících inzulín zničená. V okamžiku, kdy se na tento diabetes u pacienta přijde, se jedná o čas, aby se podařilo zachránit co nejvíce beta buněk slinivky břišní, které inzulín produkují. Bohužel dnešní medicína stále ještě více řeší to, aby byl do těla inzulín dodáván včas a v dostatečném množství, než by řešila, jak zachránit ještě fungující buňky a jak jim pomoci obnovit jejich činnost.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Úplavice cukrová

Úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Rozlišují se dva základní typy diabetu: diabetes mellitus I. typu a diabetes mellitus II. typu. Vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.

Zdroj: Cukrovková úplavice

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

prosim mam diabetes a mam 14,1

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota 14,1 mmol/l je vysoká hladina a potvrzuje váš diabetes. Musíte být v péči diabetologa, který podle vašeho zdravotního stavu určí cílovou hladinu krevního cukru. Ta může být stnovena i vyšší, než je ta normální. Prospěšné je mít svůj glukometr a každý den si změřit cukr v krvi. Hodnoty zapisujte i s časem a pak je ukažte svému lékaři.
Důležitou součástí léčby cukrovky - stejně jako vašeho celkového zdraví - je udržování zdravé váhy prostřednictvím zdravé stravy a cvičebního plánu:

Zdravé stravování.
Na rozdíl od jiných onemocnění neexistuje žádná specifická strava pro cukrovku. Budete muset soustředit svou stravu na více ovoce, zeleniny, libových bílkovin a celých zrn - potravin, které mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují vlákninu a mají nízký obsah tuku a kalorií. Omezit musíte potraviny s obsahem nasycených tuků, rafinované sacharidy a sladkosti. V podstatě je to nejlepší plán stravování pro celou rodinu. Sladká jídla jsou v pořádku jednou za čas, pokud se počítají jako součást vašeho stravovacího plánu.

Fyzická aktivita.
Každý potřebuje pravidelné aerobní cvičení a lidé s diabetem nejsou výjimkou. Cvičení snižuje hladinu cukru v krvi přesunutím cukru do buněk, kde se používá pro energii. Cvičení také zvyšuje vaši citlivost na inzulín, což znamená, že vaše tělo potřebuje méně inzulínu k transportu cukru do buněk.
Vyberte si aktivity, které vás baví, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole. Nejdůležitější je, aby fyzická aktivita byla součástí vaší každodenní rutiny.
Dopřejte si alespoň 30 minut nebo více aerobního cvičení pro většinu dní v týdnu. Pokud jste nějakou dobu nebyla aktivní, začněte pomalu a postupně si přidávejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Vyšetření

U podezření na tento typ diabetes obvykle lékař předepíše test na hodnoty glykémie v krvi, nebo v žilní plazmě. Pokud je hodnota glykémie v krvi vyšší než 7,0 mmol/l a v žilní plazmě vyšší než 7,8 mmol/l svědčí to o diabetu mellitu 1. typu. Současně se také provádí testy na hyperglykémii a ketolátky v moči. Pokud vše vyjde pozitivní, je nutné zahájit léčbu, kterou obvykle stanovuje už kvalifikovaný diabetolog a ne praktický lékař.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Diskuze

V diskuzi LÉK GURMAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,
chci se zeptat jestli tenhle lék můžou užívat osoby,které berou warfarin.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Maminka má trochu zvýšenou hladinu cukru, a tak se chci zeptat, zda je vhodné užívání gurmaru, když nemá ještě diabetes. Děkuji Jarka

Zdroj: diskuze Lék gurmar

Příčiny

I u tohoto typu diabetu může být hlavní příčinou genetika, vliv na vznik tohoto onemocnění má ale i životospráva pacienta, kterou obvykle provází špatný jídelníček (nezdravé potraviny, nepravidelnost ve stravování), nedostatek pohybu, ale i nadměrný stres. Právě tyto příčiny způsobují, že se diabetes mellitus 2. typu objevuje v dnešní době i u dětí, které jsou často nesprávně stravovány a většinu času tráví sezením buď ve škole, nebo doma u počítače.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Duchoňová.

Mám diabetes 2. typu, zvýšenou kyselinu moč. v krvi - týká se to hlavně
ledvin, jater. Děkuji.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Projevy cukrovky – foto

Zde můžete vidět projevy cukrovky.

Zdroj: Diabetes mellitus

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA GURMAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den

Mám diabetes II stupmě a zatím se léčím nužívání prášků . Glukofach 100 mg 1-0-1

a Amaryl 3 mg 1-0-1 . Pomohlo by mi také užívat GURMAM a nebylo by to škodlivé ?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den . Pavel 602 719 325

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Gurman může ovlivnit současnou léčbu diabetu. Může posílit účinky této léčby a tím může dojít k nebezpečným výkyvům glykemie. Informujte proto svého lékaře o tomto přípravku a pokuste se společně vyladit léčbu ostatními preparáty. Pak budete moci Gurman bezpečně užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék gurmar

Diabetes mellitus – dieta

Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody. Hlavní zásadou je vyloučit potraviny obsahující volné koncentrované cukry – cukr, med, džem, čokoládu či cukrovinky. Je vhodné omezit dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů – škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky, tzn. pečivo, dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice apod.), ale i cukr, jenž je obsažený v mléce, mléčných výrobcích nebo v ovoci.

Zdroj: Diabetes mellitus

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je sice omezení, co se týče zeleniny, ale neznamená to, že se nemůže jíst vůbec. U Warfarinu naopak musíte sníst dostatek zeleniy každý den, abyste dodržela stanovený limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

Jak souvisí cholesterol a diabetes

V důsledku inzulinové rezistence se u pacientů s diabetem 2. typu vyvíjí typický obraz kvalitativních a kvantitativních změn v lipidovém spektru, obvykle označovaný právě jako diabetická dyslipidémie. Ta je charakterizována snížením HDL cholesterolu (HDL-C), zvýšením triacylglycerolů (TG), denzními oxidovanými LDL částicemi. Přitom snížení HDL-C o 0,03 mmol/l zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční o 2 %, hypertriacylglycerolémie koreluje s inzulinovou rezistencí, sama o sobě je také považována za rizikový faktor pro ischemickou chorobu srdeční. Nefarmakologická léčba dyslipidémie má v běžné praxi pouze omezený efekt, proto je v současnosti kladen důraz na účinnou terapii farmakologickou.

Zdroj: Cholesterol a diabetes

Glykemický index švestek

Obsah cukru ve švestkách je mírný, takže jsou vhodné pro lidi s cukrovkou. Glykemický index švestek je 24, což je málo. Švestka pro diabetes může zvýšit produkci adiponektinu, což prospívá kontrole hladiny cukru v krvi.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Gestační diabetes

Typ cukrovky, který se objevuje zhruba u 3–5 % žen během těhotenství. Jedná se o poruchu glukózového metabolismu, kdy produkce inzulínu v ß-buňkách nestačí pokrýt zvýšené nároky matky a plodu (proti inzulínu působí hormony placenty). Projevuje se v druhé polovině těhotenství. Zvýšený předpoklad výskytu gestačního diabetu je u těhotných ve věku nad 30 let, s obezitou nebo tam, kde je výskyt diabetu v přímé rodinné linii. Základem léčby gestačního diabetu je úprava stravování (regulovaný příjem cukrů, tuků a bílkovin) a pravidelné měření glykémie. Pokud se stravou nedaří udržet hladiny glykémie v přijatelných mezích, je nutné začít s podáváním inzulínu. Neléčený gestační diabetes je velkým rizikem nejen pro matku, ale i pro dítě. Ve většině případů se hladiny glykémie po porodu vrátí do normálu, ale matka je nadále sledována diabetologem. Gestační diabetes je varovným signálem rozvoje diabetu II. typu v pozdějším věku. U neobézních žen ve 20 % a u obézních až v 60 %.

Zdroj: Cukrovka

Diabetes mellitus

Cukrovka jinak taky známá jako diabetes mellitus je chronickým onemocněním. Pro diabetes je typické, že se jedná o trvalé onemocnění, pokud jedince postihne, nelze se z ní vyléčit.

Při cukrovce dochází k poruše přeměny glukózy, což způsobuje nedostatek inzulínu. Cukrovka vede ke zvýšené hladině glykémie, ke změně metabolizování bílkovin, tuků a cukrů v lidském těle, také může způsobit neuropatii a mikroangiopatii.

Neuropatií způsobenou cukrovkou se myslí poškození některých nervů, hlavně jejich struktury a funkce. Diabetickou neuropatii doprovází poruchy srdeční frekvence a krevního tlaku, poruchy trávicího systému, poruchy vyprazdňování žaludku i močového měchýře, poruchy erekce, pocení v horní části těla, poruchy funkcí zornic i poruchy vylučování hormonů.

Mikroangiopatií se myslí poškození krevních cév, které pak komplikuje krevní průtok v těle. Může vést ke slepotě, selhávání ledvin, dokonce i k amputaci končetin.

V některých případech diabetes může provázet řada dalších onemocnění, jako je například retinopatie (změny sítnice a jejích cév, které mohou vést až k úplné slepotě), onemocnění a selhávání ledvin, poškozování nervů, makrovaskulární onemocnění, zvýšený tlak, zvýšené hladiny cholesterolu v těle, obezita.

Zdroj: Cukrovka

Cukrovka I. typu

Tento typ cukrovky není tak častý, odhaduje se, že tímto onemocněním trpí zhruba 6 % diabetiků v České republice. Počet takto nemocných je ale jistě větší, řada jedinců s tímto diabetem byla totiž klasifikována jako pacienti s 2. typem diabetu a až časem jsou pak přeřazeny do této skupiny.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP