Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIAGNOSTIKA A LÉČBA ASTMATU

OBSAH

Diagnostika a léčba astmatu

Pokud máte podezření na astma, navštivte svého lékaře, který vás vyšetří a otestuje. Pokud bude astma diagnostikováno, existuje mnoho způsobů léčby, které dokážou zlepšit problémy zapříčiněné astmatem.

Zdroj: Co je astma?

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba tupozrakosti během dětství je velmi důležitá. Pokud je příčina tupozrakosti opravena v průběhu dětství, mozek se může naučit správně vidět. Jak dítě roste, léčba bývá méně efektivní a amblyopie se může stát trvalou.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi PROPOLIS A JEHO VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zaza.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak nejlépe použít propolis při zánětu na průduškách, a astmatu. Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolis a jeho využití

Diagnostika astmatu

Aby bylo možné astma úspěšně léčit, je v první řadě nutné ho odhalit, co nejdříve ho správně diagnostikovat. Pro diagnostiku astmatu se používá poznatku, že jestliže je v dýchacích cestách zánět, tak pak množství oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu stoupá. Diagnostika se provádí speciálním přístrojem, který ho dokáže zachytit. Lékařům pomáhá odhalit astma i tam, kde na něho ostatní příznaky neukazují.

Zdroj: Astma bronchiale

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

AHoj Rayleen, cetla jsem tady ten tvuj pribeh a myslim, ze by ses mala uz o neco pokusit a ptat se pak rovnou v osobnim kontaktu. Delej s tim neco, at to mas rychle za sebou!

Zdroj: diskuze Diagnostika

Přírodní léčba astmatu s alergií

Přírodní léčba astmatu s alergií se dá řešit pomocí čínské medicíny. Zhruba půlroční léčebná kúra je aplikována pomocí akupunktury a bylin za účelem zvýšení celkové imunity organismu. Poté se k akupunktuře přidají i bylinné směsi ve formě tablet zaměřených přímo na astma a horní cesty dýchací, které se užívají pravidelně (plus příležitostně baňkování a nahřívání akupunkturních bodů moxou). Léčba čínskou medicínou je pomalá, dlouhodobá a nákladná (není hrazena) a vyžaduje spolupráci pacienta. Zaměřuje se však na léčbu celého člověka. Neodmyslitelnou součástí léčby je současné užívání předcházející terapie, přičemž dochází ke snižování léčebných dávek.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Počátek astmatu u dospělých

Astma se může objevit v každém věku, ale častěji se objevuje u mladších jedinců (pod 40 let). U lidí s rodinnou anamnézou astmatu je riziko vzniku onemocnění větší. Alergie a astma se vyskytují společně. Kouření a astma jsou velmi nebezpečnou kombinací, která je naneštěstí velmi běžná. Pokud se u vás objeví příznaky astmatu, poraďte se se svým lékařem, ten vám doporučí léčbu pomocí inhalátorů a dalších antiastmatik zabraňujících dalším problémům s dýcháním.

Zdroj: Co je astma?

Diskuze

V diskuzi HEMATOM ABCES U PSA NA NOSE OBRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Marešová.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, máme doma Mini Bulika a na nose se mu objevil velký podebrany flek.
A na veterině nam řekli ze to je nádor, ale nam to tak nepřijde chci se zeptat zda by to taky nemohl byt hematom nebo něco jiného. Děkuji za odpověď přikládám fotku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
diagnostika léze na nose pejska bude určitě vyžadovat histologické vyšetření postižené tkáně, které přesněji řekne, o co se jedná a jaká bude nejúčinnější léčba. Z obrázku to opravdu nelze určit. Netuším jaká je celková anamnéza psa a zda byl vzorek z tkáně histologicky vyšetřen. Hematom bych ale z fotografie vyloučila, v úvahu připadá spíše zánětlivá, nádorová tkáň, aj. či kombinace různých problémů.

Hodně štěstí,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Hematom abces u psa na nose obrazky

Nevhodné potraviny při Astmatu

  1. mléčné výrobky,
  2. vejce,
  3. čokoláda,
  4. pšenice,
  5. citrusy,
  6. ryby.

Zdroj: Astma bronchiale

Diskuze

V diskuzi ANTIMYKOTIKA PŘI LÉČBĚ ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tomková.

Po letech užívání přípravku seretaid jsem přišla na to, že mám drsný jazyk a po dotazu u lékařky mi zjistila plísně / asi candidi v hltanu/. Byla mi změněna léčba na jiné preparáty a doporučen lék nystatin -gel. Antimykotika mají doplatek 800,- na jednu dávku, proto mi je nenapsala. Dotaz: Jsem diabetik,nesladím,ale jím v omezeném množství škroby ve chlebu, těstovinách,rýži. Existuje přírodní lék, který mne zbaví plísňového onemocnění v hltanu? Zatím řeším v sezoně pojídáním borůvek,kys.zelí,česnek. Děkuji předem za rady. Ivana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antimykotika při léčbě astmatu

Nové trendy v léčbě astmatu

Nová naděje pro astmatiky je podobná, jako pro revmatiky nebo pacienty se střevními záněty,a tou je biologická léčba. Při biologické léčbě se pacientům aplikují uměle vytvořené biologické protilátky, které zvládnou potlačit reakce, které vedou k astmatickému zánětu.

Zdroj: Astma bronchiale

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, Rayleen,

diagnostika se odviji vzdy od individualniho posouzeni lekare a neexistuje zadny oficialni postup. Mate pravdu, ze pan prof. Arenberger vice cestuje nez ordinuje, dal jmeno instituci, ktera dnes z toho vice mene tezi. Pres veskere negativni ohlasy, ktere na tuto instituci mame, je nutne rict, ze kozni potize se resi velmi obtizne. Jednak samotna diagnostika je dlouhodoby proces a take lecba je velmi komplikovala. Diagnostika rozhodne nespociva jen v letmem pohledu lekare na postizene misto. Ale je nutne provest krevni testy, testy na alergeny, projit rodinnou anamnezu, dale doporucuji zmenit jidelnicek, protoze strava byva vice nez 50% uspechu reseni problemu. Bohuzel vetsina lekaru na tento fakt zapomina.

Az se vratite z diagnozou, napiste. Ke konzultaci vyuzivame pana Prof. Elsackera z oboru klinicke biochemie, ktery se sam kdysi podilel na vyzkumu lecby lupenky a sebor.dermatitidy.
Hezky den, J.

Zdroj: diskuze Diagnostika

Druhy astmatu

Obstrukce dýchacích cest

Během normálního dýchání jsou svaly obklopující dýchací cesty uvolněny a vzduch se pohybuje volně. U lidí s astmatem nebo alergiemi jsou svaly dýchacích cest staženy a vzduch nemůže volně proudit. Tyto problémy vyvolají alergické podněty nebo nevhodné životní prostředí. Méně vzduchu vede ke ztrátě dechu. Vzduch pohybující se přes napnuté dýchací cesty způsobuje pískání (sípání). Zúžení dýchacích cest je reverzibilní rys odlišující astma od jiných plicních onemocnění, zejména od bronchitidy nebo rozedmy plic.

Zánět

Lidé s astmatem mají červené a oteklé průdušky. K dlouhodobému poškození přispívá zánět, právě jeho léčba je klíčem k řízení astmatu v dlouhodobém horizontu.

Podrážděnost dýchacích cest

Dýchací cesty jsou u astmatu velmi citlivé a mají tendenci reagovat zúžením na sebemenší spouštěcí podněty jako pyl, zvířecí srst, prach nebo výpary.

Zdroj: Co je astma?

Diskuze

V diskuzi OBNOVENÍ RŮSTU OBOČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

prosím o radu,z ničeho nic mi zřídlo na levé straně obočí a je tam i místo kde není vůbec.Jsem s toho v rozpacích stále čekám že mi začne opět růst ale nic se neděje.Poradtě mi nekdo co s tím děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonka.

Dobrý den, mrzí mě váš problém. Těžko říct, jak v tomto případě vyřešit příčinu problému. Ale určitě se dá snadno řešit to doplnění obočí. Pokud je žena spíše na to přirozenější obočí, tak si myslím, že tohle www.radchenko.cz/3d-… je super způsob. Tedy dle mě to vypadá opravdu přirozeně. A určitě je také důležitý výběr salonu.

Zdroj: diskuze Obnovení růstu obočí

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory potravinové alergie patří:

  • rodinná anamnéza;
  • historie potravinové alergie;
  • jiné druhy alergie;
  • věk;
  • respirační potíže (astma).

Faktory zvyšující riziko rozvoje anafylaktické reakce jsou:

  • historie astmatu;
  • věk (dítě, mladiství nebo dospělí);
  • léčba alergie pomocí adrenalinu;
  • alergie bez příznaků (bez kopřivky nebo jiných kožních problémů).

Zdroj: Potravinová alergie

Léčba potravinové alergie

Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být výhradně v rukou specialistů – alergologů-imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku. Při menších alergických reakcích se používají volně prodejné léky. Naopak antihistaminika jsou pouze na lékařský předpis (kromě volně prodejného Claritinu).

Zdroj: Potravinová alergie

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
diferenciální diagnostika možných útvarů je poměrně široká - od alergické reakce po očkovaní na boku psa až po různé novotvary. Netuším anamnestické údaje - věk pejska, zda útvar vznikl náhle, či delší dobu rostl a teď se zvětšil, aj.
K závěru o co se jedná, je nutné osobně navštívit ordinaci Vašeho veterinárního lékaře, který Vám jistě adekvátně poradí.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Diagnostika folikulitidy

Určení diagnózy patří do kompetence kožního lékaře neboli dermatologa. Ten diagnostikuje folikulitidu pouhým pohledem na postižená místa.

Zdroj: Folikulitida

Domácí léčba astmatu

Zde jsou uvedeny některé domácí prostředky k léčbě astmatu.

Gel pro zdraví

Do hrnce dejte jednu malou, nadrobno pokrájenou cibuli, dva prolisované stroužky česneku, čajovou lžičku tymiánu, čtyři polévkové lžíce pukléřky islandské a dva a půl šálku vody. Přiveďte k varu a asi půl hodiny povařte na mírném ohni. Rosolovitou hmotu přeceďte a nechejte vychladnout. Nakonec do ní zamíchejte půl šálku (nebo jeden celý šálek) medu. Tento gel zmírňuje křeče a uvolňuje kašel. Můžete ho užívat až šestkrát denně, vždy jednu polévkovou lžíci.

Směs pylu a medu

V rámci prevence je užitečné příznivě ovlivňovat svůj imunitní systém. Za tímto účelem užívejte ráno nalačno a večer před spaním po jedné čajové lžičce směsi medu a pylu v poměru 1 : 1.

Mateří kašička

Astmatici by si měli zvyknout užívat jednu dávku mateří kašičky denně. Je totiž znamenitou stimulací pro imunitní systém, který se zejména u astmatu alergického původu (a to je nejčastější případ) dostává z rovnováhy.

Zdroj: Babské rady na astma

Výběr vhodné kosmetiky

Neexistuje univerzálně špatná ani dobrá kosmetika. Všichni preferujeme něco jiného. Dobrého pomocníka najdete v našem dalším článku.

Autor: JK, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Diagnostika pokožky

Příčiny astmatu

Lidé s astmatem mají citlivé dýchací cesty reagující na mnoho různých věcí z oblasti životního prostředí (spouštěče astmatu). Kontakt s těmito příznaky zhoršuje astma. Níže jsou uvedeny nejčastější spouštěče:

  • infekce nebo zánět vedlejších nosních dutin, nachlazení a chřipka;
  • alergeny, jako jsou pyly, plísně, domácí zvířata a roztoči;
  • dráždivé látky, parfémy, čisticí prostředky a znečištění ovzduší;
  • tabákový kouř;
  • cvičení neboli námahou indukované astma;
  • počasí, změny teploty, vlhkost a studený vzduch;
  • silné emoce, úzkost, smích, pláč nebo stres;
  • léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové.

Zdroj: Co je astma?

Příčiny astmatu

Za příčinou vzniku astmatu je vždy vícero různých faktorů. Způsobují ho především s astmatem úzce se pojící alergie (prakticky každý astmatik je zároveň i alergik) například na pyly, trávy, roztoče, plísně a další. Dalším rizikovým faktorem může být i znečištěné prostředí. Člověk by se měl také vyvarovat stresu, dlouhodobé práci v prašném prostředí a chránit si své zdraví, jak jen to jde, protože i časté infekce dýchacích cest jsou jedním z důvodů pro pozdější rozvinutí astmatu u člověka. Vysokou skupinu astmatiků představují náruživí kuřáci, jelikož právě kouření náleží k nejčastějším důvodům vzniku tohoto onemocnění. Nezanedbatelnou roli také představuje dědičnost. Jestliže trpí alergií nebo astmatem někdo z vaší rodiny, riziko propuknutí tohoto onemocnění se u vás významným způsobem zvyšuje. Nejběžnějšími spouštěči astmatu je zvířecí srst (především kočičí a psí), peří, plísně, prach, ale také potraviny či silné dráždivé chemické látky, jako jsou různé výrazné parfémy, barvy, laky či cigaretový kouř a další. Spouštěčem mohou být i alergeny obsažené v lécích.

Zdroj: Babské rady na astma

Diagnostika

Lékaři obvykle diagnostikují kandidózu v ústech nebo krku pouhým pohledem. V nejasných případech odebírají malý vzorek z úst nebo krku. Vzorek je odeslán do laboratoře k testování (k vyšetření pod mikroskopem).

Kandidózu v krku je možné diagnostikovat pomocí endoskopie. Endoskopie je vyšetřovací metoda zažívacího traktu pomocí trubice se světlem a kamerou.

Lékaři také mohou předepsat antimykotika bez provedení endoskopie, aby zjistili, zda se příznaky pacienta zlepšily.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP