Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIAGNOSTIKA

OBSAH

Diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba tupozrakosti během dětství je velmi důležitá. Pokud je příčina tupozrakosti opravena v průběhu dětství, mozek se může naučit správně vidět. Jak dítě roste, léčba bývá méně efektivní a amblyopie se může stát trvalou.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

AHoj Rayleen, cetla jsem tady ten tvuj pribeh a myslim, ze by ses mala uz o neco pokusit a ptat se pak rovnou v osobnim kontaktu. Delej s tim neco, at to mas rychle za sebou!

Zdroj: diskuze Diagnostika

Diagnostika a léčba astmatu

Pokud máte podezření na astma, navštivte svého lékaře, který vás vyšetří a otestuje. Pokud bude astma diagnostikováno, existuje mnoho způsobů léčby, které dokážou zlepšit problémy zapříčiněné astmatem.

Zdroj: Co je astma?

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Diagnostika astmatu

Aby bylo možné astma úspěšně léčit, je v první řadě nutné ho odhalit, co nejdříve ho správně diagnostikovat. Pro diagnostiku astmatu se používá poznatku, že jestliže je v dýchacích cestách zánět, tak pak množství oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu stoupá. Diagnostika se provádí speciálním přístrojem, který ho dokáže zachytit. Lékařům pomáhá odhalit astma i tam, kde na něho ostatní příznaky neukazují.

Zdroj: Astma bronchiale

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, Rayleen,

diagnostika se odviji vzdy od individualniho posouzeni lekare a neexistuje zadny oficialni postup. Mate pravdu, ze pan prof. Arenberger vice cestuje nez ordinuje, dal jmeno instituci, ktera dnes z toho vice mene tezi. Pres veskere negativni ohlasy, ktere na tuto instituci mame, je nutne rict, ze kozni potize se resi velmi obtizne. Jednak samotna diagnostika je dlouhodoby proces a take lecba je velmi komplikovala. Diagnostika rozhodne nespociva jen v letmem pohledu lekare na postizene misto. Ale je nutne provest krevni testy, testy na alergeny, projit rodinnou anamnezu, dale doporucuji zmenit jidelnicek, protoze strava byva vice nez 50% uspechu reseni problemu. Bohuzel vetsina lekaru na tento fakt zapomina.

Az se vratite z diagnozou, napiste. Ke konzultaci vyuzivame pana Prof. Elsackera z oboru klinicke biochemie, ktery se sam kdysi podilel na vyzkumu lecby lupenky a sebor.dermatitidy.
Hezky den, J.

Zdroj: diskuze Diagnostika

Diagnostika folikulitidy

Určení diagnózy patří do kompetence kožního lékaře neboli dermatologa. Ten diagnostikuje folikulitidu pouhým pohledem na postižená místa.

Zdroj: Folikulitida

Diskuze

V diskuzi OBNOVENÍ RŮSTU OBOČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

prosím o radu,z ničeho nic mi zřídlo na levé straně obočí a je tam i místo kde není vůbec.Jsem s toho v rozpacích stále čekám že mi začne opět růst ale nic se neděje.Poradtě mi nekdo co s tím děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonka.

Dobrý den, mrzí mě váš problém. Těžko říct, jak v tomto případě vyřešit příčinu problému. Ale určitě se dá snadno řešit to doplnění obočí. Pokud je žena spíše na to přirozenější obočí, tak si myslím, že tohle www.radchenko.cz/3d-… je super způsob. Tedy dle mě to vypadá opravdu přirozeně. A určitě je také důležitý výběr salonu.

Zdroj: diskuze Obnovení růstu obočí

Výběr vhodné kosmetiky

Neexistuje univerzálně špatná ani dobrá kosmetika. Všichni preferujeme něco jiného. Dobrého pomocníka najdete v našem dalším článku.

Autor: JK, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Diagnostika pokožky

Co zjistí diagnostika pokožky

Některá kosmetická centra nabízejí poměrně novou službu, která se zabývá diagnostiku pokožky. Dozvíte se úroveň hydratace, produkce seba (kožního mazu), změří celkový stav a biologický věk, fototyp a ve finále Vám doporučí i vhodné kosmetické prostředky. Když si nejste jisti, zda o svou pokožku umíme správně pečovat, anebo si snad ani nejste jisti typem pokožky, měli byste takové centrum rozhodně vyhledat.

Správná péče nám zajistí obdivné pohledy od přátel či partnerů a za tu větu „Vypadáš báječně, nikdy bych ti ten věk nehádal“ nám to zajisté stojí ...

Zdroj: Diagnostika pokožky

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
diferenciální diagnostika možných útvarů je poměrně široká - od alergické reakce po očkovaní na boku psa až po různé novotvary. Netuším anamnestické údaje - věk pejska, zda útvar vznikl náhle, či delší dobu rostl a teď se zvětšil, aj.
K závěru o co se jedná, je nutné osobně navštívit ordinaci Vašeho veterinárního lékaře, který Vám jistě adekvátně poradí.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Léčba potravinové alergie

Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být výhradně v rukou specialistů – alergologů-imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku. Při menších alergických reakcích se používají volně prodejné léky. Naopak antihistaminika jsou pouze na lékařský předpis (kromě volně prodejného Claritinu).

Zdroj: Potravinová alergie

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika K..

Měřím cukr, hlídám stravu, doporučení lékaře dodržuju pravidelně, ale s neuropatickou bolestí mám problémy pořád :-( Zkouším kurkumu a Neuritogen, uvidíme…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dva roky jsem byla léčena na neuropatii a nakonec se ze všeho vyklubala onemocnění páteře. Trýznivé bolesti nohou i v klidovém stavu, pálení, štípání stehen a okolo kolene a postupně ke kotníkům.
Je opravdu důležitá správná diagnostika. Já diabetes II.typ,a cukr stále nízko, než u normální cukrovky.
Držím palce, ať se Vám brzy uleví a hlavně ať najdete ten správný směr k zmírnění bolesti.
S pozdravem Iva.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Diagnostika potravinové alergie

Neexistuje žádný standardní test k potvrzení nebo vyloučení potravinové alergie. Lékař musí posoudit řadu faktorů, než je schopen stanovit diagnózu. K určení alergie na potraviny nebo vysledování jejích příznaků se používá:

  • popis příznaků
  • fyzikální vyšetření
  • tvorba jídelního deníku
  • kožní testy
  • eliminační dieta
  • krevní testy
  • orální testy

Zdroj: Potravinová alergie

Diskuze

V diskuzi HEMATOM ABCES U PSA NA NOSE OBRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Marešová.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, máme doma Mini Bulika a na nose se mu objevil velký podebrany flek.
A na veterině nam řekli ze to je nádor, ale nam to tak nepřijde chci se zeptat zda by to taky nemohl byt hematom nebo něco jiného. Děkuji za odpověď přikládám fotku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
diagnostika léze na nose pejska bude určitě vyžadovat histologické vyšetření postižené tkáně, které přesněji řekne, o co se jedná a jaká bude nejúčinnější léčba. Z obrázku to opravdu nelze určit. Netuším jaká je celková anamnéza psa a zda byl vzorek z tkáně histologicky vyšetřen. Hematom bych ale z fotografie vyloučila, v úvahu připadá spíše zánětlivá, nádorová tkáň, aj. či kombinace různých problémů.

Hodně štěstí,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Hematom abces u psa na nose obrazky

Diagnostika spánkové obrny

Diagnostika spánkové obrny závisí vždy na konkrétních projevech daného pacienta. Může se projevit problémy s pohyblivostí nebo nemluvením během spánku, přičemž má pacient pocity bezradnosti, úzkosti, ohrožení. Často není nutná léčba, nicméně je důležité informovat lékaře, pokud trpíte některým z níže uvedených problémů:

  • citlivost a strach z příznaků;
  • unavenost během dne;
  • výskyt zmiňovaných příznaků úzkosti během noci.

Lékař bude potřebovat znát veškeré symptomy a doporučí vám následující:

  • popis všech příznaků a vedení spánkového deníku po dobu několika týdnů;
  • zjištění vaší zdravotní anamnézy, včetně všech známých poruch spánku nebo informace o rodinné anamnéze týkající se poruch spánku;
  • odkáže vás ke specialistovi, který provede hlubší vyšetření;
  • studování poruch spánku během noci nebo denní studie, aby došlo k ujištění, že se nejedná o jiné spánkové poruchy.

Zdroj: Spánková obrna

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

dobry den,je to uz po seste za posledni tri mesice co mam zanet zvukovodu a take plisen v uchu.kdyz opomenu jak me brutalne to ucho lechta a jak se snazim si ho podrbat ale nepomaha to,a nebo to pomuze ale v zapeti ho mam tak napuchle ze se mi tam nevejde ani vatova ty\cinka.k tomu jsem na to ucho uplne hlucha a navic se mi mota hlava.je to opravdu hnus a chtela bych od toho pomoct.prosim kdo vite co mi pomuze,poradte doktor mi pise to samr porad dokola a vicemene semnou uz nic nedela.jsem z toho nestastna a proto v\s zadam o radu a predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Tůmová.

Dobrý den, svědění v uchu spolu s nadměrným mazem a šupinami v uchu a záněty ucha a ohluchnutí u mé dcery způsobili paraziti -nevím přesně typ, moc se v tom nevyznám ale definitivně pomohla diagnostika přístrojem Oberon a následně terapie přístrojem - frekvenčním generátorem Plazma. hned po první terapii příznaky ustoupili. tito paraziti nejsou totiž jen v uchu ale ve vícero místech v těle a frekvenční generátor prostě působí na celé tělo.
s pozdravem Jana Tůmová

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Diagnostika

Kromě typických projevů lze alergii na BKM stanovit i jednoduchým testem. Má-li vaše dítě některé výše uvedené příznaky a vy se domníváte, že by mohlo jít o tuto diagnózu, zkuste na měsíc z jeho jídelníčku úplně vysadit mléko a výrobky, které ho obsahují. Jestliže příznaky vymizí (bez užívání jiné podpůrné léčby), můžete téměř s jistotou předpokládat, že alergie na BKM je ta správná diagnóza. Tušení pak může potvrdit i alergologické vyšetření na specifické protilátky.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Diskuze

V diskuzi BOULE NA BOKU A STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat mám fenku 11 let starou je to kříženec udělala se ji asi 1cm bulka tmavší barvy už jí to roste delší dobu téměř vůbec se nezvěčňuje a je velice tvrdá to samé má na stejně nevíte co to může být pooř jak se toho zbavit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
přesnou povahu daného útvaru opravdu nelze z fotografie zjistit. Obecně připadá v úvahu klasická diferenciální diagnostika - absces, cysta, novotvary benigní i maligní, atd.
Jediným řešením je chirurgické odstranění s následným histologickým vyšetřením odstraněného útvaru, které Vám pak přesně řekne, co je útvar zač a co od něj lze čekat do budoucna.
Pejskovi by bylo vhodné posílit imunitu např. kvalitním lososovým olejem, problém útvaru se tím ale nevyřeší, to opravdu chirurgicky.
Hodně zdraví.
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Boule na boku a stehně

Diagnostika laktózové intolerance

Oproti alergii na běžné kravské mléko se intolerance laktózy stanovuje jednoduše. Slouží k tomu:

  • laktózový toleranční test – po vypití laktózy se z krve odebrané z prstu určuje hladina cukru, jestliže množství cukru nestoupá, jde o intoleranci;
  • vodíkový dechový test – po vypití laktózy zředěné s vodou se speciálním přístrojem hodnotí dech, při intoleranci laktózy se objeví vyšší hladina vodíku;
  • vyšetření pH stolice;
  • stanovení aktivity laktázy ze vzorku z tenkého střeva.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Na co si dát pozor

S návštěvou specializovaného centra počítejte také s tím, že v něm pracují s jednou anebo několika vybranými specializovanými značkami pleťové kosmetiky. Pracovníci centra se Vám budou snažit doporučit vhodnou pečující kosmetiku. Budete-li mít pocit nerozhodnosti, nátlaku, anebo si nabídku budete chtít zkrátka promyslet, nenechte si vnutit zboží jen proto, že se budete cítit trapně. Myslete na to, že je to služba jako každá jiná a zaměstnancům jde přirozeně o provize. Požádejte proto raději o vzorky kosmetiky, a pokud vás nějaká značka osloví, můžete si ji kdykoli zakoupit.

Zdroj: Diagnostika pokožky

Diagnostika rozštěpu

Polovina případů rozštěpů obličeje, kdy je zasažen ret, je diagnostikována již prenatálně okolo 20. týdne těhotenství pomocí ultrazvuku při cíleném vyšetření obličeje, zbytek je diagnostikován až po narození. Hned po porodu, ale i v dalších dnech je novorozenec podroben několika vyšetřením, kdy je mu zkontrolováno patro a celá ústní dutina. Submukózní rozštěpy (naznačené rozštěpy patra) často nejsou diagnostikovány ani v porodnici, ale až později. Tento typ rozštěpů mnohdy diagnostikuje až foniatr po té, kdy dítě absolvuje neúspěšnou logopedickou terapii. I tento typ rozštěpů je nutné léčit operativně.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Diagnostika glaukomu

Diagnostiku glaukomu provádí oční lékař pomocí očních testů a prostřednictvím vyšetření rozšířených zornic. Oční vyšetření se obvykle zaměřuje na zrakový nerv, který má u glaukomu zvláštní vzhled. Snímek očního nervu může být také sledován v průběhu času, kdy jsou zjištěné změny zrakového nervu důležitým vodítkem ke stanovení diagnózy glaukomu. Oční lékař může dále použít tonometrii, která kontroluje nitrooční tlak a zorné pole. Tonometrie je rovněž užitečná pro zjištění ztráty periferního vidění. Oční testy na zjištění glaukomu jsou bezbolestné a zabírají velmi málo času.

Zdroj: Glaukom

Diagnostika

Diagnostika Bechtěrevovy choroby není snadná a může nějakou dobu trvat, než se definitivně potvrdí jako příčina vašich obtíží. Návštěva lékaře zahrnuje anamnézu, kdy budete muset zodpovědět podrobné otázky o svém zdravotním stavu a současných obtížích. Lékař se vás pravděpodobně zeptá, kdy vaše potíže začaly a jaký měly průběh až do současné chvíle. Bude chtít znát léky, které užíváte, a také všechny závažnější choroby, jež se kdy vyskytly u vašich blízkých příbuzných. Při celkovém vyšetření se lékař zaměří především na vaši páteř, zhodnotí její pohyblivost, ale také pohyblivost velkých kloubů (kyčle, ramena). Pátrá po dalších projevech nemoci, vyšetří proto i srdce, plíce a oči. Velmi důležitý je rovněž odběr krve a zhodnocení laboratorních výsledků – průkaz rizikového antigenu HLA-B27 a posouzení celkové zánětlivé aktivity v organismu (podle počtu bílých krvinek, koncentrace C-reaktivního proteinu v krvi apod.). Lékař stanoví léčbu, jejíž účinnost bude pravidelně kontrolovat. Na prohlídkách bude posuzovat rozvoj nemoci a podle něj případně upraví vaši léčbu. Vždy bude součástí vyšetření zevrubné posouzení změn na páteři a kloubech, budete docházet na odběry krve a rentgen. Podle rentgenových snímků páteře, případně kloubů, může lékař přesněji určit, zda a s jakou rychlostí onemocnění postupuje a nakolik je ve vašem případě účinná zvolená léčba.

Zdroj: Bechtěrevova choroba

Diagnostika nespavosti

Nespavost není nemoc v pravém slova smyslu, což znamená, že se nedá diagnostikovat. Nespavost má co dočinění s nějakou jinou příčinou způsobující problematiku spaní. Lékař bude posuzovat aktuální zdravotní stav a požádá vás o informace ohledně vašeho zdravotního stavu, jaké léky užíváte a tak podobně. Někdy provede jen fyzické vyšetření a krevní testy, v některých případech studii spánku. Zároveň vás může požádat o spánkovou anamnézu. To znamená, že ho bude zajímat, jestli dobře spíte, jak dlouho spíte, večerní rituály a jakékoli neobvyklé chování. Rovněž vás může požádat o vedení spánkové deníku, což je záznam o spánku. Deník se vede po dobu jednoho až dvou týdnů. Při zjištění jiných duševních problémů (stres, úzkost) vás odkáže k poradci.

Zdroj: Nespavost


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP